Een cordon sanitaire werkt juist perfect!

wilders-150x150Ook nu gaan er weer stemmen op dat een cordon sanitaire t.o.v. de PVV een slecht idee zou zijn aangezien het de PVV alleen maar stemmen zou opleveren en bladiebla. Maar hoe ging het ook al weer in dat andere land met een rare partij, België;

In België heeft men in het Vlaams Belang een partij die te vergelijken is met onze PVV. De andere Belgische partijen hebben besloten een zogeheten ‘cordon sanitaire’ rond dat Vlaams belang te leggen. Men probeert ‘een ongewenst situatie te isoleren door er een beschermende kring rond te leggen‘. Ondanks het feit dat het Vlaams Belang in 2004 24,7 procent van de stemmen haalde, werd het tot geen enkele coalitie toegelaten. Bij de laatste verkiezingen constateerden vele Belgen dat dit geholpen heeft. Het Vlaams Belang daalde fors tot 15,3 procent van de stemmen. De stemming is omgeslagen.
Onze Nederlandse partijen zouden hier van kunnen leren: een cordon sanitaire werkt! De aanhang van populistische partijen wil altijd snel resultaat zien – dat wordt hun ook voorgespiegeld. Bovendien leren Belgische ervaringen ook dat een partij die steeds in de oppositie moet blijven, er slecht in slaagt om mensen te bewegen om voor die partij in de politiek te gaan. (Friesch Dagblad)

Klinkt goed. :mrgreen:

11 gedachten over “Een cordon sanitaire werkt juist perfect!”

  1. Bij de percentages voor het Vlaams Blok, nu Belang, moet je natuurlijk wel bedenken dat die alleen gelden voor het Vlaamse gewest van België. Met Brussel en Wallonië erbij, dus bij federale verkiezingen, zijn de genoemde percentages ongeveer 14% in 2004 en 8% in 2009.
    Uw Brusselse medewerker.

  2. @jvdheuvel, volgens mij zegt hij dat we werkelijk erger zijn dat de Belgen. Bij krijgt extreem-rechts veel meer aanhang, niet waar?

Reacties zijn gesloten.