‘We’ zijn weer alert

Na het drama in Noorwegen melden Nederlandse organisaties dat ze al langere tijd alert waren op misbruik van kunstmest. Misbruik door terroristen. Maar wat als het een geval betreft als bij Breivik, hij had een kwekersbedrijf en had kunstmest nodig. Bestelde dus regelmatig kunstmest, kon dat voor óf zijn teelt gebruiken óf om mensen mee op te blazen.

Door dit drama is de wereld voor veel mensen heel onoverzichtelijk geworden. Vóór afgelopen vrijdag was de opdeling simpel. Niet wit = niet christelijk = moslim (ook al was dat niet zo) = terrorist (ook al was dat niet waar).

Deze onoverzichtelijkheid kan samengaan met nog meer angst. Maar de angst komt nu van alle kanten. Niet alleen meer van al die ‘enge buitenlanders’. ‘We’ kunnen nu ook aangevallen worden door ‘eigen’ mensen.

Hopelijk zet dit een aantal van de mensen die nu in verwarring zijn aan tot overdenking van hun mensbeeld. Hopelijk zijn er een aantal die nu gaan inzien dat je mensen gewoon als mens moet beoordelen. Op wat hij/zij doet en laat, niet op wat hij/zij is of waar hij/zij vandaan komt.

Ook hoop ik dat de oppositie keihard ingaat tegen elke stemmingmakerij die Geert Wilders vanaf vandaag nog wenst te ventileren. Niet met mooie woorden, maar keihard afkappen en confronteren met wat hij uitdraagt als gedachtegoed.

Als dit de kentering zou kunnen worden in de samenleving, kan de zinloze dood van deze jonge mensen misschien nog een nut hebben. Maar ben erg ambivalent in het opschrijven van de laatste zin, omdat het leed zo groot is, dat het niet te begrijpen is.

3 gedachten over “‘We’ zijn weer alert”

  1. ” tegen elke stemmingmakerij die Geert Wilders vanaf vandaag nog wenst te ventileren. Niet met mooie woorden, maar keihard afkappen en confronteren met wat hij uitdraagt als gedachtegoed.”

    Basta!

    Je hebt gelijk Keira. Ik betrapte mezelf erop dat ik nog steeds in een reflex schiet. Me probeer te verdedigen t.o.v. die klootzakken. Probeer om redelijkheid in de hoofden van ‘Henk en Ingrid’ te brengen. Maar: genoeg is genoeg.

    Alle onzin die Wilders, Bosma & zijn kompanen nu nog te berde durven brengen moeten keihard afgestraft worden. Ze hebben hun moment gehad, maar nu is hun uiterste houdbaarheidsdatum echt verstreken.

Reacties zijn gesloten.