Afrekenen met de elite, PVV-stijl

Wie net zoals ik de PVV een tijdje volgt krijgt uiteindelijk het besef dat veel PVV-aanhangers op zich goede bedoelingen hebben, en vaak het beste voor hebben met hun eigen omgeving en de rest van de wereld.

Vaak hebben PVV-aanhangers valide zorgen over maatschappij en politiek. Het zonder meer wegwuiven van deze zorgen is iets wat je natuurlijk niet moet doen; dat maakt het in de ogen van veel PVV-aanhangers alleen maar erger. Die zorgen zijn er niet voor niets!

Vandaag bespreek ik één van de zorgen van de PVV-aanhanger, namelijk de zorg over de elite. “De elite”, Wilders heeft het er vaak over, “luistert niet naar het volk, plakt vast aan het pluche, zijn allemaal zelfverrijkers/baantjesjagers, is arrogant” en tenslotte moet er “mee afgerekend worden”.

Hieronder bespreek ik de elite. Wie maakt er deel van uit? Kun jij ook meedoen met de elite? Hoe onder de indruk moeten we zijn van de mensen die deel uitmaken van de elite? En tenslotte, hoe rekenen we af met de elite?

De volksvertegenwoordiging en de regering:
En inderdaad zijn veel zorgen er niet voor niets. Ook ik, als onbeduidend burger, voel me dikwijls gepasseerd en over het hoofd gezien wanneer de politiek weer iets voor mij beslist. Onze volksvertegenwoordigers hebben nog al eens de neiging het beter te weten dan het volk en handelen daar dan ook naar.

De regering maakt het nog bonter; dat zijn niet eens volksvertegenwoordigers, nee dat zijn mensen die het gewoon beter weten dan het volk, en die het nou eenmaal voor het zeggen hebben. Weliswaar worden ze gecontroleerd door het parlement maar we weten allemaal wat die controle inhoudt; op zijn tijd een “crisis” maar uiteindelijk gaan de coalitiepartijen toch wel overstag en krijgt de regering gewoon haar zin.

Manieren om “erbij te horen”:
Deel uitmaken van de elite die het in dit land voor het zeggen heeft kan op drie manieren; de eerste manier is om ervoor te zorgen dat je een shitload geld hebt. Money talks, bullshit walks. Voor de meesten onder ons valt deze methode af.

De tweede manier is om lid te worden van een politieke partij en carriere te maken binnen deze partij. Veel mensen beginnen in een bestuur van een lokale afdeling van een partij, waarna de gemeenteraad een volgende logische stap is. Een variant hierop, en een snellere manier om landelijk door te breken, is fractiemedewerker worden van een partij in Den Haag.

De laatste manier is door jezelf een maatschappelijke positie te verwerven waarbij je dusdanig wordt gewaardeerd dat je wordt gevraagd of dat je dusdanig interessant wordt voor de partij van je keuze, dat je direct een mooie functie krijgt, wanneer je jezelf aanbiedt.

Manier Twee, je maakt carriere binnen een politieke partij:
Manier Twee is eigenlijk de gemakkelijkste. Iedereen die wel eens lokaal heeft meegelopen, weet dat. Word lid van een partij, bezoek de lokale afdelingsvergaderingen, doe mee met de activiteiten, stel je kandidaat voor een bestuursfunctie en voor je het weet zit je in zo’n lokaal bestuur. Al snel kom je in contact met kopstukken van je partij, je werkt je een slag in de rondte, maar je bent in business.

Na wat geslaagde verkiezingen behoor je tot “de elite die het in dit land voor het zeggen heeft”.

Vanwaar nu die poeha:
Maar wat maakt jou eigenlijk zo geschikt voor deze elitaire rol? Niets natuurlijk. De volksvertegenwoordiger is niets minder, maar vooral niets meer dan een volstrekt normale burger als iedereen. Jij hebt een, soms moeizaam, maar over het algemeen vrij eenvoudig, carrierepad gekozen, maar je hebt verder niets uitzondelijks gepresteerd of voor het land betekend. Je hebt gewoon een baan, net als de meeste mensen. Je doet het “voor de mensen”, maar ook dat maakt jouw baan niet uitzonderlijk. De meeste mensen met een baan doen iets voor de mensen.

Jou hautaine houding als elitist is dan ook volstrekt misplaatst en nergens op gebaseerd. Logisch dat het volk niet kapot van je is. Nu ik zo over je schrijf krijg ik ook bijna zin om af te rekenen met de elite.

Afrekenen met de elite, PVV-stijl:
Nu ik hierboven heb besproken hoe jij als idealistisch, weldenkend burger, ook deel kan uitmaken van die verfoeide elite, namelijk door lid te worden van een partij en jezelf letterlijk omhoog te werken volgens een nauwelijks democratisch te noemen procedure, rijst de vraag, want daar is het me om te begonnen, hoe we nu PVV-stijl gaan afrekenen met de elite.

Om te beginnen schoppen we alle pluche-plakkende elitaire figuren eruit. Dit doen wij middels verkiezingen. Dit is waarschijnlijk het makkelijkste gedeelte van onze missie. We schoppen de elite eruit en hoepsa: geen elite meer. De kamerzetels en raadszetels die vrij komen blijven niet leeg. Daar hebben we immers zojuist verkiezingen voor gehad.

Oude elite vervangen door nieuwe, de nieuwe elite:
Ook nadat we hebben afgerekend met de oude elitie komt er dus een nieuwe volksvertegenwoordiging, een nieuwe regering, en dus een nieuwe elite. Wij hebben dan de vorige elite vervangen door een nieuwe.

Ook bij deze nieuwe elite bestaan drie manieren om “erbij te horen”, namelijk dezelfde manieren die ik hierboven al beschreef bij het gedeelte dat ging over de huidige elite. Er is wel een groot verschil; want Manier Twee (= de jezelf opwerken binnen de partij methode), werkt bij de PVV niet op dezelfde wijze als bij de andere politieke partijen; ten eerste kan je geen lid worden van de partij, ten tweede is er geen democratische besluitvorming. Bij de andere partijen noemde ik dit nauwelijks democratisch, maar bij de PVV stel ik vast dat er intern geen sprake is van democratie.

De Leider:
Het grote verschil is het principe van De Leider. Vanwege het ontbreken vanwege een democratische partijstructuur zul je dus alleen jezelf omhoog kunnen werken bij de nieuwe elite wanneer De Leider je ziet zitten. Anders gaat het niet door. Alle vertegenwoordigers van de nieuwe elite zullen zijn goedgekeurd door De Leider.

De span of control van De Leider:
Leiders hebben te maken met een zogenaamde span of control, Wilders is hierop geen uitzondering. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Span_of_control . Dit houdt dus in dat de uitbreiding van de PVV binnen de PVV zelf, maar ook binnen de Gemeenteraden, Eerste en Tweede Kamer, en Provinciale staten, niet uitsluitend onder supervisie van Wilders zal kunnen plaatsvinden. Dit houdt dus in dat er een hierarchie ontstaat met onder-chefs. We zien dit in Den Haag en Almere, waar vertrouwelingen van Wilders de scepter zullen zwaaien.

Meer gezagslagen nodig, de super-elite:
Werkelijk problematisch voor De Leider wordt het wanneer hij vertegenwoordigd wil zijn in de regering, de Eerste en Tweede kamer, alle gemeenteraden, colleges van B&W en de Provinciale Staten. Er zullen dan nieuwe gezagsdragers nodig zijn op niveaus tussen de twee nivaus die we nu bij de PVV kennen in. We krijgen dan dus een soort super-elite van super-belangrijke mensen. Iets tussen Wilders en Fritsma in.

Conclusie:
Wanneer wij PVV-stijl afrekenen met de elite zoals we die tot op heden kennen, zal deze elite worden vervangen door een nieuwe elite.  Er is dan dus nog steeds sprake van een elite.

Deze nieuwe elite zal bestaan uit verschillende lagen, meer lagen dan die we nu kennen, dit vanwege het leidersprincipe en de beperkte span of control van leiders.

De personen in deze verschillende lagen zullen worden benoemd door Leiders. Per laag zullen De Leiders op vergelijkbare manier worden benoemd door Leiders op een hoger niveau. Er ontstaan binnen deze elite bestuursfuncties die wij op dit moment nog niet kennen in de samenleving en, bij dit alles is er geen sprake van een democratische proces in welke vorm dan ook.

Dit middel lijkt me erger dan de kwaal.

51 gedachten over “Afrekenen met de elite, PVV-stijl”

 1. die structuur kennen we anders wel.

  maar je hebt gelijk dat je de mensen er op wijst.

 2. Mee eens alleen… Ik vind dat je mensen ook mag afrekenen. Kiest iemand voor (PVV) fascisme hoeft hij van mij niet te verwachten dat ik één greintje begrip voor hem zal hebben. Ik ben dan ook niet bereid om naar iemand te luisteren omdat er dan toch iets in je hoofd kapot is wat gewoon niet deugd. We kunnen als tegenstanders van Wilders niet aan de gang blijven met verzoenende woorden en begrip naar zijn achterban. Is een fout die al heel lang gemaakt wordt door tegenstanders van Wilders.

 3. @4 Leuke reactie. Ik schrijf “Vaak hebben PVV-aanhangers valide zorgen” en in dit geval deel ik hun zorg over dat er een elite is. Dat maakt het waarschijnlijk verzoenend in jouw ogen. In dit geval vind ik de zorgen valide maar “de oplossing” waardeloos. In de meeste gevallen vind ik de zorgen niet eens valide maar daar heb ik het al vaker over gehad en kom ik in de toekomst ook nog op terug.

 4. Ik zou in principe niks tegen de elite hebben als ze zich inzetten voor alle burgers en niet denken aan potentiële stemmen. Ik zie liever regenten dan malloten regeren, het is kiezen uit twee kwaden.

 5. tja, denk dat voor sommigen ook is “ignorant”.

  verder hoe duidelijker de leider wordt,hoe minder volgers. ❓ ik kan niet geloven dat elke Stichtings volger een racist is.

 6. @8 Dat hangt ervan wie je ziet als onwetend. Er zijn ook gradaties in onwetendheid.

 7. @ info
  Er zijn mensen die bewust fout zijn ondanks een behoorlijke opleiding en er zijn er bij die niet beter weten en denken dat de Leider echt de verlosser is. Daar tussen is een zwevende groep die meeloopt.

  Ik stel altijd de vraag: in hoeverre denk je dat de Leider op zal komen voor je belangen?
  Dan kan je de groep echt onderscheiden.

  De eerste groep zal beginnen over eigen kapitaal, dat beschermd moet worden, en dat de rijken van hun kapitaal worden beroofd.

  De tweede groep en tevens de gevaarlijkste- is meeloper en kijkt op tegen die eerste groep. Probeert deftig taalgebruik te gebruiken, maar valt al snel door de mand door de ideeën. Dit is de groep die woorden gebruikt als linkse elite, linkse kerk. Als vervolgens verder vraagt kom je erachter dat deze mensen pro-Israel zijn en anti-Palestina. Alles is de schuld van moslims.

  Derde groep,ja dat zijn slechts arme stumperts. Die schreeuwen op menig fora, Wilders is een held! Om er een beetje nadruk op te geven liefst met HOOFDLETTERS.

 8. ja, ik had het over de 3de groep. ignorant

  groep2 heeft veel overgenomen van fora.of ze allemaal pro Israel zijnen anti-Palestina?

  wel meelopen met: alles is de schuld van de Moslims.

 9. groep 2. zie ik meer als “eigen VOLK” eerst.

  ehm – racistisch, dat wel. maar wat er buiten Nederland gebeurd? de wereld? vraag mij af of ze dat van belang vinden.

  verbanden worden er ook dikwijls niet gezien.

  denk ik :-).

 10. @ 13 Maar dat groep 2 heeft wel degelijk denkbeelden over buitenlands beleid. Zo is Turkije niet welkom in de EU en zijn ze pro-Israël.

  Racistisch soms, en idd “eigen volk”eerst. Daar vallen de Palestijnen, ook als christen niet onder. Turkije erin, dan wij eruit. En we moeten Israël beschermen als natie die omringd is door vijanden.

 11. Dit wordt een serie over “zorgen van de PVV-aanhanger”. Dit was de eerste aflevering.

  Ik ga al hun zorgen bespreken als een soort “Lieve Mona”

 12. Ha, wat een goed stuk. Ga vooral met deze serie door!
  Ik moest er ook aan denken, dat Geert Wilders zelf tot de elite is doorgedrongen via weggetje 3: Fractie-assistent bij de VVD. Dat is, voorzover ik weet, het enige betaalde werk dat hij ooit heeft uitgevoerd, behalve dat van ambtenaar bij een ziekteverzekering.

 13. @16.

  Huib, alleen kost en inwoning in de kibboets?

  weinig werk ervaring dan verder. dat wordt “omscholen” later. of een re-integratie project voor GW.

 14. @14. Sjef – ja alles wat aan Moslim doet denken. daar zijn ze mordicus tegen.

  behalve de geintegreerden. die nu Jan of Piet Can, Kees östurk heten.

 15. @info

  daarom ben ik wel huiverig, zie geen inmenging van Su’s of Javo’s of Afro’s. Want zolang het gaat over moslims zien ze dat ze buiten schot blijven, dat “irriteert” in de zin van “Wir haben es nicht gewusst”. Het is openlijk schieten op Moslims en Anti’s. Stel dat de stichting 70 zetels haalt, dan moeten ook anderen vrezen, ook genoemde bevolkingsgroepen.

 16. @20. deel je mening Sjef.

  maar ja, misschien nog te hoop vol. het gaat niet lukken.

  men moet toch zie dat de Leider niets te bieden heeft en lichtelijk gestoord is?

  laat hem overwaaien, en snel.

 17. Bij TV West noemde PVV-kandidaat Fritsma Haagse amateurmuzikanten en theaterspelers óók al de elite. En wil dus op het Koorenhuis bezuinigen, bij uitstek een laagdrempelige mogelijkheid voor velen, óók met een laag inkomen, om hun talenten te ontwikkelen…

  Ze hebben echt een bizarre definitie van “elite”, die PVV’ers; de gewone man/vrouw/jongen/meisje valt daar in ieder geval niet onder….war is peace etc…

 18. Het theater op het spui, de nieuwe bios, daar zal het ten koste van gaan. Den Haag wordt een dode stad. ❗

 19. Ik ben er net twee maanden geleden vandaan verhuisd. Woon nu in een PVV-vrije gemeente. Als Den Haag straks werkelijk een door de PVV gedomineerde stad wordt, ben ik blij toe ook…sorry, lieve vriendjes, vriendinnetjes en familie die meelezen 😉

  (aan de andere kant, in dat debat op TV West bakte die Fritsma er helemaal niets van)

 20. @johnito
  wat die mensen bedoelen is niet de de theaterspelers elite zijn maar dat het vermaak dat ze leveren binnen de elitaire amusementssector ligt.

 21. We bespreken hier nu een heel aspect van de elite wat in het stuk nog niet eens aan bod komt. Ik dacht er wel aan terwijl ik het schreef. Maar ja zo kan je wel eindeloos doorschrijven over die irrationele PVV-aanhangers met hun rare ideeen.

 22. @24 Kee je spreekt jezelf tegen. Wel voor de PVV omdat je op veilige afstand kan toekijken, maar Fritsma bakte er niks van. Nou ik voel me wel op mijn plaats. Woon in een van de grootste wijken van Den Haag. Maar ik zie daar geen overlast. Kan om 10 uur gerust over straat zonder lastig gevallen te worden.Of ik moet het spoor oversteken dan voel ik mij ook een vreemde.Wat gaat de PVV verbeteren aan de schilderswijk aan de overkant ipv van beperken en beperken van cultuur in de stad?

 23. @27: ❓ ik moest effe nadenken wat je bedoelde met mezelf tegenspreken 😆

  Ik ben blij dat ik weg ben uit DH, en als de PVV daar heel groot wordt, zal ik blij toe zijn dat ik er niet meer woon. Dus niet blij dat ze zo groot worden.

 24. @28 En wat zou je inbreng zijn als de PVV groot wordt in Den Haag? tevreden toekijken en zeggen ik heb er niks mee te maken of toch zeggen, ja deze mooie stad mag niet door malloten vernietigd worden.

 25. @25 Excellentie: ja, dat denk ik ook. Ik vrees dat Den Haag onder een eventuele PVV-knoet vooral meer superduur *noem eens een sponsor*Circustheater- en Casino-achtig vermaak zal bieden, en voor de rest gewoon weer net zo saai zal worden als toen ik er kwam wonen. Want juist dát verbeterde de afgelopen tien jaar sterk. Tot er verdorie zoveel leuke, niet zelden gratis en anders redelijk betaalbare, muziek-kunst-cultuurfestivalletjes waren dat ik soms de neiging kreeg om maar thuis te blijven, als ik weer eens moest kiezen 😎

  Ik kan me niet voorstellen dat de inwoners zich dit door de PVV gaan laten afpakken.

 26. @29: Den Haag gaat mij zeer aan het hart, maar ik woon er nu honderden km’s vandaan. Dus, mocht je in Den Haag wonen, zou ik zeggen: doe je ding om de plaatselijke PVV aan te pakken, maar vooral om de stad leuk te maken en te houden. Dan praat ik wel met mijn plaatsgenoten hier 😉 (naast te pas en te onpas online mijn mening over de PVV te ventileren uiteraard)

 27. @32: Ja joepie, zodat de parkeerders in de zomer zelf het scherm voor de openluchtbioscoop op het Spuiplein mogen betalen van het uitgespaarde parkeergeld…

 28. @ 31 Johnito
  Maar dat is niet zo moeilijk, 3 maart.
  Mag ik vragen wat je reden is om Hagenees af te zijn is?
  Want voor mij zou dat echt een moeilijke dag zijn. Den Haag heeft niet de agressie van Amsterdam of Rotterdam. Binnen rijden vanaf het zuiden is prachtig, zie je de strijkijzer en in de verte de stad.

 29. @35: volgens Haagse maatstaven ben ik geen “echte Hagenees”, aangezien ik in het Groene Hart ben geboren en getogen. Maar ik heb er zo’n twaalf jaar gewoond, en voelde me er zéker thuis. Het was absoluut een moeilijke dag, toen ik besloot om er weg te gaan. Mijn meest favoriete buurtje was de Zeehelden, waar ik ook het langst gewoond heb. Maar om verschillende redenen wilde ik de Randstad uit, en wel ruim vóórdat ik oud en grijs ben. Heeft ook met bepaalde plannen te maken, die ik nog met mijn vriendin ga uitvoeren de komende jaren. De omgeving waar we nu zitten, achten we daarvoor het meest geschikt.

 30. @ 32 en @ 34

  Gratis parkeer ruimte in de stad is net zo loos als zeggen dat je alle Londenaars belooft dat ze ook gratis mogen parkeren.

 31. @37 je had net zo goed naar Mariahoeve kunnen verhuizen,want verder is er niks mis met de stad.

 32. @37: ik kom er nog regelmatig
  @41: ehm…nee. In ons geval echt niet. Lang verhaal, ga ik online ook verder niet uit de doeken doen tot we zover zijn, sorry.
  @40: ja, doen!

 33. @42 ik weet niks van Den Haag maar ik wil wel een gastcolumn van jou plaatsen over waarom jij PVV-bolwerk Den Haag ontvluchte.

  Fritsma the Butcher:

 34. Je hebt gelijk ook, wenst je succes zoals die Amsterdammers die dan in het belang van het gezin naar Almere gaan. 😯 🙄

 35. ik dacht dat hier een off topic thread voor was?
  kletsbagger? zoiets.

  of gaan er alleen vrouwen off topic? zoals zerk en ik?
  en zijn er voor mannen andere regels hier?

 36. @42: hoho, ik ben niet vanwege de PVV weggegaan. Dan zou ik uiteindelijk het land uit moeten gaan. Is ook een wens, maar om familieredenen voorlopig niet haalbaar. Maar een eventuele terugkeer naar Den Haag in de toekomst klinkt me in ieder geval niet aantrekkelijk in de oren, wanneer het een saaie, grauwe, elitaire PVV-stad wordt.(tenzij vrienden of familie in de toekomst met aggressie uit PVV-hoek te maken krijgen, dan schiet ik uiteraard te hulp) Dus nee, een column over het ontvluchten van PVV-bolwerk Den Haag zit er niet in. Maar je mag altijd iets van mijn blog af plukken, als je daar iets aan hebt.

 37. @46 Goed hopelijk doen we een Hollandse nieuwe bij het Rijkwijseplein 🙄

 38. @johnito
  honderDEN kilometers?

  ben je het land uit?
  sorry voor de off topic trouwens

 39. Limburg 😯

  Het is inderdaad wel intrigerend hoe iemand er toe komt om van Den Haag naar Limburg te verhuizen maar je schreef dat je dat nog wel eens bekend maakt in een later stadium. 😆

Reacties zijn gesloten.