Kamerbrief risico’s voor de overheidsfinanciën

Minister De Jager zendt de Tweede Kamer de schokproef van de overheidsfinanciën om inzicht te bieden in de problemen en de toekomst van de euro met betrekking tot Griekenland en overige eurolanden.

In de brief van minister De Jager over de Griekse schuldencrisis staat niet welke scenario’s worden voorbereid om de crisis aan te pakken en hoeveel die gaan kosten. De Tweede Kamer had daar wel om gevraagd.

Als de fracties willen weten wat de kosten zijn van bijvoorbeeld doorgaan met steun aan Griekenland of van een Grieks faillissement, dan kunnen ze die informatie vertrouwelijk krijgen. Dat gebeurt omdat de cijfers zeer onzeker zijn.

In de brief van De Jager worden wel drie scenario’s gegeven van hoe de huidige crisis zich zou kunnen ontwikkelen. Eén daarvan is bijvoorbeeld een nieuwe bankencrisis. In dat geval zou de Nederlandse staatsschuld de komende jaren kunnen oplopen van 66 procent naar 86 procent.

Bij een wereldwijde economische crisis kan dat zelfs 93 procent worden. Volgens De Jager doet Nederland het dan nog steeds goed in vergelijking met veel andere rijke landen.

Kamerbrief risico’s voor de overheidsfinanciën

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Mr.Wonkish

1 gedachte over “Kamerbrief risico’s voor de overheidsfinanciën”

 1. Ga maar uit van het zwartste scenario.
  Dat is mijns inziens het realistische.
  Wat betreft Griekenland en de Euro zone, heb ik een simpele mening.
  Ieder land terug naar eigen munt.
  Zodat ieder land zich met eigen munt door middel van devalueren uit de problemen kan werken.
  Griekenland daarentegen is finaal afgebroken door de eisen van de Andere landen.
  En ik vind dus dat Griekse economie weer opgebouwd moet worden met hulp.

Reacties zijn gesloten.