7 gedachten over “Paniekstress over bijeenkomst Moslim Broederschap”

 1. Die broederschap is niet helemaal koosjer hoor, ze worden vaak vervolgd in de islamistische wereld vanwege hun orthodoxe ideeen en zijn sinds de jaren 80 gevlucht naar europa en amerika.
  al schijnen ze tegenwoordig wel wat gematigd te zijn in hun denken en streven.

 2. De Moslimbroederschap…
  Tja, daar zijn et zo veel varianten van als van de Vrijmetselarij.
  De eerste moslimbroeders (19e eeuw) waren trouwens zelf vrijmetselaars. Zo zie je maar weer dat het Westen veel (potentieel) goeds en slechts heeft geëxporteerd naar het Oosten.
  Er is een variant die haar heil zoekt bij de Saoedische Wahhabis (Salafisten). Ze zijn zelf niet echt fundamentalistisch, maar menen, dat ze van de fanatiekelingen goed gebruik kunnen maken, ook financieel. Ongeveer, zoals de Neocons van Hirsi Ali gaarne gebruik maken van Wilders, hoewel ze hem een nitwit vinden.
  Het heeft er veel van weg, dat de sjeik die door De Telegraaf vermeld wordt, iets met deze (Egyptische) stroming te maken heeft.
  Maar er zijn ook Moslimbroeders, die ongeveer het tegendeel bepleiten. Tariq Ramadan (ook van Egyptische afkomst), lijkt daarvan een voorbeeld.
  Kortom, de Moslimbroeders overspannen een spectrum dat net zo wijd is als dat tussen P2 (Italië, ultrarechtse staatsgreep voorbereiden, 1998) aan de ene kant en aan de andere kant feministische en democratische, anti-“kerkelijke” stromingen binnen de wereld van de Islam.
  Wat jammer toch voor de PVV, dat de Moslimwereld net zo gevarieerd is als de oorspronkelijk christelijke-. :mrgreen:

 3. “De eerste moslimbroeders (19e eeuw) waren trouwens zelf vrijmetselaars.”

  Klopt niet Huib.

  Moslim Broederschap is pas in de jaren 20 gesticht door Hasan al-Banna (Tariq Ramadan’s opa). Maar misschien ben je in de war met de 19e-eeuwse al-Afghani (heel misschien ’n vrijmetselaar), die invloed heeft uitgeoefend op modernistische stromingen in Egypte en elders.

Reacties zijn gesloten.