Dutch History X

SietseGisteren was het weer zover. Sietse Fritsma (zie foto) was te gast bij Pauw & Witteman, waar hij tegenover Jeltje van Nieuwenhoven verkondigde dat het toch echt wat betekende, dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers.

Dit had ik eerder gehoord. De PVV is namelijk tamelijk geil op deze statistiek, om meerdere redenen: ten eerste omdat hij klopt: het is inderdaad zo dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers. Ten tweede kan de PVV met dit feit makkelijk de link leggen tussen allochtonen en misdadigers. Als je dus met een allochtoon staat te praten, is de kans dus groter dat je ook met een crimineel staat te praten, en wie wil dat nou? Daar komt dan nog eens bovenop dat deze allochtonen in meerderheid ook nog eens uit een islamitisch land komen. Dan is ook de link tussen islamitische afkomst en criminaliteit gelegd.

Maar wacht eens even. Ik had het ook ergens anders gehoord, maar dan op een andere manier. In het buitenland bestaat ook criminaliteit. Neem de VS bijvoorbeeld, een land dat gebukt gaat onder ontmoedigende misdaadcijfers. Als men hier kijkt ziet men ook dat een bepaalde bevolkingsgroep het gros van de criminaliteit voor zijn rekening neemt; de van origine Afrikaanse Amerikanen. Zou de PVV hier ook durven zeggen dat de Afrikaanse afkomst garant staat voor een hang naar criminaliteit, a la deze scene?

Ieder land heeft wel een onderklasse, en iedere onderklasse is waarschijnlijk ook oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Maar dat heeft niets te maken met wel of niet allochtoon zijn. Correlatie is niet gelijk aan een causaal verband.

Update: Geert W. doet het net weer bij het verkiezingsdebat: volgens hem is er wel degelijk een verband tussen criminaliteit en moslim zijn. Jammer dat Wouter Bos er niet 100% korte metten mee maakt.

9 gedachten over “Dutch History X”

 1. quote
  Misvatting

  Weliswaar zijn allochtonen oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, maar de verklaring hiervoor ligt dus niet in de opvattingen van migrantenjongeren over misdaad en straf. De Boer: ‘In de praktijk blijken migrantenjongeren min of meer dezelfde opvattingen te hebben over diefstal, het gebruik van geweld en straf als Nederlandse jongeren. Dit geldt voor alle vier grote migrantengroepen: Marokkanen, Turken, Antillianen en Surinamers. Het criminele gedrag van Marokkaanse of Antilliaanse jongeren is niet te verklaren vanuit afwijkende misdaad- of strafopvattingen van deze groepen als geheel.
  unquote

  wat is de verklaring dan? het feit dat zij eerder “gezien” worden en vaker opgepakt?

  ik hoorde van een vmbo leerlingenbegeleidster dat pupillen van haar,Marokkaanse/Nederlanders, onterecht, rustig een nachtje gevangenis kregen.

  verder, geld voor alle groepen jongeren, ook de blonde met blauwe ogen, eenmaal in de picture en de achtervolging gaat beginnen.

 2. persoonlijk meegemaakt:

  2 agenten aan de deur die komen melden dat de zoon zonder helm rijdt.

  daar is lang op gejaagd. gelukkig was de scooter snel gestolen. helmen genoeg, het dragen een probleem.

 3. Aantal jaren geleden lopen we met een vriend na goed geluncht te hebben door een mooi park midden in Nederland. Op een gegeven moment horen we een enorme herrie, zeer storend, muziek instrumenten daartussen. Het komt allemaal uit de open deur van een klein huisje in het park en het is echt zeer storend onder de fijne zondag rust.
  Voor de deur staan ook wat motors en scooters en mijn goede vriend wil toch even een kijkje nemen wat dit gedoe vind hij niet normaal.
  Blijkt een groep jongeren te zijn die iets van muziek maken op zijn meest hardst en zich niets van de zondagsrust willen aantrekken. Allemaal blond en blauwe ogen.
  Ah, zegt afsluitend Hans, baldadige jongens – moeten ze soms wat ruimte hebben, weet je wel. Had ik bijna de politie opgebeld, voegt hij toe, want ik dacht eerst dat ik wat marrokantjes had gezien.
  Ineens blijft Hans even stil, dan draait hij zich tegen mij en vraagt – eigenlijk nu dat ik denk hierover, dat zou best racistisch van mijn kant zijn geweest, vind je niet? Vond ik dus wel.
  Onbewust kiezen veel mensen om de “eigen” soort altijd vrij te spreken met een of andere smoes en de “anderen” de schuld over alles te geven.
  Daar speelt PVV zeer handig op in.

 4. Nou ja die kerel in American History X had ook wel gelijk op een bepaalde manier en tot op zekere hoogte. Maar inderdaad precies hetzelfde soort gelijk als wat de PVV nu “heeft”. Ik vind dit een uitstekende vergelijking.

 5. ach, de weinige reacties en commotie om de voetbal hooligans is ook tekenend.

  1 auto in de fik en het staat in alle kranten (+ de suggesties wie de dader is.

  in Amsterdam voetbal oorlog voeren haalt nauwelijks de krant. en reacties, ho maar.

 6. Overigens wat anders; bij dat gesprek waar dit bericht over gaat viel Fritsma behoorlijk door de mand; hij zou wel even moskeeën gaan verbieden met bouwvergunningen en brandveiligheid dingen en toen vroeg van Nieuwenhoven of ie één moskee in Den Haag kon noemen waar dat op van toepassing was en toen wist ie dus niks. :mrgreen:

 7. Had je domme Jeltje gehoord ? Die paar uurtjes gescheiden zwemmen, zei ze ! Het gaat juist om de ideologische achtergrond ervan, domme gans !
  Als ik op zondagochten een uurtje zwemmen voor blanken zou bepleiten, dan zou de wereld, terecht, te klein zijn. Of vindt Jeltje het dan ook maar een uurtje.
  Jeltje toch, kom eens op straat.

 8. @Liera,
  Gescheiden zwemmen is ingevoerd niet alleen voor Moslims maar ook voor vrouwen die bijvoorbeeld door Borst Kanker een Borst missen. Het stuit me tegenwoordig behoorlijk erg dat deze vrouwen als politiek punt in het spel worden gebruikt om een non punt als gescheiden zwemmen aan te pakken. Iets wat in Duitsland zelfs nog erger is waar je soms al 100 jaar gescheiden zwembaden hebt voor vrouwen.

  Ik ben het er niet mee eens, maar ik kan me het in het geval van de vrouwen met Borst Kanker best voorstellen dat ze liever eventjes apart gaan zwemmen tot ze wat zelf verzekerder zijn. En in dat opzicht, moet dat ook zeker bestaan blijven. Voor de Moslima is er allang de badmuts, en die wordt ook echt al wel gebruikt door deze vrouwen. Maar ik vindt het heel erg dat straks een hele andere doelgroep moet lijden onder het politieke spel van de heer Wilders.

  Sorry voor mijn wat agressieve betoog, maar ik heb een buurvrouw gehad die naar gescheiden zwemmen ging omdat ze een borst heeft verloren en het anders niet meer durfde. Dat terwijl ze jaren gezwommen had.

Reacties zijn gesloten.