Samsom: impact op huidige 11 zetels valt wel mee

Diederik Samsom vindt het allemaal wel meevallen, de impact die die twee leden die uit de fractie waren gezet zullen hebben, want hij merkte hoe hij daar niet over aangesproken werd op campagne in Alkmaar. Nee, maar de mensen die nu nog die 11 moeizame zetels van de PvdA bij elkaar schrapen in de peilingen moeten, net als Samsom, inmiddels ook wel helemaal losgezongen zijn van de realiteit.

Samsom denkt niet dat de PvdA de allochtone kiezer door de gebeurtenissen van afgelopen week kwijtraakt. “De allochtone kiezer bestaat al een hele tijd niet meer”, zegt hij. (NOS)

Nee oen, en 27 (zetelverlies) x ca. 60.000 (kiesdeler) = ca. 1,6 miljoen andere PvdA-kiezers bestaan ook niet meer, als we de peilingen moeten geloven.

Het gaat om onze koers en ik denk dat we die helder hebben gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om integratie.” (NOS)

Nou, daar heeft-ie een punt. Het is duidelijk dat de PvdA zéér schielijk een centrum-rechtse partij is geworden om toch maar lekker makkelijk mee te kunnen graaien in de politieke macht, in plaats van, ik zeg maar eens iets, de kiezer van je oorsponkelijke standpunten proberen te overtuigen (alhoewel we daarvoor inmiddels enkele decennia terug moeten gaan). Dat hebben die vroeger toch zo sociaalvoelende staatssecretaris Klijnsma van Dwangarbeid, staatssecretaris Van Rijn met zijn vader in het verpleegtehuis en minister Asscher van Etnische Registratie en Gelijkschakeling ons meer dan duidelijk gemaakt, wat die heldere koers van de PvdA tegenwoordig is.

De PvdA-leider vreest niet dat de kwestie een negatieve invloed heeft op de herindelingsverkiezingen van volgende week of op de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. “We hebben al een hoop tikken gehad en we zijn er niet instabieler op geworden, wel strijdbaarder.” (NOS)

De PvdA is inderdaad stabiel irrelevant geworden en ik denk ook dat er niet veel meer af zal gaan van het huidige clubje aan ernstige cognitieve dissonantie lijdende PvdA-stemmers, want die moeten zoals gezegd nu al volkomen blind zijn voor welk feit dan ook.

Vóór de verkiezingen van 2012 profileerde Samsom de PvdA zich tot verrassing van velen als een soort van SP-light, maar heeft die partij daarna binnen enkele maanden getransformeerd naar een VVD-light.  Dáárom sta je op twaalf zetels, Samsom, want het is een beetje te druk geworden op rechts, met de PVV, VVD, CDA, D66, CU, de SGP  en zelfs GroenLinks op diverse punten. En de SP durft ook al niet al te hard te roepen uit angst voor stemmenverlies onder de potentieel PVV-stemmende SP-kiezer. Niemand heeft je nodig met je strijdbaarheid, Samsom. Strijdbaarheid waarvoor, dat zou ik eerst wel eens willen weten. Strijdbaarheid voor de eigen PvdA-bestuurderscarrières, waarschijnlijk.