Nog even “Het Koninkrijk der Nederlanden” van Lou de Jong

Bij het NIOD hebben ze echt hun best gedaan om er wat moois van te maken voor ons. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb er al weer vele honderden pagina’s in zitten lezen. Heel erg goed. Anyway toch een paar opmerkingen.

Ik ken de originele boekwerken van Lou de Jong niet, maar ik kan me voorstellen dat foto’s iets toevoegen. Dit wil ik niet overdrijven want veel meer dan “iets toevoegen” doen ze natuurlijk niet. Met behulp van google kun je natuurlijk te allen tijde de illustratie erbij zoeken die jouw ding is maar het is tòch anders. ” Wegens copyright-restricties is het beeldmateriaal niet opgenomen” zegt het NIOD op hun site maar maak dat de kat wijs jongens. Die foto’s zijn 70 jaar oud. Copyright my ass.

Verder, het moet gezegd worden, lopen de individuele deeltjes van Koninkrijk nu soepel binnen en de server is al lang niet meer overbelast dus check het maar eens uit.

Volgens NIOD kun je ook alles in één keer binnenhalen middels hun “torrent” op mininova.

Over torrent even het volgende:
Torrent is een uitstekende manier om bestanden te delen. Het is van belang dat je wel eerst even een goede “client” installeert. Ik adviseer “utorrent”. Is misschien niet de beste (zou niet weten) maar hij werkt uitstekend, is heel klein, snel, geen gekke reclame of iets dergelijks. Installeer dat en je bent in het vervolg klaar om torrents binnen te trekken. Als je niet bekend bent met torrents is dit een mooie gelegenheid om het eens te proberen. Films, LP’s, software, noem maar op je takelt alles zo binnen.

Goed, je installeert die client en je gaat naar de downloadlink op Mininova. Klik daar op sites als mininova, thepiratebay en eigenlijk al die torrentsites alleen op tekstlinks die duidelijk gaangeven dat je er de torrent mee kan downloaden die je zoekt. Een grote glimmende download of installknop is eigenlijk altijd fout.

De torrent zou volgens NIOD ook ontbrekende pagina’s moeten bevatten. Mij viel op dat in Deel 3 de pagina’s 458 t/m 498 ontbreken. En dit is ook in de torrent uitvoering het geval. Je gelooft het niet maar dit waren net een aantal pagina’s die ik even met meer dan gemiddelde belangstelling wou bekijken. Helaas dus.

Als je uiteindelijk die 30 enorme PDF bestanden met die 16.000 pagina’s op je schijf hebt staan dan zou het natuurlijk kunnen dat het je aan de tijd ontbreekt om ze van voor naar achter te lezen. Welnu dan kun je altijd nog text search doen in de indviduele PDF’s, maar dat schiet ook niet op als je dat iedere keer 30 keer moet herhalen.

Ik bereik uitstekende resultaten met PDF Xchange Viewer. Daarmee doorzoek je alle PDF documenten in één keer.

Zo weet ik bijvoorbeeld dat J. M. Somer, de grootvader van PVV’er Lucas Hartong, 553 keer genoemd wordt.

Tenslotte; Lou de Jong schrijft een heel klein tikje oubollig. Wat wil je? Hij is er in 1955 mee begonnen. Maar het is een goede schrijver hoor. Leest makkelijk weg. Ook als PDF op je scherm.

13 gedachten over “Nog even “Het Koninkrijk der Nederlanden” van Lou de Jong”

 1. uTorrent was de enige “torrent client” die het bij mij meteen deed, dus die kan ik zeker aanraden. :mrgreen:

  Na versie 2.0.4 zat er nog al veel troep in, dus speciaal voor alle Krapuul-lezertjes hier versie 2.0.4: http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/utorrent.exe (op de link klikken en kiezen voor “opslaan” / “save”)

  Programma hoeft niet verder te worden geïnstalleerd, gewoon dubbelklikken en de rest gaat vanzelf (vermeldingen in je startmenu of op je buroblad zul je helaas zelf moeten maken, tenzij er zó veel belangstelling voor is dat het nut heeft dat ik er een installer voor maak of opgraaf)

  NB. legaal downloaden is legaal, dus gebruik / bezit / verspreiden van uTorrent voor legaal downloaden is dat ook! 😉

 2. @5 Niet alleen die toolbar… op het uTorrent-forum is toen een hele discussie losgebarsten met “wat is dit allemaal voor zooi?!?” en “hoe kan ik terug naar 2.0.4?!?” en “stoppen met die ‘bloatware’-troep!!” maar gelukkig ben ik nogal back-upperig, dus ik had de oude versie nog op CDr staan.

 3. Ja, en je moet niet twee keer achter elkaar een verkeerde downloadlink aanklikken zoals een zeker lid van de eindredactie voor elkaar kreeg.

 4. Tja , en welke pagina’s ontbreken omdat ze nooit geschreven zijn , die over de Velzer affaire natuurlijk , Linksch menschen welke door de “Regering in Ballingschap ” aan de Duitsers verraden waren om ervoor te zorgen dat ze na WO2 niet vanwege hun verzetsverdienste in de tweede kamer zouden komen … Dáár schreef ome Lou liever niet over….. Hannie Schaft en haar mede-strijders, de eerste Nederlandse slachtoffers van de koude oorlog , al voordat de “warme” oorlog ooit was afgelopen …

 5. Het NIOD meldt over de plaatjes: “Wel is dit vrijwel allemaal te bekijken via Beeldbank WO2”. Dan denk je: waarom slaan ze dan niet even de handen in elkaar met die Beeldbank – maar wrsl. komt dan hun eigen Creative Commons-licentie in gevaar…

  Maar die auteursrecht-licenties worden overal opgerekt, dat is de pest. Zogenaamd omdat mensen steeds ouder worden, maar het gaat natuurlijk gewoon om commerciële eigenaren van werk van anderen.

 6. L de Jong, Koninkrijk der NL, deel 3 mei ’40, pp 248-298:
  Beschrijving, met twee kaartjes, van gevechtshandelingen 11-13 mei, vooral rond Den Haag, Dordrecht en Rotterdam. Veel misverstanden, paniek, geruchten, enz. Broer van Mussert (overste die Dordrecht verdedigde tegen Duitsers) doodgeschoten door overspannen luitenant. Je wordt er niet erg vrolijk van.
  Ik kwam in het bezit van de complete reeks bij het overlijden van mijn vader, drie jaar geleden. Ik sta jou (JvdH) met plezier dit erfstuk af, niet alleen wegens plaatsgebrek in mijn boekenkast, maar ook omdat ik bij het lezen steeds in slaap val. Sterker nog, ik kan het je in 2,5 verhuisbox aan huis bezorgen, als ik weer eens in NL ben.

 7. ” Wegens copyright-restricties is het beeldmateriaal niet opgenomen” zegt het NIOD op hun site maar maak dat de kat wijs jongens. Die foto’s zijn 70 jaar oud. Copyright my ass.

  Nee, hier maak je een klein foutje.
  Het gaat om het moment van publiceren. Daar moet je dan 50 jaar (meen ik) bij optellen.
  Al zal zeer waarschijnlijk er geen haan naar kraaien als er foto’s o.i.d. “gejat” worden, dien je als uitgever er toch rekening mee te houden.
  De boete kan heel hoog zijn.
  Toen ik ooit eens probeerde om een vertaling van “Mein Kampf” uit te geven, was het voor mij puur mazzel dat iemand anders ook op het idee was gekomen en me voor was geweest, waar ik overigens niets van wist. Die persoon heeft een boete gekregen van ƒ 10.000,- Ben de persoon nog steeds dankbaar.
  Ook iets grappigs. Als je illegaal iets hebt uitgegeven en daar dus een boete voor hebt gekregen, is dat “illegale” product wel ineens je eigendom en als anderen dus die weer (illegaal) van je overnemen, kan je diegenen er op aanspraken wegens inbreuk van je auteursrecht.

Reacties zijn gesloten.