Klappen voor Wilders in 2011

Jerommeke, de krachtmens in de strips van Suske en Wiske, deelt regelmatig klappen uit. Maar de getroffenen hebben het niet meteen door. De dommekracht slaat bijvoorbeeld tegen een stuk rots. Niets gebeurt, tenminste aanvankelijk niet. “Rots weet het nog niet, even wachten,” aldus een typerend commentaar van Jerom. Daarna stort de steenmassa alsnog in.

De klappen die Wilders heeft opgelopen dringen ook nog niet door. Het enige lid van de PVV staat nog fier overeind in de peilingen. Voordat Wilders-adepten aan reflectie toekomen, gaat er in het algemeen heel wat tijd heen. Ze reageren vooral emotioneel op basis van rancune. Rancune jegens de islam, jegens de linksen, jegens de elite, jegens de overheid, en zo valt nog het een en ander op te noemen. Het kan lang duren voordat de rede die emotionele schil breekt. Desalniettemin zijn een aantal traag werkende klappen waar te nemen.

Arabische Lente

De eerste klap wordt sinds begin van dit jaar uitgedeeld door de Arabische Lente. Moslims willen volgens de theorie van Wilders in overgrote meerderheid een shariastaat vormen. Daar blijkt in de Arabische revoltes weinig van. De rebellen hebben de mond vol van democratie. Het is niet zoals ten tijde van de islamistische revolutie van Ayatollah Khomeini in Iran, toen het idee van een islamistische staat grote steun genoot. In Libië bestond die staatsvorm al min of meer volgens het Groene Boekje van Gadhafi. Toch hebben de meeste Libiërs, net als tal van andere Arabieren, meer dan genoeg van dictatuur, al dan niet islamistisch. Of binnen enkele jaren in de nu revolterende landen overal een democratie zal ontstaan, is twijfelachtig. De reactionaire krachten zijn niet meteen verslagen. Maar in ieder geval is de kar aan het rollen. De democratische geest kan niet zo gemakkelijk terug in de fles worden gestopt. Wilders’ idee van de onverbeterlijk achterlijke, anti-democratische moslim staat daarmee op de tocht.

Eurocrisis

De crisis in de eurozone is de basis voor de tweede klap. Natuurlijk is de crisis op zich niet ongunstig voor Wilders, maar hij zal de reacties van de regeringscoalitie niet appreciëren. Net zoals de belangrijkste politieke leiders in de eurozone blijft zij de munt steunen. Nederland doet mee aan de reddingsacties, ondanks dat de zuinige Zeeuw in het kabinet iets had gezegd in de trant van: “Geen cent teveel voor Griekenland, hoor.” Geerts kruistocht tegen de eurozone krijgt nog de meeste steun van een stevige anti-Wilders partij. Hoe verkoop je echter een PVV-SP overeenkomst aan je achterban? Dat schiet niet op.

Breivik

De verschrikkelijke moordpartij van Anders Behring Breivik geeft een derde klap. Wilders is zeker niet verantwoordelijk voor de daden van Breivik. Dat zou hetzelfde zijn als het communisme verantwoordelijk stellen voor de misdaden van Stalin of de islam voor de stenigingen in Iran of Saoedi-Arabië. Op een hoofdplaats in het gedachtegoed van genoemde stromingen staat broederschap, staan niet gruweldaden. Over de schreef gaande mensen komen nu eenmaal voor; het valt niet te vermijden, evenmin bij de aanhang van de man uit Venlo. Toch valt een kanttekening te plaatsen. Sympathisanten van de opvattingen van de geblondeerde leider staan aan het extreme eind van het politieke spectrum en kunnen blijkbaar gemakkelijk eenzelfde soort gewelddadige acties ondernemen als streng fundamentalistische moslims.

Rellen in Engeland

Een vierde klap betreft de rellen van de zomer in Engeland. Onder de relschoppers waren relatief weinig moslims. Met de nodige voorzichtigheid gesteld lijkt het erop dat zij in hoofdzaak een bonte mengeling uit de onderklasse vertegenwoordigen. Aangezien de onderklasse in Nederland in groten getale uit moslims bestaat, is er reden te veronderstellen dat de buurtproblemen hier niet op de eerste plaats door de islam veroorzaakt worden, maar door kansarmen in de samenleving.

Onvoorspelbaarheid

Onvoorspelbaar is de traagheid in het denken van de Wilders-aanhang. Maar immuun voor de klappen van de rede kunnen ze toch niet zijn?

21 gedachten over “Klappen voor Wilders in 2011”

 1. Bovendien moet Fitna II opnieuw gemonteerd worden. Qua pedofilie zal Mohammed de tienduizenden gevallen van misbruik binnen de Katholieke kerk niet kunnen overtreffen.

 2. Quote: “De rebellen hebben de mond vol van democratie. Het is niet zoals ten tijde van de islamitische revolutie van Ayatollah Khomeini in Iran, toen het idee van een islamitische staat grote steun genoot. In Libië bestond die staatsvorm al min of meer volgens het Groene Boekje van Gadhafi. Toch hebben de meeste Libiërs, net als tal van andere Arabieren, meer dan genoeg van dictatuur, al dan niet islamitisch.”
  Bedoel je nou te zeggen dat het Groene Boek een islamitische staat propageert? Het lijkt alsof je suggereert dat een staat islamitisch òf democratisch kan zijn, maar niet beide.

 3. Bovenstaande ‘klappen’ hebben weinig tot geen effect gehad op de achterban van Wilders, die zich inderdaad door rancunes laat lijden. De Arabische revolutie boeit PVV’ers niet, PVV’ers waren eerder bang dat er daardoor islamitische partijen aan de macht komen, of nog erger, dat er ‘horden Arabieren naar het Westen zouden komen’. De Euro-crisis doet de rancuneuzen terugduiken in een nostalgie, toen ‘geluk nog heel gewoon was’ en de gulden nog bestond. Wilders zal zich natuurlijk als de vertolker van dit geluid presenteren, dat hij uiteindelijk meegaat met het Euro-beleid van VVD en CDA zal hij verdedigen met het argument dat hij het kabinet niet kon laten vallen, want anders zou Job Cohen aan de macht komen en dan zijn de rapen helemaal gaar. Breivik wordt afgedaan als een gek, zijn massamoord heeft de rancunes van de meeste PVV’ers niet weg kunnen nemen. De rellen in Engeland toonden de meeste PVV’ers aan dat er repressiever opgetreden moest worden. Al met al hebben deze gebeurtenissen geen echte afbreuk gedaan aan de rancunes van de meeste PVV’ers.
  Wilders zie ik eerder langzaam afkalven. Ten eerste omdat de ‘nieuwigheid’ van de man af is. Velen hebben op hem gestemd uit protest, om hun frustraties en rancunes te ventileren. Maar van dat protest-imago is intussen wel de glans af. Wilders behoort intussen tot het establishment, waartoe hij ideologisch als ex-VVD’er eigenlijk ook altijd toe heeft behoord, alleen uit zijn geschreeuw moet zijn protestgehalte blijken. Velen die voorheen uit protest op hem hebben gestemd zullen in de loop der tijd dan ook weer thuisblijven of terug naar de SP gaan.
  Ten tweede dreigt Wilders langzaam zijn geloofwaardigheid te verliezen, omdat hij voor de zoveelste maal zijn eigen standpunten moet verlaten om het kabinet te redden en zo ‘het grote gevaar Job Cohen’ niet aan de macht te helpen door vervroegde verkiezingen. Maar deze strategie wringt natuurlijk wel, als je altijd maar meestemt en je eigen standpunten op essentiele punten aan de kant schuift.
  Ten derde noodzaken de bezuinigingen en de toenemende armoede (mede dankzij die bezuinigingen) tot sociale antwoorden gebaseerd op solidariteit, niet tot demogogisch geschreeuw gebaseerd op rancunes. Dit is gen wensdenken, maar een noodzakelijkheid waar ook de achterban van de PVV niet onderuit komt.

 4. @Gert,
  Het gedrag van de rrk is bijzonder treurig stemmend. Maar het is geen klap voor Wilders. De pedofilie van Mohammed blijft evenzeer weerzinwekkend.

 5. @Joke,
  Dank voor de scherpe opmerking. Ik had islamistisch moeten schrijven ipv. islamitisch. Ik heb het intussen aangepast.

  Volgens wikipedia: In feite is zijn leer, zoals opgetekend in zijn Groene Boek (1976) een combinatie van islamisme en populistisch socialisme.

 6. @Harry,
  Dat Wilders van z’n glanzend imago af raakt, komt mede door de ‘klappen’ die hij heeft opgelopen.
  Wilders geeft zijn eigen standpunten niet op. De PVV is geen regeringspartner. De PVV blijft voor een groot aantal mensen, ondanks andere uitkomsten in het kabinet, toch de beste garantie voor een stevig rechts beleid.
  De sociaal-economische situatie speelt zeker een belangrijke rol. Het veronderstelde islamitische gevaar is minder belangrijk dan de portemonnee.

 7. Sjaak Scheele Schreef:

  @Gert,
  Het gedrag van de rrk is bijzonder treurig stemmend. Maar het is geen klap voor Wilders. De pedofilie van Mohammed blijft evenzeer weerzinwekkend.

  Of het echt pedofilie was weet ik niet. Ik heb daar de laatste tijd nogal wat over gelezen, ook op Krapuul volgens mij. Koningskinderen werden ook aan elkaar uitgehuwelijkt als baby en op zeer jonge leeftijd in de echt verbonden. Maar het huwelijk werd dan nog niet ‘geconsumeerd’. (heb daar altijd hele rare beelden bij, maar goed).
  Het kan ook zijn dat Mohammed het meisje wilde beschermen en haar daarom opnam in zijn huishouding. Maar ja, dat weten we niet meer of dat zo was. En wordt door Wilders en Co natuurlijk heel erg uitgebuit. Ben benieuwd wat ze gaan aanvoeren als er ooit eens een PVV-ert wordt betrapt met een minderjarige. O nee, is al gebeurd en gebeurde niets.Hij mocht gewoon als stemvee in de fractie blijven zitten van onze belastingcenten.

 8. Overigens deed de zin: “Rots weet het nog niet, even wachten,” mij wel glimlachen, jeugdsentiment.

 9. @Sjaak: ‘Islamistisch’ volgens de betekenis van politieke islam, neem ik aan. Het Groene Boek gaat over zelfbestuur en heeft helemaal niets te maken met sharia. Qadhafi noemde zijn leer ‘islamitisch socialisme’ als alternatief voor het westerse kapitalisme (en ook voor het communisme trouwens), niet omdat hij iets tegen de idee van democratie had (integendeel zelfs). Het lijkt nog steeds alsof je impliceert dat islamitisch en democratisch van nature op gespannen voet met elkaar staan. Ook al constateer je uiteindelijk dat dat geen wet van Meden en Perzen blijkt, daardoor bekrachtig je die associatie toch weer.

 10. #7. Sjaak, Wilders geeft wel standpunten op, denk maar aan zijn breekpunt voor de AOW-leefttijd. Af en toe zal hij ook wel moeten, want anders komt het kabinet niet aan een meerderheid. Geeft hij zijn standpunt op, dan wordt hem ‘draaien’ verweten, dus ergens zit de man ook wel klem. Als hij de beste garantie voor een rechts beleid wil blijven, dan moet hij af en toe schipperen tussen wel en geen standpunt opgeven. Dan krijg je natuurlijk weer mensen binnen zijn fractie die hem dit verwijten, want ik vraag mij af hoelang hij de mensen in de hand kan houden die namens hem in gemeente-, provincie- en landsbesturen zijn gekozen. Die vallen hem af over een afwijkend standpunt waarbinnen de huidige structuur van de NSB, sorry PVV, geen ruimte voor discussie is en worden dan weer dissidenten genoemd. Dus ook de niet-democratische structuur van die partij gaat hem opbreken. Er kan ook een Belgie scenario optreden, waar het Vlaams Belang ingehaald is door De Wever, omdat die het populistische geluid beter verkondigt. Dat zou in Nederland ook nog kunnen gebeuren. Waar en wanneer het met de PVV bergaf gaat zou ik niet weten, maar ik geloof niet dat de neergang van de PVV zo snel van buitenaf zal gebeuren, of Wilders zou iets moeten doen wat voor zijn achterban totaal onacceptabel is, bijvoorbeeld de koningin doodschieten (maar ja, dat wordt dan natuurlijk ook weer iets van gebreid als… zij bereidde de sharia voor, of iets in die trant, zodat die PVV’ers het toch weer slikken). Ik denk dat het populisme nog wel een tijdje zal blijven woekeren in europa, maar dit is ook wel weer een rechtse fase die vanzelf weer eens overwaait. Wilders persoonlijk geef ik echter een minder lange toekomst, daarmee zou het na de volgende verkiezingen wel eens heel snel (of langzaam afkalvend) afgelopen kunnen zijn. Als we mogen puinruimen van dit kutkabinet.

 11. @8 Keira,
  De veronderstelde pedofilie van Mohammed is inderdaad moeilijk te bewijzen. Zij is plausibel, maar dat is natuurlijk geen bewijs. Enige voorzichtigheid in aantijgingen zal ik in acht nemen.

 12. @10 Joke,
  Ik wil helemaal niet impliceren dat islam en democratie op gespannen voet met elkaar staan. Er is geen bezwaar te noemen tegen het samengaan van beide.

 13. @11 Harry,
  Met betrekking tot het breekpunt over de AOW-leeftijd is Wilders inderdaad op zijn standpunt teruggekomen. Maar dat geldt voor het breekpunt, niet voor de AOW-leeftijd op zich. De ingangsleeftijd zou volgens de PVV op 65 jaar moeten blijven. ‘Geen’ is natuurlijk te sterk uitgedrukt. Beter had ik geschreven: ‘zowat geen’. En de compromissen die hij sluit, die zullen inderdaad afbreuk doen aan zijn status. Maar niet zoveel schat ik in. Het argument van de ‘garantie op rechts beleid’ zal sterk gelden.

  Het weglopen van partijvertegenwoordigers uit gremia (gemeenteraden, provinciale staten) zou een extra klap kunnen betekenen. De geloofwaardigheid van de PVV als duidelijke en eensgezinde partij komt ermee op de tocht te staan.

 14. @13: Dan kan je toch beter gewoon islamitisch schrijven ipv islamistisch? In de tegenwoordig gangbare betekenis verwijst dat naar het streven om de scheiding der machten op te heffen en zo (wat dus wel op gespannen voet staat met democratie, maar vnl. voorkomt in Iran en Saoudi-Arabië. Egypte bv. kent juist een strikte scheiding van kerk en staat).

 15. Joke Mizée Schreef:

  @13: Dan kan je toch beter gewoon islamitisch schrijven ipv islamistisch? In de tegenwoordig gangbare betekenis verwijst dat naar het streven om de scheiding der machten op te heffen en zo (wat dus wel op gespannen voet staat met democratie, maar vnl. voorkomt in Iran en Saoudi-Arabië. Egypte bv. kent juist een strikte scheiding van kerk en staat).

  Iran en “Saudi “Arabië zijn onvergelijkbaar , Iran heeft een parlement en een grondwet en een onafhankelijke rechtspraak die weliswaar op de Islam gebaseerd is maar waarbij men tot op hoog niveau tegen beslissingen kan doorvechten .. Dat het systeem corrupt is , tja dat geld ook voor de USA en ladingen westerse landen .. Terwijl in Saudi Arabië de religieuze rechtbanken oppermachtig zijn … Natuurlijk word hier aangenomen dat iedere in Iran gearresteerde en veroordeelde spion een onschuldige toerist is …. Of dat een Nederlands-Iraanse 100% zeker niets met drugs te maken heeft , dit terwijl bij de asielopvang bekent is dat er veel Iraanse Junkies hier asiel aanvroegen vanwege het relaxte beleid …

 16. Al Bakrastani Schreef:

  Iran heeft een parlement en een grondwet en een onafhankelijke rechtspraak die weliswaar op de Islam gebaseerd is maar waarbij men tot op hoog niveau tegen beslissingen kan doorvechten ..

  @16: Dat kan, ja: in Egypte zijn veel rechters imam, en toch is dat een hartstikke seculier land. Over Iran luidt de officiële lezing dat het niet seculier zou zijn – en ik weet dat je dat met een flinke schep zou moet nemen, maar toch kan ik me moeilijk voorstellen dat de ayatollahs zich inmiddels helemaal op een zijspoor hebben laten zetten wat staatsinvloed betreft. Dus daarom nam ik die lezing toch maar over, maar je zou heel goed gelijk kunnen hebben.
  Anyway: in verreweg de meeste islamitische landen kent èn koestert men de scheiding van kerk en staat en zitten ze bepaald niet te wachten op islamisten.

 17. #14. Sjaak, de grote vraag is natuurlijk ook in hoeverre de bezuinigingen en de daardoor ontstane armoede Wilders aan worden gewreven. Hij kan wel zeggen dat hij geen regeringspartner is, maar hij gedoogt het uiteindelijk wel en daar gaan de PVV’ers nog een hele sterke kluif aan hebben om zich daar uit te lullen. Het zou mij niet verbazen als de PVV volgend jaar afkalft ten gunste van de SP, want met het huidige beleid is de roep om een sociaal antwoord harder dan de roep om een xenofoob antwoord. Stel dat Wilders er de brui aan zou geven, zouden ze hem bij de VVD nog terugwillen? Lijkt mij lachen als Wilders bij het UWV een bijstandsuitkering aan moet vragen, omdat mede dankzij hem de wachtgeldregeling is afgeschaft, maar dit terzijde.

 18. Harry schreef:

  De grote vraag is natuurlijk ook in hoeverre de bezuinigingen en de daardoor ontstane armoede Wilders aan worden gewreven. Hij kan wel zeggen dat hij geen regeringspartner is, maar hij gedoogt het uiteindelijk wel en daar gaan de PVV’ers nog een hele sterke kluif aan hebben om zich daar uit te lullen.

  De klap voor 2012!

 19. Mijn mening is dat de PVVaanhang zo slecht op de hoogte is van wat de grote blonde leider in werkelijkheid uitvreet, dat het nog behoorlijk lang kan duren, voordat ze daarop gaan reageren in de diverse verkiezingspools.

 20. Ik schreef:

  “Rots weet het nog niet, even wachten,” aldus een typerend commentaar van Jerom. Daarna stort de steenmassa alsnog in.

  Dat lijkt achteraf een passende metafoor. De ineenstorting van de PVV gaat snel, als een rots waar Jerom een klap tegen heeft gegeven. Geert lijkt zijn magie plotsklaps kwijt: http://www.welingelichtekringen.nl/17548-is-geert-zijn-magie-kwijt.html

  Overigens had ik niet verwacht dat de deconfiture van Wilders al in begin 2012 zou aanvangen; ik heb de mogelijke stemmingswisselingen bij PVV-stemmers blijkbaar iets te traag ingeschat.

Reacties zijn gesloten.