Robert M. mag blij zijn dat hij niet in Egypte wordt berecht

De schrik van iedere ouder, Robert M, verscheen de afgelopen dagen weer in het nieuws.

Dit alles deed mij terug denken aan Egypte, waar ik tot vorig jaar woonde en werkte en hoe men daar omging met een soortgelijk voorval, al was dit wel duidelijk minder in ernst en omvang en waren de twee betrokken kinderen iets ouder.

Mijn schoonzusje, die regelmatig bij mij op visite kwam, vertelde dat ze er iets verschrikkelijks gebeurd was bij haar in de buurt. Een groep  mannen en vrouwen had zich vlak bij haar huis verzameld met veel lawaai, geschreeuw en gehuil. Nieuwsgierig als ze was, maar ook om eventueel hulp te kunnen bieden, had ze zich bij het groepje gevoegd. Na even door te vragen hoorde ze dat er twee jonge meisjes waren aangerand en dat er een groepje buurtbewoners van de dader, ouders van de twee slachtoffertjes en familie, buren en kennissen zich hadden verzameld om wraak te nemen. Mijn schoonzusje vroeg door en hoorde dat de ouders een onderzoek hadden laten doen in het ziekenhuis en dat de vermoedens waren bevestigd. Ook waren er spermasporen gevonden, de meisjes hadden met naam en toenaam de persoon genoemd.

Uit de groep, die inmiddels was uitgegroeid tot een enorme mensenmassa, werd een aantal mannen aangewezen en gekozen, waaronder uiteraard de vaders en de ooms van de meisjes. Deze groep haalde gezamenlijk de dader van zijn werk en de luid ontkennende en tegenstribbelende man werd naar de plek van het onheil, een hoog flatgebouw gebracht, dit alles onder luid geschreeuw en geroep van de rest van de buurtbewoners. De man werd verschillende trappen opgesleurd naar de bovenste verdieping, de meisjes werd gevraagd of hij de persoon was die ze had aangerand en de meisjes bevestigden dit beiden.

De man werd ondervraagd door een aantal mannen en hem werd beloofd dat hij vrijgelaten zou worden als hij bekend had dat hij zich daadwerkelijk had vergrepen aan de meisjes. De dader begon te vertellen, en al snel werd het duidelijk aan de hand van de details die hij beschreef  dat er geen twijfel bestond of hij zich daadwerkelijk schuldig had gemaakt aan het ten laste gelegde. Zonder pardon werd hij door een groep van acht mannen in de luchtkoker geworpen vanaf de tiende verdieping waarna hij ter plekke overleed. De politie die later de zaak kwam onderzoeken had het verhaal inmiddels gehoord van de verontwaardigde mensenmassa beneden en vroeg uiteindelijk wie de de dader in de luchtkoker had gegooid, waarop alle, inmiddels meer dan 100, aanwezige mannen deze vraag met “ik” beantwoordden, waarop de politie begrijpend knikte en de omstanders vroeg “het stuk stront” op te ruimen.

Na het verhaal te hebben aangehoord waagde ik het toch om haar nog even wat vragen te stellen. Ik vroeg of hij misschien ziek was en dat er misschien behandeling nodig geweest was, of dat hij misschien een trauma had opgelopen in zijn jeugd, verkeerde opvoeding suggereerde ik ook nog. Mijn schoonzusje keek me vol verbazing aan en vroeg zonder er veel woorden aan vuil te maken “uit welke wereld kom je eigenlijk of ben je niet goed wijs of zo, ga dat de ouders maar vertellen dan”. Ik legde haar uit hoe wij dat in Nederland doen en zij gaf mij te kennen dat ze in Egypte geen hersenscan hoeven te maken, noch willen weten wat voor een jeugd een dader heeft gehad noch aan welke afwijkingen deze smeerlap (en nog veel meer scheldwoorden) leed.

“Je denkt toch niet dat we daar tijd en het geld voor hebben en het zal me werkelijk een zorg zijn wat hij wel of niet had,” zei ze,  “en in elk geval heeft hij er nu geen last meer van en als het een ziekte was dan is het bij deze uitgeroeid voor het zich nog verder kan verspreiden, dat doe je met kanker toch ook en in dit geval behoed je er andere kinderen voor dat hij nog meer slachtoffers maakt”. ” Ik heb vroeger ook veel klappen gehad en de buurman kon zijn handen ook niet altijd thuishouden”, zei ze nog even terwijl ze me, nog steeds verontwaardigd, aankeek. “Wil je thee?” vroeg ze na het gesprek daarmee aangevende dat we gewoon weer verder met de orde van de dag gingen.

Het hele onderwerp zat me niet helemaal lekker. Ik wilde weten of dit de normale gang van zaken was in Egypte en ik vroeg het mijn collega’s op het werk, de buren, mijn vriendinnen en mijn zwagers. De uitkomst was niet veel anders. Niet dat ik dat nu echt had verwacht, maar ik wou toch verschillende reacties horen en deze liepen nogal uiteen maar kwamen op hetzelfde neer. “Ik had hem eigenhandig vermoord als hij aan mijn dochter had gezeten, gelijk bij de wortel uitroeien, ik had hem zelf de koker ingegooid, ziek zijn prima maar dan in zijn eigen tijd” etc. etc.

Nadat de waarheid tot mij is doorgedrongen over de walgelijke  misdaden  gepleegd door Robert M. zal hij blij zijn om in Nederland terecht te staan, hoewel ik me kan voorstellen dat een aantal ouders liever de Egyptische oplossing hadden gezien.

14 gedachten over “Robert M. mag blij zijn dat hij niet in Egypte wordt berecht”

 1. Fijn! De link tussen Robert M. en Egypte is zonneklaar. Hij heeft in een impuls een stel meisjes aangegeild en is met achterlating van DNA-sporen er schielijk en schuldbewust vandoor gegaan. (NOT)

  Wat dit stuk volkoproerverheerlijking op Krapuul doet is me echter nog een raadsel.

 2. @1 je kunt het ook lezen als een verademing dat de dingen hier gaan zoals ze gaan, en niet zoals in Egypte.

 3. @ 1 Het is geen volkoproerverheerlijking, het is een vergelijking met het rechtsysteem hier en daar. En even voor de duidelijkheid zulke zaken gebeuren niet in een impuls daar is wel degelijk over nagedacht, deze meisjes zijn opgewacht en op het moment dat er even niemand keek gebeurde het bovenstaande. Uit het verhaal komt naar mijn idee ook niet naar voren dat hij zich schuldbewust voelde. Als laatste nog even dit, Krapuul heeft een open podium en daar kan iemand die een verhaal wil schrijven terecht, dit even als antwoord op je vraag waarom het hier is geplaatst. Misschien kun je zelf met een verhelderd stuk komen over volkoproerverheerlijking die wordt uitgeoefend door onze helden in de politiek alleen is dit wat minder transparant.

 4. Nee dan deze foto’s: http://tinyurl.com/7jtj9wt Even links onder de foto aanklikken! Ik vind ze wel mooi maar alleen geschikt voor boven de 18. Die van de Paus met de Iman zeker want je zou toch denken dat de Rooms Katholieke Paus het in z’n broek doet voor die Iman. Met het pedoverleden van zijn kerk is toch ook van alles mis. Weet je meteen waardoor het in ons land wat pedofielen betreft allemaal wat ‘genuanceerder’ ligt. Lees: Weet je meteen waardoor het in ons land wat pedofielen betreft allemaal wat ACHTERBAKSER ligt.

 5. HanzChristian Schreef:

  is me echter nog een raadsel

  Het lijkt me wel wat voor een leuke discussie. Als je het mij vraagt vind ik de hierboven beschreven methode zowat de ergste manier van “recht” die er bestaat. Leuk voor de onderbuik. Ik denk dat ook vast juist veel xenofoben precies deze methode wel zien zitten.

 6. A) In het geheel niet in overeenstemming met Islamitisch recht ..
  B) Meisjes hadden iets ouder vriendje besloten bij betrapt worden ..; “Laten we maar zeggen dat die gekke buurman het gedaan heeft ”
  C) ( in de allerarmste wijken ) niet boos over verkrachtig maar over het feit dat er niet betaald is …

 7. @ 8

  1. klopt, het is totaal niet in overeenstemming met het Islamitisch recht. In het geval van verkrachting (bewezen) zijn het 100 zweepslagen en verbanning als het een ongetrouwde persoon betreft. Is de persoon wel getrouwd dan is het volgens de Shariah steniging maar in Egypte komt dit niet voor.
  2. de meisjes waren volgens mijn schoonzus 7 en 8
  3. juist in de allerarmste wijken waar veel ongeschoolde mensen wonen, leidt het tot dergelijke acties maar niet omdat er niet voor betaald zou zijn. De onderklasse in Egypte is er juist op gebrand om hun dochters niet bloot te stellen aan dergelijke zaken omdat het al moeilijk genoeg, gezien de armoede daar, om hun dochters aan de man te krijgen bovendien is de sociale controle in deze wijken erg groot.

 8. Het geeft mijns inziens aan hoe belangrijk een rechtsstaat is die de oren _niet_ laat hangen naar de waanzin van de dag en zich krachtig teweer stelt tegen geroeptoeter van “het Volk”, van welke laatste je het echt niet hoeft te hebben. Helaas, ook de rechertlijke macht schuift op naar rechts.
  Het Volk, het zal wat, dom gepeupel, lekker smullen van onthoofdingen, kaartjes eerste rij verkrijgbaar bij de beul.

 9. Alleen populisten zijn voorstander van een lynch-law. Ik zie eerlijk gezegd niet zoveel verschil tussen een woedende menigte moslims in Egypte die iemand door een luchtkoker gooien, omdat hij door ‘het volk’ schuldig is bevonden aan pedofilie en een groep Texanen die in 1920 een zwarte ophingen omdat hij naar een blank meisje had gekeken. Het misdrijf mag dan misschien van een andere orde zijn, maar de gevoerde ‘rechtspraak’ is hetzelfde. Wat zou er daar eigenlijk met Michael Jackson zijn gebeurd, als hij nog had geleefd?

 10. Harry Schreef:

  Alleen populisten zijn voorstander van een lynch-law. Ik zie eerlijk gezegd niet zoveel verschil tussen een woedende menigte moslims in Egypte die iemand door een luchtkoker gooien, omdat hij door ‘het volk’ schuldig is bevonden aan pedofilie en een groep Texanen die in 1920 een zwarte ophingen omdat hij naar een blank meisje had gekeken. Het misdrijf mag dan misschien van een andere orde zijn, maar de gevoerde ‘rechtspraak’ is hetzelfde. Wat zou er daar eigenlijk met Michael Jackson zijn gebeurd, als hij nog had geleefd?

  A) het feit dat ze Moslim waren had hier niets mee te maken ,,
  B) met Michael Jackson zou niets gebeurt zijn , Net als er niets gebeurt met de Sauds ( de familie dus , niet “Saudies “) die op hun vakanties in Marokko en Egypte meisjes vanaf 6 “bestellen ” ; Beetje smeergeld hier , beetje smeergeld daar ..

 11. @12
  Inderdaad, waaruit blijkt dat het moslims waren? Kopten reageren denk ik niet zoveel anders. En ik vermoed dat het vernisje van beschaving in NL maar dun is.

 12. @ 13
  Bij de omstaanders waren zowel moslims als Kopten en inderdaad reageerden die niet anders dan de meerderheid die wel uit moslims bestond, veel eerder is er sprake van een ongeschreven wet dan geloofsovertuiging hoewel dit wel mee kan spelen in beide gevallen.

Reacties zijn gesloten.