Promovendum zorgverzekering; niet voor losers

Collega Keira besteedde al eerder aandacht aan dit bedrijf. Alhoewel gedeeltelijk hoogopgeleid (zonder diploma) heb ik heden ten dage een werkelijk heerlijk ontspannend part-time baantje als chauffeur, en luister ten gevolge daarvan veel naar de radio, waardoor ik echter sinds kort met enige regelmaat geteisterd wordt door de weerzinwekkende spotjes van verzekeringsbedrijf Promovendum. De walging rechtvaardigde toch nog een uitgebreider stuk hierover, meende ik.

‘Promovendum biedt kwaliteit op het gebied van verzekeringen. Zij richt zich van oudsher op hoger opgeleiden. Promovendum wil mensen aanspreken op hun morele verantwoordelijkheid en wil graag klanten die claimen omdat het nodig is en niet omdat het kan.’

Hoger opgeleiden hebben een hogerstaande morele verantwoordelijkheid volgens Promovendum. Ook krijgen hoger opgeleiden volgens Promovendum waarschijnlijk minder stompzinnige ziektes dan laagopgeleiden.

Dit laatste is trouwens waar. Hoger opgeleiden weten inderdaad beter hoe ze gezond moeten leven dan laag opgeleiden, dat is uit onderzoek gebleken. Maar even afgezien van gesjeesde lamballen zoals daar zijn ikzelf kan niet iedereen het helpen dat hij of zij geen diploma van een hogere opleiding kan tonen; intelligentie is niets iets wat men zelf in substantiële mate kan verhelpen.

Ons gezondheidssysteem is gebaseerd op solidariteit: als we nu allemaal iets bijleggen kunnen we ervoor zorgen dat mensen die iets overkomt daar niet alleen voor op hoeven te draaien, maar door ons allemaal geholpen worden. Dat is het idee achter ons systeem. Je laat als groep geen zwakkeren achter. Het is een systeem gebaseerd op het verantwoordelijkheidsgevoel van allen voor allen.

Als je dat niet wilt handhaven krijg je het Amerikaanse systeem: daar heb je al geluk als je überhaupt een baan met zorgverzekering kunt krijgen (zelfs met een master’s degree is dat niet gegarandeerd), en als je het zelf wilt regelen mag je even 600 tot 800 dollar per maand neerleggen. Daarom is daar dus een groot deel van de mensen helemaal niet verzekerd en loopt er bijvoorbeeld met permanente kiespijn rond, om maar eens iets onschuldigs te noemen.
Het Amerikaanse systeem is dat van de meedogenloze karavaan: diegenen die niet mee kunnen komen blijven achter in de woestijn. Willen is kunnen. Eigen schuld dikke bult. Rechts likt zijn vingers hierbij af.

De mensen die hier ook graag naar dat Amerikaanse systeem toe willen zijn vaak mensen die bijvoorbeeld menen dat intelligentie, naast een grote bek, een sterk voorspellende factor voor succes in de huidige maatschappij, hun eigen verdienste is. Die vinden dat iedereen die toevallig niet de eigenschappen heeft die hem of haar in een goede positie in de maatschappij kan brengen daar helemaal zelf voor verantwoordelijk is.

De mensen van Promovendum weten dat deze mensen bestaan, en menen daar eens even een slaatje uit te kunnen slaan.

Ik las dat het weigeren van klanten alleen mag met betrekking tot de aanvullende verzekering, dus ik neem aan dat Promovendum dan met betrekking tot de aanvullende verzekeringen om overlegging van een diploma vraagt?

Me dunkt dat dit bedrijf met hun walgelijk suggestieve en elitaire, quasi-intellectueel Latijnse naam (mag ik ook even weten welke verkooppatsertjes daar daadwerkelijk met hun dissertatie bezig zijn? En bij wie zijn die verzekerd?) eens even doorgelicht moet worden omtrent haar verkooppraktijken.

 

 

12 gedachten over “Promovendum zorgverzekering; niet voor losers”

 1. Ziek zijn is nou eenmaal een keuze hè Laurent. Even op internet snuffelen, een ziekte uitkiezen, en volgens het zorgafbraakloeder staatsecretaris van Zanten krijgen mensen dan zomaar geld in de vorm van een PGB.

  Kies nou gelijk iets vreselijks uit, ben je snel rijk binnen een jaar misschien al, nog nét voordat je besluit om het tijdelijke voor het eeuwige in te wisselen, ook je eigen keuze.

  Zo’n Promovendum zorgverzekeraar past precies in dit soort neoliberaal gedachtenkwaad, “onze soort” tegenover de slechtere soort, de losers, de dommerikken.

 2. Vandaag er achter gekomen dat onze gegevens toch op straat liggen. Dat een verzekeraar weet wat er gesleuteld word aan mijn lijf snap ik: die betalen, maar dat die de gegevens vervolgens weer doorgeven aan een soort juridisch onderzoeks bureau vind ik wat ver gaan.
  Ik kreeg vandaag een brief en een vragenlijst van dat bedrijf, dat geen onderdeel is van de verzekeraar, maar een extern bedrijf, om te achterhalen of mijn bezoek aan de spoedeisende hulp wellicht op anderen te verhalen zou zijn. Ben ik nou paranoide aan het worden of is dit inderdaad een beetje raar?

 3. @2: GJ:

  Net voor je opgezocht, dit ziektebeeld levert je 3000 euro per maand op, snel aanvragen! 🙂 .

  Maar ik zou zeker schriftelijk utileg eisen van dat bedrijf.

 4. LeRoiDanse Schreef:

  @2: GJ:
  Net voor je opgezocht, dit ziektebeeld levert je 3000 euro per maand op,…

  Da’s aardig. Ik ben alleen bang dat het ook negatieve reclame gaat opleveren, zeker nu die gegevens toch min of meer rondgestrooid worden, zodat het meer kost dan die 3.000 euro gaat goedmaken. Jammer hoor.

 5. Ze maken het steeds gekker die zorgverzekeraars.

  Nu ook weigeren op leeftijd.

  Lager opgeleid: geen verzekering

  [ Besured.nl neemt alleen mensen aan die na 1980 zijn geboren. Andere sites accepteren alleen mensen met een opleiding. Zo loop je bij promovendum.nl een korting mis als je alleen MBO hebt gedaan. Ben je lager opgeleid dan dat, dan kun je bij promovendum net als bij National Academic, helemaal geen verzekering afsluiten. ]

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/12_december/17/binnenland/verzekeraars-sluiten-mensen-met-hoog-risico-uit.xml

  [ En de VVD vindt het een schande ]

  …….

 6. Begrijp het nou eens: de nieuwe zorgstelsel is alleen voor de rijken bedoeld en op den duur zal een groot groep mensen buitengesloten worden en alleen eventueel spoedeisende hulp krijgen.

  Dat was de bedoeling van dit verandering, toch?

 7. LeRoiDanse Schreef:

  Zo’n Promovendum zorgverzekeraar past precies in dit soort neoliberaal gedachtenkwaad, “onze soort” tegenover de slechtere soort, de losers, de dommerikken.

  In het Nederland van 25 jaar geleden was Promovendum ondenkbaar. Nu niet meer. Het eens zo prachtige zorgsysteem is helaas uitgemolken en failliet gemaakt. De politiek is niet bij machte geweest om het te redden. Angst voor stemmenverlies was al die jaren de grote boosdoener. De grote groep babyboomers heeft in het verleden iedere serieuze hervorming tegengehouden uit angst voor een iets dunnere eigen portemonnee. En nu gaan we dus weer de kant op van het vooroorlogse ‘ieder voor zich’. Het systeem had zo mooi en solidair kunnen zijn wanneer de groei van de ziekenfondspakketten en -uitgaven gelijke tred had gehouden met de intelligentie, de kennis, het verantwoordelijkheidsgevoel, het moreel besef en het solidariteitsgevoel van de generatie 1945 – 1960.

 8. Michiel Schreef:

  het verantwoordelijkheidsgevoel, het moreel besef en het solidariteitsgevoel van de generatie 1945 – 1960.

  Wat een belachelijke zondebokzoekerij en misplaatst slachtofferressentiment spreid je hier weer ten toon.
  Het zijn de grootgraaiers die je aan moet spreken, zoveel moreel besef laat je zelf niet eens zien in je rancuneuze stukje dat in een telegraaf-blaadje niet zou misstaan.

Reacties zijn gesloten.