Het is tijd voor een revolutie

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar met verbijstering volg ik het financiële nieuws op radio, tv en in de kranten. Voor het eerst in mijn leven heb ik een soort van onderbuik gevoel over een mondiale crisis die zijn weerga niet kent. Ik ben geen doemdenker, geen Maya-adept die denkt dat er in 2012 allemaal schokkende zaken gaan gebeuren, geen complot-aanhanger. Maar het slechte nieuws dat onafgebroken over ons heen dondert, boezemt me angst in.

Dat bedrijven failliet kunnen gaan, lijkt me evident. Dat banken omver kegelen, vond ik erg schokkend maar is inmiddels eigenlijk al vertrouwd nieuws geworden. Maar dat nu ook landen op het punt staan in te storten, vind ik huiveringwekkend. Geen landen in Afrika, noch in Zuid-Amerika, nee, hier vlakbij, bondgenoten in onze Europese Unie. Ik zie de zenuwachtigheid in de ogen van onze politieke leiders, die nog nauwelijks hun natuurlijke kalmte en zelfvertrouwen kunnen bewaren. Ik neem notitie van de vele geheime tops die plaatsvinden en waarvan niemand weet wat er precies bedisseld wordt. Ik onderga gelaten de ene afkondiging na de andere van op til staande bezuinigingen, donkere prognoses, en net als ieder ander, heb ik nog geen flauw idee welke impact al deze rampspoed op jouw of mijn leven concreet zal hebben.

Het enige dat ik wel weet, of voel, is een onbehaaglijk gevoel van ongelooflijk opgelicht te zijn. Een soort onmachtige kwaadheid van genaaid te zijn door een financieel systeem dat dol is gedraaid waarvan jij en ik niet de voordelen genoten, maar nu wel de rekening van moeten betalen.

Miljarden vliegen ons om de oren als grootheden die niemand meer kan vatten. Niemand begrijpt hoe soms in een weekend tijd, met druk overleg op geheime locaties, enkele miljarden gevonden kunnen worden om een bank overeind te houden. Hoe het mogelijk is dat we blijkbaar wel miljarden ‘ergens op een rekening’ hebben staan om Griekenland te redden. Maar hoe onverbiddelijk anderzijds onze leiders beweren dat we moeten bezuinigen op alles wat voor ons mensen lief en noodzakelijk is.

Hoe kunnen we begrijpen dat er miljarden naar andere banken en landen gesluisd worden, en dat voor alles waarvoor wij dachten belastingen te betalen, ons pensioen, onze zorgkosten, ons onderwijs, steeds minder en minder geld is?

Maar het meest verbijsterd nog ben ik door ons stilzwijgen. Gelaten zitten we als konijnen in de enorme gloeilamp van onze televisie te kijken, we laten ons vermaken door de hysterische lach van Gordon, door een Joling die in een potsierlijk pakje danst over het ijs, door een programma als ‘Spuiten en Slikken’ dat een 29 jarige jongen live laat ontmaagden door een escortgirl, en we houden onze mond. Alsof we gehypnotiseerd zijn. Lamgeslagen, monddood gemaakt. Versuft door brood en spelen.

Wij hebben de crisis toch niet veroorzaakt? Wij hebben toch geen misdadige financiële producten bedacht die ons deden geloven dat ze onze winst zouden verdriedubbelen, maar gebaseerd waren op lucht, en alleen enkele bankiers en aandeelhouders steenrijk maakten? Wij hebben toch geen onverantwoorde hypotheken verschaft? Wij hebben toch niet betoogd dat we perse de euro wilden? Wij hebben ons toch niet verrijkt met exuberante bonussen waarvan je meerdere dorpen een jaar lang zou kunnen onderhouden?

Maar toch ondergaan we het apathisch. We komen niet de straat op. Niet voor onszelf, noch voor onze kinderen, en al helemaal niet voor de miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika die op dit moment sterven van honger en dorst. We gedragen ons als onmachtigen. We begrijpen in het beste geval dat we gemanipuleerd worden. Dat wij onrechtmatig rekeningen moeten betalen van zaken waar we niet om gevraagd hebben. Dat al onze inspanningen om iets van ons eigen leven te maken, ontmoedigd worden, belast, en we verpulverd worden onder deprimerend makend nieuws. We verschuilen ons in onze huizen en slikken als makke schapen dat er geen geld meer is voor de zwaksten in onze samenleving, en gaan haast geloven dat ontwikkelingshulp weggesmeten geld is. We verschuilen ons onder ons warme dekbed en hopen dat de storm wel zal overwaaien en dat de schade voor ons eigen leven wel zal meevallen.

Waarom zeggen we niet collectief “Nee”? Waarom nemen we geen voorbeeld aan de volkeren in Tunesië en Egypte, die het ook niet langer pikten, en net zolang de straat opgingen, tot hun leiders met pek en veren verjaagd werden? Is het omdat we Rutte zo’n sympathiek joch vinden? Dat we denken dat zo’n gestudeerde jongen het wel beter zal weten dan ons eigen gezonde verstand?

 

In heel Europa is er welgeteld één dorp dat “Nee” zegt. Een klein dorpje in de buurt van Rome. Filettino. De burgemeester van dit dorp, zei; “Bekijk het maar. Wij gaan niet de rekening betalen van onze corrupte leiders. Wij verklaren ons bij deze onafhankelijk. Vanaf nu zijn we ons eigen Prinsdom, en drukken we onze eigen munt.” En dat hebben ze dus gedaan, enkele weken geleden.

Zo eenvoudig is het. Wij zijn vergeten dat geld gebaseerd is op geloof. Geld an sich is niets waard. Ja, vroeger nog wel, toen we een goudstandaard hadden, waarbij het geld een symbolische weergave was van de goudvoorraad. Het was een simpel en briljant geldsysteem, door niemand minder dan door het grote genie Isaac Newton bedacht. Nu is geld precies dat waard waarvan wij bereid zijn te geloven dat het waard is…!

Al die miljarden waar onze leiders mee goochelen, bestaan immers niet. Het is een pure virtuele werkelijkheid die geen enkele grondslag meer heeft in de werkelijke wereld. De Fed, in Amerika, drukt dollars tegen de klippen op, zonder enig gevoel voor realiteit. Of tenminste zonder gevoel voor onze realiteit. Onlangs ontdekte ik tot mijn verbijstering dat de Fed niet de centrale bank is van Amerika, maar een privé bank, die de privé belangen van zijn eigenaren dient. Naar verluidt een groepje steenrijke families die de hele wereldeconomie in handen hebben en gijzelen.

En dat kan alleen maar, zolang wij bereid zijn te geloven in de enorme leugen die geld is geworden. In werkelijkheid zijn het enkel cijfers in een computer. Cijfers die van het ene moment op het andere gewist kunnen worden. Cijfers die enkel waardeloze briefjes papier vertegenwoordigen, maar geen werkelijke waarden meer in de wereld. Een enorme luchtballon die ontzettend op knappen staat.

En de enigen die deze waanzin een halt kunnen toeroepen, zijn wij. Onze politici, onze bankiers en onze mega-ondernemingen vechten krampachtig om dit logge onbegrijpelijke vehikel in stand te houden. Deze oude manier van denken waarbij wij mensen een massale veestapel zijn die gemolken worden door een kleine elite die er alles aan gelegen is hun fortuin en macht te beschermen.

Wanneer wij eenvoudigweg besluiten dat we niet langer geloven in dit corrupte systeem, dat we de leugen doorprikken dat alleen een mondiale economie, schaalvergroting, een gemeenschappelijke munt ons verlichting zou brengen, dat wij eenvoudigweg besluiten dat we niet langer geloven in dit geldsysteem, dan stort het in elkaar. Natuurlijk zal dat een enorme puinhoop zijn. Maar de dingen die werkelijk wat waard zijn, zoals ons dagelijks brood en ons drinken, die zullen weer naar waarde gewaardeerd worden, en niet de schimmige manipulaties van snelle jongens in vlotte pakken die ons met verdeel en heers denken in het gareel houden.

Het wordt tijd dat we net zoals dat kleine dorpje in Italië, durven onze onafhankelijkheid af te roepen. Dat we ons eigen prinsdom stichten. Een nieuwe munt durven te omarmen, gebaseerd op werkelijke waarde, en we de kettingen van de rente afgooien en verbieden. Want dat rente een virtueel monster is dat alleen maar groter en verschrikkelijker wordt, dat moeten we op zijn minst nu toch wel geleerd hebben.

 

We moeten de moed hebben om opnieuw te beginnen. De moed hebben om in te zien dat we belazerd worden. En dat het geen excuus is dat we het zogenaamd niet meer snappen, omdat men het bewust allemaal zo ingewikkeld en complex voorstelt. In wezen is het natuurlijk ongelooflijk simpel. Ieder kind snapt het. Als het 1 euro zakgeld krijgt, kan het wel een snoepje kopen, maar niet een fiets. Zo simpel is het.

Laten wij, die toch koketteren dat we met bewustzijn bezig zijn, eens voor een keer niet alleen met onze eigen navel bezig zijn, maar met deze wereld, zodat zowel onze kinderen, als al die kinderen in landen die nu hongerend ten onder gaan, een toekomst hebben, en niet de schuld zullen moeten afbetalen die wij onze leiders nu zonder enig protest laten maken.

Laten we massaal de straat op gaan. Dag na dag na dag. Net zoals in het Midden Oosten. Net zolang tot het gezonde verstand weer regeert. Laat ons excuus naar komende generaties niet zijn: “Wir haben es nicht gewusst”. Want we staan er nu allemaal bij, en we kijken er naar. We worden geregeerd door angst. Maar angst is slechts voor één ding bang… dat wij niet langer bang voor hem zullen zijn.

Geert Kimpen.

* * *

Dit verhaal mag, mits naam- en bron worden vermeld, overal gekopieerd worden.
Auteur: www.geertkimpen.com – www.kd.nl .

Geert Kimpen is auteur van:
‘Rachel’, ‘De geheime Newton’, ‘De Kabbalist’, ‘Maak goud van je leven’.

 

16 gedachten over “Het is tijd voor een revolutie”

 1. Mensen die oproepen tot revolutie hebben eigenlijk geen idee hoe het anders moet. De revolutie is gebaseerd op het waanbeeld dat “het” oude “systeem” de oorzaak is van het feit dat je idealen geen werkelijkheid worden. Als we nu eerst een schone lei hadden, als we nu eens alles anders zouden doen.

  Met een oproep tot revolutie zie je over het hoofd dat ondanks de dagelijkse imperfectie, een heleboel goed gaat. In wezen doe je net alsof de wereld bestaat uit falende banken alleen. “Het” systeem bestaat niet, en als het wel bestond dan was het te veelomvattend om het te besturen, laat staan op strategische wijze omver te werpen en van de grond af opnieuw op te bouwen.

  De ironie van alle grote revoluties is dat ze, ondanks alle utopische vergezichten, alles bij het oude lieten. Een partijkommissaris voor een Tsaar, een Ayatollah voor een Sjah, een Kolonel voor een koloniaal. Same old.

  Verbeter imperfecte zaken met iets-minder-imperfecte oplossingen.

 2. Ok wat dacht je dan van
  – het gaat best wel kut langzamerhand
  – heb je een idee hoe het beter moet
  – zo nee, steek daar dan je tijd in, in plaats van onnodige betweterigheid.

  Banken worden nu de baas over landen. Is dat evolutie of revolutie, het doet er niet toe. Dit mag gewoon niet gebeuren!

 3. Er is een geweldig alternatief: de Resource Based Economy zoals gepromoot door The Zeitgeist Movement. Check hun site en zie een toekomst zonder geld, zonder corruptie, zonder inefficiency en vooral heel duurzaam. Laten we stoppen met dit virtuele pyramidespel genaamd geld en laten we ons focussen op zaken die echt belangrijk zijn: schone energie, schoon drinkwater en genoeg voedsel voor iedereen. Volgens de VN kan het, dus wat houdt ons nog tegen?

 4. “‘Laten we massaal de straat op gaan. Dag na dag na dag.”‘ EN VOORAL NIET NAAR HET WERK OF HET MOET ZIJN THUIS EN DICHT BIJ HUIS, EN ZEG JE BANKREKENING MAAR OP EN START EEN EIGEN BANK, MET NIET MEER REKENINGHOUDERS EN HYPOTHEEKHEBBERS DAN HET GELD MET EEN KRUIWAGEN LOPEND IS TE VERVOEREN. Think globally, act locally.

 5. Quote: “In heel Europa is er welgeteld één dorp dat “Nee” zegt. Een klein dorpje in de buurt van Rome. Filettino. De burgemeester van dit dorp, zei; “Bekijk het maar. Wij gaan niet de rekening betalen van onze corrupte leiders. Wij verklaren ons bij deze onafhankelijk. Vanaf nu zijn we ons eigen Prinsdom, en drukken we onze eigen munt.” En dat hebben ze dus gedaan, enkele weken geleden.”

  Wat geinig, doet me denken aan het Vrijgeld-experiment in het plaatsje Wörgl, tijdens de crisis van de jaren ’30. Het beviel zo goed dat ze er mee door wilden blijven gaan, tot er gedreigd werd het leger er op af te sturen. Maar misschien heeft Filettino een stevige oude stadsmuur met schietgaten en zo.
  (http://nl.wikipedia.org/wiki/W%C3%B6rgl#Het_Vrijgeldexperiment_van_W.C3.B6rgl)

 6. 4tzer Schreef:

  Ok wat dacht je dan van
  – het gaat best wel kut langzamerhand
  – heb je een idee hoe het beter moet
  – zo nee, steek daar dan je tijd in, in plaats van onnodige betweterigheid.

  Wellicht ken je de uitdrukking: ‘Niets is zo praktisch als een goede theorie’.
  Het voorstel van ‘met z’n allen de straat op gaan, zonder enig idee van wat we moeten eisen’ hoort niet tot de categorie van goede theorieën.

 7. Sjaax Schreef:

  Het voorstel van ‘met z’n allen de straat op gaan, zonder enig idee van wat we moeten eisen’ hoort niet tot de categorie van goede theorieën.

  Tja, een theorie is zo goed of slecht als een dicterend heerser dat vindt.

 8. @Huib: Maar kan je daar een complete economie van bouwen? Met internet behoort dat misschien tot de mogelijkheden, maar ik zie het nog niet helemaal voor me.
  Het leuke van vrijgeld vind ik dat het ook nog bederfelijk was: elke maand moest je een zegeltje op het papier bijplakken. Prima remedie tegen het oppotten.

 9. Het stukje van het dorpje in Italie doet me ergens anders aan denken!!!
  Een heel klein dorpje aan de Franse kust die zich verzette tegen… de Romeinen!!!!! 😀

 10. Volgens mij wordt er op dit moment gewoon de Bilderbergagenda stapsgewijs ingevoerd. We pakken het gepeupel alles af en we hebben een onuitputtelijke bron van goedkope arbeidskrachten.
  Bij al die miljarden “hulp” die er nu over en weer naar de diverse landen wordt rondgepompt lachen de JPMorgans en Goldman Sachsen zich een slag in het rond want zij pakken sowieso 1%. De dreiging om Iran aan te vallen past ook mooi in het scenario om wereldwijde chaos en vernietiging te bewerkstelligen. Goldman Sachs [s]rules the world[/s] financieërd de wederopbouw wel!

 11. @4tzer

  De banken zijn al de baas over landen sinds de franse revolutie. Misschien al langer.
  En ja, ik heb een idee van hoe het beter moet. Doe geen zaken meer met slechte banken, of in ieder geval zo min mogelijk.
  Stem op politici die ergens verstand van hebben (al vind ik op dit forum vaak wel medestanders.
  En DOE vooral iets, in plaats van alleen maar roepen dat het helemaal anders moet. Het moet niet helemaal anders, we moeten een klein stukje van de wereld aanpassen: de wetgeving rondom grote banken en financieele transacties. Ik ben niet cynisch, ik waarschuw voor tijdverspilling.

  Overigens (@ Joke) zijn alternatieve munteenheden, net als groentetuintjes en voorraadkasten prima middelen om de ergste kantjes van een crisis af te halen. Maar je kunt er geen pensioen mee opbouwen.
  De reden waarom er zoveel belang en macht in de financieele sector ligt is omdat we graag (rijke mensen, arme mensen, bedrijven, wij, jullie) graag waarde willen beschermen tegen bederf. Als ik nu een tientje verdien met het verkopen van capucijners, en het wil uitgeven als ik 65 ben (lang nadat die capucijners op zijn), dan heb ik constructies nodig die erg lijken op de beleggingsvehikels die ons nu zoveel ellende bezorgen. Dat, of een schare kinderen die voor mij zorgen als ik oud en krom ben.

  Er zijn redenen dat we een ingewikkeld financieel stelsel hebben, en naast de reden dat het goed geld verdienen is voor een heel klein clubje, heeft het financieele stelsel ook de functie risico te spreiden. Door te ageren tegen grote, abstracte “systemen”, waarmee “het” best wel kut gaat, zul je uiteindelijk niks veranderen. Omdat je niet weet of zelfs kunt weten waar je “systeem” allemaal voor dient, en wat er gebeurt als je het helemaal uit het raam vind. Vandaar dat ik, naast alle andere dingen die ik doe, ik een klein stukje schreef over waarom ik revoluties stom vind.

 12. Gelaten zitten we als konijnen in de enorme gloeilamp van onze televisie te kijken, we laten ons vermaken door de hysterische lach van Gordon, door een Joling die in een potsierlijk pakje danst over het ijs, door een programma als ‘Spuiten en Slikken’ dat een 29 jarige jongen live laat ontmaagden door een escortgirl,

  Ik weet van niets maar verneem dit in verbijstering…

 13. Hartstikke goed stukje. Inderdaad de straat op. Het gaat NU nog niet zo slecht, in Nederland dan. Wat met de Grieken ? Binnenkort in heel Europa ! Hoelang nog sociale zekerheid ? Hoe is de toekomst voor onze kinderen ? Wakker worden !!!

Reacties zijn gesloten.