Propaganda

Allereerst moet ik zeggen dat ik dit geschreven heb, na het debat op Prinsjesdag en dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat het vandaag weer een andere zin kan zijn die geroepen wordt.

Tweede Wereldoorlog
Heel veel jaren heeft men zich afgevraagd, hoe het mogelijk was dat Nazi-Duitsland in staat was geweest zoveel joden te vermoorden zonder massale protesten van de rest van de bevolking.
Protesten werden natuurlijk keihard onderdrukt, maar ook propaganda speelde hierbij een belangrijke rol.
Als je jarenlang wordt volgepropt met propaganda dat bepaalde mensen slecht zijn, geen echte volksgenoten, maar linkmiechels die erop uit zijn om jou in het verderf te storten, dan ga je dat langzamerhand geloven. Vanaf 1933 was er ook nog eens geen vrije pers meer en kon je het verhaal ook nog eens alleen nog maar van éen kant beluisteren. De minister van propaganda, Joseph Goebbels, deed zijn werk zeer slim en vakkundig.

Irak
Ook Saddam Hoessein had een minister van propaganda. Zijn naam was Al Sahaf. Misschien werkte het voor het binnenland aardig, maar de Westerse nieuwsgaring, (die ook bol stond van de propaganda), werkte tegen hem. De hele wereld hing aan zijn lippen als hij op zijn dagelijkse persconferentie vertelde hoe de Amerikanen omsingeld waren en, onder grote verliezen, het land gedwongen werden te verlaten. Zelfs toen de tanks al door Bagdad reden, deelde Al Sahaf mee, dat de Westerse propaganda allemaal gelogen was en dat er Geen Amerikaan in de buurt van Bagdad was. Al Sahaf is na uitgebreid onderzoek vrij gelaten, aangezien hij aantoonbaar werd gedwongen. Hij woont nu in de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederlandse politiek
Ook hier maakt men gebruik van propaganda. Vooral rechtse partijen zijn hier goed in en Wilders vind ik er zelfs een meester in. Als je werkt met angstbeelden, dan kan je het makkelijk af met oneliners. Hoe meer je zegt, des temeer kan er tegen je gebruikt worden.
Hou het dus simpel en herhaal constant dezelfde zinnen, waarvan je weet dat ze aanslaan bij je achterban. Als de pers je dan nog eens helpt, door je verhaal kritiekloos over te nemen, dan is je kostje gekocht.

Minister Wilders
Van de week was ik bij iemand die helemaal lyrisch was over de PVV. Sinds Wilders minister is, gaat het veel beter met Nederland. Op mijn vraag waar hij dat uit opmaakte kreeg ik het verhaal dat sinds Wilders minster is je veel minder hoort over Marokkaans straatterrorisme. Ze hebben er dus mooi wel vat op gekregen. Heel wat anders als toen die slappe PvdA in de regering zat.
En zo werkt het dus. In de oppositie ga je iedere dag schreeuwen over een probleem. Als je iets met de regering te maken hebt, dan houd je je mond en dan lijkt het net of je het hebt opgelost.
Ik geef je op een briefje dat wanneer de PVV weer in de oppositie zit het circus weer zal gaan beginnen.

Meneer de grote gedoger
Wilders weet dat het einde volgend jaar in zicht is. Zodra er een zeteltje verloren wordt, trekt hij snel de stekker uit het kabinet. Dan moet hij niet als gedoger gezien worden. Daarom moeten er andere gedogers gevonden worden.
Tel voor de gein eens hoeveel keer hij in een debat een andere partij een gedoger noemt. Of hij gelijk heeft of niet maakt helemaal niet uit. Hij weet dat als hij het maar vaak genoeg roept de mensen het vanzelf gaan geloven.

7 gedachten over “Propaganda”

 1. “Al-Sahaf” betekent als ik het wel heb ook zoiets als “propaganda”, zal een partijnaam zijn wellicht.

  Interessante vraag of de (overgrote) meerderheid van de Duitsers echt geloofde wat hun werd voorgezet. In de Sowjet-Unie en onderhorigheden werkte het niet zo.
  Maar bij de PVV-aanhang, die beter zou kunnen weten, vindt het verhaal over de vreselijke Partij-van-de-Arabierendictatuur waaraan “we nu eindelijk ontsnapt zijn” wel geloof (onder leiding van Bosma).
  Het zouden gouden tijden zijn voor politicologisch onderzoek maar Nederland heeft al zijn eigen dictatuur gebakken waarin dit al niet meer mogelijk is.

 2. Logisch verhaal.

  “Heel veel jaren heeft men zich afgevraagd, hoe het mogelijk was dat Nazi-Duitsland in staat was geweest zoveel joden te vermoorden zonder massale protesten van de rest van de bevolking.
  Protesten werden natuurlijk keihard onderdrukt, maar ook propaganda speelde hierbij een belangrijke rol”

  Propagandistische leuzen in een lege ruimte roepen heeft geen zin. Niemand hoort ze.
  Er moet een ontvanger zijn, iemand die het zal aanhoren en opnemen en daarop makkelijk in gaan geloven.
  Sommige noemen het een voedingsbodem hebben.

  Dit is de verklaring voor wat in Duitsland toentertijd gebeurt is.
  Als je op een degelijk school goede les geschiedenis gehad heb, dan weet je dat hetzelfde verklaring ook voor Nederland anno nu geldt.

  Dit wordt nog ’s een keertje onderstreept door het feit dat de nazi’s overal in Europa hun verhaal gingen vertellen en de mensen warm maken om de joodse volk te doen deporteren, maar vanaf Servië naar het Oosten ging hun vlieger niet meer op.

  Het lijkt alsof sommigen kant-en-klaar staan om beïnvloed te worden.

 3. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  In de Sowjet-Unie en onderhorigheden werkte het niet zo.

  Dit had ik mijn reactie bovenop bewust achtergelaten om het toch wat kort te houden.

  Oost-Europa heeft na de WOII de communistische dictatuur gekend. Gemiddeld 50 jaren lang ging het op de radio, tv, kranten enz hetzelfde met de propaganda door. Dag in dag uit, zonder ophouden.

  Velen daar hebben het steeds niet geloofd en (verworpen) daarom werd de omwenteling mogelijk.

 4. “‘Echtheid”‘

  Salonsocialdinges, dit is in het echt. Hoe het kat en muis spel echt is. Etters die zulke dingen uitvreten of verdedigen hebben ook gewone Hollandse namen en zijn hier in de aanloop naar erkenning van een Joodse staat mee begonnen.

  En Geert Wilders, kijk hier ook maar eens goed naar. Zie je al die kopvodden goed? En kanker nou alsjeblieft maar op naar je kanker neonazionisten kankerschurkenstaatje waar je hier in mijn land zo de mond van vol heb. Ga daar vrede stichten als je kan want erger kun je het er niet meer maken. Hier houden we van het echte leven zonder haat.

  Door Noorwegen gefinancierd: Tears of Gaza; Geüpload door whereisthejustice1 op 27 jul 2011
  Director : Vibeke Løkkeberg, http://www.youtube.com/watch?v=U0WKVhIpgr4 Zie ook: http://www.imdb.com/title/tt1699705/

Reacties zijn gesloten.