Wellicht een idee om het ‘standaardkoranbegrip’ los te laten

koranKennelijk valt het meer mensen op dat niet iedere moslim een in een lange jurk gehulde, bebaarde en bomgordeldragende fanaticus is die ongelovigen de keel doorsnijdt. Voor veel mensen is dat echter “de realiteit”, en de moslims die zich niet gedragen als hierboven omschreven “liegen” want “taqiyya“. Ieder mens is verschillend en moslims zijn ook mensen, en uit eigen waarneming was mij al opgevallen dat de meeste moslims volstrekt normale mensen zijn, maar ja die eenvoudige constatering is voor veel mensen niet goed genoeg. Het zogenaamde ‘standaardkoranbegrip’ is ook al van die flauwekul; de helft van de Nederlanders lijkt tegenwoordig “Koran-kenner” en weet precies wat daar in staat en hoe “de moslim” moet denken; ze weten het nog beter dan de moslims zelf:

Het ‘standaardkoranbegrip’ bestaat er dan uit dat moslims geloven dat de koran het letterlijke woord van God is, met als gevolg dat er geen interpretatieruimte zou bestaan. Met deze visie op de koran als onwrikbare, onstuurbare missieve van God ontstaan dan direct problemen met de verzen over de positie van de vrouw, de behandeling van ‘ongelovigen’ en het ‘strijden voor God’. De ‘ware moslim’ zou volgens deze visie op de koran geacht worden zich als een mysogyne xenofoob linea recta naar het strijdgewoel te begeven. Het feit dat de meeste moslims lijken te geloven dat ze in alle vroomheid vrouwvriendelijk kunnen zijn en het oorlogsgeweld gewoon netjes thuis op de buis kunnen volgen geeft aan dat er met de premisse misschien iets mis is. Wellicht is dat een goede reden om het idee van een standaardkoranbegrip los te laten, een meer individuele benadering te proberen of bijvoorbeeld aandacht te schenken aan de soms wat obscure godsdienstwetenschappers die tot nu toe als irrelevant werden beschouwd. (zemzem)

Dat “de islam” en “de moslims” dus eigenlijk niet eens bestaan wordt ook nog onderstreept door de zogenaamde koranisten. Aanhangers van deze relatief nieuwe stroming binnen de islam geloven alleen in de Koran en zetten de hadith (de overleveringen van de profeet Mohammed) aan de kant. (nioweb) Dat is toch weer heel anders. Of niet soms?

Check ook deze website voor deze light-versie van islam.

Misschien is het feit dat deze moslims zo gematigd zijn wel de reden dat we nooit iets over ze horen in de media; niet spectaculair genoeg.

24 gedachten over “Wellicht een idee om het ‘standaardkoranbegrip’ los te laten”

 1. Wat in de Koran staat is even irrelevant in een moderne maatschappij als wat in Bijbel,Torah etc. staat. Ouwe fabeltjes, niets meer. Trouwens, een officiële “light”versie van de Koran bestaat al, ene Kader Abdollah heeft die geschreven door gewoon de haat-passages door te strepen.
  Wat wél opvalt is dat diegenen die zichzelf “moslim” noemen, al sinds het begin van die waan 1400 jaar geleden alleen maar voor armoede,obscurantisme, plundering,profitariaat en overlast hebben gezorgd, waar ook ter wereld ze opdoken/opduiken. Als je wil kan je dat “gematigd” noemen ,ja.
  Om nog maar te zwijgen over meer gewelddadige “geloofsuitingen” als bomaanslagen op treinen, kantoorgebouwen, discotheken etc.
  Natuurlijk is heel die Koran een belachelijk boekje, zelfs de meeste moslims weten niet wat er in staat. Maar neem een moslim zijn Koran af…wie weet verzint ie nog iets ergers!

 2. Zeer inhoudsvolle reactie….maar mss zou je de lezers dan s kunnen uitleggen in welke zin de Koran een interessante bijdrage kan leveren tot een moderne beschaving?

 3. Als ik “Koranisten” lees, moet ik altijd aan “Onanisten” denken :mrgreen: !
  Ik noteer dat deze light-moslims de hadith verwerpen als onbetrouwbaar, maar er rotsvast van overtuigd zijn dat de Koran rechtstreeks door Allah himself werd gepleegd.
  Wat een interessante en moderne visie…

 4. @mercator jij bent zeker zo’n “Koran-kenner”, je voelt je zeker aangesproken of val je meer in de categorie figuren waarbij het woord islam/koran als een rodelap werkt. 👿

 5. Koran is niet het probleem, dat is gewoon een boekje.
  Ik heb er hier wel eentje liggen, echt interessant is het niet hoor. Ik zal me zeker geen “Koran-kenner” noemen, hoeft ook niet want dat is tijdverlies.

  Met Islam en Koran heb ik geen probleem, moslims vind ik een pain-in-the-ass.
  Beetje de omgekeerde visie als die van Wilders.

 6. @mercator

  nu kom je eindelijk eens met een normaal en duidelijk verhaal.
  we delen zelfs een mening (deels dan).

  de koran is inderdaad een bundel onsamenhangende verhalen zonder duidelijk structuur en naar mijn mening verwijzen deze vaak naar de volledige versies zoals te vinden in de bijbel.

  met de islam zelf is inderdaad niets mis, maar met bepaalde volgers hiervan wel.
  ik ben het dus niet eens met “moslims zijn een pain in the ass”

  zo is er wel degelijk verschil tussen de fundis, de gewone moslims, moslims alleen in naam en straattuig die zich moslim noemt.

 7. Je hebt gelijk, ik had wat te snel gesproken. Ik ga mezelf corrigeren: moslims in Europa zijn een pain-in-the-ass. Wat ze in de moslim thuislanden doen is allemaal prima.
  probleem is dat ik het wel héél moeilijk vind om de “gewone” moslims van de “fundi’s” te onderscheiden.
  Werd gisteren nog geïllustreerd, nadat een paar sharia-liefhebbers een lezing van Benno Barnard hadden verhinderd, kwam de “gematigde” moslim van dienst zeggen dat hij zich daarvan distancieerde, maar “dat we wel moesten beseffen dat Barnard zelf schuld had aan die rel door zijn voordracht “Leve God, weg met Allah!” te noemen”.
  Wat doet dus de “gematigde” moslim ?-en dat is een patroon dat zich telkens herhaalt-: hij keurt de daden van de fundi’s impliciet goed en bewondert ze.

  Ooit al een betoging van moslims tegen de Taliban gezien? Ik niet dus, en jij denkelijk ook niet.

 8. dat de moslims in dit land geen standpunt durven te nemen of stappen te ondernemen is bekend dit is eerder al aangehaald op deze site http://www.krapuul.nl/columns/6345/moslims-moeten-het-intellectuele-debat-aangaan/

  maar dat betekent nog niet dat zij het er mee eens zijn laat staan toejuichen, wat jij laat zien is een mening van 1 individu.
  het is net zo dom om te beweren dat alle christenen achter de paus staan en alle daden (goed of slecht) van de kerk goedkeuren.

  maar goed om even op het onderwerp terug tekomen, als de moslims vandaag de hadith in de ban doen, dan bekritiseren ze morgen de koran en overmorgen kan het dan zo maar zijn dat ze enkel moslim zijn op vrij- en feestdagen.

 9. @ 9 : het verschil met de Paus en de Katholieke kerk is wel dat die niet oproepen om het paradijs te betreden via massale moordpartijen. Wat de Taliban en Al Quaida wél doen.

  Dat de Islam zichzelf zal opheffen door rationalisatie van binnenuit is een vrome wens.

 10. @10
  nee die betreden het paradijs liever via het achterdeurtje 😥
  overigens wat kan jouw het schelen, de slachtoffers van die massale moordpartijen zijn nog altijd moslims.
  http://buitenland.nieuws.nl/582015

  wat de wens betreft, rationalisatie van binnenuit is wel degelijk aan de gang, maar vervolging en een media apparaat die terroristen geil is draagt hier niet aan bij.
  het is je zeker niet opgevallen dat er in iran opstanden zijn tegen de sharia regering die mensen denkt te kunnen dwingen tot het geloof.

  kortom, ervan uitgaand dat moslims ook behoren tot de homo sapiens, (als ze van een ander planeet komen graag bewijs) is het niet meer dan normaal dat ook zij zich keren tegen onderdrukking van geestelijken, de mens verdraagt onderdrukking nu eenmaal slecht

 11. @ 11: als de slachtoffers moslims zijn laat het me vrij onverschillig, dat is waar. Islam is dan ook een doodscultus.
  Maar de 39 doden verleden maandag in Moskou waren geen moslims dacht ik.
  Maar in het kader van “appeasement” mag daar niet over bericht worden volgens jouw, dat is nl. “terroristen geilheid”? Dus beter de moslims niet confronteren met wat in hun naam allemaal gebeurt? In de hoop dat ze dan allemaal wel vanzelf “gematigd” worden?

 12. Ik stel voor dat je geheel in lijn van dit topic eens een keertje jouw standaardbegrip van moslims en de koran loslaat en probeer eens out of the box te denken.

 13. waarin is die appeasement te vinden dan??
  moslims confronteren met gevolgen van daden van extremisten en daarnaast
  aandacht geven aan mensen uit de groep zelf die kritiek hebben op de islam en die achterlijke terroristen is dus een slecht idee en valt onder appeasement 😯
  volgens mij overtreden deze mensen nogal wat orthodoxe regeltjes waar de gemiddelde fundi ze graag voor over de kling jaagt, kan je niet schelen ik weet het.
  liever allemaal terug en de bom erop, ik weet het.

 14. Laat ik reageren met een quote uit bovenstaande tekst;

  uit eigen waarneming was mij al opgevallen dat de meeste moslims volstrekt normale mensen zijn

  Ik neem eigenlijk weinig bomgordeldragende baardmannen waar. Helemaal geen eigenlijk. Die mercator moet echt in een hel leven.

 15. Een hel? Oh nee hoor, moslims zijn een beetje mijn hobby, zoals ZIJ ook hun hobby’s hebben.
  Maar wat proberen jullie nu om mij uitspraken over de Koran te ontlokken? Dat boekje interesseert me helemaal niet, ik heb wel s geprobeerd het te lezen, maar er is dus echt niets aan. Het s echt van A tot Z flauwekul hoor.
  Islam en Koran is écht ver van mijn bed want ik beschouw mezelf als een Verlicht mens, vertrouwd met het moderne wetenschappelijke denken.

 16. Ik probeerde het standaardkoranbegrip los te laten en mijn eigen waarneming van moslims ter discussie te stellen.

 17. Mooi toch,dan ben je dus ook van mening dat alle mensen gelijk zijn, dan past dus de uitspraak “moslims zijn irritant” niet bij een verlicht mens als jij, je zou eens meer je best moeten doen om mensen te verlichten.

 18. 1. mercator zegt:
  April 2, 2010 at 9:12 am

  Wat wél opvalt is dat diegenen die zichzelf “jood” noemen, al sinds het begin van die waan 1400 jaar geleden alleen maar voor armoede,obscurantisme, plundering,profitariaat en overlast hebben gezorgd, waar ook ter wereld ze opdoken/opduiken. Als je wil kan je dat “gematigd” noemen ,ja.
  Om nog maar te zwijgen over meer gewelddadige “geloofsuitingen” als bomaanslagen op treinen, kantoorgebouwen, discotheken etc.

  Just like rats, the Jews 2000 years ago moved from the Middle East to Egypt, at that time a flourishing land. Even then they had all the criminal traits they display today, even then they were the enemies of hard-working, creative peoples. In large hordes they migrated from there to the “Promised Land,” flooded the entire Mediterranean region, broke into Spain, France, and Southern Germany, then followed the German colonists as they moved into the countries of the East. Along they way they remained eternal parasites, haggling and cheating. Poland above all became the enormous reservoir from which Jewry sent its agents to every leading nation of Europe and the world.

  The self-portrait Jewry offered the world was disgusting from the beginning. All that is overshadowed by the powerful examples in this new and most valuable film, The Eternal Jew. This film with its persuasive power must be shown everywhere where anti-Semitism is still questioned. No one will fail to shudder at the sneaking servility and dirty bartering of the Jews when they start out, at the perfidy, insidiousness and vulgarity of their methods, at the brutality and all-devouring hatred they exhibit when they reach their goal and control finance.
  Lees verder: http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/ewig.htm (1940)

 19. De vraag is: hebben nazi’s als mercator recht op vrijheid van ‘mening’suiting?

 20. Mr Orduur(passende naam overigens) , ik merk dat je nog helemaal bent blijven kleven in dat Anja Meulenbelt-riedeltje van “de moslims zijn de nieuwe Joden”. Wss heb je niet in de gaten dat nu anno 2010 ook de meeste pseudo-intellectuelen die belachelijke vergelijking hebben opgegeven. Maar het inzicht komt nog hoor, je moet er vooral in blijven geloven :mrgreen: !

 21. @ 22: normaal reageer ik niet op onzin, maar ik wil hier toch even duidelijk stellen dat Mercator niets met nazi’s en Stormfront-toestanden heeft, dat is puur een kwaadwillige verdachtmaking van Orduur.
  En ook redelijk belachelijk, want op Stormfront zijn ze tegen de Joden en voor de Pallies, en de Pallies zelf vereren nu nog altijd de groot-Mufti die zowaar vriendjes was met de socialistische voorman Adolf Hitler.

Reacties zijn gesloten.