Op naar een Hete Herfst!

De gedoogcoalitie vertoont duidelijke scheuren. Tijdens de Algemene Beschouwingen werd zelfs openlijk gespeculeerd over de val van het kabinet. Als links de druk nu niet op gaat voeren – wanneer dan wel? Dat is de centrale vraag van de Hete Herfst discussiedag die op zondag 16 oktober wordt gehouden in de Melkweg.

Door Maina van der Zwan

De Algemene Beschouwingen hadden met al dat geschreeuw en gescheld vooral veel weg van een schoolplein. Dit terwijl er zich een ernstige economische crisis ontvouwt en er pakket bezuinigingen op tafel ligt dat een vernietigende impact zal hebben op de sociale voorzieningen en de levens van gewone mensen. Alsof het allemaal maar een spelletje is.

Het is dus niet gek dat er openlijk werd gespeculeerd of dit kabinet het einde van het jaar wel gaat halen. Met maar 12 procent van de kiezers die positief zijn over de Miljoenennota en een krakende gedoogconstructie, maakt Rutte I een zwakke indruk. Maar er is voorlopig geen enkele reden tot optimisme.

Ten eerste omdat de grootste dreiging van rechts komt. Als de PVV de stekker uit het kabinet trekt zal zij daar voor worden beloond door de kiezers. Ten tweede omdat de linkse partijen en de vakbondstop meer met zichzelf bezig zijn dan met het slopen van dit kabinet. De PvdA probeert vooral te bewijzen dat zij een betere gedoogpartner is dan de PVV, de FNV bevindt zich door het pensioenakkoord in een diepe crisis en de SP beperkt vooralsnog het leiding geven tot de oppositie in de Tweede Kamer.

Dat is de vreemde situatie waar we ons in bevinden: Een diep ongenoegen over dit kabinet, dat tot uiting komt in tal van kleinere protesten, maar geen kracht die bereid of in staat is om dit samen te trekken tot een echt sterke protestbeweging. Daarom hebben een aantal van de samenwerkingsverbanden die in de afgelopen maanden acties hebben georganiseerd, besloten om de handen ineen te slaan en een aanzet te geven tot die bundeling.

Op zondag 16 oktober organiseren ze een discussiedag in de Melkweg. Op de agenda staan de volgende vragen: a) Wat is de agenda van Rutte en hoe sterk staan onze tegenstanders? b) Hoe kunnen we de diverse protesten meer bundelen en wat is daar voor nodig? c) Wat betekent dit concreet voor het actietraject van het najaar?

De organisatoren hopen om de fantastische diversiteit van de afgelopen protesten samen te brengen en gezamenlijk – van buschauffeurs en gepensioneerden tot studenten en gehandicapten – de agenda van verzet verder vorm te geven.

Aanmelding en meer info op www.heteherfst.nl. Georganiseerd door het Plein der Beschaving, Rekening Retour, Terug naar de Bossen, Walk of Shame en het Platform tegen Racisme en Uitsluiting. Zie ook de Hete Herfst pagina op Facebook.

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

7 gedachten over “Op naar een Hete Herfst!”

 1. Ja, laten we er vooral nog meer over discussiëren. En dat “samen demonstreren” heeft ook al zoveel opgeleverd. En natuurlijk weer dat vermaledijde Randstad-centrisme 🙄

  U begrijpt het al: ik geloof er niet meer in… 😐

 2. MadPride Schreef:

  Ja, laten we er vooral nog meer over discussiëren. En dat “samen demonstreren” heeft ook al zoveel opgeleverd. En natuurlijk weer dat vermaledijde Randstad-centrisme
  U begrijpt het al: ik geloof er niet meer in…

  is er buiten de randstad dan al gestaakt ?? door de buschauffeurs in Groningen , Utrecht of Arnhem bijvoorbeeld ???

 3. ” Als de PVV de stekker uit het kabinet trekt zal zij daar voor worden beloond door de kiezers.”

  Oh ja, is dit zo???? PVV kan er misschien drie zetels bij winnen, waarschijnlijker is dat ze enkele zetels verliezen en dan is het spel voor henk en Ingrid uit… de protestpartij is dan geen protestpartij meer maar een schreeuwpartij… nog altijd een aantal aanhangers, maar die slinkt…. op zoek naar de volgende populist die door de Telegraaf aangedragen wordt.
  Sorry, maar PVV zit op het hoogtepunt of is er al over heen, dat was het dan wat betreft populisme Nederland voorlopig… mensen worden Wilders ook wel een keer moe….
  Overigens die rare discussiedag in de Melkweg… ja… veel plezier er mee….

 4. Al Bakrastani Schreef:

  is er buiten de randstad dan al gestaakt ?? door de buschauffeurs in Groningen , Utrecht of Arnhem bijvoorbeeld ???

  Stakingen zijn naar mijn weten niet het enig mogelijke protest & het iets centraler bespreken van wat “ons” te doen staan, had ik dan toch liever in bijvoorbeeld Utrecht gezien in het licht van de algehele bereikbaarheid voor verschillende groepen gedupeerden.

 5. Eh Randstad niet, Utrecht wel? Bij mijn weten is Utrecht ook Randstad, of heb ik dat verkeerd?
  *is beetje in de war nu* 😕

 6. Je hebt gelijk, natuurlijk, zo dom van me, bedankt dat je me er even op wijst 😳 🙄
  Nu schreef ik ook “bijvoorbeeld” maar dat terzijde.
  Néé, Utrecht hoort wel bij de Randstad, maar is vervoerstechnisch wel een stuk toegankelijker dan de steden, waar men dit soort activiteiten normaliter placht te organiseren. En het zou op zijn minst een aardig compromis zijn, tegenover altijd maar Amsterdam, Den Haag, Rotterdam…

 7. @5 Ja oke, klopt, heb je gelijk in. Maar zal dan wel weer te maken hebben met hoofdstad en die andere als regeringszetel.
  *is heel gelukkig dat hoofd het nog doet*

Reacties zijn gesloten.