Waarom zijn immigranten zo stil

Hoewel ik altijd zeg dat er niet echt een Nederlandse cultuur is, vind ik een aantal dingen wel typisch Nederlandsch. Zoals het oprichten van clubs en verenigingen. Zodra twee mensen het met elkaar eens zijn, wordt er een club opgericht. Ik sta er niet vreemd van te kijken dat als er op de volgende Prinsjesdag nog een waxinelampjeshouderswerper komt, ze een nieuwe vereniging oprichten. De waxinelichtjeshouderswerpersvereniging. De WHWV.

Invloed is macht
In Nederland probeert iedere vereniging of club zoveel mogelijk leden te krijgen en zoveel mogelijk lawaai te maken. Lawaai is invloed en invloed is macht. Jaarlijks houdt men een jaarvergadering. Hier gaat iedereen dan lekker gaat zitten zeiken over de notulen van vorig jaar. Als ze dan vragen of je in het bestuur komt, zodat je het zelf kan regelen, dan zeg je snel dat je wel zou willen, maar dat je het te druk hebt.
Na de vergadering, die het liefst zo snel mogelijk beëindigd wordt, komt het hoogtepunt van de avond. Iedereen krijgt een versnapering die u wordt aangeboden door de vereniging en iedereen is weer saamhorig. “Eigenlijk zouden we moeten……, nou ja, dat is voor de vergadering van volgend jaar”.
Als je dit zou herkennen, dan is het dus typisch Nederlands. Ik vraag me af of er in andere landen net zoveel clubs zijn als in Nederland. Sigarenbandjes verzamelclub, de punnikclub, de solexclub. Ga zoeken op internet en je vind voor ieder onderwerp wel een club.

Libië 
Stel je woont in een land als Libië. Dan ga je dus echt geen club oprichten. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, dan hakken ze hem eraf. Nu zou een verzamelclub voor waterpijpen misschien nog wel gaan, maar zelfs dan trek je waarschijnlijk de aandacht van de geheime dienst. Als je voetballers al niet bij hun naam mag noemen, omdat niemand belangrijker mag zijn dan de heer Khadaffi, dan wil je zeker geen voorzitter worden.
Nu kom je als Libiër hier in Nederland wonen. Je bent geen verenigingen gewend, en je hebt de wetenschap dat je je beter nergens mee kan bemoeien. Dan zal het heel erg lang duren, voordat je lid zal worden en je je stem verheft.

Alleen zeggen wat we willen horen.
Ik mis in Nederland Immigrantenclubs met een goede PR. Natuurlijk zou dit direct worden gezien als een poging om het land over te nemen. Aan de andere kant lopen we wel te klagen dat er niets wordt gezegd vanuit de Marokkaanse gemeenschap als Marokkaanse jongeren de boel verpesten. Of we vinden het geluid te zacht. Verder mag je je natuurlijk alleen bemoeien met zaken waar wij het mee eens zijn.
Toch hoop ik dat het gaat komen. Maar het zal niet makkelijk worden om je te verenigen als je uit een land komt waar het niet de bedoeling was om je te verenigen. Daar gaat zeker een generatie overheen en dan ben je al zo ingeburgerd dat je waarschijnlijk lid wordt van de punnikclub.

Maar ik zie dit als spruitjeseter zo, en misschien zijn er mensen onder u die hier veel zinnigere dingen over kunnen zeggen.

17 gedachten over “Waarom zijn immigranten zo stil”

 1. Nederland is anders het land bij uitstek waar alles wat boven het maaiveld uitkomt een koppie kleiner wordt gemaakt.
  ”Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.
  Dát is nou typisch Nederlands.

 2. “Zodra twee mensen het met elkaar eens zijn, wordt er een club opgericht. ”

  Erg typisch verschijnsel voor een land en maatschappij waar vriendschap in principe zeer beperkt inhoud heeft, tot geen inhoud. Helaas is voor sommige burgers vriendschap totaal onbekend begrip die alleen in verre exotische landen voorkomt.
  De vereniging komt dan als een poging dit vacuüm te vervullen. Een betweter zou dit onderscheid moeilijk weten te doorgronden, want – hij is eenmaal betweter en weet alles beter.

  Net als het aantal honden. ‘S een keertje hadden ze mij dit vraag gesteld: “zeg waarom hebben jullie daar in Nederland zoveel honden, je zou haast zeggen dat er meer honden zijn dan mensen in Nederland?”

  Mijn antwoord was (ik ben niet de eerste die het op die manier formuleert) – het heeft iets met afwezigheid van vriendschap als verschijnsel in dit maatschappij te maken. Een hond hebben is een poging om de groeiende aliënatie en vervreemding, net als met de verenigingen, tegen te gaan.
  And last but not least – je wordt toch de meester van een ander wezen. Lekker toch!

 3. De kop is overigens misleidend want de immigranten van de vorige generaties zijn al zeker ingeburgerd.

  Beste Saloonsocialist , bekijk het ook van dit kant – blijkbaar is de schaduwstaat zeer succesvol geweest in de poging de stem van de vreemdelingen te onderdrukken.

 4. “Ik mis in Nederland Immigrantenclubs met een goede PR.”
  Immigrantenclubs zijn er volgens mij best veel. Ze dienen vaak als gezelligheidsverenigingen en culturele clubs, ondersteuning etc. Precies zoals Nederlanders dat doen. Zoek eens op google op marokkaanse, griekse, iraanse, somalische etc. vereniging,
  Wat je met PR bedoelt begrijp ik niet eigenlijk, maar wat de stilzwijgendheid betreft: Verwacht je van de punnikclub, de duivenclub, de motorclub etc. ook dat ze afstand nemen of commentaar leveren op wangedrag van nederlandse jongeren?

 5. Goede PR ?? zelfs met de beste PR kom je er niet als de landelijke persdienst geprivatiseerd is en in de handen van Veronica … Met kranten van Links tot Rechts die alleen belangstelling hebben voor negatieve berichtgeving .. EN het is alleen mogelijk om omhoog te komen in Nederland als je je identiteit als “Allochtoon ” verraad , zoals Dhibbi , Al Bayrak en Aboutaleb..
  Kan je het KMAN nog herinneren , Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland ??dat bestaat nog steeds , geeft ook nog persberichten uit en word gewoon genegeerd …
  Al dat domme gezeik , gezeur , gejank , gepiep en gemekker van links tot rechts over het feit dat “de Moslims ” de aanslagen van van 11 September en anderen niet veroordeelden 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 er zijn Honderden veroordelingen geweest , uit de hele Moslimwereld , maar geen een was nieuwswaardig .. Pas toen Sheik Tahir Qadri vorig jaar na jaren van veroordelingen van Extremisme zelf bedreigd werd kwam er even een stukje in een hoekje van pagina 3 te staan , wat meer luidde van “veroordeelt er een Muslimleider eens geweld , word hij door zijn “eigen soort “bedreigt , zie je wel dat moslims gewelddadig zijn ” Zonder enige aandacht van het werk dat deze man al van vóór 2001 doet …

 6. Dus de vraag is niet “Waarom zijn immigranten zo stil ” maar “Waarom zijn de Nederlandse Media zo doof “

 7. @7 goed geïntegreerd ??? is dat een Niet Nederlander die meelacht om de haatmopjes die Veronica radio elke middag uitzend ??? Of een bloemkool met papje etende Surinamer zoals in de Honig reklame ??? , Nederland accepteert geen goedgebekte eigen identiteit bij een ” Allochtoon ” Alleen Bounties en Couscous met hamlappen ….

 8. @ Al Bakrastani:
  Niet terecht wat je daar zegt. Ik weiger mijn ID af te staan., ik zie mijn afkomst als mijn trots. Dus ik zou nooit als Winston van de mona reclame mn afkomst verloochenen.

 9. Sjef Schreef:

  @ Al Bakrastani:
  Niet terecht wat je daar zegt. Ik weiger mijn ID af te staan., ik zie mijn afkomst als mijn trots. Dus ik zou nooit als Winston van de mona reclame mn afkomst verloochenen.

  Je beschouw jezelf als “Goed geïntegreerd ” waar wat denk “de Nederlander “van Je ???

 10. Wanneer allochtonen of migranten verenigingen gaan oprichten wordt dit meteen door de regering/PVV gezien als ZE WILLEN NIET MEEDOEN.ze richten eigen clubjes op ze kunnen zo niet integreren dit houd integratie tegen en wellicht zijn het terroristenorganisaties die verboden moeten worden..

 11. Zelf televisie zenders mogen geen allochtone programma’s uitzenden van de PVV…geen subsidie en zenders worden zoveel mogelijk gechanteerd om geen allochtone programma’s te maken.Mocht niet van de PVV ook geen andacht aan de ramadan in winkels etc.. laat staan eigen clubjes/verenigingen opstarten.DAAROM zijn ze er niet of zichtbaar

 12. Ik wil geen eigen clubje, ik wil geen eigen vereniging! Als ik lid wil worden van een tennisclub ga ik wel naar de al bestaande plaatselijke club! Waarom zou ik publiekelijk mijn stem moeten laten horen dat ik tegen geweld en moslimterrorisme ben? Waarom moet ik me publiekelijk zelf weer in een hokje plaatsen? Omdat anderen dat willen?
  Ik doe dingen die ik graag wil doen op een wijze zoals ik dat graag wil doen, zonder anderen daarbij te discrimineren, benadelen of in hokjes te plaatsen! Hoe anderen daarover denken moeten ze zelf weten als ik er maar geen last van heb! Ik maak gebruik van de vrijheden die ik heb, voorsta en ieder ander ook gun!
  Als er clubs en/of verenigingen worden opgericht dan graag gewoon doorsnee afspiegeling van de maatschappij! Wanneer houden we eens op met het “wij” en “zij” denken vanaf de linkerzijde t/m de rechterzijde?

 13. ” Dan zal het heel erg lang duren, voordat je lid zal worden en je je stem verheft.”

  Overigens is dit regelrechte gelul. Het moet gewoon gezegd worden. Ik ken talloze voorbeelden waar juist men steeds met “eigen volk eerst” in de organisatie van die clubjes doorgaat en stelselmatig “buitenlanders” discrimineert. Wilders is niet uit de hemel gevallen, hoewel zijn aanhang dit stellig gelooft.

  En steeds scheiden in “wij” en “zij”- ik had het al eerder aangevoeld,saloonsocialist, je ben geïnfecteerd door dit soort achterlijk denken.

  Het zal goed wezen dat Nederland ’s een keertje uit de Middel Eeuwen in de beschaafde Europa tevoorschijn komt.

 14. nexus m. Schreef:

  Overigens is dit regelrechte gelul.

  Toch zijn er immigranten die niet naar de politie durven gaan omdat ze bang zijn. Dus zo’n gelul is het nu ook weer niet.

 15. Al bakrastani shreef:
  “EN het is alleen mogelijk om omhoog te komen in Nederland als je je identiteit als “Allochtoon ” verraad , zoals Dhibbi , Al Bayrak en Aboutaleb..”

  Pijnlijk waar en gaat zelfs zover dat zelfs de eenvoudigste functie in de Nederlandse maatschappij wel eens aan de neus voorbij gaat van een immigrant die zich met iets meer eigenwaarde opstelt. Migrantenkinderen van de derde of vierde generatie van wie het niet lukt om aan een job te geraken, omdat zij niet zich als een slaafje willen laten behandelen. En aan de andere kant kunnen sommige asielzoekers en duidelijk bereid zijn om tegen bevolkingsgroepen te schoppen die pas hier waren alle tools aangereikt krijgen om hogerop in demaatschappij te komen. Universtiaire opleidingen, adviseurs, loopbaanbegeleiding, hulp en financien bij opstarten van eigen bedrijf etc. Om dan als exenofobe Nederlander te kunnen zeggen: ” Kijk, wat ik zo bijzonder vindt is dat die mensen ondanks dat zij pas hier zijn hun weg in de maatschappij hebben en gevonden. En dat kan ik niet zeggen van groep bla e groep bla niet, ondanks dat zij hier jaren lang hier zijn”

 16. Een zullen meerdere de redenen zijn waarom immigranten geen verenigingen oprichten, maar één daarvan is ongetwijfeld de voortschrijdende individualisering.. Je ziet over de gehele breedte van de samenleving dat het aantal vrijwilligers minder wordt, dat verenigingen steeds minder leden krijgen, dat er steeds minder tijd aan het verenigingsleven wordt besteed. De oorzaken zijn legio, mensen willen internetten, of iets anders doen, waar ze geen vereniging voor nodig hebben. Dat is bij immigranten niet anders dan bij autochtonen. Ik ken veel allochtonen die ook helemaal geen behoefte hebben aan een vereniging, ze willen wel feesten met eigen muziek, eigen eten, etc. organiseren, maar ellenlange vergaderingen over …? Alsjeblieft zeg. Een vriendin van mij komt uit de Dominicaanse Republiek, ze heeft twee kinderen te verzorgen en een hoop administratieve rompslomp met gemeentelijke instanties te regelen, verwacht van haar niet dat ze deel gaat nemen aan ellenlange vergaderingen met geneuzel over niets. Bij de Polen warmee ik werkte bestond er ook geen behoefte aan, die wilden na het werk gewoon zuipen en geen vergadering houden. Bij de Marokkanen die ik ken is er in de verte misschien behoefte aan, maar het zou dan allemaal niet teveel tijd moeten kosten.

Reacties zijn gesloten.