Is stoppen met reacties bij krapuul censuur?

Stel je voor je bent nooit geboren. Het feit dat jij dan dus niet je mening kan uiten, is dat censuur? Stel je staat met een pot witkalk voor een uitnodigende muur. Is het feit dat jij daar dan niet LOLOMGWTF??1? op mag kladderen, censuur? Er zijn miljarden websites op internet waar je niet kan reageren. Censuur? Er zijn kranten die onder bepaalde artikelen geen reacties toelaten. Censuur?

Er zijn weblogs, zoals onder andere wij nu, die het niet toestaan dat er wordt opgeroepen tot geweld. Wij hadden hier ooit een reageerder die schreef enorme verhalen die ik uiteindelijk maar niet meer las. Tot ik er achter kwam dat hij regelmatig opriep om politici aan lantaarnpalen op te hangen. En hij betaalde het touw. Bluf, want het was een echte armoedzaaier. Die heb ik maar geband. Censuur? Sure.

Sommige dingen willen we hier wel, en andere dingen willen we niet.

Ons besluit om met de reacties te stoppen (let wel: als 2 maanden durend experiment) werd door onze (actieve, dat wil zeggen dag en nacht aanwezige) redactie anoniem genomen. Er was niemand die zei ho ho ho of zo. Daar is een goede reden voor. Er zijn namelijk heel veel reacties die geen barst toevoegen en die alleen maar frustratie en onplezierige discussie veroorzaken. En de uitmuntende, volop aanwezige, zeer welkome reacties verdwijnen hier in. Een super reactie zal op internet nooit dezelfde status krijgen als een zeer matig bericht. Het zeer matige bericht blijft altijd belangrijker dan welke reactie dan ook.

Dus ons besluit om te stoppen met reacties en daarentegen van onze reageerders te verlangen om hun reactie in berichtvorm te plaatsen, is een promotie van de serieuze reacties. Wij zetten onze reageerders op een voetstuk. Jouw reactie is een Heusch Artikel Op Krapuul. Kom daar eens om bij de Telegraaf.

Er zijn eisen waar je “reactie-bericht” aan moet voldoen. Geen oneliner. Geen gescheld. Niet in strijd met de huisregels. Geen bericht louter ter promotie van jouw site. Geen dom gewauwel. En nog wat van die dingen waar ik al over geschreven heb.

Naast reageren middels een bericht, kan je ook “from scratch” een nieuw bericht aanmaken. Kon altijd al al wordt er momenteel niet al teveel gebruik van gemaakt.

Terugkomend op censuur. Wij van de redactie hebben op krapuul nog nooit een inzending/bericht/reactie geweigerd vanwege de inhoud. Echt nog nooit.

Wij zijn de meest liberale website van heel Nederland. We vragen alleen om kwaliteit van onze reageerders, zoals we dat ook van onszelf vragen. Maar als tegenprestatie maken wij de reageerder dus wel even net zo belangrijk als een gevierd krapuul sterblogger. Zoals ik (*KUCH*). Dus hoezo censuur?

P.S. is een “bericht” typen moeilijker dan een reactie? Nee. Je hebt wel meer mogelijkheden. Dus daar hoef je je ook al geen zorgen over te maken.

11 gedachten over “Is stoppen met reacties bij krapuul censuur?”

 1. Juist, goed uitgelegd. Dit soort reacties kan ik binnenkort weliswaar niet meer geven, maar bij deze toch:-D

 2. Natuurlijk is het geen censuur, volgens mij kan alleen de overheid censureren, burgers en bedrijven mogen publiceren wat ze willen, zeker als het hun krant, tv-show of website is.

  Maar je zet reageerders niet alleen op een voetstuk, je verwacht ook meer van ze dan reageren op iets wat ze goed of slecht vinden:
  – de eventuele reactie moet meer een betoogje zijn dan een holle frase zijn (nl. 200-400 woorden)
  – bij voorkeur leveren trouwe reageerders ook zelf nieuwe input: nieuws dat nog niet hier gesignaleerd is of een persoonlijke visie op ontwikkelingen.

  Ik verwacht een beetje dat positieve reageerders eerder met eigen kopij zullen komen dan een pala (of een Roland?), maar dat zal blijken.

  Is het mogelijk dat artikelen waarop gereageerd eenvoudig in samenhang met de reactie gelezen kunnen worden?

 3. Toch kan ik me die vrees voor censuur wel voorstellen, gezien de manier waarop o.a. de Volkskrant, Elsevier en Joop reacties weren die enkel niet in hun straatje passen. Er wordt een vorm van tussenkomst door de redactie ingelast, en veel (m.n. linkse) mensen zijn daar wel eens tegenaan gelopen.

  Ik vraag me nog wel af wat je met de reacties moet die tussen tafellaken en servet zitten, als je bv. alleen een korte opmerking hebt die toch wat toevoegt. Kan je niet zo doen als bij Indymedia, dat de aanvullingen met nieuwswaarde onder het artikel verschijnen en de losse meningen op een zogeheten ruispagina te vinden zijn?

 4. Censuur zou ik het niet willen noemen, eerder een gebrek aan moderatoren met ban -en edit capaciteit en teveel reacties.

  Je kan het noemen wat je wil. Maar ik vrees dat het schrijven van artikelen in reactie op andere artikelen die weer reacties zijn op andere artikelen tot een grote onduidelijkheid zou kunnen leiden, zeker als je in een artikel niet naar alle artikelen waar jij een reactie op hebt mag doorlinken.

  JJBD

 5. JJB Nee het is geen kwestie van te weinig redacteuren met bevoegdheid en te veel reacties. Zoveel reacties hoeven we niet de modereren. Sterker nog. dit experiment zal ons meer werk opleveren.

  Ten tweede, het is juist de bedoeling dat je linkt naar het artikel waarop je reageert.

 6. Straks missen we zeker deze soort veelzeggende reacties.
  Maar goed Nederland is van oudsher het land van de Totale controle behalve als het over het vermaeck gaat.

 7. Voor reacties als mjah is er niks te verliezen. Het is al uniek dat je de vraag stelt of dit censuur is. Dit kabinet zou het er gewoon doorheen drukken en iedereen schijnt het te pikken. Er wordt dus hier wel degelijk nagedacht. En de vraag betekend dat men twijfelt. Twijfel is gezond. Dat ontbreekt veel op rechtste sites. Twijfel resulteert in eerst nadenken en dan pas doen. Ik heb weldegelijk een mening die ik hier kwijt wil. Maar heb er verder geen probleem mee als men deze koers wil varen. Mislukt het project dan is er altijd een weg terug.

 8. En dat rechtse reaguurders deze vraag mijden zonder input betekend dat ze censuur op hun zo geliefde pulpsites gewend zijn te accepteren. Pitevries waar ben je nu met je praatjes. Vervelend weer die spiegel in het gelaat.

 9. Nog even over mijn puntje dat alleen de overheid kan censureren: als ik een muur heb, mag ik bepalen (en dus weigeren) wat er door derden op die muur geschreven wordt. Dat geldt ook voor andere media, bijvoorbeeld Krapuul, en ook voor de Telegraaf. Als Krapuul een reactionair ‘rechts’stukje van bijvoorbeeld mijn hand weigert, of de Telegraaf weigert een advertentie van de NCPN, dan kan de auteur of adverteerder dat vervelend vinden, maar hij kan niet zeggen dat hem de mond gesnoerd wordt; hij kan hoogstens zeggen dat hem de toegang tot een podium dat niet van hem is ontzegd wordt.

 10. @Roland: Jawel, maar genoemde media bieden een forum als platform aan, m.a.w. ze zeggen ‘we stellen deze muur beschikbaar voor iedereen, zolang je het maar netjes houdt’ (maar in de praktijk is dat dus niet zo).

Reacties zijn gesloten.