Wilders in het nauw

Als de algemene beschouwingen een punt hebben duidelijk gemaakt, dan is het wel dat Geert Wilders zich steeds ongemakkelijker begint te voelen. De pro-Europese koers van het kabinet, die mogelijk wordt gemaakt door de oppositie, raakt zijn partij in het hart.

Van alle beloftes die Wilders inmiddels heeft gebroken is zijn opstelling in het Euro-debat wel het meest schrijnend. Sinds Wilders zich van de VVD afscheidde, heeft hij geen moment ongebruikt gelaten om zijn anti-Europa gevoelens te vertolken. Met het uitbreken van de crisis in de Eurozone ging hij nog harder te keer. Zijn verwijten aan het kabinet liegen er niet om en Wilders verklaarde herhaaldelijk dat als het kabinet zijn koers zou doorzetten, hij het politiek zou opvatten. Een onverholen dreigement om het kabinet op te blazen. Rutte was desgevraagd niet onder de indruk. Hij noemde de sfeer tussen de partners nog altijd goed.

Tijdens de eerste dag van de beschouwingen trachtte Wilders zich te herpositioneren. Continu dreigen richting het kabinet is weinig zinvol. Dan wordt zijn verhaal wel heel doorzichtig en bestaat de kans dat zijn achterban hem zat wordt. Dus diende een nieuw slachtoffer gevonden te worden. Vanzelfsprekend de PvdA. Vertwijfeld probeert Wilders, Job Cohen als de gedoger van dit kabinet neer te zetten. Een aanval die niet uit de verf kwam door de goede parering van Cohen en daardoor snel verzandde in een kinderlijke scheldpartij.

De spagaat waar Wilders zich in heeft gemanoeuvreerd werd wel duidelijk toen hij opmerkte dat het zoetste is dat Links niet regeert. Dit is het werkelijke breekpunt van Wilders. Bij het aantreden van dit kabinet gaf hij ook al aan dat het belangrijkste voor hem was dat Job, Femke [nu Jolande] en Alexander buiten de Trèveszaal gehouden moesten worden. Wat iedereen al weet, werd nogmaals onderstreept. Er is geen standpunt dat voor Wilders heilig is. Het kabinet weet dat en heeft daarom genoeg speelruimte en geen angst dat Wilders het kabinet opblaast als het gaat om Europa. Af en toe dient het kabinet voor de bühne het spelletje mee te spelen en daarmee is de kous af. Maar door de steun van PvdA, GroenLinks en D66 aan het kabinet inzake Europa, mislukt in zekere zin zijn poging om Links buiten de Trèveszaal te houden. Cohen benadrukte het recentelijk. Als het kabinet steun wil, dan zal het een PvdA koers moeten varen. Zo staat Wilders dubbel in zijn hemd.

Het toont de absurditeit van dit kabinet en is ook de grondslag van een uitzichtloos beleid. Geen enkel uitzicht op noodzakelijke hervormingen. De moeilijke dossiers blijven diep in de la. De Griekse crisis was echter niet voorzien en dwingt nu de hand van Rutte om toch de Europese kaart te spelen. De kaart waarvan Wilders hoopte dat deze diep verborgen zou blijven. Terecht confronteert de oppositie Wilders met het feit dat hij een van zijn allerbelangrijkste standpunten verkwanselt. Of de PvdA het kabinet nu wel of niet steunt. Daarmee valt het kabinet niet. Dat gebeurt pas als Wilders de steun opzegt. En dat durft hij niet omdat Paars+ dan langszij komt. En die angst is voor hem groter, dan zijn anti-Europa sentiment. Met stip van 180 naar 181 gebroken beloftes.

Voorlopig vergeeft zijn achterban hem, maar zijn geloofwaardigheid brokkelt toch snel af, als je kijkt naar de laatste peilingen op dit punt. Met de voortdurende eurocrisis kan het dus een spannend en beslissend politiek jaar worden. Aan de oppositie om maximale druk op de ketel te houden.

PS: Nog één grappig detail uit het debat. Wilders verstaat blijkbaar geen Limburgs. Toen Jolande Sap hem een meakmoel noemde, moest Koopmans hem uitleggen wat het woord betekent. Het is Venlo’s voor een jammeraar. Een huilebalk. Toch wel opvallend voor een politicus als Wilders die zo graag leunt en pocht met zijn Limburgse achtergrond. Geboren te Venlo. Hij spreekt blijkbaar zijn moerstaal niet.

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van GroenLinkser Hans Groen.

14 gedachten over “Wilders in het nauw”

 1. Wat ook grappig is dat geert de naam Ingrid uitspreekt als Innrid zonder de G..in het hollands heten de Ingrids gewoon InGGrid en helemaal geen Innrid..zelfs nu laat hij de Ingrids vallen

 2. Het wordt steeds duidelijker dat Wilders bij de totstandkoming van dit kabinet een geweldige kans heeft laten lopen. In het enthousiasme ‘links’ buiten de deur te zetten voor een ‘kabinet waarbij rechts de vingers af zou likken’ had hij goed gebruik kunnen maken van de toen ook eurosceptische houding van VVD en CDA, die vergaande afspraken daarover in het gedoogakkoord zouden hebben geslikt. Nu het met Europa een kwestie is geworden van ‘erop of eronder’ beseffen de regeringspartijen eindelijk dat Europa ‘best belangrijk’ is, waardoor de onverantwoordelijkheid van de standpunten van Wilders eindelijk duidelijk aan het licht komt.

 3. Jammer voor Groen dat zijn verhaal over Wlders in het nauw niet klopt. Wilders anti-EU opstelling blijft volgens de peilingen populair. Het ‘volk’ is niet zo economisch onderlegd. Het heeft nog niet helemaal door dat geen vinger uitsteken voor de Griekse problemen betekent dat het een nieuwe economische crisis snel naderbij brengt.

 4. Dat Wilders’ vertoning bij de Algemene Beschouwingen beschamend was, moet volgens mij helaas echt niet gezien worden, als zou hij “op zijn retour” en/of “in het nauw gedreven” zijn. Wilders werkt IMHO volgens het aloude principe, dat er niet zoiets als “bad publicity” bestaat en aangezien niemand hem op adequate wijze van repliek heeft weten te dienen, lijkt hij mij – op perverse wijze, dat wel – toch weer als de grote winnaar uit de Algemene Beschouwingen te zijn gekomen.
  😐

 5. @5 – De Scandinaviërs zijn ook Germanen. Noordgermanen zo je wilt, maar zeker behorend tot de algemene verzamelnaam der Germanen. 😉

 6. @6 Ach de kleine groep die geheel gehersenspoeld is zal het allemaal juichend hebben aangezien. De korte flitsen die overal te zien waren. Als de media nou eens verstandig gaan doen, reageren ze niet meer confrom Pavlov als die Blonde Gek weer eens een bekscheet laat. Laat hem gewoon aan de zijlijn staan, waar hij hoort.Ben ik benieuwd hoe lang hij nog volgers heeft.
  Ja een handjevol, net als Pim. Het is het standaard ontevreden, xenofobe deel van de bevolking, iets minder dan 20% schijnt gewoon standaard te zijn. Dus laten we ons eens gaan richten op de die andere 80% in de grote media. Zou wel fijn zijn voor die vergeten groep. 8)

 7. Ze hebben het hier over Ingrid, volgens de datebase van Meertens-instituut waren 1965 en 1970 topgeboortejaren voor Ingrid in Nederland (1633 geboorten voor Ingrid). Wilders zelf is uit 1963. In 2010 werden er 5 Ingrids geboren. Echt een naam met toekomst dus.
  Topjaar Henk is 1961: 192 geboorten. In 2010 : 16 geboorten. Topjaar Henk is dus 1961 en voor Ingrid 1965: precies daar tussen is het geboortejaar van Wilders.
  Naam Geert: topjaar 1946 (494 geboorten) en in 2010: 40 geboorten.

 8. Cycloop Schreef:

  Ze hebben het hier over Ingrid, volgens de datebase van Meertens-instituut waren 1965 en 1970 topgeboortejaren voor Ingrid in Nederland (1633 geboorten voor Ingrid). Wilders zelf is uit 1963. In 2010 werden er 5 Ingrids geboren. Echt een naam met toekomst dus.
  Topjaar Henk is 1961: 192 geboorten. In 2010 : 16 geboorten. Topjaar Henk is dus 1961 en voor Ingrid 1965: precies daar tussen is het geboortejaar van Wilders.
  Naam Geert: topjaar 1946 (494 geboorten) en in 2010: 40 geboorten.

  dat laatste is eng , zouden er echt mensen hun kind naar Wilders vernoemen ,,,, ????

 9. erlise Schreef:

  Edit redactie: Erlise het is tegen de REGELS om overal dezelfde tekst te plakken.

  Erlise moet eens een verplichte tuchtcursus volgen in Turkije `Fatsoen voor besmuikte rechtse elementen’.

 10. Ter toelichting op mijn stelling dat Wilders in het nauw zit:
  Het betreft niet alleen of de aanhang van Wilders hem al dan niet in de steek laat. Het gaat ook om het CDA en de VVD achterban. De CDA achterban begint meer dan genoeg te krijgen van Wilders. Een steeds grotere groep binnen het CDA wil af van Wilders. Of dat leidt tot een voortijdige val van dit kabinet, geloof ik ook niet direct, maar wel dat er geen vervolg kabinet komt met Wilders. Daarvoor is hij al te vaak en te hard op het orgel gegaan. Het CDA verwachtte een gematigde Wilders en hoopte dat Klink ongelijk zou krijgen. Klink krijgt echter meer dan gelijk.

 11. In de eindafrekening van dit kabinet (en dus in de keuze voor een volgend kabinet) zal volgens mij niet de overduidelijk gespeelde verontwaardiging van VVD en CDA over Wilders een rol spelen, maar de vraag, of hij nog een toegevoegde waarde heeft. En die zal hij ook na de volgende verkiezingen ook behouden. Ik geloof niet zo in al die politici, die afstand nemen van Wilders. Dat is allemaal maar spel…
  😉

Reacties zijn gesloten.