Forel bakken in een pannetje

De zeeën worden leeggevist dus vis eten is immoreel. Toch wil ik een lans breken voor het eten van forel. Immers forel wordt gekweekt. Net als een koe of een kip dus. Ik durf te wedden dat zo’n forel nog een beter leven heeft dan zo’n koe of kip ook. Misschien zelfs wel beter dan de gemiddelde Nederlander, vanuit forel-perspectief. Wie ben ik om hierover te oordelen?

Als u net als ik geen tijd hebt om naar een markt te gaan, en geen geld hebt om naar een peperdure visspeciaalzaak te gaan, dan koopt u het beste uw kakelverse forel bij de Albert Heijn voor een zeer schappelijke prijs. Is het bij u anders dan verandert dat natuurlijk de hele zaak, daar ben ik me van bewust en dat hoeft u niet nader in de reactiepanelen te stipuleren.

Sommige mensen doen forel met visfond in een ovenschaal en dan in de oven. Kan smakelijk zijn. Anderen gebruiken in plaats van visfond witte wijn. Dat werkt eigenlijk alleen als je veel van witte wijnsmaak houdt en weinig van forelsmaak. Ik bak mijn forel liefst in een bakpannetje.

Forel bakken in een pannetje:
Geef om te beginnen de forel een stevige wasbeurt met koud water. Wrijf hem lekker schoon tot hij niet meer zo vis-achtig aanvoelt (eigenlijk wou ik slijmerig zeggen maar ik wil je pret niet bederven).

Leg hem te drogen, of dep hem droog.

Nu komt iets wat discutabel is. Veel mensen kruiden de forel van binnen en van buiten met zout en peper. En that’s it. Maar ik maak altijd een vulling van een gesneden ui welke ik van tevoren samen met veel knoflook, zout, kerrie en peper erbij fruit in een pannetje .

Zo’n forel is namelijk hol van binnen en daar kan je dus fijn iets instoppen, vandaar. Ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn qua wat je er in stopt maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Dit ui met knoflook prutje heb ik ooit zelf bedacht geloof ik en het werkt op zich prima. Je kan ook nog stukjes tomaat meebakken.

Anyway je stopt dit mengsel dus fijn in je forel. Vervolgens zet je zo’n grote bakpan met anti-aanbaklaag op een hoog vuur. Daar doe je een flinke scheut olijfolie bij en een enorm discussiestuk Croma. Er melden zich altijd mensen te vertellen hoe klote Croma is. Ik vind dat niet en ik gebruik dus Croma.

Je bakt je forel een minuutje of 1 à 2 flink heet. Dan draai je hem om. Als je hem bij zijn buik pakt valt de vulling er niet uit bij het omdraaien. Zo eenvoudig is dat.

Weer 1 à 2 minuten. Vervolgens nog een minuut of 8 op matig vuur, waarbij je hem nog een keer moet omdraaien. Totaal 10 á 12 minuten dus.

Heerlijk met frisse salade en krieltjes of zo.

Nog een paar aandachtspuntjes:
Tijdens het bakken dringt het tot je door dat de kop nog aan je forel zit. Zo wil je hem niet op je bord leggen! Belangrijk is dat je die kop er tot het allerlaatste moment aan laat zitten. Als je forel helemaal klaar is met bakken dan steek je die kop er zo af met een (houten, let op je pan) spatel. Ik heb ooit 1 keer de fout gemaakt om die kop te verwijderen toen de vis nog helemaal rauw was. Daar word je niet blij van, tenzij je kickt op lugubere ervaringen!

Het fileren van de forel is een eitje als je het weet. Het makkelijkste gaat dat met het vel eraf. Hij ligt op zijn zij en je kan over de lengte van de vis precies in het midden van zijn zij een soort snee maken en dan haal je de brokken graatvrije vis er zo af. Vervolgens kun je zo de volledige visgraat optillen en blijft de andere helft van je forel op je bord liggen.
Je moet dan wel even die overheerlijke vulling uit zijn ribbenkast schudden.

Bon appetit!

11 gedachten over “Forel bakken in een pannetje”

 1. Wat is er mis met die kop? Die kun je grotendeels opeten hoor. Ik vind het not done om een dier dood te maken en dan prima eetbare delen in de kliko te donderen. Doodmaken=opeten!

 2. Overigens heeft niet iedereen geweldige ervaring met AH forel:
  :mrgreen:
  ===quote==============================================================
  De tweede forel had nadat hij was ontdaan van zijn huid een zombieachtige uitstraling bij de staart.

  Dat wil zeggen: er zat bij de staart geen vast visvlees maar een zaten een soort draden op de plek wat ooit het vlees moet zijn geweest.

  De rest van de forel was onder de huid gevekt met bruine en rode vlekken. Niet alleen aan de oppervlakte maar overal.

 3. Het water loopt…
  Heerlijk zo’n keukenhoekje door de immer messcherpe jvdh ,-)
  Binnenkort open? Restaurant Crapule…

 4. Aiii, wederom de foute stelling dat viskweken goed is voor vis en milieu, dat is het namelijk niet. Ik moet wel toegeven dat forel kweken beter is dan het kweken van grotere zeevissen, maar het is nog steeds niet echt goed te noemen. Forel in de vijver wordt verkeerd gevoed (vanuit biologisch oogpunt), en daarnaast leven ze in de vijvers te dicht op elkaar.

  Bij de grotere zeevissen (bv: tonijn) is het erger in de zin dat andere kleinere vissoorten (bv: anchovis) gebruikt worden als voer. Het resultaat is ipv uitsterven van tonijn wegens overbevissing, het uitsterven van alle kleinere vissoorten door overbevissing.

 5. @6 hoho mijn stelling is niet dat het goed is voor vis en milieu maar dat het best wel eens beter zou kunnen zijn dan koeien en kippen.

 6. altijd de kop aan de forel laten. zonder ziet ie er ook onsmakelijk uit.

  serveren met een partje citroen op het dooie oogje.

 7. Van zo’n stukkie krijg ik honger. Forel is super. Binnenkant volstouwen met knoflook en takjes verse italiaanse kruiden, buitenkant schoonwassen en inwrijven met olijfolie en daarna in de grillpan. Kop en andere overgebleven delen na het eten zijn een feestmaal voor de kat.

  Omtrent de kop. Die laat je altijd zitten! In het koppie zit namelijk het wangetje. Die wip je er met een mes zo uit. Een van de lekkerste stukjes van het frelletje!

 8. Ik ga niet zitten knutselen aan de kop van welk dier dan ook. Noch wens ik worden aangestaard door dode ogen op mijn bord. Ik geloof graag dat dit soort dingen het lekkerst smaken hoor al ben ik regelmatig teleurgesteld bij dit soort gruwelbeloften.

 9. Pingback: Krapuuls meestgelezen/-bekeken stukken van 2017 | Krapuul

Reacties zijn gesloten.