Applaus voor Maxime

Maxime Verhagen, vicepremier en leider van het CDA, wordt vaak weggezet als een rat. Dat is enerzijds een diskwalificatie, anderzijds een eretitel. De negatieve uitstraling heeft te maken met de schijn van de zuivere machtspoliticus. Hij lijkt een volgeling van Machiavelli pur sang. Voor de beroemde Italiaanse diplomaat, politiek filosoof en toneelschrijver ging het om de macht, het verhaal – de ideologie – om macht te verkrijgen was daaraan ondergeschikt. Met andere woorden, ieder verhaal is goed, zolang het maar macht oplevert.

Een eretitel is er voor Maxime wegens het karakter van de politiek zelf. Het gaat er mede om het maximale te halen uit je machtspositie. Ondanks de afkalvende invloed van de christendemocratie in Nederland, heeft Verhagen een meer dan evenredige invloed voor het CDA op het kabinetsbeleid weten te verkrijgen.

Die afkalvende positie van het CDA valt Verhagen niet in de schoenen te schuiven. Het proces van deconfessionalisering is al decennialang aan de gang. Maar juist in verband met die ontwikkeling denk ik dat Maxime niet de stereotype rattige politicus is. Hij heeft verder gekeken dan zijn niet onaanzienlijke fok. Hij was onder meer minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid diende hij zich vooral te scholen in de politieke verhoudingen buiten Nederland. Daaruit heeft hij conclusies getrokken en vervolgens vermoedelijk een pad uitgestippeld.

Verhagen stelde waarschijnlijk vast dat het CDA in de EU in zijn groep een links buitenbeentje is. De partij hoort in de unie tot de fractie van de Europese Volkspartij. Daarbij zijn onder andere aangesloten: de Duitse CDU (Merkel), de Franse UMP (Sarkozy), de Italiaanse PdL (Berlusconi) en de Hongaarse Fidesz (Orbán), de partij die de democratie in Hongarije langzamerhand de nek aan het omdraaien is. Wil het CDA kunnen meebeslissen op Europees niveau, dan zou de partij haar politiek naar rechts moeten bijstellen om niet bij voorbaat slechts beleefd aangehoord te worden. Dit alles vormde echter slechts een eerste overweging.

Voorts blijkt dat de rooms-katholieke kerk een stevig conservatieve koers volgt. Daaruit zou logischerwijs volgen dat de leden die richting min of meer steunen. Doen ze dat niet, dan volgen ze een geloof zonder erin te geloven. In dat geval bestaat er gerede kans op uittreding. Wil je die gelovigen voor je christelijke politieke partij behouden, dan zullen de politieke opvattingen ook die richting op moeten. Voor de protestanten ligt het wat minder duidelijk. Maar de meer linkse koers van de ChristenUnie krijgt geen grote aanhang. Bovendien is zij conservatief op terreinen van homoseksualiteit, abortus en euthanasie, zoals gebruikelijk is bij een christelijke partij.

Het CDA was verworden tot machtspartij, die alleen nog in naam de waarden van haar achterban predikte. Op een bepaald moment gaat dat heel erg wringen. Het Tweede Kamerlid Coşkun Çörüz is een uiting daarvan. Hij is moslim. Hoe verklaart een christelijke partij dat zij vertegenwoordigd wordt door een moslim? Dat is toch bizar?

Verhagen lijkt op grond van dit soort overwegingen gekozen te hebben voor een conservatieve richting. Daarmee zou hij ook kans maken de aan de PVV verloren kiezers terug te winnen. Die kiezers willen van hun partij bevestiging dat de christelijke religie superieur is aan alle andere. Zonder dat ze daarmee direct de angstige haat van Wilders helemaal onderschrijven.

Maar Maxime kent ondanks zijn goede analyses zijn zwaktes. Hij is niet aansprekend voor de kiezer, heeft niet de natuurlijke flair die een succesvolle politicus nodig heeft. Zijn verhaal kan hij niet met verve brengen. Daarom kan zijn wending naar rechts een foutief besluit lijken. Een linksere weg zal het CDA echter helemaal het moeras in leiden. Daarom, ondanks alles, toch applaus voor de pogingen om rechtsom te gaan door de ‘rat’.

11 gedachten over “Applaus voor Maxime”

 1. Die afkalvende positie van het CDA valt Verhagen niet in de schoenen te schuiven.

  Wablief?, zoals Hans met de pet zou willen vragen.

  Dit neergang van CDA is vooral aan Verhagen te wijten en aan zijn verbeten haat voor links, dat hij zonder te beseffen, steeds uitgestraald heeft. Sommige rechtse mensen vinden het normaal, met haat leven.
  Alles op rechts gooien is een (slecht) gok en moet je met de gevolgen ervan gaan leven.

  Voeg erbij de despotisme, maffiocratische structuur van overleggen en handelen en dan heb je ongeveer het beeld van de huidige CDA.

  Feel free om erbij aan te sluiten, Sjaax.
  Let op dat vervolgens je start niet te lang gaat groeien. 🙂

 2. nexus m. schreef:

  Alles op rechts gooien is een (slecht) gok en moet je met de gevolgen ervan gaan leven.

  Maxime doet alleen aan beratteneerd gokken. 🙂

 3. Ik zag zojuist Wiel Heinrichs, een Limburgs CDA “promenentje” op het journaal vertellen dat het CDA Limburg zich wel eens zou kunnen afsplitsen van het landedelijke CDA als ze teveel linksaf blijven slaan. Hij wacht nog even op het partij congres. Een tweetje met Maxime? Gadverdamme zeg ………..

  Oh ja krapuul.nl stond in Limbabwe in de krant vandaag. Een artikel over cartoonist Rene Krewinkel. “de satirische cartoons van hem staan ook op (opinie) websites als o.a. krapuul.nl ……. Waar?

 4. @1: verhagen heeft wel een applaus verdiend omdat hij de neergang van het cda in werking heeft gezet. Het is voornamelijk zijn verdienste, dat het cda volledig de weg kwijt is en gereduceerd tot een splinterpartij. Goed zo Maxime, applaus!

 5. Luc Schreef:

  Ze worden binnen het CDA nog zenuwachtiger nu Blekersconi’s nieuwe relatie in de media is gekomen.

  Verhouding met 32 jaar jonger blomke van 26? Bleker gaat inderdaad steeds meer op Berlusconi lijken.
  Groningers kennende houden die niet zo van zulk gedrag in hun dorp, dat toch, hoe legitiem ook, appeleert aan meester-slavinvleselijkheid. En gereformeerden moeten dit al helemaal niet. Jack de Vries werd er ook niet geliefd mee.

 6. herderika schreef:

  Verhagen heeft wel een applaus verdiend omdat hij de neergang van het cda in werking heeft gezet. Het is voornamelijk zijn verdienste, dat het cda volledig de weg kwijt is en gereduceerd tot een splinterpartij. Goed zo Maxime, applaus!

  Zo valt het ook op te vatten. Deze alternatieve hypothese is niet zo gek. De weinig inspirerende uitstraling van Maxime zal daarbij de belangrijkste factor zijn.

  Maar ik geloof dat een linksere koers het CDA circa de grootte van de CU zal opleveren. Maar misschien vindt het CDA ineens een stemmentrekker, een soort van Emile Roemer. Dan wordt het weer een ander verhaal.

  Henk Bleker wordt die stemmentrekker in ieder geval niet. Die is slechts een trekker voor z’n groene blomke.

Reacties zijn gesloten.