Beschaving

Over waarom beschavingen ontstaan en verdwijnen zijn vele boeken verschenen. Voor het verdwijnen van een beschaving zijn altijd meerdere redenen aan te voeren. Neem nou de Egyptenaren. Die hebben het 2500 jaar volgehouden voor ze het stokje moesten overgeven aan de Grieken. Na de Grieken kwamen de Romeinen die op hun beurt werden overlopen door de Barbaren. Slaan we voor het gemak dertienhonderd jaar over komen we uit bij Napoleon en het Franse rijk, daarna de Duitse rijken wat uitmondde in het Oost- en Westblok. Het Oostblok klapte in elkaar en het West-Europese rijk kwam tot ultieme bloei.

Wat al deze beschavingen gemeen hebben is dat ze vroeg of laat ter ziele gingen. Het lijkt erop, dat het einde van de bloeitijd van Europa daar is. Ik voel me dan ook als een Romein in de nadagen van het grote rijk. Ik heb het gevoel dat ik iets meemaak, dat ik nog niet eerder heb meegemaakt en wat ik ook niet aan heb zien komen. Dacht ik tien jaar geleden nog, dat de bomen tot in de hemel zouden groeien, heb ik nu het idee dat we alleen nog maar achteruit gaan kachelen. Voordeel is wel dat wij Nederlanders zeer inventief zijn in het verdienen van geld en waar we ook heen gaan, we weten overal geld uit te peuren. Maar zijn we in staat om zoveel geld te blijven peuren dat we onze huidige levensstijl vol te houden? De toekomst zal het uitwijzen.

Doemscenario
Ik zou geen goeie Krapuler zijn als ik niet even een doemscenario schets. Probeerde premier Rutte laatst in het programma Buitenhof nog een optimistisch beeld te scheppen voor 2013, hij keek erbij als Cleopatra die nog een piramide wilde gaan bouwen terwijl de Romeinse vloot in aantocht was. Het valt ook niet mee om positief te blijven, maar je moet wel, anders word je somber en daar heb je niets aan, want je leeft maar èèn keer

Als je kijkt wat er op dit ogenblik gebeurt in Europa stemt het ook niet tot optimisme. Stel je hebt geld. Dan wil je meer. Dus je wil investeren. Maar je wil wel daar investeren waar het een beetje veilig is en waar je de beste winstkansen hebt. Dus zie je dat de investeerders nu naar Duitsland en Nederland trekken. De Europese Centrale Bank probeert door middel van een noodfonds van 750 miljard  uit alle macht de boel nog bij elkaar te houden.

Maar wat nou als over vijf jaar het geld op is en er valt niets meer te halen? Dan wijken de investeerders uit naar gebieden in de wereld, waar nog wel te verdienen valt. Brazilië, delen van Afrika, India en China. Nederland verdiend het meeste van zijn geld aan Europa. De vraag is dus of we in staat zijn ons accent te verhuizen van Europa naar nieuwe gebieden waar wat te halen valt. Tijd voor de heroprichting van de VOC en WIC.
Maar er is wel een troost. Er zijn nog steeds Egyptenaren, Grieken en Romeinen. En het barst ook nog van de Barbaren, dus over 1000 jaar zullen er ook nog wel Europeanen rondlopen.

2 gedachten over “Beschaving”

  1. ” En het barst ook nog van de Barbaren,…….”

    Tegenwoordig noemen wij ze gewoon racisten en xenofoben, sommige ervan nog erger – zijn fascisten.
    Inderdaad samen zijn ze steeds onder de Europeanen te vinden.

Reacties zijn gesloten.