De koers van de PvdA – erg ingewikkeld is het allemaal niet

Beste lezer. Ik proef wat verwarring over hoe het nou verder moet met de PvdA. Ik vind dat zonde want dat gaat nergens over.

Laat ik beginnen met langs deze weg mijn goedkeuring uitspreken over Cohens besluit om de pijp aan Maarten te geven. Echt hoogste tijd. Cohen bleek niet geschikt te zijn voor zijn rol. Dat zagen wij, dat zag hij zelf, en dus is het toe te juichen dat hij er mee stopt.

Niet iedereen is geschikt voor alles. Dat zagen we bij Agnes Kant ook. Zeer kundig, betrokken, integer, etc. Maar niet geschikt. Dat is jammer maar dat kan nu eenmaal gebeuren.

Dan nu De Koers.

Kort gezegd over de koers: Cohen had gelijk.

“Beetje als de SP maar toch heel anders, bijvoorbeeld v.w.b. Europa”. Zoiets schijnt Cohen met zijn slechte marketingkwaliteiten gezegd te hebben.

Is ook niet goed om zoiets te zeggen.

Maar wat Cohen bedoelde, en waar hij de spijker mee op den kop raakte, is het volgende:

De PvdA moet een sterke, linkse, sociaal-democratische, pro-EU partij zijn.

Daar zit namelijk Een Gat.

Ga maar na:

Sterke linkse sociaal-democratische partij hebben we al. De SP. Alleen die koketteren met nationale sentimenten. Voor een groot deel overigens volstrekt terecht als je het mij vraagt, voor een ander deel weer volstrekt ridicuul.

Maar voor pro-Europese sociaal-democraten is de SP dus niet echt de optimale keuze.

D66 en GL vallen sowieso af. Die willen niet “links” genoemd worden (vreemd als je GroenLinks heet trouwens, maar dat terzijde) en zijn niet sociaal-democratisch maar “sociaal-liberaal”. Wat dat ook wezen moge. Allebei.

Hebben we nog een semi-linkse, pro-Europese, sociaal-liberale keuze nodig als kiezer? Nee, want we hebben al GL en D66.

Als PvdA geen linkse sociaal-democratische pro-EU partij wordt, op wie moet ik dan stemmen?

CDA?

16 gedachten over “De koers van de PvdA – erg ingewikkeld is het allemaal niet”

 1. Prima analyse!

  Er zit inderdaad een groot gat. De linkse beweging zal de aloude slogan van internationale solidariteit, te beginnen in Europa, serieus moeten oppakken.

 2. De PvdA zou zich beter richten op arbeiders (en ex/aanstaande). Dus niets niet sociaal/asociaal links/rechts enz.
  Daarbij, behalve de VVD en de PVV (alleen maar voor bepaalde groepen) is eigenlijk iedereen wel sociaal – dus geen issue.

 3. Goede analyse

  Maar de PVDA zijn sociaal democraten.
  Europa werkt met het neo-liberalisme als uitgangspunt.
  En dus komen soms de belangen tegenover elkaar te staan.
  En dan kiest de PVDA de Europa lijn.
  Hoe wil men dan koersvast worden ?

 4. 4

  Zo kun je het ook bekijken.
  Maar de nationale regeringen maken de dienst uit in Europa.

 5. Er is te veel geschiedenis in de PvdA , met niet alleen hun Bilderbergconnecties , maar ook jaren van keuze van Neo Liberaal gedoe , zonder eerlijk te zeggen dat ze eigenlijk Liberaal waren .. De vloek van Kok … behept zowel de PvdA als de FNV …. Maar een Pro ( maar dan wel ander ) Europa Linkse partij , dat kan ook voor mij een keuze zijn mits niet besmet met een PvdA afstamming …

 6. Wanneer de kandidaten voor de fractievoorzitterschap bekend zijn ga ik ook voor een paar euro lid worden. Ik kan mezelf niet recht in de ogen kijken wanneer ik alleen maar roep welke kant het op moet zonder stem uit te brengen. Want ik kan wel PVV’ers uitjennen dat hun partij maar 1 lid heeft, maar dan moet je toch minstens zelf wel lid zijn van een partij waar je zelf achterstaat? Daarom.

 7. Al Bayrak word als opvolgster genoemd , van de ontwerper van het inhumane asielbeleid naar de uitbouwster daarvan , wie wil van zo’n collaborateurs partij lid zijn ???

Reacties zijn gesloten.