De PVV en de Joden (en de grefo’s)

Voor veel mensen is het wel duidelijk of ze voor of tegen de PVV zijn, maar voor Joden speelt er iets “moeilijks”. De PVV is “pro-Israël”, en de PVV is “anti-islamisering”. Dit moet Joden toch aanspreken. Waarom is het dan toch moeilijk?

Weblog “Dingen van de Dag” bespreekt “politieke en maatschappelijke ontwikkelingen” en vandaag juist bovengenoemd dilemma, wat volgens mij dus helemaal geen dilemma is (ik was er gisteravond in 2 zinnen al over uitgesproken) maar wie ben ik? 🙂

Het motief om op de PVV te stemmen is de wens de ‘islamisering’ van Nederland tegen te gaan. Die ‘islamisering’ wordt niet door feiten gestaafd. Juist Joden zouden zich moeten realiseren dat de argumenten die nu worden gebruikt om te ‘bewijzen’ dat Nederland bezig is te islamiseren, in verleden en heden ook werden en worden gebruikt om te suggereren dat er sprake is van een ‘joods complot’. Net zoals Wilders de loyaliteit van moslims aan Nederland in twijfel trekt, zo is en wordt twijfel gezaaid aan de loyaliteit van Joden aan het land waarin ze wonen. (Lees vooral de rest bij Dingenvandedag)

Ik heb zelf het onderdeeltje “(en de grefo’s)” aan de titel toegevoegd. Waarom? Grefo’s hebben een vergelijkbaar “dilemma” als de Joden, waar het Wilders en de PVV betreft. Immers, Wilders en de PVV zijn tegen de islam. Grefo’s zijn tegen “valse geloven” of hoe ze dat noemen, dus je zou denken; natuurlijke bondgenoten, “win-win” situatie, maar is dat wel zo?

Gevoelsmatig willen grefo’s het liefst geen aanhangers van valse geloven in hun nabijheid, met andere woorden; het liefst weren ze gewoon moslims, net als Wilders. Maar zo werkt dat niet in een modern Europees land. Daar moeten ze kennelijk nog achter komen.

Is het bijvoorbeeld wel eens bij de SGP-aanhang opgekomen dat de recente ontwikkeling dat ze nu in hun godsdienstvrijheid beperkt worden, misschien een klein beetje te maken heeft met juist diezelfde angst voor “islamisering” die ze zelf al hadden?

52 gedachten over “De PVV en de Joden (en de grefo’s)”

 1. ik geloof dat een gemiddeld pvv aanhanger niet het verschil ziet tussen een jood, marokkaan, turk, spanjaard, italiaan.
  dus het kan zo maar zijn dat joden gebashed worden omdat ze er als een moslim uitzien.

 2. Nou volgens mij hebben de Joden meer klachten over bijvoorbeeld Marokkanen dan over PVV-aanhang.

 3. @ jvdheuvel:
  klopt ook en ik heb inderdaad een aparte kijk op zaken, maar heb ook al vele verhalen gehoord van mensen die bij sollicitatie wordt gevraagd of zij wel echt henk-jan (half moluks), sigurt (eng-surinaams) of javier (spaans) heten en uit welke land ze nou precies komen.
  bij het uitgaan worden ze vaak geweigerd want het ziet eruit als een marokkaan/turk dus zal het ook wel zo wezen.

  wat dacht je van sikhs uit india (tulband en baard) die voor een fundi aan worden gezien.

 4. Dat klopt, maar dit berichtje gaat specifiek over de aparte verhouding tussen moslims en Joden. Die hebben toch iets “aparts” samen, of niet soms?

 5. De laatste tijd is gebleken, dat de PVV alleen Joden aantrekt van het type Markuszower (aggressief-Likud) of van het CIDI (de Israël-lobby in Nederland, betaald door Israël). Een gewone joodse meneer of mevrouw ben ik eigenlijk nog nooit bij de PVV tegengekomen.
  Nederlandse- (en hetzelfde geldt voor Duitse-, Franse-, Engelse- en steeds meer voor Amerikaanse-) Joden zien in grote meerderheid echt wel het gevaar van Wilders en Hirsi-Ali.
  Mensen als groep demoniseren vanwege hun (veronderstelde) gemeenschappelijke, ‘vreemde’, cultuur – daar hebben Joden in de diaspora al twintig eeuwen ervaring mee.
  Het is alleen jammer, dat tot nu toe weinig joodse organisaties en publikaties dit hebben willen (durven) uitspreken. Net zoals de ‘helden’ van de Linkse Schuilkerk trouwens. Die wachten vaak als door koplampen verschrikte konijnen af, tot het misschien overwaait.
  Sinds 2002 (Fortuyn) ongeveer.
  Maar Krapuul toont aan, dat dat nu aan het veranderen is!

 6. die hebben inderdaad iets aparts samen, maar snap niet echt wat je bedoeld?
  – ze delen de zelfde stamvader (joden en arabieren) abraham (volgens de torah/koran)
  – ze geloven beide in een god (elohim/allah) en een helelading profeten
  – ze staan elkaar naar het leven, hoewel dit voor de stichting van de staat israel anders was.
  – ze lijken vaak op elkaar (degene met semitische bloed)
  – in het geval van marokkanen en joden tast ik al helemaal in het duister, daar er voor de oorlog (ww2) 250.000 joden al eeuwen vreemdzaam met de berber bevolking samenleefden in marokko.
  koning mohammed de vijfde heeft ze nog weten te redden van de vichyregime tijdens de oorlog.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_V_van_Marokko

  wat dacht je er van dat de 2e man in marokko een jood is ene André Azoulay,
  http://en.wikipedia.org/wiki/André_Azoulay.

  of dat er 1 miljoen joden met een dubbel paspoort (israel-maroc) rondlopen.
  http://www.authorstream.com/Presentation/hv2108-109498-multipele-identiteit-marokko-marokkaanse-joden-education-ppt-powerpoint/
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Joden_in_Marokko

  kortom marokkanen en joden zijn veel meer verbonden dan ze zelf weten, het zou me ook niets verbazen als hoop van die antisemitsche uitkraaiende tuig zelf joods bloed bezit.

 7. @ Max:
  Ik bedoelde eigenlijk voornamelijk “ze staan elkaar naar het leven”. Maar de rest is ook een prima aanvulling op dit stukje.

 8. Om eerlijk te zeggen zie ik hier pas de echte racisten voor de dag komen. Schijnbaar weten hier mensen exact te splitsen op huidskleur of uiterlijk. 👿

 9. Op zich, hebben moslims en joden in Europa minder problemen met elkaar, dan, laten we zeggen, de SGP heeft met beide soorten van mede-gelovigen.

  Een van de grootste massale ethnic cleanings in Europa, vond tegen 1492 in Spanje en Portugal plaats. Moslims en Joden eruit, radikaal en allemaal.
  Verdreven Moren en Joden leefden sindsdien eeuwenlang samen in Marokko en Westelijk Algerije. Beïnvloedden elkaar in hoge mate.
  Een ander deel van de door Christelijken verdreven Joden vond asiel bij de Osmaanse Sultan. Thessaloniki (Salonica) en de streek rond de Donaumonding herbergden eeuwenlang een grote Sefardische bevolkingsgroep die Spaans bleef spreken.
  Moslims, Noordafrikaans of Turks (of Bosnisch: Serajevo!), konden het redelijk vinden met hun Sefardisch-Joodse inwijkelingen.
  En omgekeerd ook.
  Een grootvader van de huidige Franse president Sarkozy was rabbijn in Salonica. Toen de Grieken na de Eerste wereldoorlog Thessaloniki begonnen te “vergrieksen”, en de 45% Joodse bevolking te marginaliseren, vond deze man toevlucht in Istanbul. Daar had hij meer godsdienstvrijheid dan bij de Christenen.
  Orthodoxe Joden en orthodoxe moslims hebben veel gemeen. Vrouwen die hun hoofdhaar verbergen (hoofddoeken bij de één, pruiken bij de ander).
  Als ik me mag veroorloven, iets godsdienstsociologisch op te merken: Het zijn beide van oorsprong stam-religies van herdersvolken. Het bijzondere aan beiden is de evolutie naar een mono- in plaats van een poli-theïstische praktijk.
  Regels en wetten, mythen en sagen, morele- en gedrags-voorschriften, vertonen een grote overeenkomst. Mohammed heeft heel veel overgenomen uit het Oude Testament en maakt daar ook bepaald geen geheim van.
  Het Christendom echter, zoals door Paulus vormgegeven, is verregaand aangepast aan het multiculturele Romeinse Keizerrijk van zijn tijd. Geen stammentrots. Universaliteit, verzinnebeeld in het Lijden van Christus.
  Als het niet zo was, dat het op het ogenblik voor de Israëlische regering (in zijn huidige samenstelling), goed uitkomt, om aan te sluiten bij de wijd verbreide Moslim-angst in Atlantica, zou het duidelijker zijn, dat voor rassenhetze van de westerse joden geen ondersteuning te verwachten valt.

 10. @ Huib:
  ik snap het ook niet helemaal, ben redelijk op hoogte wat betreft de islam, jodendom en christendom, over de verschillen en geschillen kan ik meepraten.

  De christenen gaven de joden de schuld van de dood van christus aan het kruis en met de moslims hebben ze het niet zo sinds die de bijzantijnen decimeerden, met een kruistocht als gevolg om het heiligland te bevrijden (onderweg natuurlijk de joodsegemeenschappen in europa geterroriseerd).

  Maar wat ik niet snap is waar het precies fout is gegaan tussen moslims en joden?

 11. Terwijl ik mijn mooie #12 zat te tikken, zijn jullie al gaan reageren op mijn #6. Dat kan. Dat moet. dat is Internet, nietwaar? 😎
  @7 (jvdh) De “Linkse Kerk” (LK) was een vileine (maar helaas niet onware) uitvinding van Pim Fortuyn. Humor- en inspiratie-loze pseudo-ambtenaren, uitsluitend gedreven door management-boeken, vertegenwoordigden in meerderheid het Socialisme in Nederland.
  Na de moord op PF veranderde de LK in een LSK, een linkse SCHUIL-kerk (2002). De ontredderde carrièremakers gingen toen schuilen. Wachten tot het onweer was weggetrokken. En vooral niets zeggen. Je weet wel, die mensen die nog steeds roepen, dat je geen aandacht aan Wilders moet besteden, omdat hij daarvan anders zou kunnen profiteren.
  De Struisvogel als politiek principe.
  Dat zijn de LSK-ers. “Geen Golfjes Maken!”, zoals de man riep, toen hem door Petrus de hemeltoegang was geweigerd en hij ontdekte, dat de hel niet vol vuur was, maar vol stront, die hem bijna tot aan de lippen kwam.
  Pigé? :mrgreen:

 12. @8, Max: Ja, dat bedoelde ik nou. Ik heb ook goed in Marrakesh en omstreken rondgekeken. Ashkenazim en Sephardim zijn cultureel ongeveer even verschillend als Sunnis en Shiiten. De Joodse invloed is niet weg te denken uit (centraal) Marokko.

 13. Die Linkse Schuilkerk is goed. Die houden we erin. :mrgreen:

  Maar ik moet weer maffen tot later.

 14. @10, Marij: Ik begrijp u niet. Ik heb het over de culturele overeenkomsten tussen het Oude Testament en de Koran. Over de gelijksoortige praktijk van de wereld van de Torah en die van het Mekka en Medina van duizend jaar later.
  Ik houd er niet van, om mensen te definiëren aan de hand van hun godsdienst, hun afkomst, enz.
  De strekking van mijn commentaren is nu juist, om aan te tonen, dat de mensen niet worden bepaald door hun stam of de godsdienst van hun ouders, maar dat ze zich ontwikkelen, aanpassen, geïnspireerd worden, door nieuwe uitdagingen die ze op hun weg tegenkomen.
  Dat geldt voor de Christenen, die zich aan het multiculturele Romeinse Rijk uit de tijd van Paulus aanpasten. Dat geldt voor de Joden, die hun diaspora leefbaar maakten door de Torah te interpreteren in de Talmud. Dat geldt, naar mijn overtuiging, ook voor de moslims van nu, die zich een weg zoeken tussen moderniteit en oude waarden.
  Krapuul beweert niet dat het de wijsheid in pacht heeft over godsdiensten en erfelijke aanleg. Dat laten we aan de -vele- nieuwe Koran-deskundigen over. Krapuul klaagt de discriminatie en de haat aan. Dat zijn verschijnselen van ONZE cultuur.
  Wat ik aan het doen ben, is de zogenaamd “onoverbrugbare” culturele verschillen te relativeren.
  Dat is het tegendeel van racisme, als ik zo vrij mag zijn.

 15. @ Huib:
  inderdaad, daarom is het zo vaag, heb ook het idee dat het niet wrikt tussen de asheknazim (europese joden) en moslims.
  de asheknazim hebben veel minder overeenkomsten met de volkeren van afrika en het middenoosten en zijn de bedenkers van het zionisme (als gevolg van de pogroms in o.a. rusland)
  maar waarom moslims niet met joden door een deur kunnen ❓

  ik heb me er wel eens in verdiept en dan kom je natuurlijk de meest onzinnig en vage verhalentegen.
  de meest zijn beken maar deze 2, oordeel zelf maar:
  – de duitsers hebben het anti-semitisme naar de arabieren gebracht door een gevluchte nazi.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Alois_Brunner
  – de joden bestaan niet en de claim op israel berust op gebakken lucht
  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article2976841.ece/DNA_wijzigt_joodse_geschiedenis_.html
  de Arthur Koestler in het verhaal is naar verluidt vakkundig uit de weg geholpen door de mossad.
  http://www.christusrex.org/www2/koestler/

 16. jvdheuvel Schreef:

  @ Huib:
  En waarom hebben ze nu zo’n hekel aan elkaar dan volgens jou? Puur vanwege Israël?

  Ja, alleen vanwege de Israëlische politiek, die denkt te kunnen profiteren van de islamofobie in Amerika en Europa. Een andere Israëlische politiek, namelijk integratie in de regio van het Midden-Oosten, is heel goed denkbaar en ook verschillende malen toegepast (vrede met Egypte, met Jordanië, de Oslo-akkoorden).
  Wilders zal gek op z’n neus staan te kijken, als Netanyahu c.s. (onder Amerikaanse druk), de Moslims en de Islam de hand weer zullen reiken. Ehud Barak meldde bij voorbeeld gisteren, dat Israël nu binnenkort weer die kant op moet gaan.

 17. @19 Max zei:

  – de duitsers hebben het anti-semitisme naar de arabieren gebracht door een gevluchte nazi.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Alois_Brunner
  – de joden bestaan niet en de claim op israel berust op gebakken lucht
  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article2976841.ece/DNA_wijzigt_joodse_geschiedenis_.html
  de Arthur Koestler in het verhaal is naar verluidt vakkundig uit de weg geholpen door de mossad.
  http://www.christusrex.org/www2/koestler/

  Ik vind die verhalen ook allemaal niet relevant.
  1. De Mufti van Jeruzalem had in 1938 echt de Nazis niet nodig, om zich tegen het opkomende Zionisme te keren. Als ik goed ben ingelicht, is Eichmann zelf in die tijd naar Palestina geweest. Hitler had eigenlijk weinig tegen het streven naar een Joodse Staat, als het maar ver van Duitsland weg was. Madagascar was een optie.
  Zoals de Amerikaanse rechtsextremisten Wilders goed kunnen gebruiken op dit moment, niet omdat ze met hem tegen de Islam zijn, maar omdat hij kan helpen om de Nederlandse en Europese politiek meer pro-Israël te maken, zo dachten de Nazis de Mufti goed te kunnen gebruiken, niet omdat ze tegen de emigratie van Joden naar een eigen Staat waren, maar vanwege diens anti-judaïsme.
  Dergelijke artikelen/boeken hebben tot doel, om het verzet van de Arabische wereld tegen Israël gelijk te stellen met het Nationaal-Socialisme. Daarmee komen we geen stap verder. Arabische- en moslim-staten moeten geen gebruik maken van antisemitische mythes. Israël moet aanvaarden, dat het een kleine staat is in het Midden-Oosten.
  2. Het DNA-boek toont alleen maar aan, dat ook joden zich in de loop van de geschiedenis vermengd hebben met vele andere volken. OOK Joden. Want ga maar na, wie er allemaal in het DNA van het Nederlandse volk voorkomen. Toch bestaat er een NL identiteit. Zo is het ook met de Joden en Israël. Als je naar het Joodse DNA uit de eerste eeuw na Christus gaat kijken dan zul je ontdekken dat die vreselijke Palestijnen vaak meer Joods DNA hebben, dan degenen die als Joden in Israël worden binnengehaald.
  Dat komt, omdat, anders dan de geschiedenis verhaalt, heel veel Joden in Palestina zijn achtergebleven na de verwoesting van de Tempel in het jaar 69 door de Romeinen. Velen hebben zich in de derde en vierde eeuw tot het (Byzantijnse) Christendom bekeerd. In de zevende eeuw werd een meerderheid moslim.
  Een natie heeft weinig met DNA te maken. Het is een langlopende overeenkomst tussen mensen die hun lot met elkaar verbinden. Zo wilde het de Amerikaanse Grondwet en die van de Franse Revolutie. Echte producten van de Verlichting.
  3. Die van Arthur Koestler kan ik even niet volgen. Het is laat. Morgen verder. Welterusten!

 18. Ik ben zelf Joods, maar heb niets met Islam, Marokkanen, Turken of buitenlanders in het algemeen. Ze mogen er van mij allemaal zijn, ik word er niet warm of koud van. Als ze hun godsdienst willen beoefenen, moeten ze dat in mijn optiek volledig zelf weten. Zelf ben ik niet religieus, dus wat kan het me schelen wanneer iemand dat wel is. Ze hoeven het niet vlak voor mijn neus nadrukkelijk te beoefenen, maar dat vind ik ook van Joden en Christenen. Ik ben geen fan van publieke geloofsbelijdenis en het maakt niet uit of dit Islam, Joods of Christen is.

  Ook heb ik niets met Israël’s huidige politiek, met het land Israël als beloofde land natuurlijk wel, maar dat is iets dat alleen Joden zullen begrijpen. Maar dan alleen in die zin dat het er überhaupt is, ik ken er niemand, heb er geen familie en ben er ook nooit geweest; derhalve houdt de connectie tussen mij en Israël op bij het feit dat ik van Joodse afkomst ben.

  Tevens heb ik niets met Palestijnen. Ik vind dat ze hun eigen staat moeten hebben, maar ik heb verder niets met hen. Ik vind dat het geweld over en weer op moet houden daar er aan beide kanten meestal onschuldige slachtoffers vallen en daar is niemand echt mee gediend. Israël is fout bezig, maar Hamas is dat ook.

  Ik ben echter wel faliekant tegen de PVV omdat idd, zoals de schrijver van het artikel terecht stelt dat de anti-Islam retoriek van de PVV exact dezelfde is als de anti-semitische retoriek van de jaren ’30 (vnl Duitsland, maar ook andere landen) en daarvoor in vnl Rusland en Polen, de geboorteplaatsen van het anti-semitisme.

  Anti-islamisme is precies hetzelfde als anti-semitisme, alleen zit er nu een ander stickertje op omdat (en voor sommige van de fanatieke PVV aanhang zit dat er niet op, die hebben gewoon allebei de pakketjes opengemaakt) zelfs de meest dommige PVV aanhanger begrijpt dat vanwege de Holocaust het not done is om openlijk anti semitisch te zijn. Wiesenthal zei het al: om de andere generatie komt anti-semitisme weer terug, steekt het weer zijn lelijke kop op, het maakt niet uit in welke vorm dan ook. Tegenwoordig heet het dus anti-islamisme, anti-semitisme met een andere naamplakker er op, modderschuit is hetzelfde, de vlag is vervangen.

  Overigens stoort het me ook dat de PVV homoseksuelen misbruikt voor hun eigen gewin – de PVV geeft uiteraard niks om homoseksuelen, noch doet het gros van de aanhang dat. Enige reden waarom omdat er automatisch vanuit wordt gegaan dat de Islam een schurft heeft aan homo’s (net zoals de Bijbel en de Torah overigens) en “mijn vijand’s vijanden, zijn mijn vrienden”, begrijpt u wel? De PVV geeft uiteraard niets om homo’s an sich – ze zijn een goed vehikel om verder in te druisen tegen de Islam. En de Telegraf doet daar hartelijk aan mee: 96 van een aantal van 158 weggepesten waren buitenlanders, 34 waren homo’s – het Telegraf kopt: “Steeds meer homo’s weggepest”.

  Echter, dit zijn niet de enige redenen waarom ik tegen de PVV ben. Andere redenen voor mij zijn dat je niet hele volksstammen als tweederangs terzijde kunt schuiven en demoniseren, alsmede dat de partij alleen datgene roept wat de aanhang wil horen en eigenlijk geen inhoud heeft, behalve de rabiate haat van Wilders tegen de Islam. Op WUZ, het PVV forum van de Telegraf, wordt de “politieke stroming” van Wilders en kornuiten “intelligent progressief” genoemd. Ik viel bijna van mijn stoel van het lachen, als er één beweging in de Nederlandse politiek is op dit moment die dommigheid en angst to cultuurgoed heeft verheven en regressief bezig is, dan is dat wel de PVV. Hoewel ik CDA en VVD machtsgeile kruipers vind, kun je in elk geval van deze twee clubs zeggen dat het nog enigszins “fatsoenlijke” partijen zijn; van de PVV kun je zelfs dat niet zeggen.

  MVG,

 19. Ik bied overigens bij deze mijn excuses aan voor de spellingsfouten die in mijn voorgaande bijdrage zijn geslopen – ik ben op mijn werk en het moest even vlug-vlug tussendoor gebeuren. Vandaar.

  MVG,

 20. @25 Vergeleken met het spellingsniveau van de gemiddelde Telegrafreageerder vallen de jouwe écht niet op. :mrgreen:

  Spelfouten / oepsjes die je desondanks hinderlijk vindt, kun je altijd in een aparte post melden, meestal is er wel een moderator bereid om die te verbeteren. 😉

 21. Ellenlange discussies over religies leuk en aardig, maar ik denk dat de huidige politieke klimaat en met name de opkomst van de PVV niets meer of minder is dan de latente racisme (die er overigens altijd was) overgoten met een religieus sausje. Het verschil is alleen dat etnische en religieuze minderheden in de valkuil van Wilders trappen. Joden stemmen (een derde las ik ergens) ,samen met de homo’s, op Wilders omdat ze moslims niet lief vinden, bijna 70 % (!) van de hindoestaanse gemeenschap stemt op Wilders omdat ze ook iets tegen moslims hebben, RefoFundis stemmen Wilders omdat hun kerken wel leeglopen, Turken zijn boos op Marokkanen omdat zij dit over hen uitgeroepen hebben met hun gedrag vinden ze, er zijn zelfs Iraniers die Wilders stemmen omdat zij weer iets tegen soennieten hebben, man er zijn zelfs Antillianen die begrip voor Wilders hebben. Maar wat ze vergeten of niet weten is dat voor de gemiddelde PVV’er het hele kliekje hierboven liever gisteren dan vandaag een enkeltje lekke boot richting heel ver weg mogen krijgen. En dat dit fenomeen het dagelijks leven elke dag weer een stukje vergiftigt en en niets meer heeft te maken met “gezonde kritiek” op een bepaalde religie bleek voor mij een tijdje geleden toen ik besloot na meer dan 15 jaar es een sollicitatiegesprek te houden bij een ander bedrijf, gewoon om te kijken hoe ik in de markt stond zal ik maar zeggen. Het gesprek met de HRM-muts was heel kort en ging exact als volgt :

  zij: Waar bent u geboren ?

  ik: In Turkije

  zij: Ow, ik dacht in uw naam een Italiaan te herkennen.

  ik: Nee hoor, ik kom gewoon uit Turkije.

  zij: Weet u, wij vinden integratie heel belangrijk als bedrijf.

  ik: Pardon ?

  zij: (herhaalt bovenstaande)

  ik: Nou, dat komt dan goed uit, ik ook. Wat doet u als bedrijf er dan aan om de integratie te stimuleren?

  zij: (beetje ongemakkelijk glimlachend) Nou, u weet wel wat ik bedoel…

  ik: Nou, nee, ik weet niet wat u bedoelt.

  zij: Nou, waar ik op doel is (veel hakkelen en stotteren) , u weet wel , huidige situatie, allochtonen…(opeens vermant ze zich, gaat rechtop zitten)…waarom hebben jullie zo’n kort lontje, wordt er zo fel gereageerd ?

  Ik: Mevrouw ik weet totaal niet waar u het nu over heeft. Moet u luisteren, ik woon al ruim 38 jaar in dit land. Wij spreken nu af dat ik gewoon een hollander ben en dat u uw vraag stelt aan de personen aan wie de vraag is bedoeld, dan kunnen we het gewoon over het werk hebben, is dat een goed idee ?

  Je zult begrijpen dat ik dus niet ben aangenomen. Of het nou wel of niet kwam door mn afkomst weet ik niet maar wat mij zo schokte is het feit dat zo’n gesprek en zulke vragen 20 jaar geleden ondenkbaar zouden geweest. Dit is dus nu de huidige situatie en heeft niks meer met religie te maken.

 22. @28 zeer zeker dat dat hele anti-islamgeneuzel van de PVV slechts een manier is om legaal gebruik te kunnen maken van het racisme dat er onder mensen heerst. Bij anti-islamgevoelens van andere ethnische minderheden kunnen er inderdaad wel weer andere historische redenen spelen.

 23. John Schreef:

  Israël is fout bezig, maar Hamas is dat ook.

  Nee. Hamas is niet fout bezig, tenzij je het verzet door ons in WOII ook als “fout” betiteld. Hamas verzet zich tegen haar bezetter. Net als wij vroeger. Alleen die werden “moffen” genoemd.

  dat de anti-islam retoriek van de PVV exact dezelfde is als de antisemitische retoriek van de jaren ’30

  Er is een verschil. De eeuwenlang Jodenvervolging door m.n. de Katholieke Christenen hadden bijna uitsluitend relieus motief. In de 30er jaren kwam daar de wereldoverheersing, criminaliteit, parasitisme, onderdrukking en fraude bij die Joden nu eenmaal eigen zijn zoals jij als Jood als ik idem dito nu eenmaal zijn.
  Jij weet wel degelijk dat we uiterst wreed zijn, onze kinderen opeten en lampenkapjes maken van mensenhuiden, nadat we iedereen in de buurt hebben opgelicht en bestolen.
  Moslims hebben die eigenschappen ook zij het dat ze hun kinderen niet opeten, maar juist kweken om als kannonenvoer te dienen als ze bezig zijn de wereld metr Iraanse atoombommen te overheersen en ze dan worden aangevallen.
  De moffen hadden het bij de Joden niet zozeer over het geloof, terwijl de PVV dat juist wel als voornaamste argument zien om de moslims te kunnen vervolgen.
  Daarbij maken ze een voorstelling over het geloof, die totaal haaks staat op wat de Islam werkelijk is. De Islam kent wel vrijheid van godsdienst, is niet gewelddadig, alleen in het geval als je zelf/land wordt aangevallen, dringt niemand het geloof op en men mag alleen liegen omzich te beschermen, maar nooit als dat tenkoste gaat van een ander. Zelfs niet als je daarbij zelf om het leven komt.

  Anti-islamisme is precies hetzelfde als antisemitisme,

  In Nederland komt praktisch geen antisemitisme voor. Wel wordt gedaan of dat wél zo is, maar dan betreft het anti-zionisme.
  Zionisme is voor veel Joden (en Christenen) rechtvaardiging van de bezetting van o.m. Palestijns land. Zionisme is echter niet of slecht te verdedigen. Vandaar dat men te pas en te onpas beweert dat als Joden op de vingers worden getikt omdat ze zich niet netjes gedragen, ze onmiddelijk zegen dat het anti Joods is. Het zieligheidsverhaal.

  Overigens stoort het me ook dat de PVV homoseksuelen misbruikt voor hun eigen gewin – de PVV geeft uiteraard niks om homoseksuelen, noch doet het gros van de aanhang dat.

  Sterker nog, 45% heeft niet veel op met homo’s. 11% gruwt zelfs van ze. Zie http://is.gd/b00zsD pagina 26. Ze zijn hiermee recordhouder.

  Andere redenen voor mij zijn dat je niet hele volksstammen als tweederangs terzijde kunt schuiven en demoniseren,

  Niet met je eens. Wat mij betreft is de Wildersaanhang “tweederangs” zonder ze ze overigens daarmee te willen demoniseren. (Die pret gun ik ze niet)
  NSB-ers werden na de oorlog ook een tijdlang behoorlijk hufterig behandeld. Deels was dat terecht. Voor een groot deel was dat echter onjuist. Ze waren in net zo’n bedriegelijke val getrapt als nu een deel van de PVV-aanhang vioa Wilders, Bosma en Jansen zijn getrapt. Er is echter één verschil. NSB-er hadden niet (goed) de mogelijkheid om de beweringen van hun leiders te controleren.
  PVV-ers zijn daar dankzij internet, kranten (niet Telegraaf) radio en tv uitstekend toe in staat. Dat maakt Wilders vele malen slechter dan Mussert c.s. zo ook de fanatieke aanhang behoorlijk wat fouter is dan de NSB-ers.

  wordt de “politieke stroming” van Wilders en kornuiten “intelligent progressief” genoemd. Ik viel bijna van mijn stoel van het lachen

  Niet netjes van je.
  Vroeger liep ik de 100m in 13 seconden. Nu in 130 seconden en ben nu veel moeier dan toen. Mijn prestatie van nu is dus veel groter dan toen.
  PVV-ers leven ver onder de geestelijke armoedegrens.
  Desondanks zien ze zonder ook maar even er over na te denken dat de aarde niet opwarmt, dat er geen 17 miljoen maar 50 miljoen moslims in Europa bezig zijn ons te islamiseren, dat de Euro-crisis de schuld is van de linkse elite en dat als zij samen met Wilders het voor het zeggen krijgen die crisis in een vloek en en zucht is opgelost.. Dat is reuze knap hoor als je maar zo weinig verstand hebt. Bedenk ook dat een groot deel van hen een 9 jarige Lagere Schoolstudie achter de rug hebben, waar jij al na 5 of 6 jaar al de brui er aan hebt gegeven. Bovendien moet jij overal over nadenken. Hoeven zij nooit te doen.

 24. HakanKapici Schreef:

  Ellenlange discussies over religies leuk en aardig, maar ik denk dat de huidige politieke klimaat en met name de opkomst van de PVV niets meer of minder is dan de latente racisme (die er overigens altijd was) overgoten met een religieus sausje. Het verschil is alleen dat etnische en religieuze minderheden in de valkuil van Wilders trappen. Joden stemmen (een derde las ik ergens) ,samen met de homo’s, op Wilders omdat ze moslims niet lief vinden, bijna 70 % (!) van de hindoestaanse gemeenschap stemt op Wilders omdat ze ook iets tegen moslims hebben, RefoFundis stemmen Wilders omdat hun kerken wel leeglopen, Turken zijn boos op Marokkanen omdat zij dit over hen uitgeroepen hebben met hun gedrag vinden ze, er zijn zelfs Iraniers die Wilders stemmen omdat zij weer iets tegen soennieten hebben, man er zijn zelfs Antillianen die begrip voor Wilders hebben. Maar wat ze vergeten of niet weten is dat voor de gemiddelde PVV’er het hele kliekje hierboven liever gisteren dan vandaag een enkeltje lekke boot richting heel ver weg mogen krijgen. En dat dit fenomeen het dagelijks leven elke dag weer een stukje vergiftigt en en niets meer heeft te maken met “gezonde kritiek” op een bepaalde religie bleek voor mij een tijdje geleden toen ik besloot na meer dan 15 jaar es een sollicitatiegesprek te houden bij een ander bedrijf, gewoon om te kijken hoe ik in de markt stond zal ik maar zeggen. Het gesprek met de HRM-muts was heel kort en ging exact als volgt :
  zij: Waar bent u geboren ?
  ik: In Turkije
  zij: Ow, ik dacht in uw naam een Italiaan te herkennen.
  ik: Nee hoor, ik kom gewoon uit Turkije.
  zij: Weet u, wij vinden integratie heel belangrijk als bedrijf.
  ik: Pardon ?
  zij: (herhaalt bovenstaande)
  ik: Nou, dat komt dan goed uit, ik ook. Wat doet u als bedrijf er dan aan om de integratie te stimuleren?
  zij: (beetje ongemakkelijk glimlachend) Nou, u weet wel wat ik bedoel…
  ik: Nou, nee, ik weet niet wat u bedoelt.
  zij: Nou, waar ik op doel is (veel hakkelen en stotteren) , u weet wel , huidige situatie, allochtonen…(opeens vermant ze zich, gaat rechtop zitten)…waarom hebben jullie zo’n kort lontje, wordt er zo fel gereageerd ?
  Ik: Mevrouw ik weet totaal niet waar u het nu over heeft. Moet u luisteren, ik woon al ruim 38 jaar in dit land. Wij spreken nu af dat ik gewoon een hollander ben en dat u uw vraag stelt aan de personen aan wie de vraag is bedoeld, dan kunnen we het gewoon over het werk hebben, is dat een goed idee ?
  Je zult begrijpen dat ik dus niet ben aangenomen. Of het nou wel of niet kwam door mn afkomst weet ik niet maar wat mij zo schokte is het feit dat zo’n gesprek en zulke vragen 20 jaar geleden ondenkbaar zouden geweest. Dit is dus nu de huidige situatie en heeft niks meer met religie te maken.

  Deze reactie zou als een aparte artikel op Krapuul gepubliceerd moeten worden, natuurlijk met je instemming.

  De autochtone (wat heb ik een hekel gekregen aan die terminologie!) Nederlanders kunnen zich moeilijk bij voorstellen hoezeer elke contact van iemand die uit de brandgemerkte etnische minderheidsgroepen afkomt, gekleurd is door de onophoudelijke vooroordelen, stigmatiseren, discrimineren en ondermaatse opmerkingen.

  Gekleurde mensen worden in Nederland sowieso met vooroordelen benaderd.
  Een Nederlandse kennis (ongeveer midden-oosten uiterlijk) vertelde mee ’s dat hij telkens weer ook binnen zakelijke contacten altijd met een en zelfde vraag wordt benaderd: “Zeg, waar kom jij vandaan?”. Dit heeft niets met de te bespreken zaken te doen en verdomd zegt hij klinkt deze vraag in Frankrijk, Italië of de VS met een hele andere, niet negatieve connotatie als dat in Nederland het geval is.

  Inderdaad is dit niet van gisteren, het is al decennia aan de gang en tevens heeft het de basis gevormd voor de racistische verschijnsels van PVV/Wilders en voor die tijd van Verdonk, Bolkestein,Boekestein, en allen die het leuk vonden om zich xenofoob en racistisch te uiten.

 25. nexus m. Schreef:

  Gekleurde mensen worden in Nederland sowieso met vooroordelen benaderd.
  Een Nederlandse kennis (ongeveer midden-oosten uiterlijk) vertelde mee ‘s dat hij telkens weer ook binnen zakelijke contacten altijd met een en zelfde vraag wordt benaderd: “Zeg, waar kom jij vandaan?”

  Ja, dat is waar, maar je moet wel oppassen of je wel begrijpt waar een ander op doelt.
  Ik heb die vraag eens gesteld aan iemand die blauw-zwart was. Echt zwart, behalve bij zwarte piet komt praktisch niet voor. De meesten zijn bruin-zwart (meer nog gewoon bruin)
  Deze jongen was dus blauw-zwart wat ik nog nooit eerder had gezien. Hij werd ontzettend kwaad om m’n vraag.
  Maar nadat ik ‘m heb uitgelegd wat ik nu ook heb verteld vertelde hij waar hij vandaan kwam + nog allerlei andere wetenswaardigheidjes over z’n stam. Heel leuk! (Ben praktisch alles al weer vergeten. Het is meer dan 40 jaar geleden)
  Hetzelfde kan je overkomen als je een vrouw met gezichtsbeharing ziet. Heel soms is dat een genetische afwijking, maar er bestaan mensensoorten/rassen waarbij de vrouwen behoorlijk wat gezichtshaar hebben en zich zelfs moeten scheren net als een man.
  Die vrouwen weten dat veel mannen dat haar lelijk vinden of er van allerlei enge ziektes achter zoeken en vinden het vervelend als er naar gevraagd wordt. Ik weet door er omslachtig naar te vragen dat in ieder geval in Koerdistan vrouwen met beharing rondlopen. En dat ze soms verdomd mooi zijn.

 26. Ik ben een racist. Geef ik eerlijk toe. Ik heb namelijk een pest aan rasleugenaars Wilders is een rasleugenaar. Maar ook Afshin Ellian (zie http://is.gd/6aV4zq )
  De rasgenoiten zijn dol op elkaar. Zie je vaak onder rassen. Men heeft nu eenmaal de voorkeur voor mensen van het eigen ras.
  Afshin Ellian is het namelijk eens met Wilders dat mensen uit een niet-westerse cultuur hier niet thuis horen. Waar zou Ellian eigenlijk vandaan komen? Waar aan kun je zien dat dat Wilders en Ellian tot het zelfde ras behoren? Vergelijk http://is.gd/VglRSS en http://is.gd/vpNyeG
  Ik zou het dolgraag willen weten.
  Ik wil ook wel eens weten wel plezier je kunt hebben als liegende racist.
  Misschien ga ik ook wel discrimineren. Ik kan nu al bijna de neiging niet meer onderdrukken.

 27. Henk Veldman Schreef:

  Ik ben een racist. Geef ik eerlijk toe. Ik heb namelijk een pest aan rasleugenaars Wilders is een rasleugenaar. Maar ook Afshin Ellian (zie http://is.gd/6aV4zq )
  De rasgenoiten zijn dol op elkaar. Zie je vaak onder rassen. Men heeft nu eenmaal de voorkeur voor mensen van het eigen ras.
  Afshin Ellian is het namelijk eens met Wilders dat mensen uit een niet-westerse cultuur hier niet thuis horen. Waar zou Ellian eigenlijk vandaan komen? Waar aan kun je zien dat dat Wilders en Ellian tot het zelfde ras behoren? Vergelijk http://is.gd/VglRSS en http://is.gd/vpNyeG
  Ik zou het dolgraag willen weten.
  Ik wil ook wel eens weten wel plezier je kunt hebben als liegende racist.
  Misschien ga ik ook wel discrimineren. Ik kan nu al bijna de neiging niet meer onderdrukken.

  Je hebt het nu over Afshin Ellian Henk, ik denk dat er meer aan de hand is met dit heerschap. Geen zuivere koffie in ieder geval. Je moet je voorstellen :

  Stel je voor dat je in Iran leeft, links actief bent en je moet het land ontvluchten. Dan zou een logische stap zijn om naar Europa te vluchten. Maar nee, mijnheer neemt de benen naar Pakistan. Als we hem moeten geloven heeft hij daar een tijdje gestudeerd om vervolgens een overstap te maken naar Afghanistan (waar op dat moment de Taliban een hevige oorlog tegen de Russen aan het uitvechten zijn). Daar komt hij in contact , alweer als we hem moeten geloven, met Nederlanders (lees geheime dienst) en komt uiteindelijk in Leiden terecht waar we nog tot in lente van dagen mogen genieten van zn haatboodschappen tegenover moslims. Ik geloof er geen zak van en denk dat hij duistere contacten heeft met allerlei geheime diensten (CIA, Mossad). De logica is in ieder geval ver te zoeken in zn levensloop. Wat in ieder geval een leugen is , is dat hij een moslim zou zijn. Volgens mij komt hij uit een christelijk gezin (Net als Ehsan Jami).

 28. HakanKapici Schreef:

  Stel je voor dat je in Iran leeft, links actief bent en je moet het land ontvluchten

  Ja, als 17 jarige! Ik geloof er ook geen barst van. Op die leeftijd hoor je natuurlijk opstandig te zijn anders ben je niet goed opgevoed, maar om zo ver te gaan dat je je land ontvlucht gaat wel heel ver.
  Eén van m’n dochters studeert in een vakgebied waar ze in Leiden waarschijnlijk te maken zou krijgen met Ellian. Zij is een volwassen vrouw van tegen de 40. Zij kan wel inschatten wat het kereltje beweert, maar wat moet je met die kinderen die ook met haar studeren en maar een jaar of 20 zijn?
  Doodeng!

 29. HakanKapici Schreef:

  Maar nee, mijnheer neemt de benen naar Pakistan

  Iran is sjiitisch, Pakistan ook (grotendeels). Ellian is m.i. wel degelijk moslim, maar hij heeft een bloedhekel aan soennieten (waar hij de Iraanse ayatollahs eveneens onder schaart).

 30. Joke Mizée Schreef:

  HakanKapici Schreef:
  Maar nee, mijnheer neemt de benen naar Pakistan
  Iran is sjiitisch, Pakistan ook (grotendeels). Ellian is m.i. wel degelijk moslim, maar hij heeft een bloedhekel aan soennieten (waar hij de Iraanse ayatollahs eveneens onder schaart).

  Sorry Joke maar deze keer zit je er helemaal naast ,
  Elian haat alle Moslims , Soennie en Shia , en als hij de Ayatullahs onder Soennieten zou scharen zou niemand met enige kennis van Islaam hem nog serieus nemen ..

  Afzien de Alien is ook geen vertegenwoordiger van het zgn ” Rode Shiisme ” ( in tegenstelling tot het ” zwarte Shiisme” van de Ayatullahs ) maar wat in het Farsi “Gharbzadegi ” , “Dronken van het Westen ” word genoemd …

 31. @ Joke Mizée:

  waar hij de Iraanse ayatollahs eveneens onder schaart…

  Rekent hij de ayatollahs tot soennieten ? Lijkt me sterk. Ik meen toch op internet gelezen te hebben dat hij een (deels) christelijke achtergrond had. Iran heeft zelfs een groot pre-joodse populatie. Maar dat terzijde, dan nog blijft het vreemd dat als je vlucht voor de molla’s , je uiteindelijk terecht komt in Aghanistan. Plaats jezelf in zijn situatie : Je bent een idealistische student, je wilt vluchten, naar de vrijheid. En dan denk je, weet je wat, ik ga naar Pakistan, da’s een fijn land. Je gaat daat studeren. Na een tijdje begint het te kriebelen en dan besluit je om naar het nog fijnere Afghanistan te gaan, waar notabene de Taliban in hevig gevecht zijn met de Sovyets. Vervolgens ontdekt de AIVD (of was het nog BVD) jou en nodigt je uit naar Nederland.

  Hoe werkt zo’n proces ? Hoe gaat zoiets in zn werk ? Ik denk dat als ik of ieder ander die oprecht op de vlucht is niet naar Pakistan zal verkassen. En hoe kom je in hemelsnaam in Afghanistan in contact met overheidsfunctionarissen van een ander land als je gewoon vluchteling bent ? Bellen ze op een dag aan en zeggen ze van : “Mijnheer Ellian, we hebben gehoord dat u uitzonderlijk getalenteerd bent, zou naar Nederland willen gaan ?” Ik geloof er niets van. Elk onschuldig mens had zo’n avontuur niet overleefd maar mijnheer huppelt van, van alle landen notabene, van Pakistan naar Afghanistan alsof hij een lang weekend Ardennen doet om vervolgens door “Nederlanders” naar Nederland te worden gehaald. Ik snap ook nog steeds niet dat elk zichzelf respecterend journalist hem hierover niet uitvoerig aan de tand heeft gevoeld hierover. Dit stinkt naar misdaad wat mij betreft.

 32. @hakanKapici

  Ik ken maar één groep Iranies die veel contacten heeft binnen Afghanistan en Pakistan . De Drugshandelaars , iemand die daar contacten binnen heeft zou waarschijnlijk via Afganistan & Pakistan vluchten . Voeg daar bij dat de drughandelaars veel contacten hebben met de CIA..

 33. Alleen zn gedichten (ooohhh mijn Nederland….) en zn vrienden (Leon de Winter, Ayaan Hirsi Ali, Hans Jansen) zijn al reden genoeg om hem linea recta terug te sturen naar Iran. Voor straf moet hij daar columns schrijven in de Daily Teheran waarin hij dag in dag uit het Iraanse regime ophemelt, net zolang totdat hij het aantal columns evenaart die hij in Nederland heeft geschreven waarin hij moslims door het slijk haalde en Israel idealiseerde. Dan is hij zo’n jaar of 15 zoet denk ik. Ik denk dat ik deze man nog meer haat dan Wilders…:?

 34. Al Bakrastani Schreef:

  @hakanKapici
  Ik ken maar één groep Iranies die veel contacten heeft binnen Afghanistan en Pakistan . De Drugshandelaars , iemand die daar contacten binnen heeft zou waarschijnlijk via Afganistan & Pakistan vluchten . Voeg daar bij dat de drughandelaars veel contacten hebben met de CIA..

  Daar zit wat in Bakra, maar ik vind het toch merkwaardig. Logischer zijn voor iemand (zeker als je pas 17 bent, ff gecheckt op internet op aangeven van Henk) die Iran wil ontvluchten, om naar Turkije te gaan. Ik weet van vroeger, toen ik nog een kind was, hadden we een aantal Iraanse studenten bij ons thuis op bezoek. Wat me opviel was hoe lyrisch ze waren over Turkije. Ze spraken zelfs vloeiend Turks. Ik weet niet meer waarom maar ik denk vanwege het feit dat Turkije (buurland, heel erg dichtbij) toch in vergelijking met Iran een oase van vrijheid voor die mensen was. En eenmaal in Turkije is de overstap naar Europa relatief makkelijk. Dus ik snap dat omzwerven via notabene Pakistan en Afghanistan niet.

  Trouwens, als je bedenkt dat de Mossad oppermachtig is in het Midden-Oosten (CIA wordt heel erg overschat) , en je ziet dat Ellian van elke 10 columns er 5 over Israel gaan en 5 over die verschrikkelijke moslims, dan is het gewoon een kwestie van optellen. Ik denk dat deze onfrisse man banden heeft met de Mossad.

 35. Het valt me op hoe hij steevast de soennieten er uitpikt. Hij richt daar opmerkelijk vaak zijn pijlen op (door het woord ‘soennitisch’ te laten vallen), maar heeft het nooit over de sji’ieten. Khomeini noemt hij inderdaad niet met zoveel woorden een soenniet, maar in zijn bekende ‘betoog’ dat ‘het salafisme met wortel en tak moet worden uitgeroeid’ steekt hij vreemd genoeg van wal door over Khomeini te beginnen. Veel van wat hij uitkraamt druipt gewoon van het sji’itisme, te oordelen aan datgene wat hij wel of juist niet bekritiseert (al kan dat natuurlijk ook door zijn Iraanse achtergrond komen), plus dat hij sji’tische landen verkoos om in rond te waren (al kan het natuurlijk kloppen dat hij daar als geheim agent werkte).

 36. Joke Mizée Schreef:

  Het valt me op hoe hij steevast de soennieten er uitpikt. Hij richt daar opmerkelijk vaak zijn pijlen op (door het woord ‘soennitisch’ te laten vallen), maar heeft het nooit over de sji’ieten. Khomeini noemt hij inderdaad niet met zoveel woorden een soenniet, maar in zijn bekende ‘betoog’ dat ‘het salafisme met wortel en tak moet worden uitgeroeid’ steekt hij vreemd genoeg van wal door over Khomeini te beginnen. Veel van wat hij uitkraamt druipt gewoon van het sji’itisme, te oordelen aan datgene wat hij wel of juist niet bekritiseert (al kan dat natuurlijk ook door zijn Iraanse achtergrond komen), plus dat hij sji’tische landen verkoos om in rond te waren (al kan het natuurlijk kloppen dat hij daar als geheim agent werkte).

  Joke, als je Pakistan en Afghanistan bedoelt, dat zijn soennietische landen. Ellian maakt geen onderscheid, hij haat zowel soennieten als sjieten. Op zich mag hij dat, das zn goed recht, wat ik of wie dan ook er van vindt. Maar zn onverbloemde liefde en propaganda voor Israel (wekelijks in de Elsevier) en zn opruiende taal maken hem zeer verdacht. Of banden met de Mossad of een ruggegraatloze, opportunistische nestbevuiler.

 37. @4 , @28 en @31: dat soort vragen en opmerkingen gebaseerd op vooroordelen, die moet je gewoon pareren door de vraagsteller in de maling te nemen. Mensen die in mijn gezicht de joodse afkomst zien en dan iets zeggen van “bij u in Israel” begroet ik met “Sjalom Gabberim”. Mijn man combineert een chocoladekleurige teint met dezelfde achternaam als een zeer bleke CDA politicus. Als er lacherig wordt gevraagd of hij familie is van… antwoordt hij altijd:”Jazeker dat is mijn neef, Eerst had hij net zo’n mooi kleurtje als ik, maar toen hij hoorde dat ik nooit op hem zou stemmen, trok hij helemaal wit weg en dat is nooit meer goed gekomen”. Iemand die op nogal zure toon concludeerde dat wij zeker een groot gezin zouden hebben, heb ik vriendelijk geantwoord: nee hoor, na de 12e zijn we gestopt want het trouwboekje was vol.

 38. @42 .. In Pakistan en Afganistan zijn er wel Shia , maar dan wel als minderheden , en nog vervolgde minderheden ook , Afzien de Alien preekt voor eigen parochie , hij weet dat Nederlanders over het algemeem banger zijn voor de Iraanse Ayatullahs dan voor de Wahabi/Salafi Sauds , dus hij knoopt gewoon twee angstbeelden aan elkaar door middel van Facts Free Discourse … Het feit dat Salafi over het algemeen een pest-hekel hebben aan Shia maakt hem niets uit , allebei zijn enge moslims en kunnen voor Afzien de Alien op één hoop gegooid worden …

 39. Joke Mizée Schreef:

  Veel van wat hij uitkraamt druipt gewoon van het sji’itisme, te oordelen aan datgene wat hij wel of juist niet bekritiseert

  Geef eens voorbeelden , ik ken flink wat Shia , zowel voor als tegenstanders van de Ayatullahs , maar geen van hen klinkt als Afzien de Alien …
  Druipen van Shii’isme , wat zijn jouw bronnen over de Shia ?? Klikt wat Salafi… Die hebben de neiging alles wat hun niet bevalt op één hoop te gooien ..

 40. @Bakra: De sji’itische minderheden in Pakistan en Afghanistan hebben anders veel invloed via de regering. Maar Ellian bekritiseert vooral Turkije, de Arabische landen en natuurlijk de soennitische Taliban. Er is bovendien geen Iraanse dissident die hij steunt. V.w.b. de verschillen tussen soennieten en sji’ieten ga ik bv. uit van deze bron: http://www.tegenwicht.org/weblog_2009/119_polarisatie_2.htm. Ellians neigingen tot monocultuur, messianistische persoonsverheerlijking en een sterke (rechts)staat (met de Grondwet als “heiligste symbool”) vind ik daar naadloos in passen, evenals zijn belachelijke hetze tegen burgemeester Cohen destijds (die hij de menselijke waardigheid ontzegde).

  “Klikt wat Salafi… Die hebben de neiging alles wat hun niet bevalt op één hoop te gooien ..”
  Ja, zo’n Fawaz Njeid hoeft maar een Iranier te zien en hij gaat schuimbekken. Njeid en Ellian hebben trouwens wel eens een debat gevoerd, De Botsing van Grondrechten: http://www.al-yaqeen.com/a/Samiyaat/Khotab/rm_ram/debat_03-06.ram. Dat was nog voor het akkefietje over het met wortel en tak uitroeien, maar in feite zei Ellian toen tegen hem dat het in de Nederlandse cultuur heel gebruikelijk is elkaar voor kwaadaardig gezwel e.d. uit te maken.

  Overigens weet ook niemand waaraan Ellian zijn aanstelling in Leiden te danken heeft. Een van de hoofddocenten, Bart Labuschagne, die wel bij de installatie van andere Burkianen betrokken was, heeft zelfs beweerd dat hij van niets wist. Men geneert zich er best wel over, om het zacht uit te drukken.

 41. @47 , wel heel kort door de bocht dat schema , met wat pertinente fouten , De Moslimbroederschap als Shia ??? laten ze het maar niet horen ?? en Sufisten , sorry hoor maar wie die term voor Soefies gebruikt heeft wel heel weinig kennis , verder vergeten ze lading Shia gebieden ( Noord-Jemen , de Alavi in Turkije ( die niets met Ayatullahs hebben ) , tijd voor een andere , neutralere bron , ik raad je de boeken van Karen Armstrong aan …

 42. Al Bakrastani Schreef:

  @47 , wel heel kort door de bocht dat schema , met wat pertinente fouten , De Moslimbroederschap als Shia ??? laten ze het maar niet horen ?? en Sufisten , sorry hoor maar wie die term voor Soefies gebruikt heeft wel heel weinig kennis , verder vergeten ze lading Shia gebieden ( Noord-Jemen , de Alavi in Turkije ( die niets met Ayatullahs hebben ) , tijd voor een andere , neutralere bron , ik raad je de boeken van Karen Armstrong aan …

  Waar zie jij Moslimbroederschap en Sufisten staan ?? Of gaat het over de link die Joke stuurde ?

 43. @48: De MB zijn idd. geen sji’ieten, maar verder klopt het inhoudelijk grofweg toch wel aardig, vwb de verschillen?
  Alevieten mogen dan wel iets met Ali hebben, maar het zijn nou niet bepaald typische sji’ieten. Evenals het soefisme is het wrsl. ouder dan de islam en nogal eclectisch.
  Armstrong moet ik idd. eens gaan lezen, staat al heel lang op m’n lijstje. (Weet jij trouwens wanneer de Turken ongeveer moslims werden, was dat al voordat ze in het huidige Turkije neerstreken?)

  Maar, om op de vraag terug te komen wat Ellian te zoeken had in Pakistan en Afghanistan: is de Mossad nou echt zo actief in die landen?

 44. Joke Mizée Schreef:

  @48: De MB zijn idd. geen sji’ieten, maar verder klopt het inhoudelijk grofweg toch wel aardig, vwb de verschillen?
  Alevieten mogen dan wel iets met Ali hebben, maar het zijn nou niet bepaald typische sji’ieten. Evenals het soefisme is het wrsl. ouder dan de islam en nogal eclectisch.
  Armstrong moet ik idd. eens gaan lezen, staat al heel lang op m’n lijstje. (Weet jij trouwens wanneer de Turken ongeveer moslims werden, was dat al voordat ze in het huidige Turkije neerstreken?)
  Maar, om op de vraag terug te komen wat Ellian te zoeken had in Pakistan en Afghanistan: is de Mossad nou echt zo actief in die landen?

  Hier heb je wat informatie over de Turken in relatie tot de islam Joke. En als antwoord op je laatste vraag….Ik denk dat je de vraag moet omkeren, waar zijn ze NIET actief, heb je een korter antwoord denk ik.

Reacties zijn gesloten.