IJskoude vergelijking

Soms zeggen wat plaatjes een heleboel meer dan woorden…

We kennen ondertussen het onderstaande plaatje wel.

 

Een uitkijkje op de pool waarin te zien is dat er een godsgruwelijke hoeveelheid ijs verdwenen is tussen 1980 en  het minimum tot nu toe 2007.

Dit jaar was er alleen qua oppervlakte meer ijs, wat er was was veel dunner en jonger. Maar zo’n mooi plaatje als het bijgevoegde kon ik er niet van vinden. Maar hoe groot is die hoeveelheid nou eigenlijk, want weinigen van ons bekijken de aarde dagelijks vanaf de pool, we gebruiken het liefst een van die heerlijke etnocentrische projecties waarbij Europa in het midden staat én ter verduidelijking nog even onze “thuis-breedtegraden” wat extra breed zijn opgezet. Dus hoeveel ijs is er nu eigenlijk verdwenen?  Zou net zoveel ijs als het oppervlakte van Frankrijk erg zijn? Tja, het was dus meer. Nog meer dan Duitsland?  Nog meer dan Duitsland en Frankrijk samen. Wel het Blog van Dr. Jeff Masters was zo vriendelijk om mij van het onderstaande plaatje te voorzien:

Zoals u allen kan zien: Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Italië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Portugal, Groot-Brittannië, de Benelux, de Baltische staten, Wit-Rusland, Moldavië, Zwitserland, voormalig Joegoslavië, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Ierland en Slowakije zouden in één keer met het verdwenen ijs te bedekken zijn.

Maar maakt u geen zorgen, de rest van Europa komt er snel bij.
 

 

 

 

9 gedachten over “IJskoude vergelijking”

 1. Wikipedia: Ergens in de 21e eeuw kan de Noordoostelijke Doorvaart weer bevaarbaar worden doordat de temperatuur in met name het oostelijke deel door het broeikaseffect verwacht wordt sterk te zullen stijgen in de komende eeuw. Eind september 2009 legden twee Duitse schepen de Noordoostelijke Doorvaart voor het eerst af.

 2. sjaax Schreef:

  Wikipedia: Ergens in de 21e eeuw kan de Noordoostelijke Doorvaart weer bevaarbaar worden doordat de temperatuur in met name het oostelijke deel door het broeikaseffect verwacht wordt sterk te zullen stijgen in de komende eeuw. Eind september 2009 legden twee Duitse schepen de Noordoostelijke Doorvaart voor het eerst af.

  Afgelopen Zomer en Herfst is de Noordoostelijke Doorvaart 2 maanden lang bevaren door Russische schepen .. Maar dat is geen nieuws geweest , wéér is trouwens alleen geldig indien de voorouders van de Neanderthalers het ook deden …

 3. Al Bakrastani schreef:

  wéér is trouwens alleen geldig indien de voorouders van de Neanderthalers het ook deden …

  Misschien…
  Misschien was tijdens het Middeleeuws Klimaatoptimum de Noordoostelijke Doorvaart ook mogelijk.

  In a review of “the most current and comprehensive research of Holocene glaciation,” along the northernmost Gulf of Alaska between the Kenai Peninsula and Yakutat Bay, Calkin et al. (2001) report there were several periods of glacial advance and retreat over the past 7,000 years. Over the most recent of those seven millennia, there was a general retreat during the Medieval Warm Period that lasted for “at least a few centuries prior to A.D. 1200.”

  Bron: http://www.climatewiki.org/wiki/Glaciers_in_the_Arctic

  Wie weet? Verder onderzoek is nodig, zoals men pleegt op te merken in wetenschappelijk onderzoek.

 4. Ik heb prof. dr. mr. ing. de Mos overigens nog helemaal niet gehoord over de huidige temperaturen, en dat er bijna nog geen vorst in deze maand is geweest. Vorig jaar wist hij niet hoe snel hij voor de TV moest verklaren hoe vreselijk de klimaatterroristen er volgens hem wel niet naast zaten gelet de winterse omstandigheden in december 2010. Nu zwijgt hij in alle talen, dat was overigens ook al in de maanden daarna toen de winter geen enkele vuist meer kon maken. Overigens is het dit jaar sowieso een bijzonder jaar en dat wijst toch wel op veranderde klimatologische omstandigheden en niet alleen in NL. Maar onze prof. zwijgt als ware het Bernadette zelf.

 5. 1maal leefden onze voooooooooor ouders in de ijs-tijd, was dat zo,n pretje? Blij dat NL nu een zee-klimaat
  heeft;;;Koele-zomers ;;;;;;Zachte-winters.

 6. DarkSkywise Schreef:

  @5 Dat was ons inderdaad ook al opgevallen http://www.krapuul.nl/blog/34013/richard-en-afshin-wat-zijn-ze-stil-p/

  Zie je wel. Dit zijn weer die momenten dat wéér Wilders en de PVV worden aangevallen. Omdat er eens één keertje iets anders is dan anders wordt weer ontkend dat we wel degelijk in een gruwelijke periode zitten met een constante dreiging van de islam die weigeren te erkennen dat zij de hoofdverantwoordelijken zijn voor de opwarming van de aarde door hun talloze bommen en de razendsnelle afkoeling van de aarde doordat de lijken zo snel mogelijk moeten worden begraven waardoor de aarde geen tijd heeft om op de gewenste temperatuur te komen.

 7. #7 Je weet ook dat opwarming kan zorgen voor een nieuwe ijstijd? Tis ook een ingewikkelde materie.

Reacties zijn gesloten.