Het ministerie van dilemmazaken

Er zijn veel verschillende Afrikanen. Ze zijn nog veel verschillender dan de Europeanen. Maar wat velen wel gemeenschappelijk hebben is hun blik op Europa. Daar zouden ze graag naartoe willen. En ik neem het ze niet kwalijk. In Europa heb je dokters en kan je oud worden. In Europa komt schoon water uit de kraan en heb je onnoemelijk veel kansen. En spullen! Veel meer dan je nodig hebt. Overvloed! Als je in grote delen van Afrika moet vechten voor je karige bestaan, kan iemand me dan uitleggen, waarom je in een kansloze positie zou blijven zitten?
Verder wordt het beeld van Europa gevoed door vakantiegangers en Westerse televisiebeelden. Nee, als ik op zou groeien in Afrika en ik had geen kans om er iets van te maken, dan ging ik op weg naar Europa. Daar moest ik zijn.

Angola

Dus was er schijnbaar tien jaar geleden in Angola een groep mensenhandelaren, die je kind voor een mooi prijsje naar Europa wilde brengen. Rijke Angolezen (en er zijn steenrijke) zullen hier geen gebruik van gemaakt hebben. Angolezen uit de sloppenwijken, moeten dagelijks vechten om in leven te blijven en hebben hier ook geen geld voor. Dan kom ik dus terecht bij de Angolezen uit de middenklasse. Die willen, net zoals Nederlandse ouders het beste voor hun kind. Dus waag je de gok.

Wat zou dat nou kosten om je kind naar Europa te sturen? Er ging één volwassene mee en die nam bijvoorbeeld vijf kinderen mee. Voor de douane was de volwassene verdwenen en dan mocht, bijvoorbeeld Nederland, deze kinderen opvangen. Zo zijn duizenden Angolese kinderen in Nederland terecht gekomen. Het kostte een vliegticket en een fiks bedrag voor de organisatie, vermoed ik.

Kindertehuis

Maar Nederland steunde een kindertehuis in Luanda en kon zo internationale verdragen ontwijken en de kinderen beginnen terug te sturen naar Angola. Zo kwam de stroom kinderen naar Nederland tot een einde. Heb je een hoop geld betaald, komt je kind weer terug! Van het kindertehuis hebben bijna geen kinderen gebruik gemaakt, want ze gingen bijna allemaal terug naar de biologische ouders. Niks van je kind willen weten door Angolezen is dus echt geen sprake van in de meeste gevallen.

Weg van Nederland

Hebben jullie die BNN quiz gezien? Vijf afgewezen, goed opgeleide en geïntegreerde asielzoekers streden om 4000 Euro die ze in eigen land mochten besteden. Ze wisten meer van Nederland dan ik. Ik zat er met kromme tenen naar te kijken! Mensen die hier al tien jaar wonen, HBO hebben gedaan, een relatie hebben, goed Nederlands spreken en zelfs een baan hebben, gaan we uitzetten! Het gekke was, dat de show in het buitenland meer opzien baarde dan in Nederland. Het leek wel, of hij hier geruisloos voorbij ging. Het interesseerde niemand, leek wel.

Mauro

Maar toen kwam Mauro om de hoek kijken. Nederland stond op zijn achterste benen. Zelfs een ex-staatsecretaris, die de jongen daarvoor nog wilde uitzetten, vond nu opeens dat hij moest blijven. Wat was het verschil tussen Mauro en die vijf uit de Quiz? Misschien omdat Mauro Nederlandse verzorgers had en dat men zich nu plotseling het leed kon indenken dat je kan hebben als iemand het land moet verlaten, terwijl je hier al volledig ingeburgerd bent.

Mauro met een petje

Ook stelde ik mezelf de volgende vraag. Wat nou als Mauro een petje op had gehad. Mislukt bij zijn pleegouders en hij zat nu op zijn derde internaat. Op school ging het ook niet goed.
Wat nou als de vijf in de Quiz niet zo succesvol waren geweest, had ik dan ook gevonden dat ze mochten blijven?
Dus moet ik nu gaan selecteren op succes? En wie bepaalt wat succes is? En wie niet succesvol is, kan het over twee jaar wel zijn.
Of vind ik toch dat als je hier tien jaar bent, dat je gewoon mag blijven? Maar dan gaat iedereen alles doen om hier tien jaar te zijn, want dan ben je binnen.

Dilemma

Ik vind dat Mauro mag blijven en die vijf uit de quiz ook. En met hen nog veel meer. Tijd voor een nieuw generaal pardon. Zolang we niet in staat zijn om het asielbeleid goed te regelen kun je mensen niet de dupe laten worden. Maar als je verantwoordelijk bent voor dit onderdeel, dan zal je ongetwijfeld andere afwegingen maken. Deze baan kan je alleen doen, als je keihard bent. Niet zo’n zacht ei als ik ben. Nee, zoals IJzeren Rita of Geert de Leider. Wat zegt Rita eigenlijk over Mauro? Want die was recht door zee en niet zo slim.
Wat deze zaak wel leert is dat je de baan aan Geert moet geven. Daarna is het een kwestie van vijf zaken, die nu heimelijk worden weggestopt, in Hart van Nederland uitzenden. Dan heeft de PVV na een jaar nog vijf zetels over.

1 gedachte over “Het ministerie van dilemmazaken”

  1. Wilders doet het ook niet. Hij wil geen verantwoording en daarom gedoogd hij ook. Je moet welhaast onmenselijk zijn om dit zelf te willen en kunnen.

Reacties zijn gesloten.