Het gaat goed met islamitisch bankieren

Tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. (allochtonenweblog)

2008? Ik dacht dat 2009 rampzalig was maar 2008 blijkt dus nog rampzaliger geweest te zijn.

16 gedachten over “Het gaat goed met islamitisch bankieren”

 1. Op zich denk ik dat een bonus cultuur nog niet eens zo slecht is, mits de afgesproken doelstellingen een beetje normaal zijn.

 2. Voor ik Islamitisch bankier wil ik eerst graag weten wat de achtergrond van de bankiers is , met alles uit het zgn “Saudie” Arabië wil ik namelijk niets te maken hebben ..

 3. @ jvdheuvel:

  mee eens, maar in de praktijk zijn de doelstellingen voor werknemers te hoog en voor directieleden te laag 😆

  wat ik me ook afvraag, wat voor verdien model hanteren ze bij zo’n bank.
  ik weet dat rente heffen of uitbetalen haram zijn.

 4. @ Max:

  Nou ik bedoel dat je nu vaak ziet dat bonus doelstellingen heel korte termijn gericht zijn en op lange termijn juist funest zijn voor het bedrijf en soms zelfs voor de hele sector, zoals op dit moment bij de banken.

  Daar ben ik dan geen voorstander van, als het ware. 😀

 5. ik kan wel eens vragen wat Moslim vrienden van mij vinden van deze vorm van bankieren.

  ik weet alleen dat er een hard weggerend is bij Fortis.
  (heb daar trouwens wel een prachtig, rode, agenda aan overgehouden. die kreeg ik cadeau).

  ik had mij er eigenlijk noot in verdiept.

 6. #7. toevoeging

  dan bedoel ik zelfstandigen, Restaurant en Hotel eigenaren.

  ken ook Moslim vrienden die geen geld hebben. wel een creditcard en dan rood staan.

  gebruik op hun advies de HSBC bank. en ja, nooit gezeur en altijd geld (pinnen). maar hoorde van anderen dat er ook gedemonstreerd was tegen de buitenlandse banken in Istanbul. (een paar jaar geleden).
  maar mij er inderdaad nooit in verdiept.

 7. @ jvdheuvel:
  heb het hele bonus systeem nooit begrepen, je krijgt jaarlijks een bedrag toegestopt (meestal een percentage van je loon) voor werk waarvoor je eigenlijk al betaald wordt ❓
  geef mij dan maar loonsverhoging.

 8. #10. Max – ja, zo kan het ook. 😆 bedankt.

  lezen en dan toch nog wat info inwinnen. bij gebruikers? gewoon hoe men er hier over denkt 😆

 9. Max Schreef:

  @ jvdheuvel:
  heb het hele bonus systeem nooit begrepen, je krijgt jaarlijks een bedrag toegestopt (meestal een percentage van je loon) voor werk waarvoor je eigenlijk al betaald wordt
  geef mij dan maar loonsverhoging.

  Dat is wel zo maar een bonus is variabel en afhankelijk van behaalde resultaten. Dat heeft wel iets spannends en stimuleert om doelstellingen te halen. Ik kan er een beetje over oordelen want ik word ook gedeeltelijk met een bonus beloond. Soms bijna niks en dit jaar bijna een maand salaris. Maar de doelstellingen waren allemaal gehaald en daar heeft die bonus wel bij geholpen.

 10. @ jvdheuvel:
  oke, dat klinkt positief.
  mijn ervaringen waren anders, ondank behaalde resultaten, krijgje 1 tot 1,5% bonus over je jaarsalaris.
  dat is leuk als je in de directie zit, maar de rest van het bedrijf houdt net genoeg over (als de belasting is langs geweest) voor een weekendje centreparcs.

 11. Ja ik gaf zelf ook al aan dat er flauwekulbonussen bestaan. Maar ik weet dus niet of bonussen, op zich, wel of niet toegestaan zijn bij islamitisch bankieren. Zou niet weten waarom niet maar ben niet echt deskundig. Helemaal niet dus.

 12. Heb inmiddels begrepen dat deze banken hun geld verdienen door direct te investeren in bedrijven, waardoor zij in feite partners worden (Musharaka) of
  het bedrijf mede helpen besturen (mudaraba).
  de inkomsten bestaan dan uit een deel van de winst.

  de bedrijven kunnen dan op termijn de banken uitkopen.

Reacties zijn gesloten.