NOS: aanmatigend en lachwekkend

In Duitsland weet men weinig over de DDR aldus dit artikel van de brenger van het ‘neutrale nieuws’, NOS. ’t Zou kunnen. Maar het zou ook heel best niet zo kunnen zijn. In een land en zijn bevolking waar mensen nog actief in het geweer komen als een van de grootste media er té duidelijk gewag van maakt het verschil tussen nieuws en duiding ervan enerzijds en propaganda en vunzige politiek verkopen anderzijds niet te kennen of aan de laars te lappen heb ik aardig wat meer vertrouwen dan in een land en zijn bevolking dat hysterisch loopt te kraaien dat ‘Wilders de enigste minister is met hersens’.

Verder is het afgezien van het aanmatigende karakter ervan natuurlijk lachwekkend dat uitgerekend de NOS het heeft over het al of niet vermeende gebrek aan historische kennis bij een ander. Was het de NOS niet dat op ‘gezag’ van een blote tieten blad de hysterie over terreuraanslagen door bloeddorstige moslims even flink opklopte? Gelukkig voor de NOS werd een totale afgang inzake dat item de omroep – zo treffend door één onzer ook wel ‘belevingszender’ genoemd – bespaard toen net op tijd het ‘nieuws’ kwam dat de echtgenote van Diederik Samsom vlotter in de gaten bleek te hebben wat voor een charlatan en oplichter het is dan een groot deel van de Nederlandse bevolking en zijn partij van elkaar baantjes toespelende zwendelaars en oorlogsstokers.

Een en ander heeft er toen echter wel aan bijgedragen dat kritiek op de NSA-tak van ’s werelds grote terreurorganisatie dat alles en iedereen bespioneert en afluistert als sneeuw voor de zon verdween. Vorig jaar werden we door diezelfde belevingsomroep maandenlang welhaast bedwelmd met de soap rond het kroningsfeestje van de roofadel en dat werd dit jaar nog eens dunnetjes over gedaan toen diezelfde roofadel vierde dat het tweehonderd jaar geleden was dat Nederlanders zo stom waren die lui hier vaste voet aan de grond aan te geven.
Maar om nou te zeggen dat je van al die ‘neutrale berichtgeving’ veel wijzer werd over wat er zich destijds nou werkelijk afspeelde dat leidde tot die roofadel: nee, niet echt. Vul voor de naam ‘Willem Alexander’ de naam Kim Jong-Un’ in en je waant je zo in Noord-Korea als je afgaat op de NOS.

Dan was er nog recent die gebeurtenis waarbij het publiek werd voorgelogen dat Poetin geen zin en tijd had een vraag te beantwoorden van een BBC-journalist. Toen de leugen aan het licht kwam werd het ijlings in een tweetje afgedaan als zijnde ‘niet handig.’ Kortom, voor het vergroten van je (historische) kennis hoef je bij de NOS (Diezelfde NOS die ook heel trouw heeft meegedaan aan het verspreiden van de leugens inzake ‘Irak’ in de opmaat naar de door de Amerikanen zo vurig gewenste oorlog waarin honderdduizenden crepeerden en nog creperen. Propaganda bedrijven en samenzweren tegen de vrede zou strafbaar moeten zijn voor niet alleen politici maar ook omroepen.) als betrouwbare bron niet te zijn en daarom zijn opmerkingen van de kant van die omroep over het al of niet bestaande gebrek aan historische kennis bij anderen aanmatigend en lachwekkend als ze komen van een omroep welke hysterisch gebral van een dolgedraaide gek op een nazi-blog heel eufemistisch ‘opiniestuk’ noemt.