De luidende klokken van “de markten”

In Burma werden verkiezingen gehouden, waarbij Aung Sang Suu Kyi en haar partij een absolute meerderheid behaalden. Dat was niet de bedoeling van de feitelijke machthebbers dus dat ging niet door.
In Algerije werden verkiezingen gehouden en het Islamitisch Heilsfront won overtuigend. Dit was niet de bedoeling van de feitelijke machthebbers dus dat ging niet door.
Een burgeroorlog voor “de poort van Europa” volgde, waarbij slordig wordt aangeduid hoeveel mensenlevens deze gekost heeft: loopt het in de zes cijfers of haalt het de zeven? We hebben het over mensenlevens, maar ja…
In de sinds 1967 door Israel bezette Palestijnse gebieden won Hamas overtuigend de verkiezingen. Dat was niet de bedoeling van de feitelijke machthebbers. Er werd gezegd dat dit de meest democratische verkiezingen waren die ooit in een Arabisch land zijn gehouden. Maar ja…

Zie ook: Haïti en Honduras.

Een groot deel van Afrika en Latijns-Amerika bevindt zich onder de dictaten van het Internationaal Muntfonds, zoals het in Nederlandstalig België juister genoemd wordt. De “schulden” worden “gesaneerd” op voorwaarde van grootschalige privatiseringen. Stel het u voor, privatisering van het wegennet, de spoorwegen, de rioleringen, het onderwijs en wat niet – in Malawi. Ja, Malawi. Bekijk de cijfers die niets zeggen over hoe de mensen er aan toe zijn en klik op de link “country data profile” en kom uit op Madagascar – wat doet het er ook toe voor de Wereldbank.

Griekenland ondergaat het lot van de landen aan de overkant van de Middellandse Zee. “De markten” hebben het de oorlog verklaard, de staat krijgt geen krediet meer en er wordt een shocktherapie opgelegd waartegen de bevolking vooralsnog te hoop loopt.
Bijbehorend praatje in “het noorden” is dat die Grieken al net zo lui zijn als die toekomstige gelukszoekers aan de overkant van de zee. Ze houden maar siësta, gaan met hun vijftigste met pensioen en “wij” maar werken voor hun geld.
Dat “ons” geld naar “de markten” gaat wordt er niet bij verteld. “De markten” zijn geen personen.
Of zijn het die 1% waar de Occupiers het over hebben? Ze zullen het zelf niet laten weten.

En zoals het een land betaamt waar de feitelijke machthebbers bepalen wie de regering uitmaakt wordt na wat een onvermijdelijke politieke noodsprong was – het aankondigen van een referendum – het hele idee van parlementaire democratie in een weekeindje opzij gezet. Welke bankier premier wordt is op het ogenblik van schrijven nog niet bekend.

Er is niet veel reden medelijden te hebben met Silvio Berlusconi en dat hebben dan ook maar weinigen. Hij weet ook waarschijnlijk als geen ander wie hij tegen zich heeft. Hij zal wel niet eindigen zoals zijn vriend aan de overkant van de zee, hij zit aan de goede kant. Hoewel, wat is de goede kant…

Het politieke lot van Berlusconi is bepaald door een partij die een splitsing van Italië voorstaat. Ergens, ten zuiden van Rome, maar waar precies zullen ze niet eens zeggen, begint Afrika voor de Lega Nord. Als er vervroegde verkiezingen worden gehouden, wint deze partij dan fors? En wat vinden de “markten” er van? Italië hoort bij de “grote acht”, hoe kan het nu onder curatele gesteld worden?
En wat als de post-postcommunisten de verkiezingen nu eens winnen? Het ziet er niet naar uit dat zij niet de dictaten van “de markten” zullen volgen. Naarmate zij naar rechts opschoven werd het schelden van ultrarechts, waar Berlusconi de leidende figuur van is, harder. Het mechanisme is ook bekend uit Nederland dat zoals u weet tot 2010 onder een linkse dictatuur gezucht heeft.

Het huwelijk tussen kapitalisme en democratie is ontbonden. Denk niet dat dit alles u niet zal raken.
Ga niet vragen voor wie de klok luidt, hij luidt voor u.

18 gedachten over “De luidende klokken van “de markten””

 1. “De markten” hebben het de oorlog verklaard, de staat krijgt geen krediet meer en er wordt een shocktherapie opgelegd waartegen de bevolking vooralsnog te hoop loopt.”

  Wie hier zo’n bezwaar tegen heeft zou ik adviseren uit solidariteit zijn spaargeld te investeren in Griekse staatsleningen.

 2. Nederland tot 2010 in een linkse dictatuur geleefd ?
  Democratie Is goed zolang het grote geld er geen last van heeft.
  Europa is een voorbeeld ervan.
  Het is opgezet voor het grote geld.
  Laten we eens terug gaan naar voor de Euro.
  Er was economische samenwerking en ieder land had een eigen munt.
  Door de Euro zijn landen in problemen gekomen.
  Want men kan niet meer bijdrukken en devalueren.
  En dat zijn essentiele zaken.
  De Euro was niet levensvatbaar.
  Maar door de Euro wordt nu wereldwijd de economie bedreigd.
  En het ziet er zeer slecht uit.
  Lees maar eens.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/45/Jim-Rogers-100-kans-op-crisis-erger-dan-2008.xml

 3. Grahame Lock, hoogleraar wijsbegeerte van de managementwetenschappen in Nijmegen en Oxford in Trouw van vandaag:

  “Democratie is zelfs als ideaal verleden tijd. In onze wereld is democratie uitgehold.”
  “De beroepspolitici van onze tijd maken gebruik van iedere mogelijke list en streek om de massa te manipuleren.”
  “Hoe meer democratie in de huidige nep-betekenis van het woord – waarin de massa steeds wordt gevleid en gepamperd, als de ‘consument’ van de politiek – hoe meer hype, spin en pr.”

  “Ook een referendum kan de politici geregeld dienen: ‘het volk spreekt’”
  “Het volk moet wel de antwoorden geven die de heersende kringen willen horen.”
  “In het huidige Griekenland dreigde het volk zijn door de oligarchen opgelegde rol (instemmen met zijn eigen verpaupering en onderdrukking) niet klakkeloos te spelen. Resultaat: paniek.”

  “En we weten hoe deze leiders reageren als het volk van een of ander land in een referendum het ‘verkeerde’ antwoord durft te geven: annuleer het of doe het over. Want de leiders weten het beter. Dat is de Europese democratie aan het begin van de 21ste eeuw.”

  “Het gemak waarmee Papandreou daarna van zijn voorstel afstapte, bewees zijn cynisme: hij was sowieso niet uit op het horen van de stem van de burger.”

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6926/Filosofisch-elftal/article/detail/3023536/2011/11/09/Democratie-is-zelfs-als-ideaal-verleden-tijd.dhtml

 4. Jos Schreef:

  Een mooi verhaal, maar democratie werkt sowieso niet in crisistijden.

  Dat zeiden Hitler, Mussolini & Franco ook.

 5. Democratie in crisistijd eindigt vrijwel altijd met totale anarchie en chaos.
  Dus in die zin hadden ze vrees ik nog gelijk ook.

  Mensen zijn net al beesten, die als er te weinig voedsel is elkaar ook de strot afbijten.
  Een pessimistische visie, maar ik vrees dat hij wel reeel is.

 6. @5
  En niet te vergeten Moebarak, al-Assad en andere lichtende voorbeelden voor PVV-achtigen

 7. Er is nooit een huwelijk geweest tussen democratie en kapitalisme! Kapitalisme is een non-democratiese wan-economie van veel armoe naast absurde rijkdom!

 8. Socialisme daarentegen heeft in de afgelopen decennia een aantal volmaakte democratieën voortgebracht. Dat zal toch niemand ontkennen. *kuch*

 9. Er werd gezegd dat dit de meest democratische verkiezingen waren die ooit in een Arabisch land zijn gehouden. Maar ja…

  Aanvullinkje Mossadeq http://is.gd/mbCWt5
  Mohammed Hedayat Mossadeq was de democratisch gekozen premier van Iran tussen 1951 en 1953, totdat hij door een Amerikaanse staatsgreep uit de macht ontzet werd

 10. Klaass Schreef:

  “Charly Chaplin waarschuwde al in 1940 voor hebzucht en blinde volgzaamheid”
  Of de mensheid er ooit eens wat van leert? Ik vrees van niet

  Je zou moeten weten dat Chaplin hartstikke fout was: http://is.gd/Bm9HZr
  “Chaplin was jarenlang een van de meest bekende artiesten ter wereld. Waar hij verscheen moest het verkeer worden geregeld. Chaplin werd erg rijk maar stond politiek bekend als uiterst links. Conservatieve Amerikaanse kranten, de FBI en conservatieve politici spraken zich zeer negatief over Chaplin en zijn privéleven uit.
  Dat was logisch.
  Zelf was Charles niet Joods en hij was in Lambeth opgegroeid, maar zijn halfbroer was Joods. Daarom ontkende Chaplin die fel tegen antisemitisme en alle vormen van racisme was nooit dat hij Joods zou zijn.
  Dat kun je niet hebben in de VS vandaar:
  Tijdens het McCarthyisme werd hij in de Verenigde Staten beschuldigd van “anti-Amerikaanse activiteiten” (dat hij een communist zou zijn)
  En waarom zouden de heren Hitler en Chaplin eenzelfde snorretje dragen? Nou?
  Zie je wel. Hij was hartstikke fout.

 11. Dingetje Schreef:

  Socialisme daarentegen heeft in de afgelopen decennia een aantal volmaakte democratieën voortgebracht. Dat zal toch niemand ontkennen. *kuch*

  Volmaakt niet zozeer, maar democratieën beginnen altijd vanuit linkse/socialistische hoek dan wel worden ze verbeterd of aangepast.
  Voordat in Nederland het algemeen kiesrecht gold, was die uitsluitend bedoeld voor de rijke elite. Het vrouwenkiesrecht kwam dankzij links tot stand. (Christelijk)rechts was daar (deels nu nog) op tegen.
  Door akkoord te gaan met met o.a. Christelijk onderwijs, mochten vrouwen van de Christenen ook stemmen.
  Alle “westerse” dictaturen Franco, Salazar, Pinochet etc. werden gesteund door de kerk en de VS om zeep gebracht door links. Zowel de Kerk als de VS hielpen de dictators mee om weerstand te bieden aan het linkse verzet.

  (NB: Als je dit vervelend vind om te weten, mag je het ook wel vergeten hoor.)

 12. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  @10
  Iran is geen Arabisch land

  Da’s waar. Maar hoe zit het dan met Irak? Het land dus waar het allemaal begonnen is. Van daaruit heeft immers aanvankelijk het Jodendom en later het Christendom zich verspreidt?
  Immers Adam en Eva hebben daar een tijdje gezeten tussen de Tigris en de Eufraat, maar moesten daar weg omdat ze zich aan diefstal schuldig hadden gemaakt en één van hun zoons een kwart van de wereldbevolking had uitgeroeid. (Ik wil overigens wel een lans voor hen breken. Natuurlijk was het niet netjes wat ze hadden gedaan, maar bedenk dat ze geen ouders hadden die ze als voorbeeld konden dienen en aangezien er nog geen wetten waren konden ze natuurlijk niet weten dat je niet mag stelen en moorden. Eén van hun nazaten, Mozes wordt wel eens de moord op een onderaannemer in Egypte verweten, maar ook toen golden er geen wetten voor de Joden.
  Wel voor de Egyptenaren uiteraard, maar we weten allemaal inmiddels wat ze doen met de Koptische Christenen en dat was in die tijd met de Joden echt niet veel anders.
  Dat wetboek kwam pas later in de vorm van de 10 Geboden en daarin staat pas dat je niet mag doden. Dus Mozes handelde ter goeder trouw.

 13. @12
  Dat boeit mij totaal niet! Van mij part had er een Olifant gestaan of iemand met de baard van Ben Laden. Het ging mij om de inhoud, niet over een of topic verhaal over Chaplin zelf

 14. Klaass Schreef:

  @12
  Dat boeit mij totaal niet! Van mij part had er een Olifant gestaan of iemand met de baard van Ben Laden. Het ging mij om de inhoud, niet over een of topic verhaal over Chaplin zelf

  Het was ironisch bedoeld.

Reacties zijn gesloten.