Niet alleen uitzendbureaus maken zich schuldig aan discriminatie

Alsof dit nieuws is, in een artikel in de Volkskrant “Driekwart uitzendbureaus schuldig aan discriminatie”. In een kersverse gemeente als Lelystad was dit al zeker 40 jaar staande praktijk, ook voor het voormalige GAB, en nog verder uitgebreid voor Amsterdammers, NVV-ers, communisten. Er hing een memo aan het prikbord dat een bepaalde werkgever met de voor zichzelf sprekende naam “Olde Rikkert” geen Amsterdammers aanneemt, bijvoorbeeld. Er is op de arbeidsmarkt in die gemeente vanaf haar prille ontstaan een achterbaks soort van burgeroorlog uitgevochten compleet met religieus politieke en etnische uitsluitingen.

En nu wordt het bewijs landelijk geleverd. Tot ver in de 80-er jaren waren uitzendbureaus in de bouw verboden, een erfenisje waarvoor Minister Bauke Roolvink [ARP] verantwoordelijk wordt gehouden met zijn loonwet [stb. 69, 12-2-1970]. Dat weet ik toevallig omdat ik en mijn collega’s toen van de ene dag op de andere een ‘vaste baas’ moesten zoeken die behoorlijk minder betaalde en waar je in tegenstelling tot het beweerde ook gewoon ontslag kreeg tegen de tijd dat het project waar je werkte op z’n einde liep. Kon je weer naar het GAB in plaats van naar je uitzendbureau voor nieuw werk. Het Bouw-Uitzendbureau waarvoor ik toen werkte, met meer dan 600 bouwvakkers in dienst, betaalde veel beter en zorgde voor continuïteit in je werkvoorziening.
Dat was in het kader van Roolvinks loonwet de conservatieven uiteraard een doorn in het oog. Waar iedere vakman bij dit uitzendbureau waarvoor ik werkte standaard een voormansloon kreeg uitbetaald was dit al gauw weer teruggeschroeft naar een CAO-loon dat onder die loonwet van Roolvink van regeringswege werd bepaald.

Niet dat ik alle wetten van Bauke Roolvink in een kwaad daglicht wil stellen, maar deze wet heeft hem de kop gekost, om het zo maar eens uit te drukken. En er is een nasleep uit voort gekomen die nu aan het licht komt.

Nu hebben we dus anno 2011 dit waaraan ik niks heb toe te voegen. Behalve dan dat discriminatie een geschiedenis heeft die verder gaat dan wat in dit artikel ter sprake komt. En dat er geen etnische registratie voor nodig is.

Dit is een gastbijdrage van Sjuul van Dissel.

3 gedachten over “Niet alleen uitzendbureaus maken zich schuldig aan discriminatie”

 1. 76,8% is ruim driekwart – en dat is schrikbarend!

  Vooral voor degene die nog niet beseffen dat xenofobie, racisme, discriminatie dagelijkse praktijk in Nederland zijn en dit is de stevige basis voor het verschijnsel PVV en zijn mededogen.

  Uitsluiting kan op verschillende sluwe manieren gebeuren – heb ik reeds jarenlang aangegeven dat het dagelijkse kost is bij verscheidenen Nederlandse verenigingen en clubjes.

  Haal ’s een keertje de dopjes uit de ogen. Het helpt om de realiteit in te zien.

 2. Niks zo malafide als die hele uitzendbranche. De werkgevers discrimineren, de uitzendbureaus stellen daar verder geen vragen bij, zolang ze hun centen maar binnen krijgen. Als die hele uitzendconstructie ooit eens verboden wordt en alle uitzendbureaus afgeschaft worden, dan weet ik dat ik een hele grote fles wijn open trek.

 3. maar 76,8%?? ik had het hoger ingeschat!
  idd dagelijkse praktijk en allang niet meer sluw en stiekem, maar openlijk en vaak “semi-officieel”
  . In het AMC hing vorig jaar in de wachtruimte orthopedie een oproep voor een medisch onderzoek waarin expliciet werd gevraagd om blanke mannen. Ik kon het natuurlijk weer niet laten: diagonaal eroverheen geschreven: stelletje smerige racisten.
  Controle bij de diabetesverpleegkundige: “U hebt het etniciteitsonderzoeksformulier nog niet ingevuld” Nee, en dat ga ik ook niet doen.
  Klanttevredenheidsonderzoek voor thuiszorgorganisatie gedaan door Kleemans bv te Breda: vraag 61 e.v. waar bent u geboren, waar zijn uw vader en moeder geboren, welke taal spreekt u thuis etc. Voorbeelden te over. Het ergste is nog dat er veel te veel gezagsgetrouwe mensen zijn die het braaf invullen.
  Volgens het art. in de VK sturen sommige uitzendbureau’s een lijst met namen van kandidaten zodat de klant er zelf de “buitenlands”klinkende namen uit kan strepen: lachen, want veel Antillianen en nog meer Surinamers hebben een absoluut nederlands-kllinkende naam. En Arubanen al helemaal: wie geen Croes heet (de meest voorkomende naam) heet Tromp, Arends, Kock of Visser.
  Het meest opzienbarende vond ik het bedrijf dat openlijk eiste: “Ik wil een Kaas” (= blond haar + blauwe ogen). Maar die zijn naar verluid teruggefloten.

Reacties zijn gesloten.