En dat terwijl de dagen weer lengen

25 december is als geboortedag van Jezus van Nazareth gekozen omdat de dag dicht bij het winterpunt ligt. Zoals Sint-Jan dicht bij de langste dag ligt en Pasen dicht bij de dag-en-nachtevening van het voorjaar (alles op het noordelijk halfrond).
Toen het christendom gevestigd werd als dominante godsdienst was het van belang aan te sluiten bij gebruiken die bij “de vroegere godsdienst” hoorden. Theologen noemen dit contextualisering (het heet ook wel in- of acculturatie).

Als Jezus van Nazareth echt kort voor een jaarwisseling is geboren zal dit waarschijnlijk Romeins nieuwjaar zijn geweest, 1 maart. Eventueel joods nieuwjaar. Of zelfs mazdeïstisch, bijvoorbeeld. Maar nou juist niet op het punt waar het nu gevierd wordt.

En hoezeer is in wat zo jubelend de joods-christelijke beschaving wordt genoemd (wat hebben joden trouwens voor boodschap aan deze dag?) kerst losgekoppeld van zijn mythische oorsprong. Het hoogfeest van commercie, Markt en hebzucht. En overgoten met een sausje van verplichte gezelligheid, familie- of gezinsleven, vrienden weet ik veel.

Als puber zat ik met die reclames die mij beloofden dat met deze dagen “de vrouwen mooier dan ooit waren”. Ja, mijn tante (letterlijk, al te letterlijk).
En toen het dan misschien echt zo was kwamen de plotselinge bezwaren dat het toch raar is in de kerstnacht in een discotheek te zijn en vervolgens de liefde te bedrijven. Het blijft tobben.

Mijn oma zei altijd in die laatste decemberdagen dat ze blij zou zijn als die vervelende dagen voorbij zouden zijn. Ik vond dat altijd een nare opmerking want het was hoe je het ook wendt of keert schoolvakantie (en voor de werkenden in de familie waren het ook vrije dagen).
Maar dat de geboorte van Jezus reden is tot het aanpraten en inpeperen van eenzaamheid – de kitsch die wij danken aan Charles Dickens en die onderstreept wordt door het gekweel van Bing Crosby… Het is bijna nooit wit in Nederland, meestal regent het. En bespaar mij en mijn medemensen neerbuigend medeleven dat wij “onder de pannen” moeten zijn met de kerst.
En hoe meer ik het bekijk, mijn oma had gelijk. Dat krijg je vanzelf…

Kerstavond kan dodelijk zijn

De beste versie van dat Crosbynummer is van de Jamaicaanse zanger Jackie Edwards. Helaas is zijn oorspronkelijke versie niet te vinden als video, wel een uitgedijde dub maar dat is niet hetzelfde.
Een dubbele portie van Otis Redding dan, die in snikken uitbarst bij de gedachte aan een witte kerst. Ach ja, hij was zwart nietwaar…
http://www.youtube.com/watch?v=g0AS5CIRdM4

En sterkte, mensen.

17 gedachten over “En dat terwijl de dagen weer lengen”

 1. Eh , 1 maart viel toen toch op 1 januari , want januari en Februari bestonden toen nog niet …, dus maar 1 week verschil ….;)

 2. Februari was de laatste maand van de Romeinse kalender, vandaar dat het de kortste is en de extra dag krijgt.

 3. Als Jezus van Nazareth echt kort voor een jaarwisseling is geboren zal dit waarschijnlijk Romeins nieuwjaar zijn geweest, 1 maart. Eventueel joods nieuwjaar. Of zelfs mazdeïstisch, bijvoorbeeld. Maar nou juist niet op het punt waar het nu gevierd wordt.

  Klopt! En na onderzoek door o.a. Wilders i.s.m. met de Joden (de Joden dus die wetenschappelijk het verst gevorderd zijn, neem maar alleen al het feit dat Einstein een Jood was én heel wat wist over tijd en ruimte) is inmiddels vast komen te staan dat toen we 12 jaar én een eeuwwisseling én een millenniumwisseling hebben gevierd dat dat op onjuiste aannames is berust. Ook al het feit dat er in al die honderden jaren ervoor nergens bewijs is gevonden dat er ooit een eeuwwisseling heeft plaatsgevonden.
  Men ZEI wel dat hij er was, maar men baseerde zich gewoon op fictieve bewijzen. Gewoon van horen zeggen.
  Eén van de sterke bewijzen dat er geen millenniumwisseling heeft plaatsgevonden is het feit dat geleerden beweerden dat we moesten oppassen voor de millenniumbug (http://nl.wikipedia.org/wiki/Millenniumbug )
  Die heeft nooit plaatsgevonden wat hét bewijs is dat er nooit een millenniumwisseling heeft plaatsgevonden.
  Met andere woorden als we straks het nieuwe jaar vieren is dat gewoon gebaseerd op leugens ingegeven door de linkse elite en de moslims die weigeren te erkennen dat het nieuwe jaar 16 september ingaat, dus 10 dagen na de geboortedag van Geert Wilders. (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Joods_nieuwjaar )
  Die 10 dagen zijn belangrijk want dat is namelijk de periode waar Joodse kinderen worden besneden.

 4. Kort voor joods nieuwjaar lijkt mij aannemelijk: Mirjam en Joshua waren immers joods?
  En in december is het toch zelfs in Israel/Palestina te frisjes voor herders om de nacht in de open lucht door te brengen bij de kudde schapen?

  Hoe iemand de kerst beleeft en viert hoeft niet per se volgens de leer van hebzucht en consumentisme te zijn. Mijn familie en ik vieren bewust de geboorte van Jezus en ja, behalve dankgebeden eten we ook extra lekker en uitgebreid: dat doe ik op mijn eigen verjaardag ook.

  En wat betreft de datum: wij vieren verjaardagen ook wel eens op een andere datum.

 5. Is dat eigenlijk een ‘must’ vanuit de profetieën, dat de Messias rond de jaarwisseling geboren moest worden? Maar ja, wiens jaarwisseling inderdaad. ‘In die dagen’ kenden de Romeinen toch alweer een tijdje de Juliaanse kalender, met 1 januari als begindatum.

  Volgens sommigen behoorde Jezus tot de Essenen, bij wie mannen en vrouwen apart leefden. Het Eerste Huwelijk werd gesloten in de heilige maand Tisjri (sept/okt) maar seks was alleen toegestaan in december/januari. Werd de vrouw dan zwanger, dan volgde het Tweede Huwelijk. (Zo niet, dan moesten ze een jaar wachten.) Wettig verwekte kinderen werden zodoende geboren rond het Joodse nieuwe jaar (sept/okt).

  Volgens Barbara Thiering (van o.a. Jesus the Man) echter was Jezus ‘onwettig’ omdat hij was verwekt voor het Eerste Huwelijk van zijn ouders. Zij situeerde de conceptie in juni 8 v.C. en de geboorte op 1 maart van het jaar daarop. Dat baseerde ze op de tekst van Lukas in het NT: ‘mēnas treis’ = de 1e dag van de 3e maand van de Juliaanse kalender (althans volgens Thierings lezing van de tekst, die zij de Pesher-techniek heeft gedoopt).

 6. Joke Mizée Schreef:

  Wettig verwekte kinderen werden zodoende geboren rond het Joodse nieuwe jaar (sept/okt).

  In het geval van Maria zit het al helemaal fout. Zij, als Moeder van God heeft de Zoon van God gebaart, m.a.w. zij moet incest hebben gepleegd en zelfs mogelijk overspelig geweest jegens haar echtgenote Jozef waarop in die tijd de doodstraf stond.
  Als je dan ook nog eens bedenkt dat het eerste gezinnetje dat op aarde verscheen Adam, Eva met hun zoons Kaïn en Abel bestond uit een stel dieven en een moordenaar vraag je je toch af wat mensen toch zien in dat geloof.

 7. Veel mensen zijn eenzaam met de kerst.
  Kerken zijn bijne leeg op de rust des Here,
  Weinig mensen geloven nog in de Christeijke God..

  Het wordt hoog tijd dat we al die Christelijke feest afschaffen.
  Geen kerst dagen meer, gen Pasen meer ,geen Pingsterdagen meer, geen hemel vaart meer.
  Totaal 5 dagen afschaffen, iedereen blij.

 8. Henk,
  Wel weinig NLers geloven nog in de Christelijke God. Kerken gaan in rap tempo tegen de vlakte.
  Er is blijkbaar geen animo meer om op de dag des Heer naar zijn huis tegaan. Als we dan wel de geneugten willen houden van dat zelfde Christen-dom in de vorm van 5vrijje dagen, tja dan is dat toch
  heugelachtig?

 9. jocghum Schreef:

  Wel weinig NLers geloven nog in de Christelijke God. Kerken gaan in rap tempo tegen de vlakte.

  Nee, een ruime meerderheid gelooft nog wel degelijk in God en ongeveer 38% is belijdend Christen, wat ongeveer overeen komt met het aantal onder moslims. In Nederland zijn er dus 200.000 (en niet bijna een miljoen) moslims. Voor Christenen is er 1 kerkgebouw per 300, gelovigen, voor moslims is de verhouding 1:400. De helft van de moskeeën zijn niet echt als zodanig herkenbaar. Alle kerken in Nederland wel degelijk en worden zelden afgebroken.
  Daar zijn ze dan ook vaak veel te mooi voor.

  Wat die “vrije dagen” betreft is het weer zo’n schoolvoorbeeld van discriminatie van werklozen en oudjes zoals ik.
  Iedereen krijgt maar vrije dagen en vakantie terwijl wij nooit eens een vrije dag hebben. Dag in dag uit moeten we bezig zijn om onszelf te vermaken, nooit hebben we eens een moment van “hè, hè, eindelijk vakantie, of een lang weekend, ik was er ook wel aan toe….”
  En wij als atheïsten (we zijn met zo’n 14% ver in de minderheid, een minderheid waar nooit iemand aandacht aan besteed) hebben niet eens de lol van een Christelijke feestdag.
  We hebben voor onze kleinkinderen een kerstboom in huis gehaald, maar weet je wat er gebeurd? Ze kijken er even naar en verder talen ze er niet meer naar. Sterker nog, ze hebben allemaal een hond die uiteraard ook meekomt. Die honden hebben nog meer aandacht voor die boom dan onze kinderen en kleinkinderen, maar je ziet die beesten denken: “Die opa en oma baasjes moeten wel volslagen gek zijn om zo’n pisding in de kamer te zetten. Ze denken zeker dat ik daar tegen aan ga zitten zeiken, waar iedereen bij is. Nou mooi niet dus! Bomen genoeg op straat!”

 10. Henk Veldman Schreef:

  Zij, als Moeder van God heeft de Zoon van God gebaart, m.a.w. zij moet incest hebben gepleegd en zelfs mogelijk overspelig geweest jegens haar echtgenote Jozef waarop in die tijd de doodstraf stond.

  Geloof die malle sprookjes toch niet! Noch Thiering, noch de Essenen, noch Jezus zelf waren/zijn van mening dat Jezus de zoon van God was. Het westerse christendom bevindt zich zwaar in de minderheid met die absurde claim. (Thiering is dan wel theologe, maar ze gelooft bepaalt niet in wonderen. Ze is vooral berucht vanwege haar deconstructie van het Paasverhaal.)

  Maar volgens jou was Jozef dus eigenlijk een vrouw? Interessante theorie…

 11. Joke Mizée Schreef:

  Maar volgens jou was Jozef dus eigenlijk een vrouw? Interessante theorie…

  Zelfs meer waarschijnlijk dan al die andere (on)zin.
  Zou Maria namelijk een lesbische verhouding hebben gehad (waarop niet de doodstraf staat, in tegenstelling tot het homoschap van mannen) zou dat haar maagdelijkheid meer aannemelijk maken.
  Want geloof me Joke, ik weet natuurlijk niet wat jij zoal over mannen weet of gelooft, maar ik kan je verzekeren dat als je wekenlang op pad bent met een vent zoals immers in de Bijbel staat dat Jozef en Maria hebben gedaan, dat er van je maagdelijkheid niet veel meer over zal zijn. Maar kennelijk zou volgens de Bijbel óf Jozef een enorme sukkel zijn óf Maria moet oerlelijk zijn geweest, anders is het niet te verklaren.

  (Terzijde. De Koran vertelt over de problemen van Maria die er over in zit dat ze omdat ze nog nooit onkuisheid met een man heeft bedreven geen kinderen kan krijgen, maar desondanks wel dat Jezus haar zoon is maar niet de zoon van God. Wel echter dat hij af afkomstig is van God. God doet namelijk niet aan seks. Gezien z’n leeftijd destijds, hij bestond toen zo’n kleine 4000 jaar, is dat niet geheel onlogisch. De Koran suggereert dat het iets van kunstmatige inseminatie moet zijn geweest, omdat God zou hebben gezegd:

  35. Het past niet bij Allah Zich een zoon te verwekken, Heilig is Hij. Wanneer Hij een beslissing neemt, zegt Hij daartoe slechts: “Wees”, en het wordt.

  Lees maar eens Soera 19 die over Maria gaat (http://is.gd/rvXFoI )
  Je kunt overigens ook in de Koran lezen dat als Jezus het allemaal haarfijn zal uitleggen als hij weer terug op aarde is (want ook moslims geloven dat hij ons allemaal naar de hemel brengt aan het eind der tijden) en ook zal hij vertellen dat niet de Joden hem hebben gekruisigd dus die idiote Jodenvervolging die de Christenen toen al eeuwenlang plachten te doen slaat helemaal nergens op.

 12. Henk,
  Je schrijft 38 procent is belijdend Christen. Kan misschien wel kloppen, ik zelf heb ook belijdenis gedaan.
  Dat was in de Gerefformeerde gemeente. Maar persoonlijk geloof ik maar weinig meer. Je wordt toevallig
  geboren in een gezin waar papa en mama naar de kerk gaan dus, dan moet je als kind wel mee..Ik kom nooit meer in de kerk, zelfs met de kerst dagen niet. Mijn vrouw item dito. De kerk waar in ik belijdenis heb
  gedaan heeft zeker wel zo,n 20 jaar leeg gestaan. En is toen verkocht aan een Chinees die er een restaurant van heeft gemaakt. Oude kerken bij mij in de buurt zijn zondag;s gesloten, maar aangezien er rondom die kerken begraafplaatsen zijn, gaan de deuren alleen nog open voor begravenissen.

  Het was overgens ook maar een grapje van mij, door te zeggen van dat al die Christelijke feest dagen
  dienden afgeschaft te worden..maar als van die 38 procent belijdende Ghristenen er nu nog zo,n
  5 pocent in dat opperwezen geloven dan lijkt mij dat al aan de hoge kant

 13. jocghum Schreef:

  als van die 38 procent belijdende Christenen er nu nog zo,n
  5 procent in dat opperwezen geloven dan lijkt mij dat al aan de hoge kant

  P, nee zeker niet, ongeveer 58% heeft een religieuze levensovertuiging en nog eens zo’n 25% geloofd in een hogere macht maar waarschijnlijk doel jij op het feit dat er hooguit nog maar 5% mensen in een God geloven zoals die in de Bijbel staat beschreven.

  Overigens valt er heel goed met een god te leven als je bij wat er in de Bijbel staat als je het woord “god” leest, dit vervangt door “wet” of “geweten”.
  En zo is een zinnetje als “Eert uw vader en uw moeder maar God boven alles”, heel goed te “vertalen” als “Bij alles wat je doet hou rekening met wat je van je ouders/ouderen hebt geleerd, maar oordeel zelf, neem zelf de beslissing/verantwoordelijkheid. ”
  M.a.w. “god” ben je zelf, wat echter niet hetzelfde is als wat die 5% doet die meentn dat ze omdat ze het woord van God (s)preken, iedereen maar moet gehoorzaam zijn aan hun.

  Dit soort dingen kun je ook in de Koran vinden. Eén zinnetje erin is zoiets als “Laat je geloof je niet verhinderen het juiste te doen”.

 14. Henk,
  Wel zo als U het geloof omschrijft zie ik heel weinig van terug in Nederland. God ben je zelf, neem zelf je
  beslissing/verantwoordelijkheid” Zeer goed,,er zijn heus nog wel mensen die de wet van God ten uitvoer
  brengen. Zijn zoon srak de woorden,,,een geloof zonder de goede werken is een dood geloof.
  Als al die vele gelovigen, die er volgens jouw nog zijn in Nederland dat eens gingen doen ( Goede Werken
  wat zou NL er dan een stuk beter uitzien.

Reacties zijn gesloten.