Excuses Die Linke wrange bijsmaak

Aan de vooravond van de 25-jarige herdenking van het vallen van de muur heeft Die Linke excuses aangeboden voor het onrecht in de DDR. Die Linke is immers een partij met roots in de communistische DDR-staatspartij SED. Het is niet voor het eerst dat excuses worden aangeboden voor het onrecht in de DDR. Ook de voorganger van Die Linke, de PDS, deed dat, reeds in 1990.

Hoewel de muur 25 jaar geleden viel wordt Die Linke nog altijd verantwoordelijk gehouden voor het onrecht in de DDR. En dat is een verantwoordelijkheid die zij geenszins willen ontlopen. Sterker nog, het lijkt erop dat Die Linke een partij is die als geen andere beseft hoe essentieel het is dat fundamentele vrijheden en grondrechten boven alles staan.

Het besef dat grond- en vrijheidsrechten nooit mogen worden opgeofferd voor een vermeend hoger doel, behoort tot de basisbeginselen van Die Linke (AD)

Kijk dat is krachtige taal.

Iedereen die wel eens Das Leben der Anderen gezien heeft, of zich op andere wijze heeft verdiept in hoe het er destijds aan toeging achter het ijzeren gordijn weet: dit was een beklemmende maatschappij waar het volk werd geknecht en op allerlei slinkse manieren werd geobserveerd, misbruikt en gemanipuleerd.

Dat hadden wij in Het Vrije Westen toch een stuk beter bekeken!

Zo’n besef als hierboven uitgesproken door Die Linke, kom daar eens om bij, ik noem een Ivo Opstelten. Opstelten lacht om Das Leben der Anderen. De technieken die in de DDR werden gebruikt om het volk te onderdrukken zijn padvinderij vergeleken bij wat onze machthebbers in “Het Vrije Westen” tegenwoordig tegen ons kunnen inzetten.

1 camera op 27 inwoners. Miljoenen keren per jaar vraagt de overheid gegevens op over telefoon- of IP-nummers. Miljoenen keren!

Men werkt aan een koppeling van alle data van iedereen met betrekking tot alles, over alles, om daarmee te kunnen vaststellen dat u te veel water gebruikt, of een te grote auto rijdt, of aan de verkeerde dingen denkt, je bewegingen worden door software geanalyseerd om te kijken of ze niet verdacht zijn. Ondertussen weten ze op de vierkante meter nauwkeurig waar je bent. De drones die al boven je hoofd vliegen zijn nog niet bewapend, maar mevrouw Hennis sluit zeker niet uit dat het gaat gebeuren binnen nu en 10 jaar.

Het beruchte archief van de STASI, de geheime politie van de DDR, is een speldenprik vergeleken bij wat er tegenwoordig allemaal over ons wordt opgeslagen en ondertussen vegen onze bestuurders en “volksvertegenwoordigers” hun reet af met onze grondrechten en onze vrijheidsrechten.