Debat xenofobie: te stellen vragen aan Mark Rutte

Als het debat over xenofobie in Nederland, aangevraagd door Tofik Dibi doorgaat, heb ik wel wat suggesties voor hem of andere leden van de *kuch* oppositie.

Tofik, hou het deze keer nou eens niet bij dat voorzichtige en beschaafde. Je bent dan wel een nette GroenLinkser, maar Rutte heeft GroenLinks vanaf het begin van de formatie buiten de regering willen houden. Jullie maakten nooit een kans en zullen die ook nooit maken bij de VVD. Als rechts Nederland namelijk ergens van kotst dan is het wel GroenLinks, dus zal de VVD vanwege hun electoraat nooit met GroenLinks samen willen werken. Rutte schaterlachte zich intussen naar een fijn rechts brievenbuspisvingerlikkabinet toe, denk daaraan.

Natuurlijk moet Wilders zelf aangepakt worden, waar het xenofobie betreft, maar inhoudelijke tegenargumenten doen er voor hem en zijn electoraat zelf niet toe. Wilders weet namelijk dat zijn electoraat er toch niet naar luistert en hoeft er dus ook niet inhoudelijk op in te gaan. Zelfs een geval als de moordpartij van Breivik, alhoewel wat ongemakkelijk natuurlijk, heeft geen invloed op de peilingen voor de PVV. ’76 socialisten dood, mooi toch?’, denkt een deel van het PVV-electoraat.

Argumenten tegen Wilders zijn eigenlijk belangrijker voor hen die met hem menen te moeten samenwerken. De kern van het probleem in dit land ligt er namelijk in dat partijen als de VVD en het CDA het menen te kunnen maken met een stinkende politieke afvoerput als de PVV te kunnen regeren, maar zelf brandschoon te kunnen blijven. Van dat idee moeten ze nu eindelijk eens afgeholpen worden met bijvoorbeeld de volgende vragen aan die schijnbaar keurige, eeuwig glimlachende Mark Rutte:

“Hoe verantwoordt de minister-president, in het kader van de bestrijding van xenofobie in de samenleving, dat hij nauw samenwerkt met een partij die het socialisme verwant ziet aan het nationaal-socialisme, miljoenen moslims wil deporteren, een kopvoddentaks wil invoeren, en wiens programma als zodanig deels een motivatie vormden voor het uitroeien van 76 jonge socialisten in Noorwegen?”

Ja, dat laatste moet er ook bij, niet van dat benauwde. Waarschijnlijk komt Rutte dan uiteindelijk weer met zijn agree-to-disagree mantra, maar in dat geval ga je dat disagree er eens even goed inwrijven, zodat Wilders het ook even meekrijgt.

“Vindt de minister-president het niet een volstrekt verwerpelijk gedachte, die van verregaande xenofobie getuigt, dat er miljoenen moslims uit Europa gedeporteerd zouden moeten worden?”

“Vindt de minister-president het idee dat er niet noodzakelijkerwijze een negatieve werking van rassenrellen hoeft uit te gaan, niet bijzonder xenofoob en gevaarlijk?”

“Vindt de minister-president het willen invoeren van een kopvoddentaks niet een extreem xenofoob, volslagen absurd en bijzonder boosaardig idee?”

Rutte kan het als, althans officieel, fatsoenlijke VVD-er natuurlijk niet anders dan eens zijn met deze beweringen.

Daarna kun je dus zeggen:
“Ik constateer dat de minister-president diverse ideeën van de heer Wilders volstrekt verwerpelijk, absurd, xenofoob, gevaarlijk en boosaardig vindt.”

Kijk, dat klinkt nog eens even anders dan agree-to-disagree en gemurmel over de islam een godsdienst in plaats van een ideologie vinden. Mag Rutte weer even bij Wilders op de koffie komen om een en ander uit te leggen, wat gestook kan nooit kwaad.

Vervolgens:

“Hoe verklaart de minister-president dat hij zich niet alleen afhankelijk heeft gemaakt van de parlementaire steun van een fractie die deze verwerpelijke, absurde, xenofobe, gevaarlijke en boosaardige ideeën voorstaat, maar deze bovendien verregaande invloed heeft laten hebben op de samenstelling van zijn regering en de regeringsplannen via het gedoogakkoord?”

Dat we dat gemier over dat de PVV geen deel uitmaakt van de regering ook gelijk even afserveren.

Maar zelfs afgezien daarvan:

“Hoe denkt de minister-president dat hij op deze wijze níet deze verwerpelijke, absurde, xenofobe, gevaarlijke en boosaardige ideeën legitimeert?”

En dien vervolgens een motie van wantrouwen in tegen het kabinet, wegens het toelaten van een beweging met verwerpelijke, absurde, xenofobe, gevaarlijke en boosaardige ideeën in het centrum van de macht. En gewoon omdat het kan.

9 gedachten over “Debat xenofobie: te stellen vragen aan Mark Rutte”

 1. Eerlijk gezegd geloof ik niet zo dat de zogenaamde oppositie het gedachtengoed van Wilders en de zijnen zo verwerpelijk vindt. Waar zou ik dat uitmoeten afleiden?

 2. Arnold J. Van der Kluft Schreef:

  Eerlijk gezegd geloof ik niet zo dat de zogenaamde oppositie het gedachtengoed van Wilders en de zijnen zo verwerpelijk vindt. Waar zou ik dat uitmoeten afleiden?

  inderdaad , G_liberaal doet hun best om wél acceptabel voor de VVD te worden , De SP heeft altijd al wat bruine adertjes in het rood gehad maar laat die nu zelfs naar voren komen , ( onvoldoende oude CPN’rs binnen de partij om te waarschuwen wat er de vorige keer gebeurde ) D’66 is liberaal 😥

 3. Ik vrees, dat Dibi’s aanvraag om tot een debat te komen, sowieso een kansloze missie is. Maar zelfs als dit debat er wel komt, zal dit geen wereldschokkend serieuze discussie opleveren, omdat zich zowel Rutte als Donner op de vlakte zullen houden en Wilders niet kan worden verplicht, het debat op te luisteren met zijn gedachtekronkels. Ik denk eigenlijk, dat Dibi dat ook heel erg goed beseft en dat zijn in de media verkondigde aanvraag ook slechts “voor de bühne” bedoeld is…
  😉

 4. Ik ben het met de tendens van dit stuk niet eens.
  Ik ben er van overtuigd dat dialoog met de PVV kiezer het beste middel is om de PVV te bestrijden.
  Zoveel mogelijk zonder emotie en op argumenten hun ongelijk te tonen.
  Dit vergt veel geduld, maar dan tast je de basis aan waarop Wilders macht op is gebaseerd.
  Zo kan Wilders een roepende in de woestijn worden.
  Een debat hierover heeft geen enkele zin, zo speel je Wilders alleen maar in de kaart.

 5. Theo Gerris Schreef:

  Zo kan Wilders een roepende in de woestijn worden.

  Dat kan hij dan beter op de Veluwe doen, in de buurt van woestijnen heb je namelijk wel eens leeuwen. 😈

 6. Rutte hoeft zich helemaal niet voor nauwe samenwerking met de PVV te verantwoorden , want hij werkt er niet nauw mee samen. Op het belangrijkste punt: de Europese schuldencrisis, werkt hij nauw samen met de PvdA, GroenLinks , D66 enz. . Daar is de PVV gewoon Spuit Elf. Rutte heeft zich herhaaldelijk gedistantieerd van de kernstandpunten van de PVV en verklaard dat hij die alleen maar nodig heeft voor steun aan het regeerakkoord.

 7. Steven ten Brinke Schreef:

  Rutte hoeft zich helemaal niet voor nauwe samenwerking met de PVV te verantwoorden , want hij werkt er niet nauw mee samen. Op het belangrijkste punt: de Europese schuldencrisis, werkt hij nauw samen met de PvdA, GroenLinks , D66 enz. . Daar is de PVV gewoon Spuit Elf. Rutte heeft zich herhaaldelijk gedistantieerd van de kernstandpunten van de PVV en verklaard dat hij die alleen maar nodig heeft voor steun aan het regeerakkoord.

  Wat is politiek toch eigenlijk makkelijk. Zeker als je een gedoogconstructie bedenkt.

 8. Steven ten Brinke schreef:

  Rutte hoeft zich helemaal niet voor nauwe samenwerking met de PVV te verantwoorden , want hij werkt er niet nauw mee samen. Op het belangrijkste punt: de Europese schuldencrisis, werkt hij nauw samen met de PvdA, GroenLinks , D66 enz. . Daar is de PVV gewoon Spuit Elf. Rutte heeft zich herhaaldelijk gedistantieerd van de kernstandpunten van de PVV en verklaard dat hij die alleen maar nodig heeft voor steun aan het regeerakkoord.

  Vraagje Steven: Was de NSB ook niet ooit spuit elf? En wat waren de gevolgen van deze spuit elf doctrine? Ziet Nederland nog steeds niet dat de nazi’s niet verslagen maar ondergedoken waren? Dat ze nu uit de drek opstaan omdat de VVD en het vervloekte CDA dat toestaan? Zijn de VVD en het CDA niet gewoon gedoogNSBers? Rutte en Verhagen hebben, net als Wilders, bloed aan hun lippen!! Moeten we stompzinnige armzwaaiers als de PVV adepten zijn iets kwalijk nemen? Ja, dat moeten we ! Bestrijd ze, brand ze af tot op het maaiveld. Als een PVVer in een overheidsorgaan zijn bakkes opentrekt, hoon hem weg, lach hem uit, haal hem met argumenten onderuit en ga dan smakelijk staan lachen!! Dat zal ze leren de ratten!

Reacties zijn gesloten.