Ik vertrek

Prinsjesdag en twee dagen de algemene beschouwingen zitten volgen. En ik ben er weer helemaal klaar mee. Het was weer een walgelijke vertoning. Het is normaal gesproken al niet verheffend, maar dit maal was het dankzij de ‘heer’ Wilders het zoveelste dieptepunt van de Nederlandse parlementaire democratie.
Ik ben er ziek van. Ik ben er klaar mee. Nu heb ik dat al vaker gezegd en kan het na enige tijd toch weer niet laten om er toch weer naar te kijken. Maar voorlopig wil ik er weer even niets meer van weten. Ik verlaat Nederland dus weer even. Voor de zoveelste maal ga ik weer even vluchten, om er ongetwijfeld na enige tijd weer achter te komen dat het elders nog erger is dan in ons bekrompen, hypocriete kikkerland.
Maar ik heb me nu toch echt voorgenomen om me na terugkomst, niet meer met politiek te bemoeien. En ik weet zeker dat mijn politieke tegenstanders hier erg blij mee zullen zijn. Gefeliciteerd. Jullie mogen het van me overnemen. Dus Krapuul moet zijn redactie uitbreiden, want jullie staan natuurlijk te dringen om mijn slappe gelul over te nemen. Staat de ‘jullie’ filter eigenlijk al uit, anders valt de helft van mijn verhaal weer weg.

De algemene beschouwingen
Zoals gewoonlijk was ik het weer met iedereen een beetje eens. Behalve met haatpruik en de anti-condoom lobby. Ik ben er nu nog meer van overtuigd, dat je niet met een PVV mag samenwerken. Hoe haal je dat in je hoofd. Zelfs de Damschreeuwer, vond het asociaal, zag ik gisteren bij Pauw en Witteman, en dat wil natuurlijk wel iets zeggen.

Emiel Roemer
Het meest geraakt werd ik door Emiel Roemer. Hij zei, dat het niet over cijfers moest gaan, maar over mensen. En daar had hij helemaal gelijk in. Het is zo makkelijk om een bezuinigingsplaatje in te vullen, zoals ik laatst mocht doen bij het Een vandaag opiniepanel. Op televisie zag ik dat iemand die 150.000 Euro verdiende, er geen enkele moeite mee had, om de achttien miljard bij elkaar te sprokkelen. De bijstandsmoeder, deed er veel langer over om het plaatje in te vullen. Want zij begreep, dat iedere klik met de muis, haar persoonlijk zou raken.
Ook het verhaal van Roemer over de inkomstenverhoudingen in de tijd dat hij nog jong was, was zeer verhelderend. In die tijd verdiende zijn baas twee maal zoveel als hem, terwijl dat verschil nu tot vijf maal opgelopen was. Hier kon hij wel eens keihard gelijk in hebben, al moet dat eens duidelijk uitgezocht worden. Want alles wat ik hoor, wil ik wel eerst even checken. Maar mijn gevoel is in ieder geval dat hij wel eens gelijk kan hebben.
Roemer werd ook een keer zichtbaar geraakt. En nog wel door de ‘Islamitische apenhater’ Wilders ook.
Deze deelde Roemer mede, dat als hij zo doorging hij de komende honderd jaar nog lekker kon blijven schreeuwen vanaf de oppositiebanken en geen moer zou bereiken. Bijna moest ik Wilders gelijk geven. Maar daar maak ik een kleine kanttekening. In een groeiende economie, waarin de meerderheid steeds rijker wordt, heeft Roemer geen kans. Zeker niet als hij te strak aan zijn ideologie blijft vasthouden.
Maar de situatie gaat in de Westerse landen drastisch veranderen. De eeuwige groei is voorbij, ben ik bang. We moeten naar een nieuw systeem denk ik. Daarbij moeten we niet terugvallen op ideologieën die in het verleden hebben bewezen niet te werken. Ik noem het bruine haatprediken, wat Wilders doet, het communisme en het ongebreidelde liberalisme.

Nieuw systeem
Mijn idee, is dat we naar een mix moeten zoeken van sociaal liberalisme. In de grondwet, moeten we maar vast gaan leggen, hoe groot de inkomensverschillen mogen zijn. Ze moeten er wel blijven, aangezien inkomensverschillen nu eenmaal een prikkel zijn voor de meeste mensen om iets te presteren. Maar het ongelimiteerd verrijken ten koste van anderen moet afgelopen zijn.

Utopie
Is dit een utopie? Is een nieuw systeem ooit te verwezenlijken? Misschien als je vanaf het begin weer op moet bouwen. En dan is het zaak om niet weer in de fouten uit het verleden te trappen. Maar het zal niet makkelijk worden.
Maar zoals mijn opa altijd al zei; “Het zal mijn tijd wel duren”.
Eerst maar weer even vluchten.
Ik ben weg. En als ik terugkom heb ik het niet meer over politiek. Heeft toch geen nut. Verpest alleen mijn leven maar.

12 gedachten over “Ik vertrek”

 1. Ach, wie weet verandert het buitenland je beeld weer dusdanig, dat je er bij terugkomst alweer anders over denkt.
  Maak er een mooie tijd van, lijkt me… 😉

 2. Salonsocialist, misschien heb ik erover heen gelezen, maar ik begrijp niet of je nu een weekje vakantie neemt om bij te komen van de Algemene Beschouwingen of dat je gaat emigreren maar na een arbeidzaam leven toch denkt terug te komen?

 3. @salonsocialist

  Jammer dat je “even” de handdoek in de ring gooit, ik hoop dat als je bloeddruk weer een beetje gedaald is je weer stukjes op Krapuul zet’

  het beste en hopelijk tot ziens

  ps. heeft het communisme een eerlijke kans gehad?

 4. even een kanttekening bij “In een groeiende economie, waarin de meerderheid steeds rijker wordt, heeft Roemer geen kans.”

  Een “rijkere meerderheid” wil nog niet zeggen dat die rijkeren niks bij Roemer te zoeken hebben. Het is m.i. fout om “rijker” gelijk te stellen met minder sociaal. Ik mag persoonlijk helemaal niet klagen over mijn inkomsten, integendeel, maar dat wil niet automatisch zeggen dat ik mijn heil bij de minder sociale partijen ga zoeken. Ik ben niet bang voor een wat socialer verdeling van het geld, ook al zou dat de inhoud van mijn knip negatief beinvloeden.

  Verder wens ik je alle sterkte bij je vlucht. Ik heb in alle uithoeken van de wereld gezeten en hoe belabbert we er hier nu ook voorstaan geloof ik niet dat er een land is waar ik naartoe zou willen vluchten, want ondanks alles hebben we het hier nog niet zo beroerd. Ik geef toe dat het met een goed gevulde knip lekker gemakkelijk lullen is maar ik heb het op de meeste plaatsen erger gezien.

 5. Salonsocialist, zien we jou dan over een tijdje terug in dat Trosprogramma Ik vertrek, waarin dan blijkt dat je een camping annex bed & breakfast hebt gekocht in de Dordogne? Zwaai je dan even naar ons?

  Fijne vakantie!

 6. Inderdaad fijne vakantie.

  Ik begrijp wel je motivatie – de gierend racisme en xenofobie inclusief het verschijnsel Wilders hebben mij gedwongen om commentaren te geven. Mocht dit weer “ff normaal” worden dan wil ik niets anders dan ophouden met politieke commentaren. Maar goed, nog ff wachten.

 7. Persoonlijk vind ik de kreet `Ik vertrek’, de laatste jaren zó’ n cliché, gezien de ranzige tv-programma’s over emigranten, met startkapitaal van Endemol als men maar op vulgaire wijze zijn emoties toont.
  Ik herinner me het `Ik vertrek’-stel uit Brabant dat een naturistenparadijs ging beginnen in Zuid Frankrijk en snikkend door het Roomse Brabodorp uitgeleide werd gedaan. De stuitende beelden aan het eind toen de onderneemster in kwestie klerenloos rondliep, op een strandje van de bank gepacht, met waarborg van RTL/SBS.
  Volgens mij schaamde het hele uitzwaaiende thuisfront zich toen, maar dàt zagen we niet in de uitzending.

  Dergelijke uitzendingen zijn des te stuitender als men de tv-reportages over immigranten nieuwkomers in Nederland dus, daarnaast beziet.
  Omdat ik ironie heb leren lezen neem ik aan dat jij morgen terugkomt met een smeuiïg tendentieus verhaaltje wat conformisten tegen de schaamharen insstrijkt. Wat mij betreft, bèst!

Reacties zijn gesloten.