Net als je denkt dat Rutte niet dieper in Wilders’ aars kan

Krijg je dit. Voor de verandering, schrijft er een VVD’er eens een keer iets op wat klopt, namelijk het volgende:

“De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.” (NRC)

Nou, zo moeilijk is dat allemaal niet. Honderd procent De Waarheid. Geen speld tussen te krijgen. Je kan het ook niet ontkennen. Pardon, je kan het natuurlijk wel ontkennen. Geert Wilders bijvoorbeeld moest er lang over nadenken maar kwam toch met deze inhoudelijke reactie:

“Een ziekelijke vergelijking weer. Triest dat het nu ook van een VVD-senator komt. De man is duidelijk niet helemaal goed bij z’n hoofd”

Duidelijk het verweer van een man die inhoudelijk niets te verweren heeft. Wilders heeft hier helemaal niks op te reageren. Dit was het beste wat hij kon verzinnen.

Rutte heeft ook geen verweer. Hij zegt gewoon “wij zien de link niet“. Maar verder heeft hij er niets over te melden. Logisch.

Maar hij neemt er wél afstand van.

Hoe zat dat nou ook al weer met die boven de partijen staande premier van alle Nederlanders die niet op ieder futiliteitje hoeft te reageren? Zoals, ik noem maar wat, een “Polenmeldpunt”. Was een dingetje van de PVV, u weet wel. Half Europa heeft ons erom uitgekotst en de andere helft van Europa heeft ons uitgelachen. Maar Mark Rutte vond het niet nodig om er afstand van te nemen.

Was “detail”. Aldus giechelbek Rutte.

Nou en nu schrijft er iemand een piepklein boekje met drie zinnen over de PVV en Mark weet niet hoe hard hij naar de camera moet rennen om er luid en duidelijk afstand van te nemen. Zonder inhoudelijk uit te leggen wat er volgens hem niet goed aan is, aangezien dat godsonmogelijk is.

In bijgaand filmpje zie je overigens hoe Mark Rutte zich bijna verspreekt. Hij wou het woord “intellectueel” gebruiken maar zag er toch maar van af.

Ik heb hier nog een citaatje. Wanneer is dit citaat geschreven en gaat dit over Marks rabiaatbruine stinkbende of gaat het over de NSB? Maakt geen verschil. Geestig hè:

Maar heerschappij uitoefenen dat is: de baas zijn – en allen die zich verzetten buiten westen slaan. En van het leven genieten, dat is in auto’s rijen en brullen. Waarom dan dat ingewikkelde systeem van evenwichten en remmen, van verborgen beïnvloedingenen en culturele democratie die zo langzaam en moeizaam werkt en zoveel ongemakkelijke pose eist? Smak ze neer de rooien, die de rede willen doen heersen in plaats van de macht, en trap ze weg, de intellectuelen die menen dat ze een andere functie hebben dan vernuftige instrumenten en vermakelijkheden voor de machthebbers in elkaar te zetten. Ziehier, zoal niet het program, dan toch de kern van het fascisme.

Veel plezier ermee Mark!

20 gedachten over “Net als je denkt dat Rutte niet dieper in Wilders’ aars kan”

 1. Markje R. versprak zich wel een beetje veel meer. Heerlijke lichaamstaal heeft die gozâh toch ook.

  Als dat het resultaat is van zijn wel/ niet genoten mediatraining, dan kan zijn moeder maar beter het lesgeld terugvragen. Oh, en neem dan ook direct de zeven (7!) jaar van zijn studie geschiedenis (smerige langstudeerder!) mee. Blijkt ook al overduidelijk een farce te zijn. Tsk…tsk.
  Logisch dat NL achterloopt. Niets van de geschiedenis wíllen leren, is ervoor zorgen dat de geschiedenis zich blijft herhalen.

  Een MP van de VVD? Eens, maar nimmer weer!

  @JvdH;
  Volgens mij is dat laatste dagelijkse PVV fractieborrelpraat.

 2. Senator Sype Schaap van de VVD trekt een vergelijking met de PVV uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

  Eindelijk eens iemand die de waarheid spreekt. Zou lachebekkie hier blij om zijn?

  Denk het niet, maar lachebekkie blijft lachebekkie ook om dit voorval in zijn eigen partij blijftie lachen.

 3. Lieve help, even het filmpje bekeken: Geert scheer je kop kaal, doet Henk ook. Laat Ingrid maar met een geblondeerde pruik lopen.
  En bovenal: houd die tong eens in je bek als er camera’s in de buurt zijn, er komt al genoeg stank uit.

 4. Tja, ik vraag me nog steeds af of Hitler wel zo fout zou zijn geweest zoals die in sommige kringen wel eens wordt beoordeeld als hij de moslims had vervolgd i.p.v. de Joden. We zien allemaal welke ellende door de moslims/Islam is veroorzaakt en we mogen ook niet vergeten dat het zo’n tiep (nog erger een groot-moefti) was die in Palestina destijds het verzoek van Hitler afwees om de Joden in “zijn” land toe te laten.
  “Zijn land” tussen aanhalingstekens. Het land hoorde al 3300 jaar toe aan de Joden immers ze hadden het gekregen van God toen ze moesten vluchten uit Egypte nadat hun leider Mozes iemand had vermoord en je kunt zo’n volk toch niet eeuwenlang in de woestijn laten zwerven.
  Weer een bewijs overigens hoe gevaarlijk moslims zijn en waar ze toe in staat zijn.
  Het is te hopen dat tijdens de geheime besprekingen over de begroting, Wilders gedaan krijgt dat er een eind komt aan de massa-immigratie uit niet westerse landen, maar ook dat er een eindoplossing komt voor al die moslims die hier nog steeds wél proberen alle macht in handen te krijgen, wat de Joden vroeger echt niet van plan waren al dacht men dat in de 30er jaren wel.

 5. Het genoemde boek is bepaald niet piepklein: 286 bladzijden, waarvan er een stuk of vijftien aan de PVV gewijd zijn.
  Die schrijver kankert ook volop over links en is dan ook zo rechts als de pest.
  Alleen zo rechts als de pest is in de huidige Nederlandse verhoudingen gevaarlijk links blijkbaar.

 6. De Haatkuif bralde: `“Een ziekelijke vergelijking weer. Triest dat het nu ook van een VVD-senator komt. De man is duidelijk niet helemaal goed bij z’n hoofd”’

  Tekenend voor megalomane fascistenleiders: Een kritisch geluid afdoen als geestelijk gestoord.

  Opposanten van totalitaire regimes plachten dan ook steevast in kampen te worden `verpleegd’ als zijnde psychiatrisch patient.

  Eerst de moslims, dan de werklozen, dan de andere buitenlanders, tenslotte de andersdenkenden.
  Wauw wat een partij voor `meningsuiting’ zeg, die PVV.

  O, wat hoop toch dat er iemand opstaat van PvdA of SP die deze weerzinwekkende fluimenkuif elke hoek van de Kamer laat zien, met z’n collaborateur Rutte erbij.

 7. @6 nou ja, er is een verschil tussen rechts en fout rechts hè. Je kunt wel een andere sociaal-economische inrichting van de maatschappij voorstaan dan links, maar daarom hoef je nog geen rabiaat-xenofobe gevoelens erop na te houden.

 8. @8
  Dat beweer ik ook niet, je raakt langzamerhand het idee kwijt dat er ook nog fatsoenlijke rechtse mensen zijn, zoals het Meisje van de Slijterij bijvoorbeeld.
  (En dan zijn er de als links poserende xenofoben als Paul Scheffer en Carel Brendel, maar goed dat is een ander onderwerp).

 9. #9
  Ik ben het met je eens, zij het met een kleine nuancering.
  Van beide heren is duidelijk dat ze met een zekere hoeveelheid (n)onkunde en vooroordelen schrijven/spreken. Ik ben er vrij zeker van dat ik rond de 80-er en mogelijk 90-er jaren geen enkel probleem zou hebben gehad met hun opvattingen. Ik weet niet of ze nog steeds achter hun denkbeelden staan.
  Ik weet wel dat ik mede door hen, juist meer te weten gekomen ben en daardoor ook met zekerheid kan zeggen dat ze hartstikke fout zaten/zitten, net als ik dus destijds.
  Voor mij en mogelijk jij ook is het in zekere zin makkelijk om te beoordelen wat de heren en ikzelf fout deden omdat tenminste ik de laatste tientallen jaren veel vaker in contact ben met mensen uit die bevolkingsgroep. Deels door (allochtone) familie en deels door wat je als redacteur en buurtbestuurder ziet en hoort.
  Ik wist al heel lang dat het met de Islam reuze meevalt, terwijl ik aanvankelijk ook dacht dat de aanhangers een stelletje haatzaaiende etterbakken waren, maar pas nadat ik Hans Jansen hoorde orakelen dat de moslims al minstens 1200 jaar lang een verkeerde vertaling van de Koran hanteren, ben ik het boek eens gaan lezen (fragmentarisch uiteraard) en dan moet ik toegeven dat het voor mij lastiger is om de Koran/moslims op de hak te nemen dan de Bijbel van de Joden en Christenen.

 10. De perfidie regeert: Polensegregatiepunt mag wel, kritiek op Wilders mag niet.

  Dit is geen hypocrisie meer, het is wel perfidie, maar de ultra-rechtse constructie moet ten koste van alles gered worden.

  Er zij geen regels meer behalve – alles in naam van de macht. 😈

 11. De herstelbetalingen na de eerste wereldoorlog opgelegd aan Deutschland hebben bijgedragen aan de ontevredenheid van duitsers zeker toen de crisis zich verdiepte. Deze herstelbetalingen zijn te vergelijken met de bijdragen die de leden van de EU nu moeten betalen aan Griekenland. Wilders wil die bijdragen niet betalen en geeft de Grieken door hun vermeende potverteren de schuld. Dat deed Hitler in Deutschland met de Joden en andere groepen zoals zigeuners, minder validen e.d. begin 30 in principe ook. Het heeft toen geresulteerd in het KZ Dachau. Voor allen die op de PVV stemmen. Ga daar maar eens kijken. In Deutschland is dat verplicht. Daar wordt niet begrepen dat die “aardige” Nederlanders zo massaal op de PVV stemmen. Populisme zal leiden tot schieten in knieeen en uiteindelijk tot Dachau 2.
  Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de PVV de grootste partij wordt. Deutschland staat klaar de echte aardige Nederlanders op te vangen. Ich habe es gewusst.

 12. Een tikje ‘polariserend’, maar daar kijkt niemand meer van op, zelfs niet in de senaat. Uiteraard mag meneer Schaap zeggen wat hij wil en meneer Wilders mag dat ook.
  Voor de verstokte jaren ’30 -fans: Gaat u gerust allemaal slapen.

 13. #12
  Er is ( gelukkig maar) een verschil. Hitler zag kans om binnen 7 jaar van Duitsland weer een welvarende staat te maken.
  Laten we in ieder geval blij zijn dat Wilders cs zulke onbenullen zijn.

 14. #14. Hoi Henk, was Duitsland onder Hitler wel zo welvarend? Ik wil die cijfers wel eens zien… werkloosheid oplossen door de Joden niet meer mee te rekenen, en iedereen inzetten in de oorlogsindustrie. Aanleg van Autobahnen… Roosevelt´s New Deal politiek kwam er ook op neer dat werklozen bossen aan moesten leggen in Tennessee, Tennesse Valley Authority, en dat soort projecten… In hoeverrre heeft het aanleggen van Autobahnen en het maken van Stahlhelmen werkelijk bijgedragen aan de wederopbouw van Duitsland? Iets wat Duitsland ZONDER Hitler niet voor elkaar zou hebben gekregen? Ik geloof niet dat Hitler voor de welvaart van Duitsland heeft gezorgd, de Fransen trokken er in ´23 al kolen vandaan, voor de vergoedingen van WOI. Ook zonder Hitler zou de Ruhrpott een regio zijn geweest die overeind zou zijn gekrabbeld na de WOI, daar zouden ze Hitler niet voor nodig hebben gehad. Dat het wel zo gelopen is, is een andere zaak. Hitler heeft die wederopbouw hoogstens wat versneld.

 15. De welvaart in Duitsland brak pas aan ná WOII, dankzij de marshall hulp… De BRD, in mijn opzicht nog altijd een terecht Amerikaanse uitvinding, bracht meer welvaart dan Hitler met zijn 1000-jarige rijk ooit zou hbben gebracht… Real, Kaufland en Schultenbrau, de consumptierotzooi, is een uitvloeisel van de BRD niet van Hitler… Uit wat ik over ´der Fuhrer´ gelezen heb denk ik trouwens niet dat hij veel met Schultenbrau op zou hebben gehad..

 16. ” Net als je denkt dat Rutte niet dieper in Wilders’ aars kan”

  Een hele prestatie als je weet dat-ie het zonder snorkel doet. 🙂

 17. @Harry

  Nee, je vergist je een beetje. Als je naar mijn profiel kijkt (zie http://is.gd/7HLqG6 ) zie je dat mijn verleden veel te maken heeft gehad met de 30-er jaren.
  Een citaat eruit:

  M’n opa werkte destijds voornamelijk in Duitsland. Hij was chauffeur voor een Zweeds bedrijf (http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Laval ) dat o.a. melkmachines produceerde. Hij installeerde die dingen bij de boeren en had uiteraard daardoor veel contact met hen.
  Hij zag dat het in Duitsland onder Hitler stukken beter ging dan in Nederland.
  Hij heeft zich toen aangesloten bij de NSB. Maar na een paar maand had hij door dat het helemaal fout was. Eén van de reden was m’n Joodse moeder. Dat zou dus een slecht wicht zijn. Hij wist wel beter en heeft z’n lidmaatschap dus opgezegd.
  Toen de oorlog uitbrak werd hij opgepakt en wegens z’n “verraad” in een concentratiekamp gezet waar hij als dwangarbeider te werk werd gesteld. Mijn oma, vader oom en tante, mochten “gewoon” werk doen.
  Tijdens de bevrijding kwam z’n lidmaatschap van de NSB weer boven tafel. Hij mocht nog 2 jaar langer in dat concentratiekamp blijven zitten, maar over dat kamp hadden de geallieerden de leiding. Toen hij in ’47 vrijkwam woog hij 47 kilo. Hij was 1.83m lang.
  Op de lagere school hoorde ik de eerste 5 jaar tot de beste van de klas.Bijna allemaal 8en, een enkel keer een 7tje en standaard op “schrijven” een 6. Eén vriendje van me deed het beter. Die had op schrijven altijd een 8. Die mocht dan ook veel vaker met gekleurde inkt schrijven. (Hij heette overigens “Geert”. Ben benieuwd of hij z’n naam heeft veranderd.) In de 6de klas zagen m’n rapportcijfers er ineens heel anders uit. Een 6+ was het hoogste cijfer op de 8 voor gymnastiek na.
  Bij de schooltest (nu Cito-toets) werden m’n ouders geadviseerd om me na de HBS te sturen. Niks ervan besloot de hoofdonderwijzer. Hij lachte me openlijk inde klas uit en de halve klas lachte met ‘m mee. Ik kon m’n lager onderwijs beter voortzetten op het V.G.L.O.

  Het gaat er niet zozeer om of Hitler het heeft klaargespeeld, maar dát het in Duitsland veel beter ging dan in Nederland.
  En het is heel begrijpelijk dat die prestatie toegedicht wordt aan de leider die op dat moment aan de touwtjes trok.
  Duitsland was wel degelijk stukken welvarender dan de rest van Europa en hoe dat tot stand is gekomen maakte destijds niet veel uit. Mensen willen nu eenmaal dat geloven. Dat is eigen aan de menselijke natuur.
  Dat “geloof” verschilt in niets van een echt geloof. Alles wat goed gaat in de wereld komt door God. Bij alles wat fout gaat is het het werk van de Duivel, de Joden, de moslims, communisten, links, rechts of nog andere mensen.

  Daarom is het in zekere zin maar goed dat Wilders inderdaad een oetlul is, wat wel degelijk ook wel gezien wordt door de eigen aanhang. Waar we ons echter zorgen om moeten maken is dat dit kabinet op een bepaalde manier succesvol zal zijn. (Hoe je dat “succes” moet bezien is een andere zaak)
  Je kunt er vrij zeker van zijn dat net als destijds in Duitsland Wilders dat succes zal claimen.
  Hij kan dolenthousiast vertellen dat vooral door hem de criminaliteit is gedaald, aan de massa-immigratie een eind is gekomen, de islamisering op z’n retour is (maar we moeten nog steeds waakzaam zijn) een eind is gekomen aan de linkse zakkenvullerij en…. en …. en… Te veel om op te noemen wat we allemaal hebben te danken aan hem. En dat we gewoon dus vooral verder moeten gaan op de ingeslagen weg met mensen vals beschuldigen, liegen bedriegen en discrimineren.

  Je zult wel degelijk heel vaak de onzin tegenkomen die ik hier heb geschreven (http://is.gd/OK7QWV )

  Onbegrijpelijk dat de voorzitter niet direct heeft ingegrepen.
  We zien ene heer Monarch, prominent lid van de PvdA tot 3 maal toe ontkennen dat Staal lid is van de PvdA en uiteindelijk als hij z’n leugens niet kan volhouden de heer Lucassen beschuldigt van “brievenbusplasser” terwijl Lucassen dat nooit heeft gedaan.

  Het is verdomd lastig om hier iets tegen in te brengen, want inderdaad blijft Monarch ontkennen en begint uiteindelijk ook nog eens mensen vals te beschuldigen.
  Dat laatste is óók waar. Lucassen heeft alleen maar gedreigd met brievenbusplasserij maar heeft het niet daadwerkelijk gedaan.

 18. #18. Henk, dat is dan niet mis geweest wat jou grootvader heeft meegemaakt. Helaas waren de ervaringen na de oorlog niet erg veel beter dus.
  Het ging in Duitsland economisch inderdaad beter dan in andere landen in Europa, of dat terecht aan Hitler toegeschreven moet worden of dat dit gewoon op de economische potenties van de Dutise samenleving terug te voeren, die discussie kan uren gevoerd worden, feit is dat dit in de praktijk inderdaad vaak aan Hitler toegeschreven wordt. Of dat terecht is weet ik niet, zou het Duitsland onder een SPD regering in de jaren dertig zoveel; slechter zijn gegaan? Het is gissen, we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Maar het gegeven dat de BRD onder een democratsiche regering (ik geef toe, veel oudnazi’s kwamen weer op hoge maatschappelijke positities terecht, maar de BRD had een democratische facade) een ‘Wirtschaftswunder” meemaakte, zonder dat er daarvoor een Hitler aan te pas kwam, doet mij neigen om te zeggen dat de invloed van Hitler op de economische ontwikkeling van Duitsland niet overschat mag worden. Ook zonder Hitler werd BRD/Duitsland de belangrijkste economie van Europa.
  Ik maak mij eerlijk gezegd meer zorgen om de economische schade die dit kabinet met behulp van Wilders aanricht, dan de zogenaamde successen die door hem geclaimd zouden worden. Die economische schade wordt Wilders veel te weinig aangerekend, vind ik. Hij zal inderdaad kunnen zeggen dat hij de massa immigratie terug heeft gebracht, maar ik denk dat dat argument juist tegen hem gebruikt gaat worden over enkele jaren, als er door de vergrijzing mensen van buiten aangetrokken moeten worden om de economie hier nog een beetje op peil te houden. Laat Wilders en zijn achterban maar eens flink op hun bek gaan met hun geschreeuw, ik zie Wilders eerlijk gezegd geen ‘Wirtschaftswunder’ voor elkaar krijgen, daarvoor ondermijnt die ex-VVD’er veel te veel de koopkracht van de mensen.

 19. #19 Inderdaad had waarschijnlijk elk beetje redelijke partij/leider waarschijnlijk hetzelfde kunnen presteren, al moet je wel bedenken dat de aanleg van wegen dan misschien minder prioriteit had gehad en was mogelijk de werkloosheid dan minder drastisch naar beneden gegaan.
  Maar dat überhaupt Duitsland zowel voor als na de oorlog er weer bovenop zou komen daar kun je wel zeker van zijn. (Terzijde: mijn tante is vlak na de oorlog getrouwd met iemand die medewerker was van Willie Brandt en met hem in het verzet had gezeten. Ik hoorde dat pas op z’n begrafenis, waar maar liefst 2000 mensen waren. )
  Wat Wilders betreft gaat het er uiteraard om dat hij prestaties gaat claimen van zaken waar hij helemaal niks aan heeft gedaan omdat ze domweg niet bestaan. Immers er bestaat geen massa-immigratie (meer) en van Islamisering is al helemaal geen sprake. Al jarenlang is de criminaliteit dalend. Nederland behoort bovendien al heel lang tot de zwaarst straffende landen. Maar je kunt er zeker van zijn dat Wilders volgelingen blijven volhouden dat het de prestatie van hun Grote Leider is geweest.
  Daarom kun je er ook vrij zeker van zijn dat we van die vent nog lang niet af zijn al zal de aanhang uiteindelijk wel fors dalen. Maar een zeteltje of 6 zal hij zeker nog jarenlang hebben. Hij zal ook jarenlang roepen dat de pluche klevers in Den Haag steeds weigeren hem te gehoorzamen en hem voortdurend belasteren.
  En ja, hoe dan ook zal dit kabinet ons nog heel wat gaan kosten. Maar of het op dit moment handig is als het valt, valt te betwijfelen,. Vooral Wilders zou daar wel eens garen bij kunnen spinnen.
  Plasterk heeft voorgesteld om het hoogste belastingtarief weer terug te brengen van 52% naar 60%. Reken maar dat dat er heel wat gegild zal worden, waarbij de schreeuwers voor het grootste deel nooit op dat hoge belastingtarief zullen komen. Het zijn dezelfde schreeuwers die constant beweren (met VVD én Wilders voorop) dat de PvdA voortdurend de belasting verhoogd en de staatsschuld steeds verder op laat lopen, terwijl dat aantoonbaar juist niet waar is. Het hoogste belastingtarief is door Kok van 71 naar 60% gebracht en door Wouter Bos naar de huidige 52%. In de paar jaar dat Bos op Financiën is juist de staatsschuld amper gestegen, terwijl ervoor en erna met 10-tallen miljarden omhoog is gegaan.

Reacties zijn gesloten.