Oud-Hollandse Erwtensoep

Voor als het weer koud weer gaat worden, of als voorpret voor een Elfstedentocht.

Ingrediënten voor 4 personen:
– 300 gram groene erwten
– 200 gram spliterwten
– 500 gram krabbetjes
– 1 varkenspoot
– 250 gram kinnebakspek
– varkensknieschijf of schouderkarbonadeszout of bouillontabletten
– 1 selderijknol
– 2 flinke bossen bladselderij
– 3 – 4 preien
– 2 rookworsten

Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep. Over de erwten die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld. De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten. Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl spliterwten sneller binden.

In dit recept komt iedereen aan zijn trekken. Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak. Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook!). Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af.

Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren. Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.

Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden bladselderij erdoor. Daarmee mag u best flink royaal zijn.

Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar.

Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken!
Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.

Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.

Bereidingstijd: ongeveer 3 uur.

20 gedachten over “Oud-Hollandse Erwtensoep”

  1. – 2 rookworsten

    Eén heb ik er al gevonden:

    “Gerd, ik wil je helpen, het gaat niet goed, ik zie je worst” (bron). 😛

  2. als voorpret voor een Elfstedentocht

    @Keira – Goed om te weten, dat je – ondanks alles – toch je optimisme hebt weten te bewaren… 😉

  3. Kijk, voor een keer ben ik het met je eens. Van mij hoeft geen spek en geen varkenspoot.

  4. @ Liera:
    Ja Liera een maaltijd perfect voor jou,je bent wat je eet…varkenspoot,krabbetjes,spek nou lekker hoor,het is in ieder geval geen Joods-christelijke maaltijd hoewel oudhollandsch?nee dankje geef mij maar een bagel

  5. @Kevin
    Wat is dat nu weer voor een stupide reactie. Als je niks anders te melden hebt als beledigingen, flikker dan op.

  6. Liera Schreef:

    Wat is dat nu weer voor een stupide reactie. Als je niks anders te melden hebt als beledigingen, flikker dan op.

    De vlucht in het ordinaire is de angst voor het Zijn.

  7. Kevin Schreef:

    Ja Liera een maaltijd perfect voor jou,je bent wat je eet…

    Ze zal ook wel zo’n obese Ingrid zijn.

  8. Abdul, jij gaat geregeld over de grenzen van het fatsoen heen.
    Je maakt jezelf belachelijk. Je gedraagt je als een kind van een jaar of tien. Zo ongelofelijk kinderachtig.

  9. # 10 Zo’n Liera lijkt me een typusch borderlinergeval . Een ongeleid bruin projectiel ook nog.

  10. Liera Schreef:

    Abdul, jij gaat geregeld over de grenzen van het fatsoen heen.

    Als jij ordinair binnen komt marcheren kun je tegengas verwachten.

  11. Tjesus hé en dat over een erwtensoepgerecht. Man, man, man. Als je het te vet vindt of niet lekker, kom dan zelf met een gerecht. OP staat er voor open. Of zeg gewoon beleefd ‘nee dank u’ of hou je mond. Miezemausen. Nergens staat dat je hier verplicht bent om op elk bericht te reageren.
    Tjonge, jonge, jonge, ga maar even buiten in de regen lopen grommen met hondje over zoveel chagrijn.
    Het is niet goed of het deugt niet.

  12. Varkensknieschijf (brrr..), kinnebakspek, dat soort dingen gebruik ik niet. Daarvoor in de plaats varkensfricandeau. De rest van het recept kun je handhaven. Oh nee, krabbetjes doe ik er ook niet in (wat zijn dat trouwens ?) Eeh.. varkenspoot doe ik ook niet.
    Een stuk magerder dan wat hierboven staat. En smaakt toch (in de verte) naar erwtensoep.

  13. Ik zou niet weten waarom er onderdelen van een varken minder eetbaar zouden zijn. Het is toch jammer om een dier dood te maken en vervolgens het meeste niet op te eten?

  14. Als ik dan de fricandeau pak, dan kunnen anderen toch knieschijven, kinnebak, schaambeen en hoeven afkluiven. Ieder zijn meug en dan is toch alles op

  15. jvdheuvel Schreef:

    Dit recept heeft mij geinspireerd om vandaag boerenkoolstamp te maken met rookworst en….. spekjes. Waarvoor dank.

    Hedonist. 🙂

  16. nexus m. Schreef:

    Kijk, voor een keer ben ik het met je eens. Van mij hoeft geen spek en geen varkenspoot.

    Voor mij maakt de seksuele voorkeur van het beest niet uit.
    Of het beest nu pot of poot of hetero is.

Reacties zijn gesloten.