Bas Eenhoorn (VVD): met verplicht verkopen huurwoningen is kabinet helemaal weg kwijt!

Oud-VVD-voorzitter en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn heeft kritiek op het plan van het kabinet om driekwart van de huurwoningen te verkopen aan bewoners. ‘Rücksichtslos’, zei Eenhoorn vandaag in TROS Kamerbreed. (Trouw)

Foto: Combiner

Hoe krijgt een kabinet alle mensen aan de subsidietiet? Nou door huurwoningen af te schaffen en iedereen een huis te laten kopen met hypotheekrenteaftrek. Diezelfde hypotheekrenteaftrek kost ons belastingbetalers ieder jaar ca. 15 miljard. Nederland is het land met de hoogste hypotheekschuld ter wereld. Dat daar iets mee moet gebeuren, is ieder zinnig denkend mens duidelijk. Alleen die dombo’s in Den Haag zitten vast in een oud stramien en kunnen niet met een oplossing leven. Stel je veur!

In 2010 is er al een grootschalig onderzoek gedaan, in opdracht van Aedes (brancheorganisatie van woningcorporaties), naar de consequenties van grootschalige verkoop van corporatiebezit. En de conclusie daar was: niemand heeft er belang bij!

Als het kabinet deze regel op wil leggen aan de woningcorporaties en het kabinet weigert om in Brussel te gaan praten over een hogere inkomensgrens voor sociale huurwoningen, dan blijven er weinig betaalbare huurwoningen over in Nederland. Gevolg, nog langer wachten op een betaalbare huurwoning. Is nu al gemiddeld 13 jaar! Het is toch te zot voor woorden? Mensen worden zo in een duur huis gedwongen, op kosten gejaagd om vooral maar levenslang zich als loonslaaf in te zetten om de banken te verrijken.

Het is mij al lang duidelijk dat dit kabinet niks voor mensen zonder geld wil doen. Donner beweerde dat de hoogte van de inkomensgrens vastgesteld is door Brussel en dat daar niets aan te doen is. Dit is niet waar. Nederland kan voor een andere grens pleiten, maar moet daar dan wel mee naar Brussel gaan.

Inkomensgrens verantwoordelijkheid Nederland

Eurocommissaris Almunia (Mededinging) zelf legt de verantwoordelijkheid voor het bepalen van inkomensgrenzen geheel bij de lidstaten zelf. Welke inkomensgrens er in Nederland geldt  is aan de Nederlandse politiek, zegt hij. En ook: I´m not a Dutch politician. (woonbond.nl)

Op dit moment zijn er 2,3 miljoen woningen in bezit van woningbouwcorporaties. 75% daarvan is 1,7 miljoen. Deze huizen komen er bij op een markt die het toch al niet riant heeft. Reeds bestaande huizenbezitters raken hun huizen niet aan de straatstenen kwijt, blijven met een gigantische schuld zitten en dan komen er nog eens 1,7 miljoen huizen, vaak onder hele gunstige voorwaarden voor hen die het wel kunnen betalen, bij op de markt. Mensen die het niet kunnen betalen, zien de pot van betaalbare huurwoningen steeds kleiner worden. Zij die het net kunnen betalen, begeven zich in een moeras waarin ze alleen maar verder zullen zinken. Want geld uitgeven stopt niet als het huis is gekocht. Een huis heeft onderhoud nodig en dat kost ook klauwen met geld.

Als dit gaat gebeuren, dit bizarre bedenksel uit Den Haag, gaan de kosten voor de hypotheekrenteaftrek ook meteen fors omhoog. Want ook voor deze huizen zal een belastingvoordeel gaan gelden. Dat betekent volgens mij dat dit vreselijke asociale kabinet met nog meer asociale bezuinigingen kan komen voor de zwakkeren in de samenleving. Wie gaat hen nu eindelijk eens beschermen?

4 gedachten over “Bas Eenhoorn (VVD): met verplicht verkopen huurwoningen is kabinet helemaal weg kwijt!”

 1. Het antwoord is helaas : niemand.
  Niemand is in staat deze regering een halt toe te roepen.
  Behalve , het volk.
  De huidige parlementaire democratie betekent, een dictatuur van de meerderheid.

 2. Sociale woningbouw is natuurlijk een vies woord voor PVVD. Een trend die er tien jaar geleden al zat aan te komen. Namelijk dat met een huis húren de huurder een stigma krijgt opgeplakt van `maatschappelijk ontoereikend’ en `profijtelijk’. Nu al vindt zg. `rechts’ dat huurtoeslag een vorm van uitkeringstrekkerij is.
  Huren wordt straks weer gemene zaak van louche huisjesmelkers die hun gribussen opdelen in groezelige kamertjes om er maximaal winst uit te slaan, met rente-aftrekkerij op de koop toe.

  Dat deel van het patrimonium van huurcorporaties dat overblijft, (een kwart, zoals VVD wil) is dan zeker voor de armlastigen waar het kabinet mee in de maag zit? Huurders worden aldus een maatschappelijk ondersoort, net iets minder erg dan krakers.

 3. Net reactie gelezen van PEL, platform eenpersoonshuishoudens Leeuwarden:

  `Dit rampzalige plan betekent het einde van elke sociale huurmarkt. En van de corporaties als verhuurder van enige betekenis. Als de huurder dan toch koopt en vervolgens weer verkoopt, valt geheid een deel van de goedkopere huizen in handen van de huisjesmelkers. Daar kunnen de armen dan wel terecht, net als in de 2e helft van de 19e eeuw.’

 4. Na de mijnen en de treinen nu de huizen , maar dit is dus het plan: , je betaal je huisje af , raakt rond je 60e in de WAO . moet dan eerst je eigen huis opeten ( WAO bezuiniging ) waarna een vriendje van Mark en de zijnen je huisje /flatje op de veiling koopt en je kinderen bij je dood met je restschuld zitten …

Reacties zijn gesloten.