De Roon die tegen minaretten is wilde naar de stad van de 1000 minaretten?

Een delegatie uit de Tweede Kamer gaat niet naar Egypte omdat PVV-lid Raymond de Roon geen visum krijgt. De Tweede Kamer wil zelf uitmaken wie er in de delegatie zitten, werd
gezegd
. En daarom blijft iedereen nu maar thuis. Dan maar geen uitwisseling met Egypte.

Eerder hadden we zoiets al aan de hand met Turkije, omdat Geert Wilders daar niet welkom was. Die PVV-mensen kunnen zich tevreden in de handjes knijpen. Het gaat goed op deze manier. Alleen door zich op de lijst te zetten van dit soort bezoeken komt straks geen enkel islamitisch land nog in aanmerking voor een bezoek door een degelatie van Nederlandse parlementariërs. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zegt het besluit van Egypte te betreuren. En de Kamer kan ook moeilijk anders.

Maar intussen mogen we ons best eens afvagen waarom De Roon, die bij zijn verkiezing tot gemeenteraadslid van Almere zei voor een verbod op minaretten te zijn, zo graag naar Caïro wil. Weet hij dan niet dat de bijnaam van Caïro luidt: ‘De stad van de 1000 minaretten?’ Ach natuurlijk weet De Roon dat wel. Het feit dat hij deel wilde uitmaken van die delegatie is ook alleen om te provoceren. De man is niet alleen een enge islamofoob maar ook een christenfundamentalist die in de Kamer enge vragen stelt waarvoor hij bronnen raadpleegt als het ultrarechtse Jerusalem Centre for Public Affairs of een obscuur persbureautje van Assyrische christenen, en iemand die gelooft in de door hem zelf opgeroepen angstbeelden.

‘In Caïro heeft een Kristallnacht plaatsgevonden, waarbij moslims winkels van christenen plunderden en waarbij moslims de straten afstroopten om christenen in elkaar te kunnen slaan,’ zei hij tijdens een debatje met minister Rosenthal naar aanleiding van de – inderdaad meer dan schandalige – manier waarop het Egyptische leger op 9 oktober te keer was gegaan tegen een demonstratie van (voornamelijk) Kopten bij te Maspero-gebouw van de Egyptische tv. Tijdens datzelfde debatje vroeg De Roon ook meteen maar om de Nederlandse ambassadeur terug te roepen uit Caïro, de Egyptische ambassadeur uit te wijzen uit Nederland, de ontwikkelingshulp (zowel van Nederland als van de EU) voor Egypte te stoppen en het associatieverdrag met Egypte ‘door de shredder te halen’.

Tja, en dan verbaasd zijn dat Egypte liever niet ziet dat hij komt…. Een volksvertegenwoordiger die de grappige opmerking maakte dat ‘de islamitische aap uit de mouw kwam .. en hij heet Erdogan’ toen de Turkse premier afstand nam van Israël omdat het geen excuses wilde maken over de moordpartij op het hulpschip voor Gaza, de Mavi Marmara, op 31 mei 2010.

Een parlementariër die nu zegt: ‘Egypte vindt het niet leuk dat ik de verdrijving sinds maart 2011 van 95.000 christenen uit dat land, heb betiteld als etnische zuivering.’ Nee nogal wiedes dat Egypte dit soort even onjuiste als tendentieuze uitspraken niet zo kan waarderen. Ik denk ook dat ze er heel verstandig aan doen om mensen als De Roon niet te ontvangen. Hij zou er niet voor terugdeinzen om dit soort uitspraken ook in Caïro te doen, of om daar – zoals dat hier ook gebeurt – tactvol op te roepen tot het verwijderen van alle moslims uit Europa. Je zou je toch ook niet kunnen voorstellen dat iemand uit de entourage van Hitler, die alle joden uit Europa wilde verwijderen, in de jaren ’30 welkom zou zijn geweest in Israël, als dat land toen al had bestaan?

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Abu Pessoptimist.

8 gedachten over “De Roon die tegen minaretten is wilde naar de stad van de 1000 minaretten?”

 1. Het blijft onvoorstelbaar dat er partijen zijn die met dit soort lieden, die te vies zijn om met een tang aan te pakken, samen willen werken.

 2. #1 Erger nog: om solidair met hem te zijn, omdat er in Nederland vrijheid van meningsuiting bestaat, du ook van de mening om andersdenkenden de mond te mogen snoeren.

 3. Stel je het volgende scenario voor:
  Nederland wil naar Egypte om over allerlei zaken te spreken waaronder mogelijk ook het geduvel met die Kopten.
  De Kamer zegt tegen De Roon dat hij niet mee kan omdat hij en z’n partij immers voorstander is van etnische zuiveringen in Nederland en Europa waar het de moslims betreft.
  Nederland zou een modderfiguur slaan als we hem mee zouden nemen, want immers we willen ook uitleg over die (zogenaamde) etnische zuiveringen door Egypte. En met zo’n tiep met z’n verachterlijke opvattingen is het niet handig als je kritiek wil leveren.
  Egypte had daarop gereageerd met een weigering van de hele Nederlandse delegatie, omdat (althans volgens PVV/DeRoon) Egypte juist dezelfde opvattingen heeft als dePVV heeft t.a.v. etnische minderheden en Egypte juist wel wat meer wil weten over de PVV om mogelijk in de toekomst het handiger aan te pakken omdat ze inderdaad wat blunders hebben begaan. Bedenk dat de PVV uiterst succesvol is met haar smerige stanpunten. Egypte zou daar best wel eens jaloers op kunnen zijn en er lering uit willen trekken.

  Zeer waarschijnlijk zou Nederland woedend op reageren. Het gaat immers niet aan dat Egypte bepaald wie wij wel of niet willen meenemen. Egypte bemoeit zich met interne aangelegenheden en dat kan nu eenmaal niet.
  Met de uitsluitng van De Roon, hoe begrijpelijk dat ook moge zijn, deed Egypte precies hetzelfde. Zich bemoeien met “interne aangelegenheden”. En dat kan je gewoon niet maken in het diplomatieke verkeer.

  Terecht dus dat Nederland de stekker er uit heeft getrokken.

 4. Onze politici geven blijk dat ze de gezonde politieke verstand helemaal kwijt zijn:

  ” PVV-mensen kunnen zich tevreden in de handjes knijpen. Het gaat goed op deze manier. Alleen door zich op de lijst te zetten van dit soort bezoeken komt straks geen enkel islamitisch land nog in aanmerking voor een bezoek door een degelatie van Nederlandse parlementariërs.”

  Waar gaat de Nederlandse buiten politiek naartoe? Alleen lekker eten onder maatjes met de inauguratie van pijpleidingen? Is dat tegenwoordig alles?

 5. Henk Veldman Schreef:

  Stel je het volgende scenario voor:

  Wat moeten we hier met eindeloze denkbeeldige constructies?
  Misschien is dit je hobby maar ik zie totaal niet de nut van in.
  Nog de logica in de verzinsels..

  En de normale logica is heel simpel: je geeft racisten, xenofoben en nazi’s geen bühne.
  Als jij het zelf niet durft te doen – anderen zullen het voor je gaan doen of je het leuk vindt of niet.
  Voor de (ongewenste) consequenties – aub verhaal halen daar wat het hoort – bij degen die met de racisten willen regeren.

  Het goede antwoord is: cordon sanitair.

 6. nexus m. Schreef:

  Henk Veldman Schreef:
  Stel je het volgende scenario voor:
  Wat moeten we hier met eindeloze denkbeeldige constructies?
  Misschien is dit je hobby maar ik zie totaal niet de nut van in.
  Nog de logica in de verzinsels..
  En de normale logica is heel simpel: je geeft racisten, xenofoben en nazi’s geen bühne.
  Als jij het zelf niet durft te doen – anderen zullen het voor je gaan doen of je het leuk vindt of niet.
  Voor de (ongewenste) consequenties – aub verhaal halen daar wat het hoort – bij degen die met de racisten willen regeren.
  Het goede antwoord is: cordon sanitair.

  Je hebt me denk ik niet begrepen. Het was fout van Nederland om iemand als De Roon mee te willen nemen.
  Maar ondanks die fout had Egypte hem niet mogen weigeren.
  Hooguit haar ergernis laten blijken. En dan zou je een discussie krijgen die wél zeer nuttig zou zijn.
  Een discussie die hier in Nederland gevoerd dient te worden, over hoe Nederland (eventueel in de toekomst) dient te handelen als we te maken krijgen met lieden als De Roon, Wilders, Bosma waar het gaat om ons buitenlands beleid. Een discussie waar Egypte en ook geen enkel ander land zich mee mag bemoeien.
  Egypte heeft zich bemoeit en nogmaals heel begrijpelijk en om redenen waar ik voor de volle 100% achter sta (en zo gauw er een maatsysteem komt die boven die 100% komt zal ik die ook onmiddellijk aanvaarden) maar ze kan en mag dat nu eenmaal niet doen.
  Bedenk ook dat als het nu eens ging om iets waar je het totaal niet eens bent met Egypte, wat moet je dan doen?
  Laten we hopen dat dit eenmalig was.

 7. Zou kunnen.
  Het alternatief is de media gebruiken voor evenwichtige, normale nieuws en berichtgeving. Geen propaganda zoals van rechter kant gewend.
  Rechts had deze methode in de gaten en heeft de media reeds gekapt.

Reacties zijn gesloten.