SPANNEND!!!! Stoomboot vaart recht op een regenboog af!!

Wat een vondst. En zo simpel. Sinterklaas was op TV in gesprek met Dieuwertje Blok (is dat nog steeds zo’n lekker ding als toen ik een puber was?) en moest plotseling ophangen want de stoomboot voer recht op een regenboog af! Wat een cliffhanger. Wat zullen de kindertjes in spanning zitten.

En wat zullen de ouders opgelucht adem halen. Het is op zich al best wel discutabel dat je je kindertjes van alles op de mouw speldt. Ik kan me nog herinneren dat ik een jaar of 6 was. Dat is dus ruim 40 jaar geleden. Ik ging kijken of ik wat in mijn schoen had gehad en brak mijn nek over een begin 20e eeuwse schoolbank. Die had Zwarte Piet in mijn schoen gedaan. EN WIJ HADDEN TENMINSTE NOG EEN SCHOORSTEEN!

De reden dat Piet zwart was daar stond ik in die tijd niet bij stil. Ik woonde in Amsterdam en kende diverse donkergekleurde mensen. Maar die associeerde ik niet met Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest associeerde ik met zoetigheid en dingen krijgen.

Het heeft niet veel langer geduurd totdat ik begreep dat een Zwarte Piet niet door een schoorsteen past, laat staan met een schoolbank. Ik ben overigens nooit uit de kast gekomen als ongelovige. De materialist in mij koos voor het zo lang mogelijk volhouden van de traditie dat ik dingen kreeg.

Maar terugkomend op mijn allervroegste kinderjaren: ze hadden me alles kunnen wijsmaken. Ik weet niet of dat goed is of slecht. Instinctief zeg ik zelf: dat is slecht. Vertel kinderen, hoe klein ook, gewoon de waarheid. Zo denk ik maar ik heb dan ook geen kinderen. Maar dat terzijde.

Als je je kind wilt wijs maken dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt, ook al heeft je huis helemaal geen schoorsteen, of als je jezelf wilt wijsmaken dat Zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen komt, en daarom ook rode lippen en kroeshaar heeft, be my guest.

Maar verwacht niet dat een verstandig kind van 6 dat gelooft.

Veel geloofwaardiger is het dat de Stoomboot hard op weg is naar een regenboog, en deze niet kan ontwijken. En dat alle Pietjes daarom straks alle kleurtjes van de regenboog hebben. Er is geen klein kind dat dat niet gelooft. De kindertjes die wijzer zijn zullen, net als ik toen, doen alsof ze het geloven. Want ze krijgen snoep en leuke dingetjes.

Het volkschbruine deel der natie kan de “oerhollandse traditie” van de blackface in hun hol douwen. Knarsentandend zullen zij hun spruitjes het sprookje van de regenboog vertellen. Problem solved.

Als dat geen onschuldig kinderfeestje is!