Zware bezuinigingen in het Zorgpakket per 2012 in de maak

De minister van volksgezondheid Edith Schippers gelooft het echt: Ziek worden is je eigen keuze. Dat hoort natuurlijk bij het neo-liberaal-conservatief-bruin  gedachtenkwaad: winnaars hebben het goed gedaan en de rest, de afvallers die niet mee kunnen komen en ziek worden, zijn sukkels en moeten het zelf maar uitzoeken. Eigen schuld, dikke bult.

Zo is psychotherapie eigenlijk maar een luxe gedoe, babbel even met je buuf en alles sal reg kom, hier kun je méér lezen over mensen die het zonder hulp gewoon niet redden, maar Schippers houdt het bij een kopje koffie als therapie, ziende blind en horende doof voor alle leed, angsten en ellende die mensen met psychische problemen kunnen hebben.

De premies voor de basisverzekering gaan omhoog, die van de aanvullende verzekering ook, veel méér eigen bijdrages, de Zorgtoeslag gaat naar beneden, volwassenen moeten de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen zelf gaan betalen, dieetadvies wordt niet meer vergoed, maagzuurremmers gaan ook uit het basispakket, en deze opsomming is bij lange na nog niet compleet.

In het stoppen-met-roken-programma worden de kosten voor ondersteunende geneesmiddelen niet meer vergoed. Dat laatste zal met de tabakslobby te maken hebben, lekker blijven paffen en vooral niet stoppen, ook al zou daar een medische noodzaak toe zijn. Er werd al regelmatig geschreven over haar banden met deze industrie op welke site je ook de link kan vinden naar een uitzending van Zembla over haar betrokkenheid bij die tabakslobby.

Per definitie stapelen al deze maatregelen zich op bij de gewone mensen, want als je een topbaan hebt zoals Schippers ben je niet ziek (behalve in het hoofd, maar dat lost ze met vrinden op) en heb je voldoende geld om Zorg even te kopen. Haar Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (de sloper van het PGB) en Schippers weten totaal niet hoe het leven van gewone mensen eruit ziet.

Jawel hoor, soms kan je je bijverzekeren in een aanvullend pakket. Maar zelfs het basispakket is voor tienduizenden al niet meer op te brengen, laat staan een nóg hogere premie voor de aanvullende verzekering naast alle extra uitgaven die mensen al voor de kiezen gaan krijgen.

Geweldig is het weer die “vrije markt” in de Zorg door H. Hoogervorst ingevoerd, oja, ook toevallig van de VVD, en die was toen al net zo onbeschoft als Veldhuijzen van Zanten die de voorzitter de mond snoerde afgelopen week.

In 2005 veroorzaakte Hoogervorst tijdens de Algemene Beschouwingen grote opschudding in de Tweede Kamer en daaropvolgend in de media, door zijn vinger in zijn keel te steken om te laten zien dat hij moest kotsen van de kritiek van Wouter Bos op zijn beleid.
Mag ik ook even:  😥

24 gedachten over “Zware bezuinigingen in het Zorgpakket per 2012 in de maak”

 1. at Theo 1

  Als de SP door blijft groeien, hoop ik dat ze de ballen hebben om die hele `vrije markt zorg` terug te drraaien, en niet een of ander halfslachtig sociaal-democratische oplossing svp.

  Ik snap het echt niet hoor, tot die Hoogervorst zijn plannen erdoor dramde met de VVD in 2005 werkte de zorg hier goed, nu is het een en al ellende en de kosten rijzen gierend de pannen uit., en dat komt helemaal niet door de vergrijzing, de oudjes zijn ook al zo´n groep die het gedaan schijnt te hebben net als babybommers en weet ik het allemaal. Gezeur en gezeik anders niks.

  Voor de rijken was het wel lachen natuurlijk , die gingen evenveel betalen als een arme donder voor het basispakket terwijl er daarvoor een inkomensafhankelijke regeling bestond. Mijns inziens moet die bijdrage afhankelijk van inkomen gewoon terug.

 2. 2
  LeRoiDanse

  Ik denk dat Renske geen ballen heeft .
  Maar ik hoop ook dat er terug gegaan wordt naar ziekenfonds.

 3. Als bijstandsgerechtigde bijvoorbeeld, zie je elke maand bijna een kwart van je uitkering overgemaakt naar een ‘zorgverzekeraar’ en dat de beste medicijnen tot zelfhulpmedicijnen zijn gemaakt. Als je daar koppijn van krijgt of er niet van kan slapen is er voor jou asprien en jonge klare en rennies tegen het zuurbranden daarna. En is daar altijd, maar voor hoelang nog, de coffeeshop voor een paar grammetjes nederwiet tegen als het je allemaal teveel wordt en de sachrijn toeslaat. Liever zien die verzekeringsfraudeurs jou jezelf in een psychisch aanvaardbare conditie brengen zonder dat je je rechten op je ziekenfondsverzekering te verzilvert. Je bent zo ziek als je je voelt, simpel toch. En vergeet vooral niet op tijd dood te gaan, dus blijf stevig doorpaffen, want als je aan die fraudeurs en zorgbeknibbelaars raakt overgeleverd kun je je die hel beter besparen besparen besparen opdat er meer overblijft voor de VVD grootgraaierij. En als je inmiddels al 50 jaar je verplichte verzekeringspremie hebt betaald dan ben je dat toch mooi kwijt. Had je maar niet verplicht verplicht verzekerde moeten wezen. Mag ik ook even 😥

 4. @4: Sjuul:

  Zoals je schrijft is het. Ook zijn per 2009 alle benzodiazepinen uit het “pakket” gehaald. Deze pillen zoals Temesta, seresta, en valium zijn niet duur, maar moeten soms echt, het liefst kortdurend, worden gebruikt. Niet duur is voor iemand in een uitkering soms een keuze tussen een paar dagen goed eten, of baggervoer. “Ach” zei de politiek, die paar tientjes moet wel kunnen hoor, en heel Nederland is verslaafd aan dat spul. Oplossing: weg ermee ( behalve onder de zogenaamde B2 regel, zie de site:

  http://nhg.artsennet.nl/actueel/Nieuwsartikel/Code-B2-op-receptregel-benzodiazepinen.htm

  Het werd en wordt teveel gebruikt, daar kan ik me wel in vinden. Maar daar ligt iets anders aan ten grondslag namelijk dat er blijkbaar geen contrôle is op een langer gebruik dan bijvoorbeeld een week of twee, normaliter is dat lang genoeg bij bijvoorbeeld een hele zware rouw, kortdurende angst of iets dergelijks. Al dat spul eruit heeft _ juist_ voor extra kosten gezorgd in de bureaucratie en vooral méér ellende. Niet iederen heeft een Buuf om mee te babbelen over het gemis aan je dierbaren, daarbij zijn mensen soms zo uit het lood geslagen en vermoeid, dat je niet meer praten kúnt, en alleen maar wil slapen.

  Zo ook met een middel als acetyl-cysteïne, dat zijn slijmoplossers op de markt als Bisolvon en nog wat namen. Juist omdat ze zo goedkoop zijn, is het volkomen niet meer vergoeden zo’n dom beleid. Je krijgt dan ook nog de hele batterij van “deskundigen” die zeggen dat het niet helpt, maar ze hebben wel andere middelen bedacht als Pulmozyme, à raison van 1000 euro per maand.
  De bezem moet eens flink door dit wanbeleid, en de macht van de farmaceutische grootgraaiers aangepakt en gestopt.
  Het al dan niet toegelaten worden van bepaalde medicijnen mag niet gebeuren door de fabrikanten die het meeste invloed hebben en geld toestoppen, wat dat betreft is er ook heel wat méér zelfcorrectie nodig van een grote groep artsen, maar bij hen ligt echt niet het grootste probleem.

 5. Roi Danse, heb jij een tip voor bloeddrukverlager? `k Moet een tabletje Coaprovel per dag nemen maar dat slokt mijn hele eigen risico op. En dat gaat volgend jaar alweer omhoog. `k Probeer nu dagelijks een halve tablet. Dus eet ik dagelijks veel knoflook & gember en eet ik vetarm, hoogstens met olijfolie.
  Je zou haast zorgmijder worden van die onkosten aan een dagelijkse pil voor het leven.
  Voor de rest ben ik kerngezond overigens.

 6. @6: Abdul:

  En als je dan helemaal dood neerstort krijg ik een proces aan den broek? 🙂

  Weet je waar het vandaan komt die hoge bloeddruk? Ook daar zijn veel dingen over te zeggen. Erfelijkheid, stress, slechte metingen ( witte jassen stress genaamd), etc. Vreemd is dat mensen vaak een heel leven lang nergens last van hebben, worden toevallig een keertje gemeten, is dan hoger dan “normaal” en hoppa, aan de pil met die boel in Abdul.

 7. Heeft iemand Wouter Bos bij buitenhof gehoord.
  Hij houdt het idee van Schnabel best mogelijk in de toekomst.
  Had die vent maar zijn snavel gehouden.

 8. Abdul Alhazred Schreef:

  een tip voor bloeddrukverlager?

  Metoprolol?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Metoprolol
  http://en.wikipedia.org/wiki/Metoprolol (veel uitgebreider)
  En het klinkt nog vrolijk ook… me-to-pro-LOLOLOLOLOLOLOL 😆
  Ik krijg ze zelf (niet voor mijn bloeddruk overigens, want dat is 1 van de weinige dingen die bij mij nog 100% geweldig is), dus je gaat er in ieder geval zo lang als ik hier al post niet dood van.

  .
  LeRoiDanse Schreef:

  Kan trouwens jouw pilletje niet vinden

  Het heet toch echt zo:
  http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100004468.html
  http://www.aprovel.nl/page/nl/Productinformatie/coaprovel.htm
  http://www.consumed.nl/medicijnen/608/CoAprovel%C2%AE_EU

 9. 10
  LeRoiDanse

  Dat ging over de kosten in de zorg in de toekomst.
  Die waren dan onbetaalbaar geworden.
  Dat heerschap stelde voor dat ouderen hun woning verkochten om een behandeling te ondergaan.
  Huurders moesten het met een basis doen.

  Het artikel staat op krapuliteitenalarm nr 53 gisteren.

 10. Roi Danse & Dark Skywise. Dank voor het meedenken. Bij mij zit hypertensie in de familie.
  Heb overigens geen last van cholesterol, wat ook al erfelijk zou zijn. Test pakte goed uit.

  Ik zoek echter naar iets homeopathisch tegen te hoge bloeddruk. (die nu redelijk normaal is) Hoewel mijn artse tevens homeopathe is, krijg ik toch die Coaprovel combiplaspil, (tevens bloedvatverwijdend) zeg maar. Voor het leven. Raar. Nu volgend jaar eigen risico al 220 euro gaat worden meen ik, besteed ik dat bedrag net zo lief aan iets niet-chemisch, ben je volgens mij nog goedkoper uit ook, gezonder sowieso dunkt me.

 11. @ Abdul, granaatappelsap heeft ook een heilzame werking.Verder is er bij natuurwinkels ook een speciale hogebloeddrukthee, die onder meer herderstasje bevat + nog 3 andere kruiden. Heb je al een bloeddrukmeter? Zo niet koop er een. ( de mijne kostte 15 euro) Meet zelf welke voedingsmiddelen een verhogende en welke een verlagende werking hebben (dat verschilt bij iedereen, de ene mens reageert bv op koffie anders dan de andere). Ook acupunctuur kan helpen. Kijk in je verzekeringspolis of Traditionele Chinese Geneeskunde in je aanvullende verzekering zit. deze Zong praktijken doen acupunctuur en geven kruidencapsules mee. Mijn man heeft er baat bij gehad. Beterschap!

 12. @13: Abdul:

  Waarom vraag je niet aan je arts of ze alternatieven weet?

  Er zit nogal verschil in of je een aantal keren een meting hebt van bijvoorbeeld 200/100, of dat het bijvoorbeeld 150/80 is. Punt is dat de meeste artsen een soort absolute grenswaarde aanhouden waarboven je ineens wat moet doen. bijvoorbeeld: 150/90 mag niet, moet naar 140/80 ( ik noem maar wat).
  Verder wordt er bijna nooit gekeken naar het gebruik van andere medicijnen die een bloeddrukverhogend effect zouden kunnen hebben. Zoek dat ook eventueel zelf uit, want artsen weten echt niet alles.

  Aan de andere kant moeten we denk ik ook een beetje oppassen voor een soort pillenpreutsheid. Als dat halve pilletje goed werkt en je hebt geen of bijna geen bijwerkingen, maak je dan ook niet al te druk, nergens goed voor.
  Een eigen bloeddrukmeter kopen zou ik voorzichtig mee zijn, je hebt soms van die mensen die dan de hele dag obsessief met dat ding in de weer gaan, maar ik ken je natuurlijk niet.

  Alles door elkaar proberen zou ik niet doen, er zijn wel degelijk kruiden en tincturen, sappen en drankes die samen met medicijnen niet zo’n goede cocktail vormen.

 13. @11: Darkskywise:

  Het stond toch op : http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/ klein tiepfoutje van me.

  Maar om nou een pilletje te adviseren aan Abdul vind ik nogal wat hoor…Er zijn zoveel soorten, en zoveel redenen om juist wel het ene of helemaal niet het andere te nemen. Het kan dan wel een lollige naam hebben dat Metoprolol, maar of het daarom ook het juiste is ? 🙂 .

 14. @12: Theo.

  Laat ze toch lullen. De zorg wordt helemaal niet onbetaalbaar. Het is een keuze die je als maatschappij maakt, geven we het bijvoorbeeld uit aan straaljagertuig, of aan Zorg voor elkaar, zo simpel is het, en ik luister ook niet meer naar lui als Schnabel. We moeten ze gewoon negéren en zeggen dat we andere keuzes willen, die vrije markt – adepten moeten maar eens opkrassen, hun speeltijd is voorbij.

 15. @16 Het ging me in eerste instantie om “goedkoop” omdat meprotrololololol nogal een massaprodukt is, maar het moet natuurlijk al-tijd via de huisarts, dat spreekt vanzelf. 😉

  Ik heb overigens regelmatig nuttige tips van patiëntenfora afgehaald waarvan mijn huisarts zei “oja, dat zouden we ook nog kunnen proberen” en 1 van die medicijnentips zorgt er al een paar jaar voor dat ik 5 à 6 uur achter elkaar kan doorslapen in plaats van 2 à 3 (ik werd wegens chronische pijn altijd meteen wakker zodra de paracetamol een beetje was uitgewerkt en andere pijnstillers hadden voor nachtelijk gebruik te veel bijverschijnselen zoals 10 miljoen liter per uur transpireren, plotseling juist klaarwakker worden, abstracte tekenfilms hallucineren en elektrische optaters als het snoertje van de TENS losraakte)

 16. DarkSkywise Schreef:

  en 1 van die medicijnentips zorgt er al een paar jaar voor dat ik 5 à 6 uur achter elkaar kan doorslapen in plaats van 2 à 3

  Ben benieuwd welke medicijntip dat is, daar ik iemand ken met MS die ook zo weinig uren slaapt. Kan ik het doorgeven?

 17. @20 Trazolan / Trazodon (is hetzelfde).

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trazodon
  http://en.wikipedia.org/wiki/Trazodone (uitgebreid)

  Ziet er in de wiki-beschrijving redelijk eng uit 😛 maar wordt in de praktijk vaak toegepast als doorslaapmiddel (& wordt volledig vergoed). Huisarts had het nog nooit voorgeschreven, maar vond het veelbelovend genoeg voor 14 dagen op proef en dat was nogal een succes. Heb zelf aan een halfje meestal genoeg tenzij ik echt echt echt 100% zeker moet doorslapen omdat ik bv vroeg ergens heen moet en onderweg niet in slaap mag vallen.

 18. Trazodon wil Abdul vast niet een bijwerking is

  -Painful erection that lasts longer than normal

  Maar misschien vindt hij dat wel lekker juist, kan allemaal. 😉
  Zwaar middel hoor.

 19. Een mogelijke bijwerking hè?

  t is niet verplicht ofzo 😛 😛 😛

  En dat zware viel bij mij juist wel mee… bij andere doorslaapmiddelen liep ik de volgende dag nog steeds half door te slapen (als ze tenminste überhaupt iets deden) en met trazolan kan ik direct na het opstaan al prima zelfstandig een kopje oploskoffie maken en goedemorgen tegen poes Poes zeggen. :mrgreen:
  (okee, ik overdrijf.) 😈

 20. @23 DarkSkywise

  [ Een mogelijke bijwerking hè?]

  Spreekt vanzelf, als je de lijst met _ mogelijke_ bijwerkingen leest bij onverschillig welk “geneesmiddel”, dan zakt daar je broek al bij voorbaat van af, langdurige painful erection of niet -P

Reacties zijn gesloten.