Coalitiepartijen nog de enigen die geloven in het hypotheekrenteaftreksprookje

Als zo’n beetje iedereen roept dat het hypotheekrenteaftreksysteem achterhaald en veel te kostbaar is in Nederland en je roept dan als kabinet dat ze niet zo moeten zeuren, hoe kundig ben je dan of hoeveel inzicht heb je dan?
Nou geen. Dan ben je ziende blind en horende doof, dan stuur je tegen beter weten in het schip de klippen op.
Alles voor de volgende verkiezingen en alles om je eigen, even domme electoraat tevreden te houden.

Mij is het al lang duidelijk dat dit kabinet er een is van snelle scores – jaaaaah!!! we mogen op bepaalde stukjes weg in Nederland 130 km, want daar vraagt het VOLK om!!!!!; Jaaaaa, we houden de bio-industrie en hebben schijt aan dierenleed, maar hebben wel caviapolitie en joden en moslims pesten we even voor het vermaak van het VOLK door ritueel slachten af te schaffen; het VOLK wil roken in cafés, dan mag het VOLK roken in cafés – maar de echte grote problemen daar komen deze ‘bollebozen’ niet aan toe.

Het is net of ze ‘vader en moedertje’ spelen, maar dan kabinetje en over echte levens beslissen en echte mensen ten gronde richten. Het is een gevaarlijk spel wat deze heren en dames spelen. Ze richten zo veel schade aan, dat er door deskundigen al is uitgerekend dat we minstens tien jaar nodig hebben om weer te herstellen. En dat is al na slechts één jaar zitting van deze kneuzen. Kun je nagaan hoe erg het is als ze de vier jaar vol maken.

22 gedachten over “Coalitiepartijen nog de enigen die geloven in het hypotheekrenteaftreksprookje”

 1. Eens. Medio 2002/2003 was het prima doenlijk om aan de HRA te sleutelen, maar de toenmalige partijen deinsden terug. Fout van jewelste. Als je d’r nu iets aan gaat doen gaat ’t een partij ellende geven.

  /en ik vermoed dat de partijen die d’r nu zitten zo dom (of hufterig/schofterig) gaan zijn dat ze voor een ‘big bang’-scenario gaan, waarin de HRA in een keer wordt afgeschaft.

 2. De OESO waarschuwt al tien jaar voor de risico’s van het HRA-systeem.
  De reactie in Nederland was steeds dat ze zich met hun eigen zaken moesten bemoeien.

 3. Het probleem is dat je een systeem wat jarenlang gehanteerd is niet zomaar en zonder risico af kunt schaffen.
  En zeker niet in deze tijd dat de huizenmarkt al zwaar in het slob zit.
  Maar er zijn wel meer dingen vreemd hier in Nederland omtrend het eigen woning bezit.
  Nederland is b.v. het enige land in Europa waar een eigen woning als vermogen aangemerkt word zodat je ondanks dat je als eigen woning bezitter net zoveel sociale lasten betaald als een niet eigen woning bezitter; je er geen beroep op kan doen als het eens wat minder met je gaat; want dan word er tegen je gezegt vreet eerst je eigen woning maar op.
  Nog zo’n vreemde regel is dat je als eigen woning bezitter een huurwaarde forfait moet betalen.
  Dus ook al koop je een eigen woning dan wil de staat dat je daar ook nog een vorm van huur op betaald middels een huur waarde forfait.
  Gemeenten rekenen woekerprijzen voor de grond die je moet betalen voor een woning en dan heffen daarna ook nog onroerend zaak belasting om de gemeente kas te spekken.
  Ik vind het prima dat ze de hypotheek rente aftrek af willen schaffen maar dan ook al die andere belastingen en regels omtrent het bezit van een eigen woning afschaffen.
  Maarja we zitten met een huizenmarkt die totaal in het slob zit en met een regering die daar geen antwoord op heeft dus daar hoeven we echt niks van te verwachten.

 4. @4: Rein:

  En NL is zo’n beetje het enige land ter wereld waar je geen CGT ( vermogenswinstbelasting) over de winst op je huis en aandeeltjes hoeft te betalen. Dan ook wel alles noemen hè zielige jankdrol?

 5. @4

  Op dit moment heeft een aanzienlijk deel van de huiseigenaren weinig tot niets op te eten door de relatief hoge hypotheekschuld.

  Dat de huizenmarkt (om over kantoren maar helemaal niet te spreken) op z’n gat ligt is met name te wijten aan de jarenlange verstrekking van te hoge aflossingsvrije kredieten, uitsluitend ingegeven door “optimaal” gebruik van de HRA.

  Het rondpompen van geld is een zinloze exercitie die alleen goed is voor de werkgelegenheid van sommige ambtenaren. Prima om een einde te maken aan de situatie dat mensen een sigaar uit eigen doos ontvangen, maar de mensen die zelf hun nek in de strop van de banken hebben gestolen moeten zelf op de blaren zitten

 6. @6: Kaaskop:

  [ de mensen die zelf hun nek in de strop van de banken hebben gestolen moeten zelf op de blaren zitten ]

  Een groot deel van de mensen zijn zó gek gemaakt, door de neoliberale marktshit, bijvoorbeeld jongeren, die kan ik het niet kwalijk nemen dat ze niet wisten wat ze deden. Je moet toch ergens wonen.
  De Grootgraaiers is andere koek, niks meelijden mee. Eerste daad van socialisme ( binnenkort toch hè? ) is het enorm opkrikken van de hoogste belastingtarieven ( 99%) , en afschaffen van hypotheekrenteaftrek van huizen boven pakweg 2,5 ton.
  Daarbij een Capital Gains Tax op winsten die gemaakt worden bij de verkoop van onroerend goed, en flink ook. Huizen zijn niet om mee te speculeren, maar om in te wonen.

 7. @7: moi même:

  Touchscreen, begin er niet aan 😉

  ach, dan is er tenminste af en toe nog iets te ont-oepsen 😛 – red.

 8. Rutte heeft ook deze hele discussie tijdens de verkiezingen vertroebeld. Door met z’n triomfantelijke blik haast te stellen dat onder Job Cohen de HRA bijna met terugwerkende kracht zou worden teruggevorderd.
  Gatver wat heeft-ie iedereen bang lopen maken voor z’n zeteltjes, met dat stomme jankspotje van ‘m.
  Een dergelijk complex systeem aanpakken of aanpassen komt iets meer bij kijken dan de one-liners van dat stuk onbenul.

  @#4 een forfait is een aanname, een grondslag voor een heffing, als er iets met de HRA verandert verandert een forfait net zo hard mee.
  Je andere punten over kosten van eigen woning bezit zijn bij een eerste gesprekje bij een willekeurige hypotheek adviseur zo getackeld.
  Als je besluit een huis te kopen is het misschien verstandig van te voren een risico analyse te maken, daarbij hoort ook dat je rekening houdt met veranderende regelgeving over een periode van 30 jaar. Dan is het het handigste om de HRA als een meevallertje te zien maar om het als substantieel deel voor je financiering te zien terwijl je eigenlijk al een beetje aan je top zit, dan neem je zelf een groot risico.

  Maar ja als je op tv die makelaarsprogramma’s ziet waar jonge stelletjes net zo makkelijk naar een huis huis van 3 of 4 ton gaan kijken en dat er dan in beeld een soort berekeningetje staat van een aflossing van 300 euro per maand, als er zo nonchalant mee wordt omgesprongen dan is er echt iets goed mis.

 9. @7

  99% belasting is naar mijn mening een vorm van uitbuiting die richting mensenhandel neigt, de grens van 2,5 ton is volstrekt arbitrair

 10. @7

  Keeping up with the Joneses heeft niets te maken met zielige willoze consumenten die door hun accountmanager een woekerpolis en tophypotheek in de maag gesplitst krijgen.

  Het consumeren mag wel wat minderen.

 11. @10: 99% als hoogste tarief bv boven 111 111 euro. ja 2 5 ton is arbitrair Beter voorstel?

 12. @12

  Tarieven boven de 50% zijn absurd. Solidariteit is prima maar als andere mensen meer van jou profiteren dan je zelf doet dan moet ik denken aan illegale Chinezen (v) die voor een paar euro per uur in een “massagesalon” mogen werken.

  Wat is de rechtvaardiging dat jij meent meer aanspraak te mogen maken op de vruchten van iemands arbeid dan die persoon zelf?

 13. @13 kaaskop: wat is jouw rechtvaardiging om zo.n groot deel van de koek voor jezelf op te mogen eisen? vwat een rare vergelijking met de chinezen. genoeg erover. ik ben uitgesproken met het sociaal-democratischgeneuzel.

 14. @13: kaaskop: ( nu niet op touchscreen) :

  Als je een inkomen van 10.000 euro per maand, en daarboven wegebelasten met 99% belasting niet genoeg lijkt, en dat zelfs gelijk durft te stellen met uitbuiting die :

  quoot: [ richting mensenhandel neigt,] en quoot:

  [ Solidariteit is prima maar als andere mensen meer van jou profiteren dan je zelf doet dan moet ik denken aan illegale Chinezen (v) die voor een paar euro per uur in een “massagesalon” mogen werken.]

  en ook nog een voorstel tot een maximale aftrek van rentelasten op hypotheken tot plm 250.000 euro arbitrair noemt zonder een ander voorstel te willen,

  Dan ben je een kapitalist pur sang. OF straalbezopen, dat kan ook.

  “Wer vom Kapitalismus nicht reden will, der sollte vom Faschismus schweigen.” (Max Horkheimer)

 15. @15

  99% of 100% tarieven zijn idioot, de verdiensten van iemand in een dergelijke mate afromen is uitbuiting=mensenhandel=voorbeeld met illegale Chinezen

  10 mille bruto per maand voor een groot gezin met studerende kinderen is geen vetpot en waarom zouden mensen die hard werken en spaarzaam leven niet gewoon flink mogen sparen voor een zorgeloze oude dag? Op de overheid kun je toch niet meer rekenen voor je AOW.

  Mij voor kapitalist uitmaken doet geen pijn. Ik verdien goed en breng voldoende offers voor de mensen die mij dierbaar zijn. Dat doe ik liever zelf omdat ik daar betere keuzes in maak dan deze schijtregering.

 16. @16: Kaaskop:

  [ 10 mille bruto per maand voor een groot gezin met studerende kinderen is geen vetpot ]

  Nee, dan ben je echt zielig.

  [ en waarom zouden mensen die hard werken en spaarzaam leven niet gewoon flink mogen sparen voor een zorgeloze oude dag?]

  Daar hebben hardwerkende mensen recht op, en anderen niet? Jij mag 10.000 euro per maand verdienen, en ook nog een zorgeloze oude dag hebben hoor, maar dan iedereen hè.

  Je redeneert niets anders dan de rest van de Grootgraaiers.

 17. @17

  Ik beslis liever zelf waar ik mijn geld aan uitgeef dan dat ik dat aan Mark en z’n vrienden overlaat.

  En waarom zou ik een grootgraaier zijn als ik tegen een toptarief ben dat uitsluitend nog voorkomt in de utopie van sommige mensen?

  Als we stoppen met rechtse hobby’s kunnen de belastingen voor iedereen omlaag, vrijheid blijheid

 18. Wow 10 mille per maand geen vetpot??? Dat hadden wij op jaarbasis over in 2010 als kleine zelfstandige na aftrek van alle kosten en dan ook nog 2 kinderen met keurige kleertjes aan op school.

  Ik vind een bovengrens niet meer als normaal, waar houden de “vruchten van harde arbeid” op? Als jij toevallig die “goudmijn” hebt aangeboord dan is dat wel door onze maatschappij gefaciliteerd, dan ben jij net iets slimmer, iets gezonder dan een ander, maakt het jou dat waard dat voor jou de bomen tot in de hemel groeien terwijl anderen om welke reden dan ook tussen wal en schip vallen.
  De verhouding is volledig zoek.
  Met als ultieme uitwas een Bill Gates die (gelukkig dan nog) meer ontwikkelingshulp betaald dan sommige landen, da’s toch eigenlijk te krankzinnig voor woorden, een failliet van een systeem.

 19. Het grote probleem met het uitgelekte voorstel is dat iedereen met een niet traditionele hypotheek straks zijn hypotheekrente aftrek kwijt raakt en dat zijn nu juist NIET de grote hypotheken maar al die jongeren en mensen met lagere inkomens die met spaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken de koopmarkt zijn ingelokt … Ik heb een flat gekocht uit noodzaak , voor huren kwam ik als terugkeerder uit het buitenland de eerste 5 jaar niet aan de bak …en om mijn vrouw naar Nederland te halen had ik een huis nodig .. ik heb echter wel besloten om mijn beetje aftrek voor mijn flatje 1 keer per jaar te laten uitbetalen en niet maandelijks zodat het geen structureel onderdeel van mijn bestedingspatroon zou worden … De bedoeling van de VVD en hun sidekicks PVV en CDA is wel duidelijk natuurlijk .. hun vrinden kopen al die door al die lui “met de pet ” gekochte huisjes ver beneden de waarde op en verhuren ze dan lekker duur aan anderen die hun koophuis zijn kwijtgeraakt … Je zie het hier op de buurt , de flats kosten met een beetje normale hypotheek zo’n 500€ per maand , maar worden indien er een word opgekocht door een huisjemelker tussen 700 en 1000 verhuurd …. De huurders kunnen de flat weer niet kopen omdat geen bank met hun inkomen een hypotheek geeft …. Een huurder levert het “VVD volk ” meer op dan een hypotheek ..

 20. @18; Kaaskop:

  [ Ik beslis liever zelf waar ik mijn geld aan uitgeef dan dat ik dat aan Mark en z’n vrienden overlaat. ]

  Ja, die willen toch maar jouw geld afpakken hè. Je weet vast wel dat studiekosten aftrekbaar zijn voor de belastingen? en je hypotheek ook? Zal wel flink hoger zijn dan 250.000? Geen wonder dat je tekeer gaat. en mensen als jij met 10.000 euro per maand, die vinden dat ze daar ook nog recht op hebben, dat is het ergste, betalen het toptarief maar over een klein stukje van die 10.000 , maar dat weet je allemaal wel. Het is arremoei troef bij jou. Schaamteloos.

  Waarom ligt jouw hart eigenlijk op een linkse site? Reken maar dat die jouw gedeelte van de koek echt veel te groot vinden hoor, die pakken dat af.

 21. @20: Al. B:

  Huizen zijn om in te wonen Al. B. En inderdaad, mensen als jij met een flatje moeten die aftrek gewoon houden. Maar reken maar dat die 10.000 euro-verdieners niet aangepakt worden, en jij juist wel door deze bruine stinkzooi.

Reacties zijn gesloten.