Lang leve het politieke midden

Idioterie
Ontkennen van de voordelen van de multiculturele samenleving is net zo idioot als het ontkennen van de van de voordelen van de marktwerking. Het ontkennen van de nadelen van de multiculturele samenleving is net zo idioot als het ontkennen van de nadelen van de marktwerking.
Sluit ik daarbij ook nog de op godsdienst gebaseerde partijen uit, omdat die willen bepalen welke beslissingen ik neem in mijn leven, dan kom je al snel uit bij de middenpartijen.
In onzekere tijden zijn mensen snel geneigd te vluchten naar partijen die een ideologie aanhangen en opereren aan de flanken. Het probleem is dat ideologie altijd al snel uitmondt in extremiteiten die we in de geschiedenis al zo vaak hebben gezien. Ideologische partijen, worden al snel gekaapt door mensen met een grote mond die roepen dat ze de boel wel even oplossen door middel van simpele oplossingen.

Crisis
De huidige crisis is al lang geleden voorspeld. Als ‘Peak oil’ zou zijn bereikt zou het bergafwaarts gaan. Op dat punt zijn we nu wel aanbeland en nu moeten we belangrijke keuzes maken. Ikzelf ben bang dat groei er niet meer inzit. We staan dus op een zoveelste keerpunt in de geschiedenis. Het is nu alleen zaak de juiste weg in te slaan. Hierbij moet je je oor niet laten hangen naar partijen aan de rand van het politieke speelveld, want dan kan je er zeker van zijn dat het niets wordt.

PVV en SP
Over de PVV kan ik kort zijn. Dat is een wolf in schaapskleren. De kleren bestaan eruit, dat ze de wolf hebben bedekt met een sociaal laagje. Een beetje gelul over meer handen aan het bed en dierenpolitie. Alleen een blinde prikt daar niet doorheen.
De SP is een moeilijker geval. Lijkt in een paar opzichten op de PVV, zoals het ontkennen dat je Europa meer centraal moet regelen. Doe je dit niet, dan blijf je landen houden die er een potje van maken. Ze kiezen dus voor aanmodderen. Ook weigeren ze te erkennen dat we heel, heel veel geld moeten verdienen om onze heilstaat in stand te houden. Ze zijn tegen heel veel zaken, en ik heb maar steeds het idee dat ze tegen de hele markteconomie zijn en dat iedereen hetzelfde zou moeten verdienen. Waar dat toe leidt heb ik in Cuba mogen aanschouwen en in zo’n troosteloze puinhoop wil ik niet wonen.

Toch is er wel een groot verschil tussen de twee laatstgenoemde partijen. De PVV zie ik als het kwaad. Een idee steunen van de PVV vind ik al fout. Want bij ieder punt hebben ze een dubbele agenda. Of dacht je soms dat ze tegen het ritueel slachten zijn omdat ze het zo zielig voor het dier vinden? Blijf lekker doordromen.
De SP zie ik als idealisten die ook goede ideeën hebben en die ik graag omarm. Het programma maar weer eens doorgenomen en het ziet er goed uit. Alleen hoe het betaald moet worden, daar heb ik hele grote twijfels. Als ik Ewout Irrgang hoor praten over Europa, dan ben ik in ieder geval klaar met de SP.

Politiek midden
Kom ik dus toch weer bij het politieke midden uit. D66, GroenLinks en de PvdA.
Alleen moeten die eens leren om duidelijke taal te spreken. Maar dat kan Pechtold ze dan wel leren.
Het programma van GroenLinks vond ik heel goed. Nederland om gaan bouwen naar een duurzame maatschappij. Zou veel banen scheppen en we moeten wel, anders zijn de problemen die we nu hebben, een lachertje bij wat ons nog te wachten staat.

Met D66 ben ik het eens als ze zeggen dat een deel van de oplossing in het onderwijs ligt. En de Partij van de Arbeid? Die moeten zichzelf nog even hervinden.
Misschien moeten ze met zijn drieën eens fuseren of in ieder geval samen gaan werken. Met gedoogsteun van de SP en voilà.
Maar het belangrijkste is dat je de juiste beslissingen gaat nemen en je niet laat gijzelen door achterhaalde ideologische ideeën, waarvan allang is bewezen dat ze niet werken. Dat geld ook voor het liberalisme trouwens.
Wat een lekker stuk weer. Maar ja. De meesten zullen het wel Nixus vinden.

7 gedachten over “Lang leve het politieke midden”

 1. Ik weet niet of het in Cuba economisch zo slecht gaat puur vanwege het systeem. Als het rijkste continent ter wereld, waar je vlakbij gesitueerd bent, besluit je economisch te boycotten wordt het om te beginnen al moeilijk natuurlijk.

 2. @2
  En dan: het is realistischer Cuba te vergelijken met buurlanden als Haïti, Jamaica of Mexico, niet met de VS. Maar Haíti is niet eens een toeristenland.

 3. #2 Mee eens. Maar dat van die raketjes was niet zo aardig indertijd. En een systeem blijven aanhangen dat zich bewezen heeft als effectief repressiemiddel is ook niet erg bevorderlijk voor de welvaart.

 4. Ik ben een groot liefhebber van het midden. Maar ik zie het als een soort weegschaal. En ik bevind mij om die reden in de huidige tijd dus niet in het midden en dat is een understatement.

 5. Ik vind het ook een zeer zwakke punt en tevens geen argument – Cuba is 50 jaar lang onder het strengste economisch boycot geweest alleen om het feit dat ze in een marktwerking voor een alternatieve systeem hebben gekozen. Mede daarom vind ik ook de bewering van de “Vrije markt” een ordinaire verkooppraatje voor goedgelovigen.

  Heb je ooit nagedacht hoe zou Nederland mogelijk kunnen uitzien na 50 jaar van het strengste economische boycot? Waar je niets met je buren waar je het mest afhankelijk ben kan afhandelen?

  De rest vind ik deze keer vrijwel normaal. Succes met D66 Salonliberaal.

 6. Sinds wanneer gehoort GL tot het brede midden?
  GL is stevig links. Niet radicaal links als de SP, maar toch buiten het midden. Vrijheden afpakken en de klimaathype door de strot duwen. Het hele land vol willen bouwen met lelijke onrendabele windmolens terwijl er geen draagvlak voor is.

  Het brede midden is van PvdA (links van het midden) tot en met VVD (iets rechts van het midden) en alles daar tussen (CDA (midden) en D66 (net links van het midden)).

  En waarom is de VVD niet genoemd? Ook een niet- religieuze brede middenpartij. Bestaat uit zowel conservatief-liberalen (Van Baalen, Bolkestein) als progressief-liberalen (Dijkstal, Van Aartsen).
  De linkerkant van de partij zit bijna tegen het links-liberale D66 aan.

  Wat betreft Cuba: als het systeem zo goed zou zijn dan zou een boycot echt niet uitmaken. En waarom zou een socialistisch land willen handelen met een land met marktwerking? Alsof de USA het enige land ter wereld is waarmee je kunt handelen.
  Cuba kan gewoon met de rest van de wereld handelen (Rusland, China, Afrika, Zuid-Amerika enz.)..
  Dat het een puinhoop is dat komt puur door het systeem, welke zich in andere landen ook al heeft bewezen niet te werken.

Reacties zijn gesloten.