Toen de Amerikanen nog smachtten naar Perzische atoomcentrales

M’n inspirator en Amerikaanse collega-historicus Juan Cole dook gisteren een opmerkelijke advertentie van de Amerikaanse atoom-lobby op, die dateert uit de zeventiger jaren.

Wie kan uitleggen, waarom de Sjah absoluut atoomstroom moest ontwikkelen, en waarom dat even absoluut verboden moet worden aan de regering van hetzelfde land, dertig jaar later?

Juan Cole:

Een advertentie van de nucleaire industrie uit de zeventiger jaren met het portret van de pro-westerse Perzische Sjah:

We zijn op Krapuul, begrijpelijkerwijs, vooral bezig met de surrealistische scenario’s in eigen land. Maar een atoom-oorlog dreigt in het Midden-Oosten. Vlak bij ons.

De huidige Israelische regering tracht de Amerikanen te verleiden tot een nucleaire slag tegen het ayatollah-regime in Iran. Zelf kunnen ze dat ook, maar zonder rugdekking moeten ze Turkse en Egyptische wraakoefeningen vrezen. Dat gebeurt allemaal vlak over de grens van de EU. Gelukkig houdt het Obama-beleid in de VS tot nu toe het ergste tegen. Maar raad eens wat Netanyahu volgende week in Den Haag aan Uri Rosenthal en Mark Rutte komt vertellen? Hij zoekt Hollandse steun voor druk op de VS. En ik ben bang dat hij die (stiekem) ook zal krijgen. Reden te meer, om ons onmiddellijk te ontdoen van Rutte’s gedoogwrak!

Nederland moet verantwoordelijkheid nemen in het kader van de EU. Geen giebelegeintjes aan onze (EU) oostgrenzen. Als we akkoord gaan met een nucleair Israël, waarom dan niet met een nucleair Iran? Het is vaste prik, dat landen die nucleaire capaciteit hebben (zoals Japan, dat binnen enkele weken atoom- en waterstofbommen kan maken), zich ook verantwoordelijker gaan gedragen. Dat heeft voordelen (zie Pakistan en zijn atoombommen, of – zelfs – Noord-Korea).

Als je het mij vraagt, hebben Turkije, Egypte en Saudi-Arabië al lang een nucleaire capaciteit. Voor de Saudi’s is dat nog weer eens bewezen, toen bleek dat ze tot op grote hoogte de Pakistani hadden gefinancierd bij de ontwikkeling van hun atoomwapen. De Turken hebben, met VS-toestemming, geprofiteerd van de Israelische know-how. Net zoals de Zuid-Afrikanen, die na de ANC-machtsovername hebben afgezien van het atoomwapen. (Bravo!)

Kortom, we leven nog steeds in een wereld, waarin wederzijdse holocaust-capaciteit de regel is. Dat is verontrustend, maar ook geruststellend, want niemand wil zichzelf opofferen.

Ik vind, dat Nederland zich best wat zelfbewuster zou kunnen opstellen, ook in het kader van Europa (en de NATO). Dat is helemaal in de lijn van de humanisering en justifiëring van conflicten, zoals die gestalte krijgt in de Haagse internationale gerechtshoven.

Maar zelfbewuste bescheidenheid is ook een troef. De Zwitsers hebben ons geleerd, hoezeer dat helpt.

Waarop wachten we nog?

PS: Dit hele bericht is naar aanleiding van de zoveelste terroristische moord op een Iraanse wetenschapper. Juan Cole:

Posted: 12 Jan 2012 12:22 AM PST

Reuters makes a good point that Iran is having difficulty getting the international community to condemn the  terrorist attacks against its scientists, which over time have left four of them dead in bombings.

Mostafa Ahmadi Roshan Behdast, a professor at Tehran’s technical university, was killed yesterday. Behdast was aged 32 and had been a chemistry major at the Oil Industry University. He then became deputy director of commerce at the Natanz uranium enrichment facility near Isfahan. Thus, some of these scientists were clearly connected to Iran’s civilian nuclear energy establishment. At least one was just a theoretical physicist whose work had no bearing on the practical side of nuclear engineering.

On January 11, 2010, another Iranian university nuclear scientist, Mas’ud Ali Mohammadi was assassinated by a similar bombing.

Over de opdrachtgevers voor deze terreurdaden kan nauwelijks twijfel bestaan. Het zijn de CIA en/of de Mossad. Maar wie voerde ze uit?

Volgens Cole en anderen is het, vermoedelijk, de MEK. De “Mudjahedin e-Khalk”. Een oorspronkelijk linkse organisatie, die na 1979 toevlucht zocht in Irak. Toen de Amerikanen in 2003 Irak bezetten, namen ze de MeK in bescherming (tegen de Sjiieten) en zetten ze in tegen Teheran. Zodoende kwam de aanslagpleger in het bezit van een magnetische bom. Die werd in het voorbijrijden door een motorrijder aan de auto van de 32-jarige geleerde gekleefd.

In een tijd, dat er steeds grotere druk wordt uitgeoefend om een nieuwe oorlog aan Europa’s oostgrenzen te starten, komt het slecht uit, dat we een regering hebben waarvan de gedoogpartner wordt gefinancierd door dezelfde kringen en landen, die zo smachten naar een slag tegen Iran.

 

 

4 gedachten over “Toen de Amerikanen nog smachtten naar Perzische atoomcentrales”

  1. Prima artikel weer! Hypocrisie raak geschetst.

    `k Was er in gedachten ook al mee bezig, vooral nu ik vandaag 50% meer aan diesel betaal dan 2 jaar geleden. Lastig, want pijn aan de portemonnee, maar lijkt me voor rechtspopulisten alleen al reden om mee te slaan op de oorlogstrommen die reeds roffelen vanuit Washington. Déjà vu, déjà entendu, zoals vlak voor invasie Irak met de coalition of the Willing, o.a. NL voorop, waar helemaal geen WMD wapens bleken te bestaan achteraf. En goedkopere olie leverde het ook al niet op. Maar ja, preventie hè?

    Wie straks niet meedoet met vijanddenken jegens Iran is uiteraard weer meteen anti-amerikaans, (is derhalve weer heel erg ondànkbaar 🙂 ) plus extreemlinkse dwarsligger, en antisemiet bovendien, dus staatsgevaarlijk. Nu Jolande Sap nog die oproept tot saamhorigheid en de neuzen staan weer allemaal dezelfde kant op, traditioneel afgezien van SP dan, als pro forma toegestane folkloristische luis in de pels van angstig NL. `Resistance is futile’ lijkt het wel.

  2. #1 en #2 Ik ken Juan Cole nauwelijks persoonlijk. We hebben in de loop van de tijd een paar mails gewisseld. Maar ik houd van zijn goed geinformeerde commentaren. Ook hier slaat hij de spijker weer precies op de kop…

Reacties zijn gesloten.