Schengen

Ik ben een groot voorstander van een verenigd Europa. Ik zie een verenigd Europa als een vorm van internationale solidariteit. Men neme een arm gebied en we gaan ervoor zorgen dat mensen een menswaardig bestaan op kunnen bouwen en niet in een troosteloze zooi zonder toekomstvooruitzichten hoeven te leven.

Verder ben ik voor de Euro en tegen grenzen. Maar er zijn grenzen. Ik zie Europa als een opgroeiende puber, die fouten maakt en af en toe gecorrigeerd moet worden. De crisis die nu is uitgebroken, is leerzaam en was zonder Europa nog veel ernstiger geweest. Doordat we hem samen bezweren hebben we in ieder geval weer iets gemeenschappelijks en hoeven we geen oorlog te voeren.

Tsjechië 1995
In 1995 gingen we met een klas skiën in Tsjechië. Lekker goedkoop. Toen we aankwamen bij de grens stonden we een uur in de rij. Toen we eindelijk aan de beurt waren, kwam de douane de bus binnen met een hond, om op drugs te controleren. Gelukkig hadden we de leerlingen zeer goed geïnformeerd dat Tsjechië geen Nederland was. Hierna moesten de leerlingen met een Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Filippijnse achtergrond uitstappen. Ze werden meegenomen naar een gebouwtje en uitgebreid gecontroleerd. Dit vonden wij bijzonder onplezierig, maar protesteren maakte het alleen maar erger.

Na deze poppenkast reden we 50 jaar terug in de tijd. De Tsjechische bossen waren afgestorven door de zure regen, veroorzaakt door de bruinkoolcentrales. We sliepen in een oude legerbarak en ’s avonds aten we aardappelpuree met een paprika, die we met zijn dertigen moesten delen. Maar dit was niet erg, want de Tsjechen waren heel aardig en de verwende Nederlandse leerlingen konden eens zien, dat als je 1000 km reed, de wereld er heel anders uitzag.
Als je nu naar Tsjechië gaat, kan je zien dat ze ons zowat hebben ingehaald. (Niet dat dat het doel van je leven zou moeten zijn, maar ja).

Schengen
Gerd Leers dreigt uit naam van Nederland de toetreding van Bulgarije en Roemenië te blokkeren. Ik ben het niet vaak met hem eens, maar nu neig ik hem toch te steunen.
Iedereen die wel eens in Roemenië of Bulgarije is geweest, zal me begrijpen. Ten eerste ga je niet 50 jaar terug in de tijd, maar 200 jaar. Rij eens met de auto naar Turkije door Bulgarije. Gelukkig ben ik onderweg geholpen door Nederlandse Turken (of andersom, wat je wilt), want ik werd helemaal gek. Om de tien km werd ik aangehouden door de politie die geld van mij wilde. Van de Turkse Nederlanders (laat ik het nu eens omdraaien) leerde ik, dat je net moest doen of je ze niet begreep. Gewoon negeren. Maar ze maakten het me nog makkelijker, doordat ik mee mocht rijden in hun konvooitje. Zo reed ik tussen de volgeladen busjes veilig naar de grens.

Ik ben voor Schengen. Maar ga als Europa nu niet weer in een oude fout trappen. Eerst de boel op orde en dan kan je toetreden. Zorg eerst dat je Bulgarije en Roemenië opbouwt tot een niveau waarop mensen een redelijk bestaan hebben. Als mensen zien, dat er toekomstmogelijkheden ontstaan in het gebied waar ze wonen, zullen ze niet hierheen trekken. Nu zit er in de prullenbak in de Kalverstraat nog meer dan ze daar op een dag bij elkaar kunnen scharrelen. Natuurlijk zal je dan hierheen willen komen.

Gijzeling
Nederland wordt momenteel gegijzeld door de PVV. Triest maar waar. Mensen zijn bang, xenofoob en er komt misschien wel een crisis aan. Laten we alsjeblieft dan even goed nadenken voordat we in Europa weer grote stappen nemen. Een iets andere volgorde van ontwikkeling van Europa kan een uitbreiding van de PVV in Nederland hopelijk voorkomen.

19 gedachten over “Schengen”

 1. Je droomt blijkbaar van een Groot PVV in een Groot Nederland.

  Heb je toevallig gedacht om de lidmaatschap aan Servië aan te bieden, hoewel dat zeker niet van je afhankelijk is?
  Wel slimmer zet dan bovenstaande artikel die naar wat ik lees zeker nog uit de communistische tijd stamt. De wereld is inmiddels verder gegaan, mijn beste salonliberaal. Kom gezellig met de tijd mee, weetjewel?

 2. Dat ik van Salonliberaal en zijn verborgen (xenofobe) agenda ga kotsen? Je kent mijn e-mail adres en je mag zoals iedereen mij ten elke tijd om uitleg vragen want ik ga niet met mijn comments deze site overnemen.

  Wat Salonliberaal bovenop schrijft is zuiver tendentieus. Toevallig zijn mijn buren en een hele klas leerlingen naar Bulgarije afgelopen zomer geweest en ik weet van hun verhalen, die nog steeds op verjaardagen te horen zijn, dat men enorm tevreden is van de sfeer en organisatie daar, eten, diensten enz en ze voeren als het ware propaganda voor volgend jaar want ze willen weer daar naar toe.

  Zeg jij nu – waar moet ik die moddergeklets van Salonliberaal weer plaatsen?

 3. Waarom Roemenië en Bulgarije achterstellen ?? Tsjechië is omhooggekomen , hetzelfde geld voor het minder geïndustrialiseerde Slowakije .. Kijk eens naar Spanje en Portugal .. Toen die bij de EU kwamen waren ze niet veel beter …
  Met hoeveel jaar achterstand wil je mensen laten stikken ???
  Of hoe ver moeten ze van Nederland af zijn om “er niet bij te horen ???

 4. @Salonsocialist:

  quoot:
  [ Eerst de boel op orde en dan kan je toetreden. Zorg eerst dat je Bulgarije en Roemenië opbouwt tot een niveau waarop mensen een redelijk bestaan hebben. Als mensen zien, dat er toekomstmogelijkheden ontstaan in het gebied waar ze wonen, zullen ze niet hierheen trekken. Nu zit er in de prullenbak in de Kalverstraat nog meer dan ze daar op een dag bij elkaar kunnen scharrelen. Natuurlijk zal je dan hierheen willen komen]

  Ja, prachtig toch? Kunnen we zomaar tientallen-miljoenen mensen blij maken, hebben ze ook kans op een baantje.
  Wat is er tegen als ze komen????
  Daarbij, de eurocrisis heeft echt nisk met Griekenland te maken hoor…maar dat is een ander verhaal.

  verder:

  quoot:
  [Nederland wordt momenteel gegijzeld door de PVV. Triest maar waar. Mensen zijn bang, xenofoob en er komt misschien wel een crisis aan. Laten we alsjeblieft dan even goed nadenken voordat we in Europa weer grote stappen nemen. Een iets andere volgorde van ontwikkeling van Europa kan een uitbreiding van de PVV in Nederland hopelijk voorkomen.]

  Je kan twee dingen doen vanwege die gijzeling, namelijk de bange mensen hun zin geven, OF dapper zijn, en kiezen voor de arme mensen.
  Nu *lijkt* de argumentatie van het verhaal erop, dat de mensen daar maar beter niet geholpen kunnen worden, _omdat_ wij_ anders met de PVV blijven zitten. Welk belang vind jij groter Salonsocialist?

  Die PVV vindt wel weer wat anders om over te ouwehoeren hoor.
  Zo, ik heb weer een eitje kunnen leggen vandaag 🙂

 5. @6
  Dit is niet bedoeld als steek onder water tegen Salonsocialist, maar tegen het PVV-krapulaat: Roemenië en vooral Bulgarije hebben een behoorlijk aantal “autochtone” Turkse inwoners…

 6. Roemenie en Bulgarije staan zelfs op de drempel om toe te treden tot de Euro.
  Ze hebben grote vooruitgang gemaakt.
  Dan het Schengen verdrag.
  Ik ben er tegen.
  Misschien omdat ik werkeloos ben, ik weet het niet.

 7. Even voor iedereen die nog wil proberen mee te denken – als Salonliberaal zou zeggen “ik wil niet dat Bulgarije en Roemenië bij Schengen komen” – daar kan ik donders goed meet leven want het is een mening en we zouden samen mogen beslissen of die landen zouden bij Schengen toetreden.

  Maar het feit dat Salonliberaal hieraan tendentieuze verhaaltjes plakt zal altijd van mijn kant en van elke mens met gezond verstand een reactie oproepen.

 8. Theo Gerris Schreef:

  Roemenie en Bulgarije staan zelfs op de drempel om toe te treden tot de Euro.
  Ze hebben grote vooruitgang gemaakt.
  Dan het Schengen verdrag.
  Ik ben er tegen.
  Misschien omdat ik werkeloos ben, ik weet het niet.

  Ik vind het echt heel erg voor je en hoop dat het spoedig wordt opgelost.
  Groet. Nexus.

 9. 13
  nexus m.

  Weinig kans.
  53 jaar en kom uit een uitstervende industrie ( Grafische ).
  Heb nu een kans om via UWV een opleiding in de metaal te krijgen.
  Maar heb dan wel een contract van een bedrijf nodig.
  Van de 40 kandidaten zijn er 3 over, waaronder deze gek.
  En nu maar hopen.

 10. In Roemenie: `Om de tien km werd ik aangehouden door de politie die geld van mij wilde.`

  In Frankrijk noemen ze dat ´tolweg´ en als je pech hebt kan de ANWB je niet helpen als je naast de snelweg staat, dan ben je overgeleverd aan de Franse pechservice en die knijpen je uit zonder er iets voor te doen. Ik persoonlijk vind dit wegenbeldei ook iets corrupts hebben , alleen heet het dan geen ´corruptie´ meer, maar ´beleid´..
  Corruptie stopt niet wanneer een land lid wordt van de EU en het feit dat een land buiten de EU ligt betekent niet automatisch dat het corrupt is. Ik heb er geen probleem mee als Roemenie ooit een keer tot de EU wordt toegelaten, tot de eurozone heb ik op dit moment echter mijn bedenkingen. Eerst zou de EU de problemen die ze heeft op moeten lossen. De corruptie in Roemenie verminderd vanzelf wel vanaf het moment dat de EU er controleren (tenminste, dat zou dan de bedoeling moeten zijn), het is een cultuurtje dat echter niet binnen enkele jaren zal zijn verdwenen. Door het toenemen van de welvaart en het houden van controles over de EU-subsidies verminderd de corruptie en komt het land vanzelf wel naar een hoger economsich niveau. Het gaat hand in hand, maar die hand moet wel ooit een keer uitgerijkt worden, anders blijft Roemenie voor eeuwig tot ´200-jarige achterstelling´ veroordeeld. Ik zou een toetreding nu op korte termijn echter niet verstandig vinden. Stem de regelgeving tussen EU en Roemenie voorlopig maar meer op elkaar af.

 11. Ik heb meerdere keren gereisd naar Bulgarije en Roemenie de laatste 5 jaar en ik heb een zeer andere beeldvorming over deze landen dan salonsocialist. Ik neig ertoe om nexus te geloven over het tendentieuw schrijven van slonsocialist.

  Bovendien heb ik de vorge discussie gelezen en heb ik daar ook een antwoord op gegeven
  http://www.krapuul.nl/blog/51030/zeggen-wat-je-vind/#comment-77791

  Ik vind de meningen (reproductie van tokkie prietprat om precies te zijn) van salonsocialist in dat stukkie op zijn minst stereotyperend en in de ergste geval racistisch.

 12. spyridon Schreef:

  Ik vind de meningen (reproductie van tokkie prietprat om precies te zijn) van salonsocialist in dat stukkie op zijn minst stereotyperend en in de ergste geval racistisch.

  Dit is wat ik telkens in mijn commentaar aangeef.
  Als Salonliberaal een mening heeft (die strikt etnisch gebonden is) dan moet hij en de rest het lef hebben om een commentaar erover aan te horen.
  Het heet vrije menings uiting en het helpt dat wij in deze maatschappij in communicatie met elkaar blijven.

Reacties zijn gesloten.