Hooligans!

Hebben jullie die onsterfelijke actie gezien van die hooligan die die keeper schopte? Kijk zo maak je nou een actie waar we over dertig jaar nog over praten. De sanctie is natuurlijk niet mals. Je mag geen seizoenkaart meer kopen. Daar staat wel levenslange roem tegenover. Je moet er wat voor over hebben natuurlijk.

Vandaag exclusief voor Krapuul eens een andere kijk op het hooligan zijn, worden en blijven. Het was even wachten op het volgende incident. Eigenlijk wilde ik het al schrijven na het getrokken-pistolen-‘incident’ in Rotterdam, maar toen had ik even geen tijd. Maar dit is een mooi moment. Al is er ieder weekend wel een uitgebrande trein, getrokken pistool of massale slachtpartij, dit was wel een apart juweeltje deze actie, dus daar moet ik even een artikel aan wijden.

Hooligans forever

Hooligans zijn er al jaren in Nederland. In mijn herinnering begon het zo’n beetje bij FC Utrecht in 1975. Maar ik wil geen clubs noemen, want voor je het weet, wordt Krapuul betrokken bij de oorlog die er sinds die tijd al woedt in de lage landen. Als je eenmaal in de hooligansekte verzeild raakt, is het heel moeilijk om er weer uit te komen. Ongeacht wat voor opleiding je doet of beroep dat je gaat uitoefenen. Ik zal proberen het uit te leggen.

Stel je bent een jaar of zestien. Je zit midden in je puberteit en je bent onzeker en bang, maar je bent wel gek op sensatie. Je bezoekt een voetbalwedstrijd. Al snel gaat je aandacht uit naar een groep op de tribune, die erg saamhorig lijken te zijn en fanatiek is. Er staat politie bij, dus ze hebben nog status ook. Daar zou je ook wel bij willen horen.  Je sluit je aan en begint aan de buitenrand van de groep. Week in, week uit sta je erbij en je leert de groep kennen.

Al snel word je meegetrokken in het machtsspel binnen de groep. Waar het om gaat is status. Als er iets gebeurt dan moet je vooraan staan. Zorgen dat je gezien wordt. Het mooiste is, als de politie zijn pistool trekt en je staat vooraan. Dan is je aanzien het grootst.  Het draait dus om de incidenten, het groepsgevoel en zorgen dat je opvalt binnen de groep.

Om het groepsgevoel te versterken heb je vijanden nodig. Ik noem er een paar. Alle andere clubs. Op een paar na, want in tijden van nood als je het niet alleen kunt redden, moet je de hulp in kunnen roepen van een andere groep. Desnoods uit het buitenland.

De rest van het publiek. Die vertrekken als je 5-0 achter staat en maken niet genoeg lawaai, lopen weg als het gevaarlijk wordt en die hebben een hekel aan jouw groep. De supportersvereniging. Want die vinden dat jij de club schade doet, terwijl jij jezelf de beste supporter van het land vindt. Tenslotte ben je er iedere week om de tegenstander de pleuris toe te wensen.

Het bestuur van de club. Want die zien je liever gaan dan komen. Die denken alleen maar aan geld. Daarom moeten we als we kunnen de bestuurskamer bestormen. Wij zijn de baas!

Gehersenspoeld

Op Vrijdag komen we bij elkaar in de kroeg. Op Zaterdag de wedstrijd (vechtpartijen) en op Zondag napraten. “Waar stond jij dan? Ik heb je niet gezien?”. “Ik stond achter je man! Toen jij dat glas gooide!”. “Nou ik heb je anders niet gezien!”. Shit. Moet ik volgende keer toch zorgen dat ik meer opval. Doordeweeks zoek je de internetsites af om komende mogelijke rellen op te sporen en je belt elkaar constant op om elkaar in te lichten over mogelijke narigheid. Ontwikkelingen binnen de club zijn leuk, maar alleen belangrijk in verband met mogelijke rel mogelijkheden. En je moet zorgen dat je erbij bent. Of je nou jarig bent of niet. Of je nou geld hebt of niet. Of je vrouw nou loopt te zeiken of niet. En iedereen die zegt dat je niet normaal bent, die is zelf niet goed want jij bent de beste, de hardste en tenminste geen mietje zoals de rest. Totale hersenspoeling.
Pas als je alleen voor de rechter staat, kan je weer nadenken en dan wordt het huilen.

Culemborg

Terwijl de rest van Nederland zich druk maakt over een hoofddoek, kan jij lekker je gang gaan. Fijn in een grote groep. De kans dat je gepakt wordt is nihil. In Nederland wordt dit probleem nog steeds onderschat. Ieder weekend kost het hooliganisme vele tonnen. Waar de Telegraaf rept over rassenrellen in Culemborg, was de aanleiding een hooligan die klappen kreeg in een shoarmazaak. Deze belde even zijn vrienden van de side en natuurlijk help je je vrienden als er gereld kan worden. Met zijn allen naar Culemborg.

Hatsiekadee!  Weer lekker knokken. En zolang de politiek het niet begrijpt, kunnen we lekker onze gang gaan.

 

3 gedachten over “Hooligans!”

 1. @Saloonsocialist, je hooligansime (kuddos voor de mooie Nederlandse woord, ik zou voor turf-vandalisme kiezen) net als racisme zijn het kenmerk van laag opgeleiden en laags staanden in de sociale jerarchie.

  Daarom denk je dat je gemakkelijk het ene met de andere kan verklaren.
  Helaas is het ingewikkelder en heeft vooral iets met sociale structuur van de maatschappij te maken.
  Uitlaatklep voor degen die onderaan gepositioneerd zijn.

  Ooit naar een gladiator-show geweest? Aanrader!

 2. Als je geen ticket voor de gladiator-show kan bemachtigen, zoek dan op youtube de beelden van de rellen in Londen, niet zo lang geleden. Hadden niets met hooligans te maken, hoewel Cameron graag wou dit ons vertellen.

  Het ging om de sociale structuur van Engeland.

  Net als met institutioneel xenofobie en racisme.

 3. Inmiddels weten we ook wat meer over hooligan Wesley. Hij woont in Almere. Een drop-out, net als Tristan van der V., Karst T., en Anders B. Maar verder een hele goeie jongen.

  Al met al, een ideale kandidaat voor de Stadscommando’s van de Roon.

Reacties zijn gesloten.