Tegenslag voor Geert Wilders: ‘Jordanië is NIET Palestina’

Zou iemand Wilders al gewaarschuwd hebben? Eén van zijn goede politieke vrienden, niemand minder dan de ideologisch zo aan hem verwante racistische Israelische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, heeft een uitspraak gedaan die hem (en zijn compaan PVV-kamerlid Kortenoeven die zich graag presenteert als ‘Midden-Oostenexpert’) lelijk in verlegenheid zou moeten brengen. Het gaat over Jordanië. Jordanië als Palestijnse staat om precies te zijn. Weliswaar is Wilders niet snel in verlegenheid te brengen. In het hermetisch gesloten systeem van zijn door hemzelf geconstrueerde beeld van de islam, en van de wereld in het algemeen, is nu eenmaal weinig ruimte voor de realiteit, zo lijkt het. Maar toch.

Lees even mee: Hier is om te beginnen het verkiezingsprogramma van de PVV bij de laatste verkiezingen:

Sinds 1946 bestaat er een onafhankelijke Palestijnse staat, daarom noemt de Nederlandse regering ‘Jordanië’ voortaan gewoon ‘Palestina’.

Of  Wilders in een speech voor het ultra-rechtse Hatikva-partijtje op 5 december 2010 in Tel Aviv:

But as long as the West refuses to understand how the Palestinians are used as a weapon against Israel, it will not be able to see who is truly to blame; it will not be able to see that it is not Israel’s duty to provide a Palestinian state – for the simple reason that there already is a Palestinian state and that state is Jordan.
Indeed, my friends, Jordan is Palestine.

En hier is van Wilders’ fractiegenoot Wim Kortenoeven een tweet van 20 september 2011, 9.19 uur:

Koning Abdullah: Israeli’s steken kop in’t zand. http://t.co/3YNKJ9nk PVV: Jordanie is Palestina. Wat doen die Hasjemieten daar eigenlijk?

En nu wat Lieberman zei, de Lieberman die altijd een voorstanders is geweest van het wegjagen van de Palestijnen vanuit de Westoever en liefst ook vanuit Israël zelf naar Jordanië. De Lieberman die door Wilders in 2009 werd gefeliciteerd bij zijn verkiezingsoverwinning en met wie Wilders ging lunchen toen hij in november van dat jaar in Den Haag op bezoek kwam bij zijn toenmalige Nederlandse ambtgenoot Verhagen. Wat zei die Lieberman? Dit, volgens de Israelische krant Haaretz:

“Jordan is a stabilizing element in the region, in comparison to what is happening in other nations,” Lieberman said during a discussion at the Knesset’s Foreign Affairs and Defense Committee, responding to recent reports that sources in the government are again mulling the idea of a Palestinian state in Jordan.
“Discussion about Jordan as a Palestinian state is against Israeli interests and against reality,” Lieberman continued. “Saying Jordan is Palestine opposes international borders as well as the peace accord we signed with them.”

Een stabiel element in de regio in vergelijking met wat er gebeurt in andere naties. En dus GEEN Palestina dat Jordanië, want dat is tegen de belangen van Israël en trouwens in strijd met de realiteit. Tja, dat krijg je als de Arabisch Lente toeslaat in Tunesië, Egypte en nog een paar andere landen. Dan is dus – zelfs voor Lieberman die vroeger ook nog wel heel andere dingen zei – de vrede met het als vanouds nogal slaperige Jordanië ineens van groter belang dan de wil om van die verdomde Palestijnen af te geraken.

Aiai, Wilders en Kortenoeven. Wat gaat de PVV nu voortaan zeggen?

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Abu Pessoptimist.

1 gedachte over “Tegenslag voor Geert Wilders: ‘Jordanië is NIET Palestina’”

  1. Suggestie voor schriftelijke vraag aan de minister van buitenlandse zaken:
    1. Hebt u kennisgenomen van de stellingname van de Israëlische regering dat het aanmerken van Jordanië als “Palestina”, schadelijk is voor Israël?
    2. Bent u bereid om in het eerstvolgend overleg met uw gedoogkameraad Wilders, deze persoon te verzoeken, om, in het belang van Israël en de betere relaties die Nederland met dat land nastreeft, diens herhaaldelijke Jordanië=Palestina verhalen (en die van fractiegenoten als Kortenoeven) te herroepen? Zo neen, waarom niet?

Reacties zijn gesloten.