Is uitleveren aan de Verenigde Staten een humane optie?

Even afgezien van wat Sabir K. al dan niet gedaan heeft, zijn straffen in de VS vaak exorbitant hoog, en in het geval van verdenking van terrorisme wil je er al helemaal niet in de gevangenis terecht komen, als de verhalen over mishandeling van de Nederlandse Irakees Wesam Al D. waar zijn. Het is niet menselijk iemand daar zomaar aan bloot te stellen, naar mijn mening. Ik kan me de zorgen van Julian Assange dan ook levensgroot voorstellen.

Nu is er in het uitleveringsverdrag wel geregeld dat je na verloop van tijd je straf in Nederland kan uitzitten, maar daarvoor word je wel eerst even grondig mishandeld in de VS, zoals Wesam Al D. naar zijn zeggen overkomen is. Overigens ben je wel beschermd tegen de doodstraf volgens het uitleveringsverdrag dat de VS met de EU heeft. Probleem is natuurlijk dat de behandelingen waar Wesam Al D. aan blootgestaan heeft officieel helemaal niet bestaan in de VS.

Ook is de minister van Justitie, destijds Donner, al eerder aangesproken, in 2004, over de wenselijkheid van het uitleveren aan de Verenigde Staten, en onder welke voorwaarden.
Het kabinet ‘had zodanig vertrouwen in het Amerikaans rechtssysteem dat strafrechtelijke samenwerking verantwoord is’, was zijn antwoord op de vraag of het uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, dat sinds 2003 onder een Europese regeling valt, tenzij daar nationale uitzonderingen op bestaan, niet herzien moest worden.

Je vraagt je af waarom iemand vertrouwen heeft in het rechtssysteem van een land dat Guantanamo Bay bedenkt.

8 gedachten over “Is uitleveren aan de Verenigde Staten een humane optie?”

 1. ” Je vraagt je af waarom iemand vertrouwen heeft in het rechtssysteem van een land dat Guantanamo Bay bedenkt.”

  Goed punt Laurent en de rest ook.

 2. Quote uit artikel: `Ook is de minister van Justitie, destijds Donner, al eerder aangesproken, in 2004, over de wenselijkheid van het uitleveren aan de Verenigde Staten, en onder welke voorwaarden.
  Het kabinet ‘had zodanig vertrouwen in het Amerikaans rechtssysteem dat strafrechtelijke samenwerking verantwoord is’, was zijn antwoord op de vraag of het uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, dat sinds 2003 onder een Europese regeling valt, tenzij daar nationale uitzonderingen op bestaan, niet herzien moest worden.’

  Inderdaad. Donner presteerde het destijds als min. v Justitie om een jong echtpaar uit te leveren dat keurig in Nederland werkte en woonde, met kind op school, maar door de US gezocht werd voor een paar wietplantjes in eigen tuin. Iets wat hier legaal is.
  Dankzij dociele Donner die bukte voor Bush, zitten die mensen nog altijd van elkaar gescheiden in federerale gevangenissen terwijl hun kind elders wordt opgevoed. Sinds die tijd, sorry dat ik het zeg, haat ik Donner. Wat een misselijke kl*$tzak, hij had de uitlevering heel eenvoudig kunnen voorkomen.

  Sindsdien vrees ik dat er nog eens een dag komt dat NL iedereen naar USA op transport zet waar die door deze politiestaat wordt verlangd, ongeacht de reden waarom.

 3. Abdul Alhazred Schreef:

  Dankzij dociele Donner die bukte voor Bush, zitten die mensen nog altijd van elkaar gescheiden in federerale gevangenissen terwijl hun kind elders wordt opgevoed. Sinds die tijd, sorry dat ik het zeg, haat ik Donner. Wat een misselijke kl*$tzak, hij had de uitlevering heel eenvoudig kunnen voorkomen.
  Sindsdien vrees ik dat er nog eens een dag komt dat NL iedereen naar USA op transport zet waar die door deze politiestaat wordt verlangd, ongeacht de reden waarom.

  Wat een vreselijk verhaal! Nooit eerder gehoord, maar inderdaad onvergeeflijk van Donner…

 4. de VS heeft in de tien jaar sinds 9/11 voldoende vijanden gekweekt om minstens drie generaties lang permanent in een gewapend conflict ergens ter wereld betrokken te zijn

  de politiek in NL doet er goed aan de relatie met de VS grondig te heroverwegen

  zullen ze dat doen? nope

  transatlantisch hielenlikken en kontkruipen is erg verleidelijk voor mannen met kleine geesten en grote ambities zoals Maxime en Piet Hein

 5. Sabir was voor 2 1/2 week vrij. Buiten de gevangenismuren van de terroristenafdeling van de Schie. Dit staat onderaan beschreven in 2 regels in de media…want hoe wilt men uitleggen dat een o zo gevaarlijke terrorist 2 1/2 week gewoon vrij kan rondlopen en zich elke dag netjes melde op het politiebureau…

  Sabir heeft meer dan een half jaar moeten wachten eer de minister een psychologisch onderzoek liet starten. Toen Sabir door de rechtbank werd vrijgelaten omdat hij te lang heeft moeten wachten op dit onderzoek…ging alles ineens heel snel. Het psychologisch onderzoek brengt duidelijk naar voren dat Sabir ernstige last heeft van posttraumatische stressstornis als gevolge van de martelingen in Pakistan. Maar blijkbaar heeft de minister het rapport niet eens bekeken.

 6. Ik zie nu trouwens dat ik een jaar geleden niet wist dat wat betreft die doodstraf nu juist een uitzondering bestaat wat uitlevering aan de VS door Nederland betreft, dat mag óók in dat geval.

Reacties zijn gesloten.