Grimbert Rost van Tonningen – het foute slachtoffer

Berichtje op Nu.nl over Grimbert Rost van Tonningen;

Een groep overlevenden van de Holocaust is tegen de komst van Grimbert Rost van Tonningen naar de synagoge van Enschede. Van Tonningen, zoon van ‘foute ouders’, is dinsdag te gast in het kader van een expositie over Anne Frank. In het Joodse gebedshuis zal Grimbert Rost van Tonningen een lezing houden over zijn ervaringen als kind van ouders die in de Tweede Wereldoorlog fout waren. Hij is de oudste zoon van NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen en diens vrouw Florrie, alias de Zwarte Weduwe. Van Tonningen heeft herhaaldelijk afstand genomen van de ideologie van zijn ouders. Met zijn toespraak legt hij indirect een link naar Anne Frank, over wie deze maand in de synagoge een tentoonstelling te zien is. (NU.nl)

Rost van Tonningen komt steeds vaker in het nieuws als “oorlogsslachtoffer” omdat zijn pa, Meinoud Rost van Tonningen, fouter dan fout was in de Tweede Wereldoorlog. Daarom is Grimbert slachtoffer.

Net als Anne Frank zeg maar; die was ook slachtoffer.

Wat precies de reden dat uitgerekend de zoon van een van de meest rabiate NSB’ers uit de geschiedenis de rol van “slachtoffer” moet gaan uithangen op bijeenkomsten die iets te maken hebben met Tweede Wereldoorlog en vervolging van Joden is een raadsel. In het gunstigste geval is het slechts een devaluatie van het begrip “slachtoffer”, in een iets minder gunstig geval zou je kunnen vermoeden dat de heisa en de reuring (gebruik ik dat belachelijke CDA woord ook eens een keer) de heer Rost van Tonningen wel uitkomt in het kader van de de reclame voor het merk Rost van Tonningen. En voor zijn website, welke hij al een jaar of 3 probeert winstgevend probeert te maken. Op deze website (pluspost.nl) staan berichten van diverse schrijvers, waaronder een zekere “Hannibal” die wij kennen van het extreemrechtse artikel7.nu en in het bijzonder van de gruwelijke lijf- en doodstraffen welke de bewoners van genoemde site in petto hebben voor allochtonen en linkse mensen die niet willen luisteren.

Ook heeft op pluspost.nl Grimbert diverse malen een lans gebroken voor de brievenbuspisvingerlikcoalitie, het meest foute kabinet in Nederland sinds het kabinet Seyss Inquart I.

Dus dat “herhaaldelijk afstand genomen van de ideologie van zijn ouders” kunnen wij ook met een korrel zout nemen.

7 gedachten over “Grimbert Rost van Tonningen – het foute slachtoffer”

 1. Mwa… toen m’n moeder 10 was is m’n opa, NSB-er, afgeknald. Zij en m’n oma hadden niets met de NSB, maar zijn er nog decennia lang op aangekeken. Talloze malen zijn ze verhuisd en elke keer als de geschiedenis van opa bekend werdt waren ze weer mikpunt van van alles en nog wat. Dat is met veel meer kinderen van… gebeurd en Ma heeft zich jaren later ingezet voor de dergelijke kinderen. Als klein manneke nam ik thuis ook wel de telefoon op en werdt me heel WWII verweten.
  Grimbert is inderdaad een mafkees, maar reken maar van yes dat tal van kinderen van foute ouders zwaar slachtoffer zijn geweest.

 2. Je mag Grimbert niet afrekenen op de fouten die zijn vader heeft gemaakt, wel op de mening die hij heden ten dage is toegedaan. Het probleem in zijn geval is dat die mening altijd gerelateerd zal worden aan zijn vader. In zoverre is hij dan ook niet zozeer slachtoffer van de oorlog, maar eerder slachtoffer van zijn vader. Ergens had zijn moeder Florrie ook gewoon als een museumstuk gekoesterd moeten worden. Welke malloot (ok, die idioten van Stormfront daargelaten) lult heden ten dage nog over ´het Groot-Germaansche ras´ , verbied gasten om met 30 graden in een korte broek te lopen of stuurt zijn/haar kinderen in Lederhose naar school? De pedagogische kwaliteiten van Florrie logen er niet om. En dat heeft die arme Grimbert allemaal moeten ondergaan.
  Dat hij misschien een rare mening heeft, ligt dan ook voor een gedeelte aan zijn loyaliteit ten opzichte van zijn moeder. Hoe zou jij je voelen als je vader ineens een serimoordenaar blijkt te zijn? Je kunt dan wel afstand nemen van die man, maar het blijft nog wel altijd wel je vader, ook al wordt die door de hele wereld verguisd.

 3. @2
  Jaja al die mensen die na 5 mei 1945 plotseling het verzet ingingen…
  Toch is er nogal een incongruentie. En juist Anne Frank is zo’n zwaar symbool geworden in de loop der tijd dat de vergelijking volkomen misplaatst is.

 4. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  @2
  Jaja al die mensen die na 5 mei 1945 plotseling het verzet ingingen…
  Toch is er nogal een incongruentie. En juist Anne Frank is zo’n zwaar symbool geworden in de loop der tijd dat de vergelijking volkomen misplaatst is.

  Blijkbaar ken je ze allemaal en weet je tevens wat ze zoal meegemaakt hebben ?

 5. @2
  Na wat meer te hebben gelezen heb ik eigenlijk weinig moeite met Grimbert, zo’n opmerking van Arnold.J van der Kluft eigenlijk veel meer.

Reacties zijn gesloten.