Een Sinterklaasakkefietje

Ik word gebeld door de leerkracht van mijn dochter, die in groep 4 zit. Ik denk het zal wel over haar rekenprestaties gaan dus ik ga er even goed voor zitten en heb in gedachten al een heel scala aan excuses bedacht. Voor ik er ook maar eentje kan uitspreken steekt de leerkracht gelijk van wal met de opmerking dat ze graag zou zien dat mijn dochter voortaan niet haar mening gaf over het wel of niet bestaan van Sinterklaas… Ik ben even stil en ze vraagt me of  ik “er nog ben”. ” Ja, ik ben er nog hoor” geef ik als anwoord. Ik vraag haar uit te leggen wat er precies is gebeurd en probeer wanhopig  tussentijds mijn eigen snel op komende woede te bedwingen. “Andere kinderen komen bij mij met klachten en ik heb ook al een andere ouder aan de telefoon gehad, de kinderen zijn er een beetje overstuur van terwijl het een feest van gezelligheid zou moeten zijn”.

Tsja, wat breng ik daar nu tegen in als dit het algemene gedachtengoed in Nederland is, zit ik denken. “Wat had u”, ik blijf nog steeds netjes, “dan graag gezien”? vraag ik. “Nou, dat ze zulke dingen wel mag denken maar niet uitspreekt waar andere kinderen bij zijn” . Ik vraag haar op mijn beurt of ze het dan wel okay vind dat de andere kinderen mijn dochter ervan proberen te overtuigen dat Sinterklaas wel bestaat? “Ik heb bij deze dan ook even een klacht”, meld ik haar, ” ik wil niet dat andere kinderen haar voor zitten te liegen want straks denken al die kinderen nog dat mijn dochter een moeder heeft die maar wat zit te liegen”. Tot mijn grote verbazing krijg ik als antwoord dat dit nu eenmaal meer geaccepteerd is dan door een enkeling die moeite heeft met het feest. “Ik zou dus voor deze groep een collectieve leugen in stand moeten houden en mijn kind racisme moeten bijbrengen?” vraag ik haar.

“U plaatst uw kind in een hele moeilijke situatie op deze manier, ik heb de kinderen in de klas ook al verteld dat uw dochtertje het Sinterklaasfeest niet meeviert omdat ze dat tegen mij had gezegd en de andere kinderen hebben mij daar vragen over gesteld, ze vonden het zielig voor haar”. Dit is de bekende druppel en ongegeneerd antwoord ik haar dat ik liever heb dat ze zich niet bemoeit met zulke zaken omdat zij niet de ouder is, dat ze zich moet bezighouden met het onderwijs, dat ik het belachelijk vind dat school zich bezighoudt met zulke zaken omdat het een openbare school is, dat ik dag in dag uit al twee maanden niets anders hoor, zie en ruik dan die godvergeten racist die maar niet wil doodgaan, ik de tafels en het lezen voor mijn rekening neem omdat de school bezig is met toneelstukjes, schminken, knutselwerkjes, liedjes en rijmpjes en racisme.

Toen was het stil en uiteindelijk gaf ze me te kennen dat dit uiteindelijk mijn keuze was en dat ze zich er verder niet mee wilde bemoeien. Als ik tussen de middag mijn dochter ophaal van school en bij het hekje sta te wachten gaan de gesprekken ook weer over Sinterklaas: “Wie van de kinderen er nu wel in gelooft, wanneer ze het feest hebben gepland en welke kadootjes er wel verantwoord zijn en welke niet deugen”.  Mijn dochter is inmiddels gearriveerd en verteld dat ze een film over Zwarte Piet hebben gekeken en met wat meer volume dan normaal zeg ik “Sinterklaas bestaat niet meer en Zwarte Piet is blijven hangen in de schoorsteen”. Onder het geroezemoes van de menigte loop ik met mijn dochter naar huis en beloof dat ze straks een kadootje krijgt omdat ze elke dag een half uurtje leest. En nu maar hopen dat ze me niet vragen of het ingepakt moet worden in Sinterklaaspapier.

47 gedachten over “Een Sinterklaasakkefietje”

 1. Geweldig goed! Laat je niets aanpraten, door geen enkele racist! als die juf doorgaat, dien dan een klacht in bij de inspectie van onderwijs. Jouw kind is niet zielig: die idioten die in groep 4 (7 a 8 jaar!) nog steeds geloven in iets dat hooguit voor kleuters is, die zijn zielig! Maar het is een wijdverspreid fenomeen dat veel mensen hun kinderen zo lang mogelijk “klein” houden.
  Ik hoop dat je dezelfde korte metten hebt gemaakt met het kerstmannetje, de paashaas, Klaas vaak enz.

 2. @ 1
  De inspectie van het onderwijs controleert alleen de kwaliteit van het onderwijs en behandelt geen klachten.

  Wie een klacht wil indienen over een leerkracht/school is aangewezen op de klachtenregeling van het bestuur van de school en soms bij het Landelijk Klachtencentrum. Denk je ooit een klacht in te willen/moeten dienen zorg dan dat je kwestie goed gedocumenteerd hebt. Je moet je klacht wel kunnen bewijzen. Aantekeningen maken dus.

 3. hoe durf je dat arme kind het idee bij te brengen dat consumptie niet heilig is .. en dat mensen met een kleurtje niet genetisch voor dienstbaarheid aan ons witjes zijn voorbestemt .. Tsk Tsk Tsk … Vraag me trouwens af , de oorspronkelijke Nick uit Mira , die moet er toch aardig Mediterraan hebben uitgezien …

 4. Nou met het huidige kabinet en de gedooger cwilders heb je kans dat straks sinterklaasontkenning strafbaar gesteld wordt..en dat het niet verplicht meevieren van dit Hollandsche cultuur verbonden nationalistische propaganda festijn,wordt gezien als landverraad

 5. @2 Ja, je ( of U!) hebt gelijk! Dat was ik vergeten, ik ben ook maar iets jonger dan Sinterklaas en mijn jongste kind deed 18 jaar geleden eindexamen.

  @4 In dat geval ben ik een dementerende, maar goed geïntegreerde allochtoon: ik ga mijn schoen bij de cv ketel zetten!

 6. Tja, en hoewel geeneens gristelijke school, heb je straks dat gezeur weer met Kerst, zo weet ik uit ervaring, als je kind meldt dat het kindeke Jezus nooit bestaan heeft.

 7. @ Abdul:

  Het ligt eraan hoe de school dat brengt:
  Mijn kleinzoons zaten op een openbare basisschool waar 75% van de leerlingen moslim waren: Hun juf (zelf joods) heeft de kinderen verteld dat Jezus de profeet van de christenen is en dat met kerstmis zijn geboortedag wordt gevierd. De kinderen moesten thuis vragen of hun ouders ermee akkoord gingen dat er op school kerst werd gevierd. Een klasgenootje van een van mijn kleinzoons vatte dat als volgt samen:
  “Caspar viert de verjaardag van zijn profeet en ik vraag aan mijn vader of ik naar het feest mag”.
  De klasgenootjes mochten allemaal, ze hebben bij de kerstviering mijn kleinzoon een hand gegeven en gezegd: “hartelijk gefeliciteerd met je profeet”.
  Mijn kleinkinderen hebben overigens ook suikerfeest gevierd met hun moslim klasgenootjes.

 8. @ nada niente:
  Toen ik op school zat in de jaren zeventig,deed iedereen gezellig mee met kerst enzo en de school was zeer divers maar niemand stoorde zich ergens aan……maar de grote mensen deden het,niet de kids op school

 9. Ik vind dat elke viering buiten de school gehouden moeten worden. Ik ben geschrokken van het hedendaagse spelling- en reken- en leesnivo Op veel scholen houd men zich teveel bezig met allerlei activiteiten bezig die naar mijn idee van ondergeschikt belang zijn.

 10. #11

  Ik ben voor de afschaf van het recht op confessioneel en tegen marktwerking /privatisering in het onderwijs..

  Ik ben voor multiculturele vieringen/feestjes 😛 op alle scholen met alle verkleedpartijtjes :P, schmink en atrributen, biologisch verantwoorde lekkernijtjes w.o.. geen kind slaaf chocola en dies meer..

 11. katja Schreef:

  #11
  Ik ben voor de afschaf van het recht op confessioneel en tegen marktwerking /privatisering in het onderwijs..
  Ik ben voor multiculturele vieringen/feestjes op alle scholen met alle verkleedpartijtjes , schmink en atrributen, biologisch verantwoorde lekkernijtjes w.o.. geen kind slaaf chocola en dies meer..

  word dit jaar een beetje moeilijk , Ashura , de belangrijkste dag uit de Shia kalender is een dag van rouw en valt dit jaar op 5 december wat weer een feestdag is …

 12. # 12

  Heel veel scholen hebben wel kinderen met verschillende nationaliteiten, geloofsovertuigingen of levensbeschouwingen maar Nederland zou Nederland niet zijn als ze uiteindelijk datgene door de strot willen drukken waar ze zelf het meeste waarde aan hechten. Nederlanders vinden zichzelf al erg multiculti als ze in een wokje hebben gekookt.

 13. @14)

  Als je er tijd voor vrij kunt maken, probeer dan in de oudercommissie van de school van je kind te komen.
  Veranderingen werken soms van binnenuit.
  En wat betreft de multiculti in NL: tussen 1955 en 1965 kwam ik hier elke 3 jaar met mijn ouders, voor een periode van 4 maanden. Vanwege de leerplichtwet moest ik hier dan 2 maanden naar school.
  Vergeleken met toen, is het hier nu één heel groot multiculti-paradijs.

 14. #15
  Ik heb hier zeker over nagedacht, uiteraard. Ik heb wel ondervonden sinds ik terug ben in Nederland na bijna 13 jaar in Egypte te hebben gewoond, dat zaken als bijvoorbeeld Sinterklaas en heel veel andere zaken en feesten diepgeworteld zijn en een discussie vaak geen zin heeft. Op zich is Nederland multicultureel in die zin dat er meer verscheidenheid is gekomen aan verschillende nationaliteiten. Over het algemeen genomen vind ik Nederlanders een tamelijk arrogant volkje die kostte wat het kost hun zogenaamde eigen cutluur blijft opdringen aan iedereen die van buiten komt, de term integratie en “aanpassen” komt me zo onderhand de neus en oren uit. Zolang iemand zich aan de wet houdt en belastingen betaald hier in Nederland vind ik dat je voor de rest een ieder zijn eigen gang moet laten gaan. Ik ben 100% Nederlandse (voor zover je dat eigenlijk nog kunt zeggen vandaag de dag) maar ik heb moeite met integreren in mijn eigen land. Ik vind da het onderwijs er primair voor bedoeld is om kinderen te onderwijzen en zich niet bezig te gaan houden met allerlei feesten en culturen, dit wekt naar mijn idee alleen maar meer misverstanden en vooroordelen in de hand. Als de ouders zelf hun kinderen niet multicultureel opvoeden dan is het voor een school helemaal een onbegonnen taak.

 15. Ik ben het met je eens dat onderwijs primair bedoeld is om kinderen te onderwijzen: ik vind dat het onderwijs steeds meer te wensen overlaat. De eindexamen-opgaven voor HAVO zijn bijvoorbeeld van het niveau van de repetities die ikzelf (bijna 50 jaar geleden) in de derde klas middelbare school kreeg.

  Of Nederlanders een arrogant volkje zijn? Jij als geboren Nederlandse mag het zeggen, ik als immigrant onthoud mij van commentaar in deze! Ik geloof niet zo in fenomenen als “volksaard” e.d. Zo hebben Antillianen bijvoorbeeld een bepaalde reputatie waar noch ikzelf, noch mijn familie aan beantwoordt.
  NL is wel een geografische uithoek in Europa, mogelijk verklaart dat e.e.a.
  Integreren en aanpassen? Idd je aan de wet houden en belastingen betalen. Daarnaast rekening houden met anderen: Tussen 17.00 en 19.00 bel ik bijvoorbeeld niemand op: NL-etenstijd. Ook de avond van 5 december respecteer ik, al vier ik zelf geen sinterklaas. Ik waarschuw pas gearriveerde Antillianen ook altijd voor een aantal zaken: Bijvoorbeeld:
  Leer je kinderen dat, wanneer ze bij nederlandse vriendjes spelen en de moeder zegt: “wij gaan zo eten” dan is dat geen uitnodiging ! Onmiddelijk je jas aantrekken, die mevrouw bedanken voor haar gastvrijheid en naar huis!
  Of: Het is hier ongebruikelijk om, wanneer je iets heel speciaals hebt gekookt of gebakken, er wat van naar de buren te brengen. Je loopt de kans een heel vervelende reactie te krijgen. ( als diegene voor wie dit advies bestemd is, bij mij in de straat woont, zeg ik er dan bij: de “buren” wonen op nr. 147, breng dat stuk taart of die stoofschotel naar mij!)
  Er heerst hier een soort verborgen “apartheid” en of de “autochtonen” daar nou mee begonnen zijn en zo ja of wij “allochtonen” het hebben overgenomen, ik weet het niet! Wij waren kort geleden op een bruiloft van een dochter van vrienden die net als wij uit de Antillen komen. Wij hebben ons erover verbaasd dat alle 4 hun kinderen ook met Antillianen zijn getrouwd, terwijl onze dochter met een Nederlander en onze zoon met een Belgische zijn getrouwd.
  Maar ik ben geloof ik off-topic bezig, sorry!

 16. #17
  Misschien wel een beetje off topic maar vond het heel leuk om te lezen en jouw verhaal te horen.Ik herken er veel in. Bedankt!

 17. Nou,nu wordt sinteklaas snel even op de werelderfgoedlijst opgenomen?is de sinteklaas zoooo belangrijk?
  wie o wie zal dit idee nu verzonnen hebben…ja denkt de pvv..al die allochtonen die de racistische kant van ons nationalistisch sinteklaas steeds aankarten.

  Vandaar de werelderfgoedlijst zodat er GEEN aanpassing van de racistische zwarte moren hoeven te komen punt uit..we zeggen wel het komt door de schoorsteen ofzo,zolang de blanke en de neger maar uit te beelden zijn is het oke
  Je hebt het maar te verduren klaar! wij willen de racistische parade graag behouden en zoveel mogelijk propaganderen en in jullie neuzen duwen dus holleee werelderfgoedlijst hoe verzinnen ze het?

 18. Het wordt bijna strafbaar gesteld wanneer je sinteklaas ontkent hoor of op school niet wil meevieren….

 19. 20 Kevin

  Ik hou ze morgen thuis, ze gaan niet naar het feest op school. Ik heb school hierover gebeld en die vertelde me tussen neus en lippen nog even dat ze ziek melden geen zin heeft want er is controle op deze zaken….. Heb ik lak aan, heb heel toevallig een tandartsbezoekje gepland, het is weer nodig tijd voor de halfjaarlijkse controle.

 20. Gewoon negeren die shit,geen letters kopen,geen programmas met sinteklazen opzetten en je kids vanaf begin leren dat sinteklaas een volwassen propaganda truc is om andere kinderen te misleiden

 21. ik vind de kestman veeeel leuker en gezelliger,dus lekker vroeg met de lampjes en slingers beginnen

 22. Verschil….sinteklaas oud brommig boos,heeft en boek vol stoute dingen over opgeschcreven ,heeft zwarte pieten als knecht en is eng,de kestman is gezellig lief knuffelig en houd van iedereen dat is toch leuker

 23. Mischien als sinteklaas ze baard stukje knipt,en niet zo brommig praat,en dat enge boek weglaat,en minder pauselijk eruitziet,hmmm en dan de zwarte pieten niet zo volop schminken en ze er geloofwaardiger als schoorsteenvegers uitlaten zien maar dan zonder veer op hun hoed en zonder kroeshaar gewoon ook zonder oorbellen en dikke lippen maar beetje zwart van de schoorsteen….veel leuker

 24. Commentaar van mijn jongste kleindochter (5jr.) n.a.v. het te verwachten sintbezoek vandaag op school:
  “Ik ga die vieze ouwe kinderlokker in die rooie jurk geen hand geven, hij is eng!”

 25. @ desert flower:

  Tijdens je afwezigheid uit Nederland is de uitvoering van de leerplichtwet en de controle daarop erg aangescherpt. Schoolverzuim wordt gezien als een risico voor de ontwikkeling van het kind, De ouder die het kind laat verzuimen heeft mogelijk onvoldoende opvoedende kwaliteiten.
  Dat is de tegenwoordige instelling. Waar jij denkt dat je op basis van je overtuiging met het thuishouden van je kind voor de sinterklaasviering, handelt in het belang van je kind, bestaat de kans dat school, leerplichtambtenaar en kantonrechter daar heel anders over denken.
  1 dag verzuim zal je ws nog niet direct een bezoek van de leerplichtambtenaar opleveren. Toch denk ik dat ik je moet waarschuwen.Zelfs als de juf je argumenten zou begrijpen om je kind thuis te houden, Ze moet het toch aan de leerplichtambtenaar melden.
  Je kind niet naar school laten gaan zonder geldige reden is een overtreding en kan je een boete van 125 euro opleveren.
  Een bezoek aan de tandarts is niet echt een reden voor een hele dag thuisblijven.

 26. Kevin Schreef:

  Dan is je kind gewoon verkouden klaar!

  Dat het daarmee klaar is, daar zou ik niet op rekenen. De ziekmelding moet wel geloofd worden. maar het vertrouwen in ouders is zeer klein.
  De opvatting dat ouders handelen met het belang van hun kinderen voor ogen is in die sector totaal verdwenen. De erkenning dat de ouder de beslissende stem heeft in opvoedingszaken eveneens.
  De ouder wordt gezien als een onderwijsconsument die zijn verantwoordelijkheden niet neemt. Hij leest niet genoeg voor, praat niet genoeg met zijn kinderen en in de schoolvakanties laat ie gewoon de kennis van het kind wegzakken.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3057094/2011/11/30/Goed-onderwijs-begint-thuis-met-structuur-en-voorlezen.dhtml

  Waar naar het oordeel van meester of juf de ouder in gebreke blijft, te beginnen met ongeoorloofd schoolverzuim, zal het OM vervolging instellen.

 27. @ 33)

  Kevin: buikgriep is beter, bij verkoudheid komen ze controleren of je niest en proest.
  Overigens is de slimmerd mijn KLEINdochter, maar mijn kinderen zij gelukkig ook niet dom.

 28. #32

  Bedankt voor het meedenken, ik weet dat zulke zaken voorkomen. Ik ben alleen weer geen type dat zich laat dwingen, ik zou voor mijn standpunt gerust achter de tralies gaan zitten maar ze moeten toch wel van hele goede huize komen om hun gelijk te bewijzen. Een huisarts of ander medisch deskundige mag geen privegegevens verstrekken over hun patienten, zij moeten dus bewijzen dat ik niet geweest ben. En met de onderwijsinspectie zou ik graag een hartig woordje willen spreken over de intimidatie en het verstrekken van informatie waar ik als ouder geen toestemming voor heb gegeven. De leerkracht had het recht niet om de klas in te lichten over ons gedachtengoed. Ik heb wel voor hetere vuren gestaan dan deze.

 29. @36 Terecht dat je wilt blijven staan voor je eigen opvattingen en beslissingen. Inzake schoolverzuim ligt de bewijslast echter niet bij de school. Het heeft niets te maken met bescherming van prive-gegevens. De school is verplicht (op straffe van een boete) ieder “ongeoorloofd” verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze melding is voldoende bewijs. Vind je die verzuimmelding onterecht, dan ben jij degene die moet bewijzen dat je kind wel op school was – dat zal moeilijk gaan als je kind er daadwerkelijk niet was.

  Een klacht over het gedrag van de leerkracht staat daar los van. Zelfs als een ouder ervan overtuigd is dat een kind seksueel geïntimideerd wordt door de leerkracht is dat geen geldige reden voor schoolverzuim. Dat vermoeden moet eerst bewezen worden, en in de tussentijd moet het kind -officieel- gewoon naar school. (helaas het is niet anders.)

 30. ik ben Clarissa en ik mag op de computer van oma omdat ik iets wil vertellen over de klaas mijn kleine zusje vind m eng en wou geen hand geven toen begon de juf haar te duwen en zij ging gillen en toen ben ik haar gaan helpen en ik roep blijf van mn zusje af en ik roep heel hard en mn zusje bleef gillen mijn vader was buiten aan et wachten en hij hoort ons toen kwam hij binnen en hijwas boos op de juf en ook op de klaas en toen gingen we naar huis.
  mijn oma heet niet echt Nada maar ik heet wel Clarissa ik ben 10jaar en mn zusje is 5 zij heet Ashley

 31. # 37 Dat “ongeoorloofd” moeten zij dan eerst maar gaan hardmaken, lijkt me. Je kunt als school dit niet zomaar even doen. Ik heb eerder een dergelijk akkefietje gehad en de school kon geen kant op omdat de huisarts weigerde een verklaring af te geven. In de praktijk werkt het net iets anders als je het handig speelt. Ik ben het met je eens over het geval van seksuele intimidatie maar ook dat werkt anders in de praktijk. Als je aangifte doet en op basis daarvan je kind thuis houdt heb je een stevige poot om op te staan. Er wordt veel gedreigd en gezegd gewoon om iedereen in het gareel te houden.

 32. desert flower Schreef:

  # 37 Dat “ongeoorloofd” moeten zij dan eerst maar gaan hardmaken, lijkt me. Je kunt als school dit niet zomaar even doen. Ik heb eerder een dergelijk akkefietje gehad en de school kon geen kant op omdat de huisarts weigerde een verklaring af te geven. In de praktijk werkt het net iets anders als je het handig speelt. Ik ben het met je eens over het geval van seksuele intimidatie maar ook dat werkt anders in de praktijk. Als je aangifte doet en op basis daarvan je kind thuis houdt heb je een stevige poot om op te staan. Er wordt veel gedreigd en gezegd gewoon om iedereen in het gareel te houden.

  Vandaag is Ashura , een religieuse rouwdag voor (hoofzakelijk ) Shia Moslims .. een van die dagen waarvan veel leerplichtambtenaarlingen als ze dat horen wegkijken …. valt dit jaar toevallig samen ..

 33. #40 Ja klopt. Ook wel een goede reden om door te geven, die hou ik even achter de hand.

 34. desert flower Schreef:

  #40 Ja klopt. Ook wel een goede reden om door te geven, die hou ik even achter de hand.

  Saudi Fatwaas volgen en Ashura vieren … oei oei oei 😀

 35. ik vond het vroeger als kind al stuitend: de dag na Sinterklaas, rondvraag in de klas. Daar zaten sloebertjes tussen die niet durfden vertellen dat ze iets goedkoops hadden gekregen, zelf durfde ik niet vertellen dat Sint best wel royaal was geweest. De opscheppers hadden het grootste woord en hadden de dure speeltjes meegenomen. En zo gaat het nog volgens mij.

Reacties zijn gesloten.