Premier jour de printemps à Paris – Onweerstaanbaar Multiculti!

Nu eens even iets heel anders. En toch hetzelfde. (Zie de ‘moraal’ aan het einde).

Ik volg de blog fugues et fougues al een tijd. Het zijn collega-bloggers op de site van het dagblad Le Monde. Ik heb er ook een blog: Toto Le Psycho, oftewel Toto de Bruxelles.

De auteur van “f et f”, Argoul, en zijn vaste economisch-financiële medewerker zijn totaal mijn soort niet. Het zijn conservatieven. Maar eerlijke conservatieven. Mensen die ook nog wel eens een boek lezen. Vaak zelfs van een linkse intellectueel. En ze brengen daar eerlijk en zorgvuldig verslag van uit. Kom daar in Holland eens om bij de meeste columnisten.

Een belangrijke pre zijn ook de prachtige illustraties. Originele fotos altijd. Uit Waziristan, uit Tahiti, uit Jemen. Een lust voor het oog. Zouden er meer moeten doen.

Bij dezen presenteer ik in vertaling: Hier, premier jour de printemps à Paris – fugues & fougue – Blog LeMonde.fr. Omdat het lente is, omdat ik zin heb om de tentoonstelling van Lucian Freud in de Beaubourg te gaan zien (vanuit Brussel in een dag heen en weer met de TGV, minder dan anderhalf uur per traject!). Er zouden meer Hollanders naar Brussel moeten verhuizen. Alles is tweetalig en grote mannen als Multatuli, Abraham Kuijper, Jozef Luns en W.F. Hermans gingen u voor.

(Wie het in het Frans wil lezen, volge de link onder bovenstaande titel)

Een nauwelijks versluierde zon aan het eind van de middag, een temperatuur twee maal zo hoog als vorige week, bijna 18°. Mensen gaan de straat op, boordknoopjes gaan los, het is woensdag en de foto’s zijn de verse oogst van gisteren! Het wordt vol op de stoepen en in de parken. Men is nog dik gekleed, want gewoontes zijn taai. Maar de tintelende lucht prikkelt tot dromen, tot een glimlach en tot shoppen.

paris-printemps-au-college.1268847736.jpg

De jongetjes van het lyceum zijn al op vrijersvoeten, met verlangens die nieuw voor hen zijn en wat zijn ze onhandig met de meisjes, die een voorsprong op hen hebben met hun mobieltje (België: GSM) in de hand.

paris-bateaux-luxembourg.1268847644.jpg

De zeilbootjes die je kan huren in de jardin du Luxembourg gaan resoluut voor de wind, terwijl knaapjes met rode wangen van de ene kant naar de andere rennen met lange stokken, om ze in goede banen te leiden. Kwakende eenden maken er een lawaaiige boel van.

paris-luxembourg-canards-heureux.1268847718.jpg

Het luidruchtig beestenspul tussen Senaat en Pantheon danst in de zon, opgewonden en wel, dronken van de warmte.

paris-faune-devant-pantheon.1268847683.jpg

Jonge vrouwen hoeden kinderen, of worden ze door hun gehoed? Wie zal het zeggen? De lentelucht maakt immers dat de zinnen op hol slaan?

paris-fille-et-gamin-passage-saint-andre.1268847701.jpg

Poeh! zeggen de hormonen tegen de pre-hormonen.

De vrouw lijkt op een voormalige blogster die uit het gezicht verdwenen is wegens kind.

Het is een lentedag: De eerste in Parijs sinds een heel jaar.

paris-carrefour-saint-germain.1268847660.jpg

Tot zo ver Fugues et Fougues. Een Parijs’ Lente-delirium.

Oplettende lezers van Krapuul hebben het al gezien. Bijna de helft van de personen die de fotograaf voor zijn lens heeft gevangen, zijn mediterrane types. Er zit zelfs een zwarte Afrikaan bij. Wedden dat er bij het gezamenlijke lente-delirium niemand was, die heimelijk dacht aan het stichten van een Kalifaat of het invoeren van de Sharia?

Multiculti is mogelijk. Nee, het bestaat zelfs!

11 gedachten over “Premier jour de printemps à Paris – Onweerstaanbaar Multiculti!”

 1. Natuurlijk is multiculti mogelijk, men moet er gewoon niet zo’n ophef maken.
  In mijn ogen heeft de politiek dit op zijn geweten, als zij niet steeds verschil hadden gemaakt tussen autochtoon en allochtoon was het mijns inziens nooit zo ver gekomen.

  Quote:
  It is wrong to think that misfortunis come from the east or fromt the west, they originate within one’s own mind.
  Therefore, it is foolish to guard againt misfortunes from the external world and leave the innermind uncontrolled.

 2. Huib ja, Luns was wel lang, dat geef ik toe. maar groot?

  verder doet uw schrijven mij soms denken aan Nescio, aan een van zijn boeken.

  #1, CVM – inderdaad.

  kinderen hebben daar ook minder of gee last van. die krijgen die problemen pas als het door de ouders uitgelegd en als probleem benoemd wordt.

  maar fijne dag @all – CU later

 3. Erg waar, ConvinceMe. Ik wou eigenlijk mensen die het nog niet zo zien als u en ik, helpen om hun ogen open te doen.

 4. @Info – nee, ik vind zelf Luns en Abraham Kuijper ook niet “groot” in de zin van Eduard Douwes Dekker en Willem Frederik Hermans. Bij Gerard Reve, die zijn laatste dagen sleet op het platteland tussen Brussel en Antwerpen, heb ik zo mijn twijfels. Jammer dat er geen ironie-teken bestaat in de geschreven taal.

 5. #5. Huib – inderdaad en lang geleden.

  maar dit “Het zijn conservatieven. Maar eerlijke conservatieven”.

  en dan anders 😉

 6. O ja, info, het was iets met ‘jongens’, in dat verhaal van de voettocht langs het Buiten-IJ. Vleiende 😉 vergelijking, want ik vind Nescio een meester van de taal. Niet vleiend, 🙁 als je denkt aan zijn flirt met het fascisme.

Reacties zijn gesloten.