Irak: 162.000 doden

De oorlog in Irak heeft sinds de Amerikaanse invasie in maart 2003 aan ongeveer 162.000 mensen het leven gekost. Ongeveer 79 procent van hen waren burgers. Tot de overigen behoren Amerikaanse militairen, medewerkers van de Iraakse veiligheidsdiensten en rebellen Telegraf).

Het gaat natuurlijk niet zozeer om het aantal doden dan wel over wat zo’n geintje heeft opgebracht. Het antwoord is: VEEL, HEEEEL VEEL.
Bedrijven als oa Lockheed-Martin en General Electric hebben er miljarden uitgesleept. Bovendien leek het Erik Prince en Al Clark wel een goed idee om die oorlog te privatiseren: de firma Blackwater, nu Xe services geheten, was geboren. Na wat gelobby in Washington hadden de heren het snel voor elkaar, minder soldaten naar Irak en meer mensen van Blackwater. Lood om oud ijzer dus, ware het niet dat de huurlingen toch net ‘ietsje’ duurder waren dan de reguliere Amerikaanse soldaten, maar goed, was toch maar belastinggeld en goed voor de economie nietwaar?

Oh ja, die kernwapens van Saddam? Daar zoeken ze nu nog om, het enige wat ze vonden was een fabriek vol gevaarlijke rioolbuizen.

Het land is in ontreddering achtergelaten. Ik sprak vaak met twee Irakezen over de situatie aldaar. Bij hen in de omgeving was een grote betonfabriek, de Yanken kwamen, privatiseerden de fabriek en ontsloegen alle werknemers. Vervolgens werd de fabriek verlaten en er werd een nieuwe gebouwd. De voormalige werknemers kwamen niet meer terug in dienst, de nieuwe arbeiders werden uit het buitenland gehaald, geheel volgens de neo-liberale traditie.
Gevolg was uiteraard een enorme armoede in de streek waar het voorheen goed ging. Iedereen werd boos op elkaar, Soennieten, Sjiiten, Christenen noem maar op, chaos was het welbekende resultaat.

Nog een beetje humor dan maar:

6 gedachten over “Irak: 162.000 doden”

 1. Natuurlijk een veel te laag cijfer , al de doodgeboren kinderen en kankerdoden dankzij het afgewerkte Uranium wat daar in grote hoeveelheden gebruikt is worden niet eens meegeteld …

 2. Xe is inmiddels weer gemuteerd in Academi

  Erik Prince met z’n Hollandse roots is toch een mooi voorbeeld van iemand die doordrenkt met fraaie joods-christelijke waarden wereldwijd een spoor van bloed achterlaat om zijn bankrekening nog verder te vullen, maar uiteindelijk het liefste leraar wil worden, gewoon omdat het kan

 3. Keira, als zo vaak snap je er weer niks van.
  Ik zal je het even uitleggen en mogelijk hebben anderen er ook wat aan.
  Heel lang hebben de VS en Hoessein samengewerkt. Irak kocht wapens van de VS en Israël, waaronder overigens ook chemische wapens. Hoessein gebruikte ze om dat deel van de bevolking om zeep te helpen dat tegen z’n bewind was; de chemische wapens werden vooral ingezet tegen de Koerden.
  Dus gewoon zoals elk beschaafd land hoort te doen als die vriendjes met de VS wil blijven.
  We kennen dat ook van Spanje, Argentinië, Chili, Cuba, El Salvador, Nicaragua , Cambodja, Iran… noem maar op.
  Wat betref Irak maakte Hoessein de fout om de oorlog tegen Iran te verliezen. Iran ook decennia lang een land dat keurig gehoorzaamde wat de VS beval, had het lef gehad om de Sjah af te zetten. De Sjah die al tientallen jaren z’n eigen volk martelde en onderdrukte net als dus voornoemde landen.
  Dat was al een fout van Hoessein. Maar erger was nog, dat tijdens die oorlog veel wapens verbruikt moesten zijn. M.a.w. Saddam moest wel, om tenminste een beetje een beschaafd land te zijn, op e.o.a. manier nieuwe wapens kopen.
  Maar wat gebeurde. Hij deed dat dus niet. Althans niet bij de VS. Dus moest hij wel op een andere manier aan wapens zijn gekomen en die zal hij mogelijk met kortingsbonnetjes ergens ander hebben gekocht. Dat kon niet anders. Alleen…. Hoessein moest ze wel hebben verstopt, want ze waren ineens nergens te vinden. Waarschijnlijk deed Hoessein dat omdat hij merkte dat hij ze elders goedkoper kon krijgen, maar hij nog steeds vast zat aan de VS.
  Wat de VS toen hebben gedaan, is gewoon wat elke winkelier/handelaar doet is om eerst een voorraadje van de handel gratis mét airmiles te leveren, om daarna tegen een eenmalige korting, die maandelijks wordt herhaald het product te verkopen. Gewone handelsgeest dus. Maar ja, als zo vaak. Moslims en dat zijn Irakezen, kunnen zoiets niet waarderen. Ze hebben jarenlang gratis, duizenden bommen en granaten gratis gekregen, maar denk je dat ze er dankbaar voor zijn?

  Maar ik denk dat het nu wel goed komt. De VS trekt zich niet voor niks terug uit dat gebied.
  Ik overweeg aandelen te kopen in die wapenhandel.

 4. Er is een boek uitgegeven met de titel Het Midden-Oosten met een hoofdstuk over de Irak-oorlog. DeWereldMorgen bericht:

  “Volgens de UNESCO verloren tussen 1991 en 2003 één miljoen Irakezen het leven, waaronder de helft kinderen, als gevolg van de economische sancties tegen het land. Dat was nog maar een prelude. Tussen de VS-invasie in maart 2003 en maart 2013 werden nog eens tot 1,5 miljoen Irakezen gedood.

  Het aantal vermiste personen wordt vandaag geschat op 250.000 tot meer dan één miljoen. Alleen al bij de ontheemde gezinnen worden bijna 100.000 kinderen vermist.

  En in Afghanistan doet Nederland uitstekend politioneel werk. Totdat later – na tien jaar? – de beerput open gaat.

Reacties zijn gesloten.